מזונות שאינם מתכלים אינם חייבים להכיל רכיבים מזיקים והם לא עולים הון, הם גם אפילו יכולים להיות מלאים בחומרים מזינים חיוניים.
1.אגוזים
אגוזים הם אחד החטיפים הפופולריים ביותר שאוכלים תוך כדי תנועה במהלך היום ויש להם חיי מדף ארוכים.
הם מלאים בחומרים מזינים חיוניים כולל: ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E, חומצות שומן אומגה 3, אומגה 6, מגנזיום, אשלגן, אבץ, ברזל, סידן, נחושת, מנגן, סלניום, סיבים תזונתיים ועוד. (1)
החיסרון היחיד הוא שאגוזים עתירי קלוריות ולכן חשוב לאכול מהם בצורה מתונה.
בהתאם לסוג האגוזים, הם יכולים להישמר בין ארבעה חודשים ועד שנה. בעוד שלמשל אגוזי מלך יכולים להישמר במשך כל השנה, פיסטוקים לא צריכים להישאר במזווה שלכם יותר מארבעה שבועות. ניתן לאחסן אגוזי לוז אפילו למשך שנתיים בטמפרטורה של 0 מעלות צלזיוס.
2.זרעים וגרעינים
הזרעים והגרעינים הם חטיף נוסף מלא בחומרים מזינים ויציבים בחיי המדף שלהם אם הם מאוחסנים כראוי.
זרעים הם המקורות הצמחיים של חומצות אמינו נחוצות, פיטוכימיקלים, סיבים תזונתיים ומינרלים כמו אבץ, סידן, מגנזיום ונחושת.
גרעיני חמניות נשמרים בטמפרטורת החדר (20 מעלות צלזיוס) לחודשיים עד שלושה חודשים, אם כי ניתן לאחסן אותם עד שנה במקרר. לגרעיני הדלעת חיי מדף של חצי שנה בטמפרטורת החדר.
3.פירות וירקות יבשים וירקות
לפירות וירקות טריים יש חיי מדף קצרים מאוד, וזו הסיבה שרבים מקפיאים אותם.
אך מה עם פירות וירקות יבשים? האם הם אינם מתכלים? אם תאחסנו נכון פירות וירקות יבשים, הם עשויים להישאר במזווה בטמפרטורת החדר למשך חצי שנה עד שנה.
לפירות יבשים יש בדרך כלל חיי מדף ארוכים יותר מאשר ירקות יבשים. (3) יתר על כן, הם מהווים מקור לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון רבים.
החל מבננות מיובשות ועד תפוחים, אגסים, שזיפים, פירות יער, גזר ועגבניות- ישנו מגוון רחב של פירות וירקות יבשים.
אתם אפילו לא צריכים לקנות אותם במיוחד. השיגו מייבש, בחרו את הפירות ו/רו הירקות האהובים עליכם וייבשו אותם. השתמשו באריזות אטומות ואקום כדי לאחסן אותם.
אתם יכולים להוסיף ירקות יבשים למרקים והתבשילים, בעוד פירות יבשים נהדרים לארוחת בוקר ביום עמוס.
4.שימורי פירות וירקות
אם אינכם אוהבים פירות וירקות יבשים או שאתם רק רוצים להצטייד במזון בריא יותר, שקלו לקנות פירות וירקות משומרים.
בתהליך השימורים, כל המיקרואורגניזמים שעלולים להיות מזיקים נהרסים על ידי החום, והודות לאטימה חזקה חיידקים חדשים לא יכנסו לפחית. משמעות הדבר, פירות וירקות משומרים יכולים להחזיק מעמד בין 2 עד 5 שנים, תלוי עד כמה התוצרת עצמה חומצית.
לדוגמה, פירות שמורים בעלי חומציות גבוהה כמו תפוחים, אשכוליות, אפרסקים ואננס- ניתן לאחסן בטמפרטורת החדר למשך שנה עד שנה וחצי.
לעומת זאת, לירקות דלי חומציות כמו תרד, סלק וגזר יש חיי מדף של כ-5 שנים. ירקות כבושים כמו כרוב כבוש עשויים להישמר 8 עד 12 חודשים אם תאחסנו אותם במקרר.
כשאתם קונים פירות וירקות משומרים יש להתרחק מאלו שמכילים סירופים שונים. בחרו במקום זאת את אלו שנמצאים בתוך 100 אחוז מיץ הפרי או מים.
5.חטיפי אגוזים
חמאת אגוזים היא מזון נוסף שאינו מתכלה, שיכול להישמר כ-9 חודשים או עד חודש אם היא טבעית. למשל, לחמאת בוטנים טבעית חיי מדף של 3 חודשים בטמפרטורה של 10 מעלות צלזיוס, מכיוון שהיא אינה מכילה חומרים משמרים. (4)
ניתן לאחסן חמאת קשיו בטמפרטורת החדר למשך יותר משלושה חודשים ואילו חמאת שקדים יכולה להחזיק מעמד עד שנה.
מדוע שווה לקנות חמאת אגוזים? מרבית סוגי חמאות האגוזים מלאים בוויטמינים, מינרלים, חלבון, שומנים בריאים ונוגדי חמצון. נוגדי חמצון פנולים שנוכחים במרבית סוגי חמאות האגוזים עוזרים להילחם בלחץ חמצוני ורדיקלים חופשיים, המשפיעים לרעה על הגוף.
6.שעועית
שעועית משומרת וגם מיובשת מתהדרת בחיי מדף ארוכים להפליא מבלי לאבד את תכולתה התזונתית.
שעועית עשירה בחלבון מבוסס צמח, סיבים תזונתיים, ויטמיני B, מגנזיום, מנגן, זרחן, ברזל, נחושת, אבץ וחומרים מזינים חיוניים אחרים.
בהתאם לסוג האריזה, ניתן לאחסן שעועית מיובשת עד 10 שנים. אם אתם מתכוונים לאחסן שעועית יבשה שאתם מגדלים ומייבשים, וודאו שאתם שומרים עליה מפני חרקים. שעועית משומרת יכולה להישמר 2 עד 5 שנים בטמפרטורת החדר. (6)
7.דגנים מלאים
שלא כמו פחמימות שמתקלקלות מהר כמו לחם, לדגנים מלאים חיי מדף ארוכים יותר.
אורז ושיבולת שועל במיוחד, ניתן לאחסן במזווה יותר משלושה חודשים. השיקול היחיד הוא שצריך לבחור מיכל אחסון אמין שירחיק חרקים.
דגנים מלאים ידועים בתועלות הבריאותיות העוצמתיות שלהם, כולל סיכון מופחת למחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 וסרטן.
8.חטיפי גרנולה
חטיפי גרנולה – בעיקר תוצרת בית – מניבים שפע של ויטמינים ומינרלים.
חטיפי גרנולה יכולים להיות גם חטיף בריא לקחת בתיק או אפשרות לארוחת בוקר. רק וודאו כי חטיפי הגרנולה שלכם אינם מכילים סוכרים מוספים.
החל מהגברת האנרגיה, מאבק בכולסטרול הרע, טיפול באנמיה, הגברת התפקוד הקוגניטיבי וחיזוק מערכת החיסון – חטיפי הגרנולה יהיו תוספת מצוינת למזווה שלכם.
הם יכולים להישמר עד שנה אם תאחסנו אותם נכון – רצוי בטמפרטורת החדר.
9.חלב שקדים
חלב פרה נישמר בדרך כלל מספר ימים בעוד חלב שקדים (שנרכש בחנות) המאוחסן במדף יכול להישמר מספר חודשים.
אבל זו לא הסיבה היחידה להחליף את חלב הפרה בחלב שקדים. חלב שקדים מועשר בדרך כלל במגוון ויטמינים ומינרלים, ומספק לגופכם חומרים מזינים הנדרשים לשמירה על בריאות אופטימלית.
אם אתם מכינים חלב שקדים בעצמכם, ניתן לאחסן אותו פחות משלושה ימים, אז היזהרו.
בקבוק פתוח של חלב שקדים שנרכש בחנות ניתן לשמור במקרר כ- 10 ימים.
10.מרקים
ניתן להשיגם בטעמים רבים ושונים – מרקים יכולים לסייע לנו בתרחישים הגרועים ביותר.
בין אם הם מיובשים ובין אם משומרים, המרקים משביעים וחלקם מלאים בשפע של חומרים מזינים.
חפשו מרקים שמכילים מרכיבים בריאים יותר כמו שעועית וירקות ופחות תוספת מלח. מרקים המכילים יותר מדי נתרן אינם בריאים ויכולים לגרום לבעיות בריאותיות רבות.
אורך חיי המדף של מרקים מקופסת שימורים עם חמיצות נמוכה הוא כחמש שנים או שנה וחצי אם המרקים מכילים עגבניות.
ניתן לשמור תערובות מרק מיובשות בטמפרטורת החדר למשך שנה. שוב, נסו לבחור מרקים יבשים שאינם מכילים יותר מדי מלח – במיוחד אם אתם סובלים מבעיות או מחלות כרוניות.
11.דבש
אם מאחסנים את הדבש היטב (באריזה אטומה הרחק מלחות), חיי המדף שלו יכולים להיות ארוכים למדי, אפילו שנים.
הסיבה לכך היא ההיגרוסקופיה של הדבש (היכולת הנמוכה שלו לספוח לחות מהסביבה), וחומציות נמוכה, שתי תכונות אלה מסייעות לדבש להגן על עצמו מפני חומרים מזיקים בסביבתו.
הדבש בצורתו הטבעית, מאוד דל בלחות, לכן, מעטים הם המיקרואורגניזמים והבקטריות שיכולים לשרוד בתנאים אלו.
השורה התחתונה
כמובן שכדאי תמיד לאכול ארוחות ביתיות בכל יום. עם זאת, לפעמים אין לנו זמן לבשל או שקיימים מקרי חירום אחרים. יתר על כן, זה נהדר לשמור על המזווה מלא במזונות שאינם מתקלקלים כדי להבטיח שיהיה לכם מזון גם בתרחישים הגרועים ביותר.
אם אתם מתכוונים לשמור על המזונות שהזכרנו לאורך זמן, וודאו שאתם בודקים את תאריכי התפוגה שעל התווית, כדי שלא יתקלקלו בעוד חודש. כמו כן, קראו תוויות כדי לדעת את טמפרטורות האחסון הנכונות.
[mks_toggle title=”מקורות למאמר” state=”close “]
2.https://ucanr.edu/datastoreFiles/234-2753.pdf
3. https://ucanr.edu/sites/cottagefoods/files/199793.pdf
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711438/
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997300/
7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310957/
[/mks_toggle]