מהם הגורמים לגאוט?

מהם הגורמים לגאוט?

גאוט היא צורה של דלקת מפרקים דלקתית המאופיינת בהתקפים פתאומיים וחמורים של כאב, נפיחות, אדמומיות ורגישות במפרקים.

גאוט נגרם על ידי רמות גבוהות של חומצת שתן בדם, שיכולה ליצור גבישים קשים במפרקים וסביבתם. זיהוי הגורמים, הסימפטומים והטיפולים הזמינים חיוני לניהול יעיל והקלה של מצב כואב זה. גללו למטה כדי להבין יותר.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

מה גורם לגאוט?

הסיבה העיקרית לגאוט היא היפר-אוריצמיה, שבה יש יותר מדי חומצת שתן בגוף. חומצת שתן היא מוצר פסולת המופק מפירוק של פורינים, חומרים המצויים בגוף שלכם והמזונות שאתם אוכלים.

בתנאים רגילים, חומצת השתן מתמוססת בדם, עוברת דרך הכליות ומופרשת בשתן. עם זאת, אם הגוף מייצר חומצת שתן עודפת או שהכליות מפרישות מעט מדי חומצת שתן, היא עלולה להצטבר וליצור גבישים דמויי מחט במפרק או ברקמה שמסביב הגורמים לכאב, לדלקת ולנפיחות הקשורים למחלת גאוט.

גורמי סיכון לגאוט

מספר גורמים יכולים להגביר את הסיכון שלך לפתח גאוט:

תזונה: צריכת תזונה עשירה בבשר, פירות ים ומשקאות ממותקים בסוכר פירות (פרוקטוז) או משקאות עתירי אלכוהול עלולה להגביר את רמות חומצת השתן, מה שמוביל למחלת גאוט.

השמנת יתר: עודף משקל מגביר את הסיכון לגאוט מכיוון שהגוף מייצר יותר חומצת שתן והכליות מתקשות יותר לחסל אותה.

מצבים רפואיים: מחלות ומצבים מסוימים, לרבות יתר לחץ דם לא מטופל, מצבים כרוניים כגון סוכרת, תסמונת מטבולית, מחלות לב וכליות, עלולים להגביר את הסיכון למחלת גאוט.

תרופות: השימוש במשתנים תיאזידים (המשמשים בדרך כלל לטיפול ביתר לחץ דם) ואספירין במינון נמוך עלולים להעלות את רמות חומצת השתן.

היסטוריה משפחתית: אם לבני משפחתך אחרים יש גאוט, יש סיכוי גבוה יותר לפתח אותה.

מודעה

גיל ומין: גאוט מופיעה לעתים קרובות יותר אצל גברים מאשר אצל נשים, בעיקר בגלל שנשים נוטות לרמות נמוכות יותר של חומצת שתן. אולם לאחר גיל המעבר, רמות חומצת השתן של נשים מתקרבות לאלו של גברים. גברים גם נוטים יותר לפתח גאוט מוקדם יותר – בדרך כלל בין הגילאים 30 ל-50 – בעוד שנשים מפתחות בדרך כלל סימנים ותסמינים לאחר גיל המעבר.

התסמינים של גאוט

תסמיני גאוט עלולים להופיע בפתאומיות ולעתים קרובות להתרחש בלילה. הם כוללים:

כאבי מפרקים עזים: גאוט בדרך כלל משפיע על המפרק הגדול של הבוהן, אבל הוא יכול להופיע בכל מפרק. מפרקים אחרים המושפעים בדרך כלל כוללים את הקרסוליים, הברכיים, המרפקים, פרקי הידיים והאצבעות. הכאב צפוי להיות חמור ביותר בארבע עד שתים עשרה השעות הראשונות לאחר תחילתו.

אי נוחות מתמשכת: לאחר שהשיא של הכאב שוכך, אי נוחות מסוימת במפרקים עשויה להימשך בין מספר ימים למספר שבועות. התקפות מאוחרות יותר צפויות להימשך זמן רב יותר ולהשפיע על מפרקים נוספים.

דלקת ואדמומיות: המפרק או המפרקים הפגועים הופכים נפוחים, רכים, חמים ואדומים.

טווח תנועה מוגבל: ככל שהגאוט מתקדם, ייתכן שלא תוכל להזיז את המפרקים כרגיל.

טיפול בגאוט

מודעה

הטיפול בגאוט הוא כפול: ניהול הכאב החריף בזמן התקף ומניעת התקפים עתידיים, שניתן להשיג באמצעות תרופות ושינויים באורח החיים.

תרופות

תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות: אלה יכולים להקל על הכאב והדלקת במהלך התקפי גאוט. האפשרויות נעות בין אפשרויות ללא מרשם כמו איבופרופן ועד לתרופות מרשם חזקות יותר.

קולכיצין: משכך כאבים יעיל להתקפי גאוט, קולכיצין שימושי במיוחד אם יש התווית נגד לתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות. יש לו תופעות לוואי אפשריות, כגון בחילות, הקאות ושלשולים.

קורטיקוסטרואידים: קורטיקוסטרואידים יכולים לשלוט בדלקת ובכאבים של גאוט. ניתן ליטול אותם דרך הפה או להזריק ישירות למפרק.

אמצעי מניעה ושינויים באורח החיים

תרופות להורדת רמות חומצת השתן: תרופות כמו אלופורינול ופבוקוסטט יכולות להפחית את ייצור חומצת השתן, ותרופות אוריקוזוריות כמו פרובנציד משפרות את יכולת הכליות להסיר חומצת שתן מהגוף.

הגבלת צריכת מזונות עשירים בפורין: הפחתת צריכת בשר אדום, בשר איברים ודגים מסוימים יכולה לסייע בניהול רמות חומצת השתן.

הגבלת אלכוהול ומשקאות ממותקים: במיוחד בירה ומשקאות ממותקים בפרוקטוז.

שמירה על משקל בריא: הפחתת משקל יכולה להפחית את רמות חומצת השתן ולהפחית את הסיכון להתקפי גאוט.

מודעה

שתיית מים: שתייה מרובה של נוזלים עוזרת לסלק חומצת שתן מהגוף.

לסיכום, השפעת הגאוט על איכות החיים יכולה להיות משמעותית, אך הבנת הסימפטומים והטיפולים הזמינים שלה מאפשרת ניהול טוב יותר והקלה מההתקפים הכואבים שלה. על ידי שילוב של טיפולים רפואיים עם התאמות באורח החיים, אנשים הסובלים מגאוט יכולים לנהל חיים בריאים ונוחים יותר. זכרו, אם אתם חושדים שיש לכם גאוט, התייעצו עם רופא כדי לקבל אבחון ותוכנית טיפול נכונה המתאימה לצרכים שלכם.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.