איך השימוש בנייד לפני השינה פוגע בשינה ובבריאות שלנו

איך השימוש בנייד לפני השינה פוגע בשינה ובבריאות שלנו

Avatar of אגוגו
אגוגו

רובנו כבר מתקשים לזכור איך הצלחנו להסתדר ללא הנוחות של הנייד הסלולרי שלנו. אך השימוש המתגבר במכשירים אלקטרונים גורר אחריו סיכונים בריאותיים חמורים. הטאבלטים והסמארטפונים שאנו וילדנו בוהים בהם לפני השינה כדי לשלוח הודעות, קריאה, משחקים או סתם גלישה ברשת מזיקה לשינה ולבריאות הכללית שלכם יותר ממה שחשבתם.

אגוגו-מגזין בריאות | Agogo | פורסם 6/2/16

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

שינהנ
השימוש בנייד לפני השינה גורר אחריו סיכונים בריאותיים

איך טכנולוגיה משפיעה על השינה

בעולם המודרני, אנשים רבים נשארים ערים עד מאוחר בלילה וקמים מוקדם בבוקר ביום שלמחרת. הם צורכים כמויות גדולות של קפאין, ועובדים יתר על המידה. מספיק בגורמים אלו כדי למנוע מהם שינה איכותית.

נושא שפחות נוטים לדבר עליו הוא האור האלקטרוני המלאכותי. אור המוקרן ממכשירים אלקטרונים המשפיע על השעון הביולוגי שלנו במספר דרכים.

השעון הביולוגי הוא מנגנון פנימי הנמצא בכל אורגניזם, אשר תפקידו לזהות ולנהל דפוסי התנהגות ושינויים פיזיולוגים המתרחשים במהלך היום בצורה מחזורית. השעון מושפע מהאור והחושך, וגורם לנו לשינה.

אפשר לזהות בקלות את הרגע בו השעון הביולוגי שלנו מתבלבל ומשתבש כאשר אנו עוברים אזורי זמן לאחר טיסה ממושכת. למשך יום יומיים נרגיש עייפים ומותשים, כאילו הגוף שלנו עובר חיווט מחדש ומתאים את עצמו לאזור הזמן החדש.

האור המלאכותי המופיע בין השקיעה לזריחה (שעות החשיכה) שולח להיפותלמוס כל הזמן מסרים שגויים, אזור במוח השולט בייצור הורמונים. האור המלאכותי גורם להיפותלמוס לייצר נוירונים המקדמים ערות ומעכבים נוירונים הגורמים לשינה.

אור זה גם מעכב את ייצור המלטונין, ההורמון הגורם לשינה המרכזי בגוף, דבר הגורם לנדודי שינה, גורם לנו להיות דרוכים בשעות לא סבירות ומערער את האיכות של השינה שבכל זאת נצליח להשיג.

מחקר משנת 2015 מצא כי אף שימוש במכשירים ניידים במשך היום מזיק לשינה במתבגרים. המחקר בדק 10,000 בני נוער נורווגים (בין הגילאים 16 עד 19) כמה זמן הם מלווים מול מסכים (סמארטפון, טאבלט, משחקי וידאו, טלויזיה וכדומה), ובנוסף נשאלו כמה הם ישנים והאם הם ישנים טוב.

הנחקרים דיווחו כי לוקח להם יותר משעה להירדם בלילה, כאשר בילו במהלך היום ולפני השינה מול מסכים אלקטרוניים.

טכנולוגיה, שינה והבריאות הלב וכלי הדם

שינה היא אחד היסודות לבריאות טובה. ללא שינה נאותה, האדם נמצא בסיכון לפתח מחלות, חלקן יכולות להיות קטלניות במיוחד.

רבים מהישראלים סובלים מהפרעת שינה כרונית, המשפיעה בצורה חמורה על שגרת יומם ומערערת את בריאותם.

הנטייה להירדמות במהלך היום, קשיים בהירדמות ושמירה על שינה תקינה במהלך הלילה, כמו כן בעיות פיזיולוגיות כמו נחירות ובעיות נשימה, כולם תורמים להפרעות שינה ויכולות להיות מלוות על ידי תסמינים אחרים.

נדודי שינה והפרעות שינה הם הגורם הישיר של התסמונת המטבולית. תסמונת זו היא קבוצה של מצבים בריאותיים, המופיעים יחד וגורמים להגברת הסיכון לפתח מחלות לב ולהתקפי לב.

