מה כדאי לאכול כדי לנצח את הדלקת בגוף שלנו?

מה כדאי לאכול כדי לנצח את הדלקת בגוף שלנו?

Avatar of אוזבק תחאוכה

בסרטון הבא אני מסביר מהי דלקת, למה היא לא תמיד נחשבת לאויב, ומתי בכל זאת היא יכולה לגרום נזק לגוף שלנו. צפו בסרטון המלא.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

התמלול המלא של הסרטון:

אז בניגוד למה שהרבה נוטים לחשוב, דלקת היא לא דבר שלילי אלא היא למעשה תגובה טבעית וחיונית של מערכת החיסון שלנו. כשאנחנו נפצעים, נחתכים או נדבקים בזיהום כלשהו, הגוף שלנו מפעיל תגובה דלקתית כדי להגן על האזור הפגוע, להילחם בפולשים שונים ולהתחיל את תהליך הריפוי.

סוג הדלקת הנפוץ ביותר נקרא דלקת חריפה או דלקת אקוטית. כלומר, מדובר בדלקת ממוקדת שנמשכת זמן קצר יחסית ובדרך כלל היא מועילה ומטפלת בבעיה מסוימת. דלקת מהסוג הזה יכולה להתבטא בסימנים כמו אדמומיות, נפיחות, חום וכאב מקומי.

מתי דלקת הופכת להיות בעייתית?

אז אם אמרנו שדלקת זה דבר טוב, מתי בכל זאת דלקת הופכת להיות בעייתית? הבעיה מתחילה כאשר הדלקת הרגילה הזאת שדיברנו עליה עכשיו ממשיכה ולא נפסקת וגם לא נרגעת. כשהגוף שלנו נשאר במצב דלקתי לאורך זמן גם כשאין סיבה ברורה לזה, הדלקת מוגדרת כבר כדלקת כרונית.

סוג הדלקת הזה יכול להיות בעצימות נמוכה, לא תמיד היא מורגשת באופן דרמטי כמו דלקת רגילה, אבל היא כן פועלת ברקע ממש כמו מין אש קטנה כזאת שממשיכה לבעור ולגרום נזק לתאים ולרקמות בכל הגוף שלנו.

הסכנות של דלקת כרונית

טוב אז עד עכשיו זה לא נשמע כזה נורא, אז מה הבעיה בעצם? מה כל כך מסוכן בדלקת כרונית? העניין הוא שדלקת כרונית מהווה בסיס של הרבה מחלות נפוצות וקשות. לדוגמה, המחקרים מצאו קשר ישיר בין דלקת כרונית לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג שתיים וסוגים מסוימים של סרטן, דלקות מפרקים ואפילו למחלות ניווניות של המוח כמו אלצהיימר. הדלקת בעצם מאיצה תהליכי הזדקנות ובלאי בגוף שלנו.

איך מזהים דלקת כרונית?

אז איך אנחנו יכולים לדעת אם אנחנו סובלים מדלקת כרונית? למרות התיאור הדרמטי שכרגע עשיתי, זה לא תמיד פשוט לזהות דלקת כרונית כי הסימנים יכולים להיות מאוד מעורפלים ולא כל כך ברורים. אבל כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם שעלולים להופיע לאורך זמן:

  • כאבי מפרקים או שרירים שאין להם סיבה ברורה
  • עייפות מתמשכת שגם לא מוסברת, שמופיעה ללא סיבה ברורה
  • בעיות עיכול חוזרות כמו נפיחות, גזים או אי-נוחות כללית בבטן
  • בעיות עור כמו אקנה, אקזמה או פריחות שונות
  • קושי לרדת במשקל למרות שאתם עושים מאמצים וזה לא עובד
  • ערפול מוחי או קשיי ריכוז

חשוב להדגיש שהסימנים האלה יכולים לנבוע מהרבה סיבות אחרות, אז לא צריך להיבהל ולהיכנס להיסטריה. אבל אם יש לכם חלק מהתסמינים והם כן נמשכים ותחושת הבטן שלכם אומרת שכן עובר עליכם איזשהו משהו, אז כדאי לבדוק את האפשרות שדלקת כרונית מתרחשת ולהיבדק אצל הרופא.

מה אפשר לעשות?

החדשות הטובות הן שיש לנו מספר דברים שאנחנו יכולים לעשות, וכלי עוצמתי מאוד שיכול לעזור להילחם בדלקת כרונית – והכלי הזה הוא תזונה. מה שאנחנו אוכלים או לא אוכלים (לא פחות חשוב) יכול להשפיע באופן דרמטי על רמות הדלקת בגוף שלנו. בדיוק כמו שיש מזונות שיכולים לעודד דלקת (נדבר עליהם עוד מעט), ישנם מזונות ודפוסי אכילה שיכולים להפחית דלקת באופן משמעותי.

