פריצת דיסק היא בעיה נפוצה (יותר בקרב גברים) המשפיעה על איכות החיים של הסובל ממנה. במאמר זה נלמד מהי פריצת דיסק, מהם התסמינים, הגורמים, ההשפעות, דרכי האבחון, דרכי הטיפול והאם ניתן למנוע פריצת דיסק.
מהי פריצת דיסק?
עמוד השדרה מורכב מ-עד 26 עצמות (חוליות) אשר מרופדות על ידי דיסקים. הדיסקים מגנים על העצמות על ידי קליטת הזעזועים מפעילויות יום יומיות כמו הליכה, הרמה וסיבובים.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
לכל דיסק שני חלקים- חלק פנימי עדין וג’לטיני, וטבעת חיצונית קשיחה. פגיעה או חולשה יכולה לגרום לחלק הפנימי של הדיסק לבלוט דרך הטבעת החיצונית. תופעה זו ידועה בשם פריצת דיסק. מצב זה גורם לכאב ואי נוחות. אם הדיסק הפרוץ לוחץ על אחד מעצבי עמוד השדרה, אתם עלולים להיתקל גם בקהות תחושה וכאב לאורך העצב הפגוע. במקרים חמורים, עשוי להידרש ניתוח להסרה או לתיקון הדיסק הפרוץ.
מהם התסמינים של פריצת דיסק?
פריצת הדיסק עלולה להופיע בכל חלק מעמוד השדרה, מן הצוואר ועד הגב התחתון. הגב התחתון הוא האזור הנפוץ ביותר לפריצת דיסק, על פי האקדמיה האמריקנית לרפואת משפחה. עמוד השדרה הוא רשת סבוכה של עצבים וכלי דם. פריצת דיסק יכולה לגרום ללחץ נוסף על העצבים והשרירים סביבו.
תסמינים של פריצת דיסק כוללים:
- כאב וחוסר תחושה, לרוב בצד אחד של הגוף
- כאב המקרין אל הזרועות ו/או רגליים
- כאב שמחמיר בלילה
- כאב המחמיר לאחר עמידה או ישיבה
- כאב בזמן הליכה למרחקים קצרים
- חולשת שרירים בלתי מוסברת
- עקצוץ, כאב, או תחושת שריפה באזור הפגוע
סוגי הכאב יכולים להשתנות מאדם לאדם. יש להגיע לבדיקת רופא אם הכאב מתבטא בקהות או עקצוץ המשפיע על יכולת השליטה בשרירים.
מה גורם לפריצת דיסק?
פריצת דיסק מתרחשת כאשר הטבעת החיצונית הופכת חלשה או קרועה ומאפשרת לחלק הפנימי לצאת החוצה. זה יכול לקרות עם הגיל. תנועות מסוימות עלולות גם כן לגרום לפריצת דיסק. דיסק יכול לצאת מהמקום כאשר מסתובבים או פונים להרים חפץ. הרמת חפץ גדול וכבד מאוד יכולה לגרום לעומס רב על הגב התחתון, וכתוצאה מכך לפריצת דיסק. מי שעובד בעבודה פיזית מאוד הדורשת הרבה רמה, עלול להיות בסיכון מוגבר לפריצת דיסק.
אנשים הסובלים מעודף משקל גם מצויים בסיכון מוגבר לפריצת דיסק, כיוון שהדיסקים שלהם חייבים לתמוך במשקל הנוסף. שרירים חלשים ואורח חיים בלתי פעיל יכולים גם לתרום להתפתחות של פריצת דיסק.
לאנשים בגילאי 35 עד 45 יש סיכוי גבוה יותר לפריצת דיסק. הסיבה לכך היא שהדיסקים מתחילים לאבד חלק מתכולת המים המגנים שבהם ככל שמתבגרים. כתוצאה מכך, הם יכולים להחליק בקלות רבה יותר מחוץ למקומם. הם שכיחים יותר בקרב גברים מאשר נשים.
מהן ההשפעות של פריצת דיסק?
דיסק עם פריצה חמורה שאינו מטופל, יכול לגרום לנזק עצבי קבוע. במקרים נדירים מאוד, פריצת דיסק יכולה לנתק דחפים עצביים לעצבי קאודה-אקינה אשר נמצאים בגב התחתון וברגליים. אם זה קורה, הדבר עלול לגרום לאיבוד שליטה על פעולות מעיים או שלפוחית השתן.
