האם נייר אלומיניום מזיק? לא בהכרח! תלוי אילו מזונות אתם מבשלים איתו!

האם נייר אלומיניום מזיק? לא בהכרח! תלוי אילו מזונות אתם מבשלים איתו!

נייר אלומיניום הוא פריט נפוץ במטבח של רבים מאיתנו, הוא משמש בדרך כלל לאפייה וצלייה. היכולת שלו לעמוד בטמפרטורות גבוהות, הפכה אותו לכלי בישול יעיל. עם זאת, עלו חששות בשנים האחרונות לגבי הבטיחות של בישול עם נייר אלומיניום. האם הפחדים הללו מבוססים מדעית? מאמר זה מתעמק במה שיש למדע לומר בעניין. גללו למטה כדי לקרוא.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

האלומיניום הוא היסוד השלישי בשכיחותו על פני כדור הארץ, המהווה כ-8% מקרום כדור הארץ. הוא נמצא בשימוש נרחב בתעשיות החל מבנייה ועד אלקטרוניקה וכמובן, בישול. בעוד שאלומיניום אינו רעיל במצבו המוצק, ההשלכות הבריאותיות הפוטנציאליות מתגלות כאשר הוא גולש למזון במהלך תהליך הבישול.

כאשר מבשלים עם רדיד אלומיניום, כמות מסוימת של אלומיניום אכן דולפת למזון. דברים המשפיעים על רמת הדליפה כוללים:

  • טמפרטורת הבישול
  • ה-pH של המזון (מזונות חומציים כמו עגבניות ופירות הדר גורמים ליותר דליפה)
  • זמן הבישול

אילו מזונות עדיף לא לבשל עם נייר אלומיניום

מזונות חומציים: מזונות שהם חומציים מאוד יכולים לגרום לדליפה רבה יותר של אלומיניום מנייר הכסף. זה כולל עגבניות, פירות יער ופירות הדר כמו לימונים, תפוזים ואשכוליות. רטבים העשויים ממרכיבים אלה, כמו רוטב עגבניות או מרינדת פלפל לימון, יכולים להיות בעלי אותה השפעה.

מזונות חריפים: תבלינים יכולים גם להוביל לדליפה מוגברת של אלומיניום. אם אתם מבשלים משהו עם הרבה תבלינים, במיוחד תבלינים חריפים, מומלץ להימנע משימוש בנייר אלומיניום.

מזונות מלוחים: מזונות המכילים כמויות גדולות של מלח, כמו בשרים מבושלים או תבשילים מתובלים במלח, יכולים גם הם להגדיל את כמות האלומיניום הגולשת מנייר הכסף.

מחקרים על הצריכה היומית של אלומיניום

חשוב לציין שכמות האלומיניום הגולשת בדרך כלל למזון קטנה. לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), אדם ממוצע יכול להכיל בבטחה כ-2 מיליגרם אלומיניום לכל ק"ג משקל גוף בכל שבוע, מה שמתורגם לכ-140 מיליגרם בשבוע לאדם במשקל 70 ק"ג.

אנשים רבים צורכים הרבה פחות אלומיניום מהמגבלה שנקבעה על ידי ארגון הבריאות העולמי. סקירה מקיפה משנת 2017 הראתה שאנשים בארצות הברית ובאירופה צורכים כ-0.2 עד 1.5 מיליגרם אלומיניום מדי יום דרך המזון, נתון נמוך משמעותית מההמלצה של ארגון הבריאות העולמי.

מחקרים מראים גם שגוף האדם נועד לסנן כמויות קטנות של אלומיניום. כ-95% מהאלומיניום הנבלע דרך מזון ומים מסולק על ידי הכליות, ומצמצם את הכמות שעלולה להצטבר בגוף.

כמה מחקרים הציעו שיש קשר פוטנציאלי בין רמות גבוהות של חשיפה לאלומיניום לבין בעיות בריאותיות כגון מחלת אלצהיימר, בעיות בכליות והפרעות בעצמות. עם זאת, מחקרים אלה כוללים בדרך כלל רמות חשיפה העולות בהרבה על אלו שנתקלים בחיי היומיום, לא מדובר מחשיפה הנגרמת מבישול עם נייר אלומיניום.

מודעה

לדוגמה, מחקר הקושר בין אלומיניום למחלת אלצהיימר כרוך לעתים קרובות בחשיפה תעסוקתית לאבק אלומיניום או לתרופות אלומיניום במינון גבוה. יתרה מזאת, סקירה מקיפה שפורסמה בכתב העת "Alzheimer's & Dementia" בשנת 2020 הגיעה למסקנה שרוב המחקרים אינם מראים ראיות עקביות או משכנעות לקשר בין אלומיניום למחלת אלצהיימר.

מסקנה:

הקונצנזוס בקרב מדענים וארגוני בריאות כמו ארגון הבריאות העולמי ומנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הוא ששימוש מתון ברדיד אלומיניום לבישול אינו מהווה סיכון בריאותי משמעותי. הכמות הקטנה של אלומיניום שעלולה לדלוף למזון במהלך הבישול היא במסגרת של הנחיות הצריכה הבטוחה.

עם זאת, אנשים יכולים לנקוט כמה צעדים פשוטים כדי למזער דליפה של אלומיניום אם הם עדיין מודאגים. לדוגמה, הימנעות מבישול של מאכלים חומציים או חריפים בנייר אלומיניום יכולה להפחית משמעותית את הדליפה של אלומיניום למזון. באופן דומה, שימוש בחלופות כמו נייר אפייה, כלי זכוכית או מיכלי נירוסטה לבישול יכולים גם לסייע.

בסופו של דבר, בעוד שחיוני להמשיך ולחקור את הקשר בין חשיפה לאלומיניום לבעיות בריאותיות, הראיות המדעיות העדכניות מצביעות על כך שבישול יומיומי עם נייר אלומיניום בטוח.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.