מזונות נוגדי דלקת:

1. דגים שמנים ועשירים באומגה 3

כמו סלמון וסרדינים. מזונות אלה מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 בעלות השפעה אנטי-דלקתית. אם אתם לא אוהבים או פשוט לא אוכלים דגים, ישנם גם מקורות צמחיים כמו זרעי פשתן טחונים, זרעי צ'יה ואגוזי מלך שגם עשירים באומגה 3.

2. פירות וירקות צבעוניים

במיוחד פירות יער כמו אוכמניות, פטל, תותים, עלים ירוקים כמו תרד, קייל, עלי מנגולד, ברוקולי, פלפלים, עגבניות – עשירים בנוגדי חמצון עוצמתיים כמו פוליפנולים וויטמינים שמנטרלים רדיקלים חופשיים ומפחיתים דלקת. כלל האצבע הוא: ככל שהאוכל שלכם יותר צבעוני, יותר טוב!

3. שומנים בריאים מהצומח

כמו שמן זית, אבוקדו, אגוזים ושקדים שמכילים שומנים חד בלתי רוויים ונוגדי חמצון שתומכים בבריאות הלב ומפחיתים דלקת.

4. תבלינים ועשבי תיבול

הרבה תבלינים מכילים כמות גדולה של חומרים אנטי-דלקתיים, כמו הכורכום המפורסם שמכיל בפנים כורכומין. גם ג'ינג'ר, קינמון, שום, רוזמרין ואורגנו ידועים בתכונות האנטי-דלקתיות שלהם. אז אפשר פשוט לשלב אותם בבישול, לא צריך תוספים מיוחדים.

מזונות שכדאי להפחית:

וכמו שאמרתי מקודם, יש חשיבות גם למה שאנחנו בוחרים לא לאכול. כלומר, חשוב גם להפחית צריכה של מזונות שידועים כמעודדי דלקת כמו:

  • סוכר מוסף ומשקאות ממותקים
  • פחמימות ריקות ומזוקקות
  • שומני טראנס
  • מזון מעובד ועשיר בתוספים
  • צריכה מופרזת של בשר אדום ומעובד

אני יודע, אני לא חושב שצריך להימנע לגמרי ולהיות קיצוני, כי מעטים האנשים – בואו נודה באמת – שיכולים לעמוד במשטר קיצוני של אכילת קינואה ושתיית עשב חיטה. כן, אבל כן חשוב שרוב התזונה שלנו תהיה מבוססת על כללים בריאים ושזה יהיה המצפן שלנו. כלומר, אם אתם חייבים כפית סוכר בקפה שלכם בבוקר, אז אני לא חושב שיש בזה איזשהיא בעיה. הבעיה מתחילה בכמויות גדולות יותר.

גורמים נוספים

דבר שחשוב לציין זה שנכון להגיד שתזונה היא כלי מרכזי ומשמעותי במאבק בדלקת, אבל היא לא הגורם היחיד. גם לחץ נפשי יכול להשפיע ולהגביר אפילו בצורה דרסטית את רמות הדלקת בגוף שלנו. כמו כן, ישנה חשיבות גם על הקפדה על שינה טובה – אם אנחנו ישנים טוב או לא, זה גם מאוד משפיע על רמות הדלקת בגוף. פעילות גופנית – אותו דבר. כל אלה הם חלקים מאוד חשובים בפאזל הגדול הזה שמשפיע על רמות הדלקתיות בגוף שלנו.

במידה והנושא מעניין אתכם, אתם יכולים גם לקרוא את הספר הדיגיטלי החדש של אגוגו – "הכל מתחיל בבטן!" המדריך המקיף לבריאות המעי ולשיפור הבריאות הכללית – אפשר לרכוש אותו ולקרוא מיד בטלפון שלכם.

לסיכום

דלקת כרונית היא מצב שקט אבל מאוד מסוכן שקשור למחלות רבות. והבשורה הטובה – שיש לנו מה לעשות לגבי זה! תזונה נכונה שמתבססת על מזונות טבעיים שעשירים בנוגדי חמצון, אומגה 3 ושומנים בריאים יכולה להשפיע בצורה חיובית על הגוף.

אם אהבתם את הסרטון ואתם רוצים להעמיק קצת יותר בנושא הזה של תזונה, הכנתי עבורכם מדריך חינמי וקצר עם 30 הכללים החשובים ביותר לתזונה בריאה. אתם יכולים להוריד אותו עכשיו דרך הקישור שנמצא בתיאור של הסרטון למטה. המדריך בנוי בצורה מעשית ויעילה וזה דרך מצוינת להתחיל ליישם את הדברים האלה. כמובן, אם הסרטון עזר לכם, אני אשמח מאוד ללייק קטן ולהרשמה לערוץ. תודה מאוד שצפיתם!

להורדה מיידית בחינם!
מדריך תזונה בריאה

השאירו את המייל שלכם וקבלו את המדריך המלא ישירות לתיבת הדואר שלכם

בהזנת המייל ולחיצה על הכפתור, הנך מאשר/ת הצטרפות לרשימת התפוצה של אגוגו. ניתן להסיר את עצמך בכל עת.

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!

בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.

לחצו כאן

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.