עוד סיבוך לטווח ארוך, מכונה תסמונת זנב הסוס. במקרים אלה, פריצת הדיסק לוחצת על עצבים שגורמים לאיבוד שליטה על הירכיים הפנימיות, בחלק האחורי של הרגליים, וסביב פי הטבעת.
בעוד הסימפטומים של פריצת דיסק עשויים להשתפר, הם יכולים גם להחמיר. אם אינך יכול לבצע פעילויות שיכולת לבצע בעבר, הגיע הזמן לראות רופא.
כיצד מאבחנים פריצת דיסק?
כצעד ראשון הרופא יבצע בדיקה גופנית, ויחפש את מקור הכאב וחוסר הנוחות. פעולות אלה כוללות בדיקת תפקוד עצבי וכוח שרירים, והאם אתה חש כאב בעת תזוזה או נגיעה באזור הפגוע. הרופא גם ישאל על ההיסטוריה הרפואית והתסמינים. הרופא גם יתעניין בפעם הראשונה שהסימפטומים הורגשו ובאילו פעילויות הכאב מחמיר.
בדיקות הדמיה יכולות לסייע לרופא לראות את העצמות והשרירים של עמוד השדרה ולזהות אזורים שנפגעו. דוגמאות לבדיקות הדמיה כוללות:
- צילומי רנטגן
- סריקות CT
- סריקות MRI
- דיסקוגרפיה, אשר נעשה בה שימוש לעיתים רחוקות
הרופא יוכל לשלב את כל חלקי המידע האלה כדי לקבוע מה גורם לכאב, החולשה ו/או אי הנוחות.
כיצד מטפלים בפריצת דיסק?
טיפולים לדיסק פרוץ נעים בין טיפול שמרני ועד כירורגי. הטיפול בדרך כלל תלוי ברמת אי הנוחות אותה המטופל חווה וכמה רחוק הדיסק יצא ממקומו.
רוב החולים יכולים להקל על כאבי פריצת דיסק באמצעות פיזיותרפיה, אשר מותחת ומחזקת את שרירי הגב והשרירים שמסביב. מטפל יכול להמליץ על תרגילים שיכולים לחזק את הגב תוך הפחתת הכאב.
נטילת משככי כאבים ללא מרשם והימנעות מהרמת חפצים כבדים ותנוחות מכאיבות, גם כן יכולה לעזור.
למרות שעשוי להיות מפתה להימנע מכל פעילות גופנית בזמן שחווים כאב/אי נוחות של פריצת דיסק, זה יכול להוביל לנוקשות שרירים ומפרקים. במקום זאת, נסו להישאר פעילים ככל האפשר באמצעות מתיחה או פעילויות בעצימות נמוכה, כגון הליכה.
אם כאב פריצת הדיסק אינו מגיב לטיפולים ללא מרשם, הרופא עשוי לרשום תרופות חזקות יותר. אלו כוללות:
- מרגיעי שרירים כדי להקל על התכווצויות שרירים
- תרופות נרקוטיות כדי להקל על הכאב
- תרופות לכאב עצבי
הרופא עשוי להמליץ על ניתוח אם הסימפטומים לא שוככים בתוך שישה שבועות או אם פריצת הדיסק משפיעה על תפקוד השרירים. המנתח, עשוי פשוט להסיר את החלק הפגוע או הבולט של הדיסק מבלי להסיר את הדיסק כולו. זה נקרא ניתוח מיקרודיסקטומי.
במקרים חמורים יותר, רופא עשוי להחליף את הדיסק בדיסק מלאכותי או להסיר את הדיסק ולחבר את החוליות יחד. הליך זה, שנקרא למינקטומיה, מוסיף יציבות לעמוד השדרה.
האם ניתן למנוע פריצת דיסק?
אולי לא ניתן למנוע פריצת דיסק, אבל כן אפשר לנקוט בצעדים כדי לצמצם את הסיכון לפתח פריצת דיסק. צעדים אלה כוללים:
- שימוש בטכניקות הרמה בטוחות: התכופפו והתרוממו מן הברכיים, לא מהמותניים.
- לשמור על משקל תקין.
- אין לשבת למשכי זמן ארוכים; יש לקום ולהימתח מעת לעת.
- יש לבצע תרגילים לחיזוק שרירי הגב, הרגליים והבטן.
מהו הצפי עבור מי שסובל מפריצת דיסק?
רוב האנשים עם פריצת דיסק יגיבו היטב לטיפול שמרני. בתוך שישה שבועות הכאב וחוסר הנוחות יופחתו בהדרגה.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל