הכבד הוא איבר מדהים וחשוב ביותר! יש לו מעל 500 פונקציות שונות בגופנו. הוא מסייע בניקוי חומרים מזיקים מהגוף שלנו, מסייע לתפקוד מערכת העיכול וגם מסייע בויסות חילוף החומרים. גללו למטה כדי להבין יותר.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
עובדות מעניינות על הכבד
אבל לפני שנתחיל לדבר על הגורמים הנפוצים לנזק לכבד וכיצד למנוע אותם. כמה עובדות מעניינות על הכבד שלנו.
הכבד הוא האיבר היחיד בגוף האדם שיכול לשקם את עצמו. כלומר, גם אם מסירים עד 90% מהכבד, במקרים כמו ניתוח או פציעה, הוא יכול לצמוח בחזרה לגודלו המלא. כלומר לכבד יש יכולת התאוששות מדהימה לחזור לגודל המקורי שלו.
השתלת הכבד המוצלחת הראשונה בוצעה על ידי ד”ר תומס סטארזל, 1 במרץ 1963. אז הניתוח נחשב חדשני מאוד, ומסוכן מאוד, אבל כיום מבוצעים אלפי השתלות כבד ברחבי העולם בכל שנה.
הכבד הוא האיבר המוצק הגדול ביותר בגוף והאיבר השני בגודלו בסך הכל (אחרי העור). עוד תפקיד מעניין של הכבד הוא אחסון ויטמינים ומינרלים: הכבד אוגר ויטמינים ומינרלים חיוניים, כולל ברזל וויטמין A, ומשחרר אותם כשהגוף זקוק להם.
לכבד יש גם משמעות תרבותית והיסטורית: בתרבויות רבות, הכבד נחשב לאיבר החיים או הרגש. לדוגמה, במיתולוגיה היוונית העתיקה, הכבד של פרומתאוס נאכל על ידי נשר כל יום והתחדש בכל לילה.
איך יודעים שיש בעיה בכבד?
לפני שנכנס לגורמים שעלולים להזיק לכבד שלנו, אני רוצה להתעכב רגע לגבי התסמינים כי זה מאוד חשוב להבין גם איך אנחנו יכולים לדעת שהכבד שלנו במצוקה, ואיך אנחנו יכולים לזהות סימני אזהרה מוקדמים כשיש לכבד שלנו בעיה. הדבר הזה חשוב מכיוון שזיהוי התסמינים בשלב מוקדם יכול להשפיע משמעותית על הטיפול שהכבד יקבל במידת הצורך.
כאשר אנו מדברים על הסימפטומים של בעיות כבד, חשוב להבין כי תסמינים מסוימים יכולים להופיע בשלבים המוקדמים, בעוד שאחרים עלולים להופיע בשלבים מתקדמים יותר.
התסמינים בשלבים המוקדמים יותר יכולים להיות:
עייפות וחולשה: אלה הם לעתים קרובות בין הסימנים הראשונים לתפקוד לקוי של הכבד. כלומר תחושה כללית של עייפות וחוסר אנרגיה יכולים להיות אזהרה מוקדמת לבעיות בכבד. זה לא אומר שכל עייפות מעידה על בעיית כבד, אלא היה צריכה להיות בשילוב עם תסמינים אחרים.
עוד תסמין הוא אי נוחות קלה או כאב בבטן הימנית העליונה יכולים להיות סימן מוקדם ללחץ בכבד.
שינויים בצבע השתן והצואה: צואה בהירה יותר ושתן כהה יותר יכולים להתרחש כאשר הכבד מתחיל להיאבק בעיבוד בילירובין.
התסמינים בשלבים המתקדמים יותר יכולים להיות:
- צהבת: הצהבה של העור והעיניים היא סימן חמור יותר, המעיד על הפרעה משמעותית בתפקוד הכבד.
- כאבי בטן חזקים ונפיחות: עם התקדמות מחלת הכבד, עלולים להופיע נפיחות בבטן וכאב בולט יותר.
- עור מגרד: סימפטום זה יכול להתפתח כתוצאה מתוצרי מרה המצטברים בעור, לעתים קרובות בשלבים מתקדמים יותר.
- ירידה בלתי מוסברת במשקל: ירידה משמעותית במשקל ללא שינוי בתזונה או פעילות גופנית עשויה להצביע על התקדמות במחלת כבד.
- כאב כתף: כאב בכתף ימין, עקב גירוי עצבי מתחת לסרעפת, יכול להיות סימפטום לבעיות כבד חמורות יותר.
