הסוף לריצה לשירותים! כך תטפלו בשלפוחית שלכם

הסוף לריצה לשירותים! כך תטפלו בשלפוחית שלכם

פעילות יתר של שלפוחית השתן (OAB) או בשמה הנפוץ, שלפוחית רגיזה, היא מצב המאופיין בצורך תכוף ודחוף במתן שתן, המלווה לעתים קרובות בבריחת שתן.

המצב הוא נפוץ מאוד ומעריכים כי 1 ל-6 מבוגרים חווה אותו. כמו כן, המצב שכיח יותר בנשים, אך גם גברים רבים סובלים מהבעיה.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

הסיבה המדויקת לפעילות יתר של השלפוחית אינה מובנת במלואה, אך מאמינים שהיא קשורה לתפקוד לקוי בשרירים ובעצבים של שלפוחית השתן. הינה כמה גורמים אפשריים לשלפוחית רגיזה:

  • מצבים נוירולוגיים, כגון טרשת נפוצה, מחלת פרקינסון ופציעות בחוט השדרה
  • דלקות בשלפוחית השתן או בדרכי השתן
  • ערמונית מוגדלת אצל גברים
  • תסמונת השלפוחית הכאובה

דרכים טבעיות לטיפול בפעילות יתר של השלפוחית

שתייה מספקת של מים

הקפדה על שתייה של מים יכולה לסייע להפחית את התסמינים של שלפוחית רגיזה. המים יכולים לדלל את השתן ולהפחית את התדירות והדחיפות של מתן השתן.

באותה נשימה, חשוב לזכור ששתייה מרובה של מים עלולה להוביל גם לתסמיני פעילות יתר של השלפוחית, לכן צריך למצוא את האיזון הנכון עבורכם וגם להתייעץ עם רופא לקבלת הדרכה ספציפית בשבילכם לגבי כמה מים לשתות.

הימנעות מקפאין ואלכוהול

ידוע כי קפאין ואלכוהול מגרים את שלפוחית השתן ועלולים להחמיר את תסמיני השלפוחית הרגיזה. לכן, עדיף להגביל או להימנע ממקורות אלו, במיוחד בשעות הערב כאשר התסמינים נהיים גרועים יותר.

תרגילי רצפת האגן

תרגילי קיגל, הכוללים כיווץ והרפיית שרירי רצפת האגן, יכולים לעזור לחיזוק השרירים השולטים בשלפוחית השתן ולשפר את השליטה במתן שתן.

תרגילים אלו יכולים להיעשות בכל מקום ובכל זמן, ויכולים להיעשות על ידי גברים ונשים כאחד. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע רפואי או פיזיותרפיסט כדי ללמוד את הטכניקה הנכונה לביצוע תרגילי קיגל.

אימון של שלפוחית השתן

אימון של שלפוחית השתן נועדה להחזיר את השליטה על שלפוחית השתן. עושים זאת באמצעות הגדלה הדרגתית של הזמנים/הפוגות בין ביקור לביקור בשירותים כדי לסייע במתיחה של השלפוחית והגדלתה.

כמו כן, ישנה חשיבות בניהול יומן ולרשום את הפעמים שהיה לנו שתן כדי לעקוב אחר ההתקדמות ולעקוב אחר התסמינים.

ירידה במשקל

מודעה

אם אתם סובלים מעודף משקל או השמנת יתר, ירידה במשקל יכולה לעזור להפחית את הלחץ על שלפוחית השתן ולשפר את התסמינים.

ירידה במשקל יכולה להיעשות באמצעות שילוב של תזונה נכונה ופעילות גופנית. ניתן לקרוא רבות באגוגו בנושא בקטגוריה תזונה. כמו כן, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בתחום לקבלת הנחיות ממוקדות בשבילכם.

טיפולים רפואיים עבור שלפוחית רגיזה

טיפולים רפואיים לפעילות יתר של שלפוחית השתן (OAB) נועדו להפחית תסמינים של דחיפות, תדירות ובריחת שתן. כמה טיפולים רפואיים נפוצים כוללים:

תרופות

תרופות אנטיכולינרגיות: תרופות אלו פועלות על ידי חסימת פעולתו של הכימיקל אצטילכולין, המעורב בהתכווצויות שלפוחית השתן. תרופות אנטיכולינרגיות עוזרות להרפיית שריר שלפוחית השתן, להפחית את תדירות מתן השתן ולשפר את השליטה בשתן.

בטא-3 אגוניסטים: תרופות אלו פועלות על ידי גירוי קולטני בטא-3 בשריר שלפוחית השתן, דבר שעוזר להפחית התכווצויות לא רצוניות של שלפוחית השתן.

תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות: תרופות אלו משמשות לעתים מחוץ לתווית לטיפול בתסמיני OAB מכיוון שהן יכולות לעזור להרפות את שריר שלפוחית השתן.

הזרקת בוטוקס

מודעה

בוטולינום טוקסין (בוטוקס) הוא תרופה שניתן להזריק ישירות לשריר שלפוחית השתן כדי להרפות אותו ולהפחית את הסימפטומים של שלפוחית רגיזה. הזריקות ניתנות בדרך כלל כל 6-12 חודשים והוכחו כיעילות בהפחתת תדירות השתן, דחיפות ובריחת שתן.

ניתוח

ניתוח מומלץ בדרך כלל רק לחולים שלא הגיבו לטיפולים אחרים. אפשרויות הניתוח כוללות:

  • הגדלת שלפוחית השתן: ניתוח זה נעשה כדי להגדיל את הקיבולת של שלפוחית השתן.
  • השעיית צוואר שלפוחית השתן: ניתוח זה נעשה כדי לתמוך בצוואר ובשופכה של שלפוחית השתן, דבר שיכול לעזור להפחית תסמינים של בריחת שתן.
  • גירוי עצבי העצה: ניתוח זה כולל השתלת מכשיר קטן השולח אותות חשמליים לעצב העצה כדי לסייע בשליטה על התכווצויות שלפוחית השתן.

לסיכום

שלפוחית יתר (OAB) היא מצב שכיח המאופיין בצורך תכוף ודחוף במתן שתן, מלווה לרוב בבריחת שתן. הסיבה המדויקת למצב זה אינה מובנת במלואה, אך מאמינים שהיא קשורה לתפקוד לקוי בשרירים ובעצבים של שלפוחית השתן. ישנן מספר אפשרויות טיפול כמו שינויים באורח החיים, תרופות טבעיות וטיפולים רפואיים שונים.

חשוב להתייעץ עם רופא כדי לקבל ממנו תכנית טיפול מתאימה, מכיוון ששלפוחית רגיזה היא מצב כרוני הדורש לעיתים קרובות טיפול לכל החיים. אבל עם טיפול וניהול מתאימים, אנשים עם שלפוחית רגיזה יכולים לנהל חיים רגילים ותקינים.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.