השמנה, סוכרת, יתר לחץ דם, רמה גבוהה של כולסטרול, רמה גבוהה של טריגליצרידים והצטברות של שומן בטני הם המצבים הבריאותיים המהווים את התסמונת המטבולית. התסמונת אחראית על העלאת הסיכון למחלות לב ולרוב הפרעות הלב הקיימות בימינו.

מתוך 146 מטופלים עם הפרעת דום נשימה בשינה (Sleep apnea) הפרעה הקשורה לשיבוש השינה, 60 אחוזים אובחנו עם תסמונת מטבולית.

החשיפה לאור המלאכותי עלולה לגרום לנזקים שונים לבריאותנו:

1.השמנה

הפרעה לשעון הביולוגי ולדפוסי השינה עלולה לגרום להשמנה. השעון הביולוגי של גופנו מווסת את השינה והערות, כמו שציינו מקודם. אך, משמעות דבר זה ברמה התאית, הוא שהוא גם מווסת את זמני הפעילות וחוסר הפעילות של התאים.

כאשר התאים שלנו פעילים, הם עסוקים יותר בהעברת רכיבים מזינים והורמונים, וכמו כן תאי שומן וטריגליצרידים.

הפרעה לשינה וערות משנה משמעותית את חילוף החומרים של הגוף, ועלולה להוביל להצטברות תאי שומן הגורמים להשמנה.

2.סוכרת

נדודי שינה יכולים להפריע ליכולת הגוף להתמודד עם עודף גלוקוז באמצעות האינסולין. מחסור בשינה בלילה יכול להפריע לניצול הגלוקוז ולהגברת רמת האינסולין בדם, מצב הגורם לסוכרת.

אנשים אשר ישנו פחות מ-5 שעות בכל לילה הראו עלייה של 37 אחוזים ברמת הסיכון להתפתחות סוכרת במהלך 10 שנים.

3.יתר לחץ דם

משכי זמן קצרים במהלך שינת הלילה נמצאה קשורה לעלייה ברמת הסיכון לפתח יתר לחץ דם.

שינה לא איכותית ומניעת שינה עלולה לגרום לעומס על הלב ולהגברת הלחץ על זרימת הדם בעורקים לזמן רב, דבר הגורם לגוף להחזיק רמה גבוהה של נתרן וכך להגביר את יתר לחץ הדם.

4.עלייה ברמת הכולסטרול הרע וירידה בכולסטרול הטוב

הכולסטרול המזיק (LDL) הוא אשר אחראי לסתימת העורקים הגורמים להתקפי לב. כולסטרול זה מצטבר במהלך הזמן בעורקים וחוסם אותם, דבר המונע זרימה נאותה של דם עשיר בחמצן ללב. חסימה זו של העורקים קשורה למחלת לב כלילית ואחראית לגרימה של התקפי לב.

נמצא קשר ישיר בין משכי שינה קצרים לרמה גבוהה של כולסטרול LDL, ושינה אופטימלית נמצאה עם קשר ישיר לירידה של כולסטרול זה. ככל שרמת ה-LDL בגופנו גבוהה, כך רמת הכולסטרול הטוב HDL תהיה נמוכה. שינה לא איכותית גם קשורה לרמה נמוכה של HDL, עוד גורם לסיכון למחלות לב.

5.רמה גבוהה של טריגליצרידים

טריגליצרידים הם שומנים הנמצאים בדם, רמה גבוהה שלהם היא אחד מהגורמים למחלת לב ולהתקפי לב.

משך השינה בלילה משפיעה על רמת ייצור הטריגליצרידים בגופנו. אנשים אשר ישנים פחות מ-5 שעות בלילה מראים רמות גבוהות של טריגליצרידים על פי מחקר משנת 2008.

6.עלייה בשומן הבטני

השומן שהכי קשה להיפטר ממנו הוא השומן סביב המותניים. הוא גם הכי מסוכן, מאחר והוא מעלה את הסיכון לפתח מחלות לב ואת הסבירות להתקפי לב. אנשים הסובלים ממחסור בשינה דום נשימה חסימתי בשינה הראו עלייה במשקל הגוף ועלייה ברמת השומן באזור המותניים/בטן.

אהבתם את המאמר? פרגנו בלייק! 

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4