בעוד שתסמינים אלה יכולים להצביע על בעיות כבד, הם יכולים להיות קשורים גם למצבים בריאותיים אחרים. לכן, אם יש לכם אחד מהתסמינים לא צריך להיבהל. עם זאת אם יש לכם כמה מהתסמינים ואין לכם הסבר ברור, כדאי להתייעץ עם רופא כדי לקבל אבחנה מדוייקת.
דברים שגורמים לנזק לכבד
אז עכשיו אחרי שקיבלנו קצת מושג למה זה כל כך חשוב לשמור על הכבד שלנו ומהם התסמינים האפשריים. בואו נבין מה יכול לגרום לנזק לכבד.
אז מספר אחד.
1.השמנת יתר
השמנת יתר או אפילו עודף משקל במידה מסוימת, מגבירים את הסכנה ללקות בכבד שומני, דבר שעלול להוביל למחלת כבד שומני לא-אלכוהולי (NAFLD), אחת הצורות הנפוצות ביותר של מחלת כבד.
כבד שומני הוא מצב שבו יש יותר מדי שומן שמאוחסן בתאי הכבד, זה כמו שיש לכבד שלנו בעצמו השמנת יתר. בדרך כלל, בכבד יש מעט שומן וזה דבר נורמלי, אבל אם השומן מהווה יותר מ-5% עד 10% ממשקל הכבד, אז זה עונה להגדרה של כבד שומני.
כאמור, ירידה במשקל יכולה למלא תפקיד חשוב בסיוע בהפחתת שומן הכבד. בנוסף לכך, מחקרים הראו גם שפעילות גופנית (הן פעילות אירובית והן אימוני כוח) יכולה להפחית את רמת השומן בכבד.
כאשר אנו מתאמנים באופן קבוע, הפעילות גופנית מסייעת לשרוף טריגליצרידים וגם מפחיתה את שומן בכבד. אז חשוב וכדאי לשלב הן פעילות גופנית והן תזונה נכונה בשגרה שלכם.
2. צריכת אלכוהול
צריכה מרובה של אלכוהול היא הגורם המוביל לנזק לכבד. הרגל זה מוביל למצבים כמו כבד שומני, דלקת כבד אלכוהולית ושחמת.
מתינות היא המפתח. הגבלת צריכת אלכוהול יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לנזק לכבד. התנזרות מוחלטת היא אידיאלית, במיוחד עבור אנשים עם היסטוריה משפחתית של מחלת כבד.
3. תזונה לא בריאה
תזונה עתירה בשומנים רוויים יכולה להוביל למחלת כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD).
לכן, הימנעו מארוחות עתירות קלוריות, שומן רווי, פחמימות מזוקקות (כגון לחם לבן, אורז לבן ופסטה רגילה) ונסו להימנע מצריכת יתר של סוכר.
הקפידו לאכול סיבים, אותם תוכלו להשיג מפירות טריים, ירקות, לחמים מלאים, אורז ודגנים. אכלו גם בשר (אך הגבילו את כמות הבשר האדום), מוצרי חלב (חלב דל שומן וכמויות קטנות של גבינה) ושומנים (השומנים ה”טובים” המגיעים בעיקר מאגוזים, זרעים ודגים ופירות כמו אבוקדו). כמו כן, שתייה נאותה של מים היא חיונית מאוד. הרחיבו את הקריאה במאמר דיאטת כבד שומני: מה לאכול? וממה להימנע?
4. שימוש יתר בתרופות
שימוש תכוף או ממושך במשככי כאבים ללא מרשם, עלולים להזיק לכבד. תרופות אחרות גם עלולות להזיק לכבד, כמו סוגים שונים של אנטיביוטיקה, תרופות להורדת כולסטרול, ואפילו עודף צריכה של תוספים מסוימים, כמו ויטמינים ומינרלים. לכן הכי טוב להקפיד על המינון שהרופא שלכם המליץ לכם לקחת בקשר לתרופות שלכם, ובקשר לתוספי מזון תמיד כדאי להתייעץ עם הרופא לפני השימוש.
5. רעלנים סביבתיים
חשיפה ממושכת לכימיקלים תעשייתיים מסוימים (חומרי ניקוי, חומרים כימיים בעבודה) ולרעלים סביבתיים עלולה לגרום לנזק לכבד. לכן, השתמשו בציוד מגן בעת טיפול בכימיקלים ומזערו את החשיפה לרעלים ידועים שפוגעים בכבד.
6. מחלות אוטואימוניות
מצבים כמו דלקת כבד אוטואימונית, שבה מערכת החיסון של הגוף תוקפת תאי כבד, עלולים להוביל לנזק לכבד. בעוד שמניעה של מחלות אוטואימוניות אולי לא תמיד אפשרית, ניטור קבוע וטיפול רפואי יכולים לנהל את המצב.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל