אקזמה: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

אקזמה: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

Avatar of אגוגו
אגוגו

אקזמה (או גָּרָב – Eczema) היא מחלת עור נפוצה שבה יוצאים כתמים מגרדים ודלקתיים על פני העור. הבעיה ידועה גם בשם אטופיק דרמטיטיס.

היא שכיחה יותר אצל תינוקות וילדים צעירים. היא מופיעה על פניהם של תינוקות, וכן בתוך המרפקים ומאחורי הברכיים של ילדים, בני נוער ומבוגרים.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

האקזמה נגרמת על ידי תגובת יתר של המערכת החיסונית. עד 20 אחוזים מהילדים ואחד עד שלושה אחוזים מהמבוגרים מפתחים אטופיק דרמטיטיס, על פי האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה. במקרים נדירים, אטופיק דרמטיטיס יכולה להופיע לראשונה בגיל ההתבגרות או בבגרות. זה משפיע על גברים ונשים במידה שווה.

מה הם סוגי האקזמה?

כשאנשים מתייחסים לאקזמה, הם בדרך כלל מתכוונים לאטופיק דרמטיטיס (Atopic dermatitis), שהוא הסוג הנפוץ וכרוני של אקזמה.

אטופיק
אקזמה. אטופיק דרמטיטיס

סוגים אחרים כוללים:

דרמטיטיס קונטקט – נגרמת על ידי מגע עם חומרים מגרים. ואז מתרחשים צריבה, גירוד ואדמומיות. כאשר הגורם המגרה נעלם, הדלקת נעלמת.

דרמטיטיס
אקזמה. דרמטיטיס קונטקט

דרמטיטיס דיסהידרוטיק– משפיעה על האצבעות, כפות ידיים וכפות הרגליים. גורמת לכתמים מגרדים עם קשקשת, אשר מתקלפים כל הזמן או הופכים אדומים, סדוקים וכואבים. הבעיה שכיחה יותר בקרב נשים.

דרמטיטיס
אקזמה דרמטיטיס דיסהידרוטיק

דרמטיטיס נומולר–  גורמת לכתמים יבשים ועגולים על העור בחודשי החורף. זה בדרך כלל משפיע על הרגל. הבעיה שכיחה יותר אצל גברים.

נומולר
אקזמה דרמטיטיס נומולר

דרמטיטיס סבוראיק– גורם לפריחות מגרדות, אדומות וקשקשיות, במיוחד על הקרקפת, על הגבות, על העפעפיים, על צידי האף ומאחורי האוזניים.

seborrheic-dermatitis
אקזמה דרמטיטיס סבוראיק

מה גורם לאקזמה?

התפרצות אקזמה, היא כאשר אחד או יותר מהסימפטומים של אקזמה מופיעים על העור. הגורמים לאקזמה עדיין לא מובנים לחלוטין.

מאמינים שהטריגר מופעל על ידי תגובת יתר של המערכת החיסונית, המגיבה באגרסיביות לנוכחותם של חומרים מגרים. אקזמה לעיתים נגרמת בחלקה על ידי תגובה חריגה לחלבונים, שהם חלק מהגוף. בדרך כלל, המערכת החיסונית מתעלמת מחלבונים המהווים חלק של הגוף האנושי, ותוקפת רק חלבונים של פולשים, כגון חיידקים או וירוסים. באקזמה, המערכת החיסונית מאבדת את היכולת להבחין בין השניים, מה שגורם לדלקת.

גורמים נפוצים של התפרצויות אקזמה כוללים:

  • חומרים כימיים הנמצאים בשואבים ודטרגנטים, אשר מייבשים את העור.
  • חומר מגרד וגס, כמו צמר.
  • בדים סינטטיים
  • חום גוף גבוה
  • הזעה
  • שינויי טמפרטורה
  • ירידה פתאומית בלחות

גורמים אחרים כוללים מתח, אלרגיות למזון, קשקשים של בעלי חיים וזיהומים בדרכי נשימה עליונות.

מהם התסמינים של אקזמה?

אקזמה מתאפיינת בעור מגרד, יבש, מחוספס, מודלק ,מגורה ועם קשקשים. היא יכולה להתפרץ, להיעלם, ואז להתפרץ שוב. האקזמה יכולה להופיע בכל מקום, אבל בדרך כלל משפיעה על הזרוע, מרפק פנימי, הברך האחורית או הראש (במיוחד בלחיים ובקרקפת). זה לא מדבק והופך פחות חמור עם הגיל.

כתמים אדומים או חומים-אפורים הם תסמינים שכיחים. בליטות קטנות אשר יוצאים מהן נוזלים כאשר מגרדים אותן, הן עוד סימפטום. גירוד גורם להן להפוך לקשיחות, דבר אשר יכול להצביע על זיהום. עור מעובה עם קשקשים הוא עוד סימפטום. אקזמה יכולה לגרום לגירוד עז. אקט הגירוד מגרה ומעורר דלקת עוד יותר. זה יכול לגרום לזיהומים שחייב יהיה לטפל בהם עם אנטיביוטיקה.

מה הם גורמי הסיכון של אקזמה?

מספר גורמים יכולים להגביר את הסיכון לפתח אקזמה.

אקזמה שכיחה יותר בקרב ילדים הסובלים מאסתמה ו/או קדחת השחת, או שמפתחים בעיות אלו מאוחר יותר, בדרך כלל לפני גיל 30. אנשים עם בני משפחה שיש להם אקזמה גם נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח את המחלה.

כיצד מאבחנים אקזמה?

כדי לאבחן אקזמה, הרופא יבצע בדיקה גופנית מקיפה, וישאל שאלות לגבי התסמינים.

אמנם אין בדיקה ספציפית שיכולה לאבחן אקזמה, אך מבחן מדבקה, יכול להצביע על אלרגנים מסוימים שמעוררים סימפטומים, כגון אלרגיות עור הקשורות בדרמטיטיס קונטקט (סוג של אקזמה). במהלך ביצוע מבחן המדבקה, אלרגן מונח על גבי מדבקה אשר ממוקמת על פני העור. אם אתה אלרגי לאלרגן, העור שלך יהפוך מגורה ודלקתי.

כיצד מטפלים באקזמה?

רופא עור, רופא אלרגיה, או רופא משפחה יכול לעזור ולכוון לטיפול הנכון עבור האקזמה.

תרופות

תרופות אנטיהיסטמיניות אוראליות ללא מרשם עשויות להקל על הגירוד. הן עובדות על ידי חסימת היסטמין, אשר מפעיל תגובות אלרגיות. אנטיהיסטמינים מסויימים עלולים לגרום לעייפות ויש ליטול אותם בלילה.

קרמים ומשחות המכילים קורטיזון (סטרואידים) מקלים על הגרד והקשקשת. הם לא אמורים להיות בשימוש לטווח ארוך בשל תופעות לוואי, לרבות דילול של העור, גירוי ושינויי הצבע.

סטרואידים בעלי פוטנטיות נמוכה, כמו הידרוקורטיזון זמינים ללא מרשם. סטרואידים בעלי פוטנטיות גבוהה עשויים לעזור לחולים שאינם מגיבים לסטרואידים בעלי פוטנטיות נמוכה. במקרים חמורים, רופא רשאי לרשום סטרואידים דרך הפה. אלה יכולים לגרום לתופעות לוואי חמורות, לרבות אובדן מסת עצם.

אם יש זיהום, רופא רשאי לקבוע אנטיביוטיקה למריחה מקומית או דרך הפה.

מדכאי חיסון, הן תרופות מרשם המונעות מהמערכת החיסונית להגיע לתגובת יתר. הדבר מונע התפרצויות של אקזמה. תופעות הלוואי כוללות סיכון מוגבר לפתח סרטן, לחץ דם גבוה ומחלת כליות.

טיפולים

בטיפולי אור, או פוטותרפיה, משתמשים באור אולטרה סגול או מנורות שמש, כדי לעזור למנוע את תגובות המערכת החיסונית המפעילות אקזמה. זה דורש סדרה של טיפולים, ויכול לעזור להפחית או לנקות את האקזמה, כמו גם למנוע דלקות עור חיידקיות.

שינויים באורח החיים

מתח יכול לגרום או להחריף את התסמינים. דרכים להפחתת הלחץ כוללות תרגילי נשימות עמוקות, יוגה, מדיטציה והאזנה למוסיקה מרגיעה. לתת עדיפות עליונה לשנת לילה טובה יכול לעזור להפחית את המתח. קומפרסים קרים יכולים לעזור להקל על הגירוד, כמו כן ניתן לטבול במשך 15 עד 20 דקות באמבט חם או פושר.

טיפולים טבעיים

טיפולים אלטרנטיביים עשויים לעזור להרגיע את הסימפטומים של אקזמה. בגלל תופעות לוואי אפשריות, תמיד בדקו עם הרופא לפני שימוש בתוסף צמחי או התחלה בשגרת אימונים. תרופות ביתיות פופולריות כוללות:

  • תה ירוק, שחור או אולונג
  • שמן זיפן
  • שמן נר הלילה
  • דיקור
  • ארומתרפיה
  • טכניקות הרפיה כגון מדיטציה, יוגה, הרפיית שרירים פרוגרסיבית, או דמיון מודרך.

טיפולים לאקזמה שאתם יכולים לעשות בבית

1.שמן קוקוס

הרכיבים האנטי-מיקרוביאליים והמלאים בלחות של שמן הקוקוס יכולים לסייע בהתמודדות בבעיית האקזמה. הוא יכול להפחית אדמומיות ויובש בצורה משמעותית.

מרחו בעדינות מעט שמן קוקוס חם על האזור הנגוע כדי לרכך את העור. לתוצאות הטובות ביותר, השתמשו לפני השינה.

2.שיבולת שועל

אמבט שיבולת שועל יכול לסייע לנו בטיפול בגירויים, גירודים ופריחות בעור. הוא גם נותן לחות לעור.

  • ערבבו כוס שיבולת שועל טחונה היטב עם מי אמבט פושרים
  • היכנסו למים למשך 15-20 דקות
  • חזרו על הטיפול כל יום במשך חודש

 3.חומץ תפוחים

עוד תרופה ביתית מעולה לטיפול באקזמה הוא חומץ תפוחים. הוא מרגיע דלקות וגירודים.

  • ערבבו כמויות שוות של חומץ תפוחים ומים. השתמשו בחתיכת צמר גפן כדי למרוח את התערובת על האזור הנגוע. המתינו 30 דקות, ולאחר מכן נקו את האזור במגבת לחה. חזרו על הטיפול במשך מספר שבועות עד שתראו תוצאות חיוביות.
  • עוד אפשרות היא לצרוך 2 כפיות חומץ תפוחים מהולים בכוס מים פעמיים ביום.

כיצד ניתן למנוע אקזמה?

שינויים בסגנון החיים, כמו הפחתת מתח ושיפור השינה יכולים להקטין את הסיכוי להתפרצות אקזמה. הימנעו מחומרים מגרים כמו בד גס, סבונים קשים וחומרי ניקוי. מזג אוויר קר יכול גם כן לייבש את העור ולעודד התפרצויות.

אנשים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס צריכים להימנע מגירוד. כדי למנוע את פציעת העור, זה יוכל לעזור לשפשף ולא לשרוט את האזורים שבהם מגרד לכם. בגלל שעור יבש יכול לגרום לאקזמה להתפרץ, רופא עור יכול להמליץ על קרם לחות  או משחה שיעזרו להרגיע את העור.

מהו הצפי עבור אקזמה?

אין תרופה עבור אקזמה. במקרים מסוימים, אקזמה יכולה לגרום לסיבוכים בריאותיים נוספים.

דלקות עור כמו סעפת, נגרמות על ידי גירוד מתמיד. כאשר הגירודים פוצעים את העור, חיידקים ווירוסים יכולים להיכנס. סימנים לכך כוללים אדמומיות, בליטות מלאות מוגלה, הרפס, או שלפוחיות. אם סימנים אלה מופיעים, פנה מיד לרופא.

נוירודרמטיטיס גם גורם לגירוד תכוף. הוא משאיר את העור מעובה, אדום, חשוף ובצבע כהה. זהו לא מצב מסוכן אבל עלול לגרום לשינויי צבע קבועים ועיבוי העור גם כאשר האקזמה אינה פעילה. הגרד גם יכול לגרום לצלקות.

אנשים רבים עם אקזמה מדווחים כי הם חשים נבוכים ומודעים היטב לעורם. קבלת טיפול מתאים והשגת שליטה במתח, יכולה לעזור להרגיע את מצב העור. קבוצות תמיכה גם מסייעות לסובלים להתמודד.

התעמלות נמרצת יכולה להיות קשה עבור אנשים עם אקזמה בגלל שהזיעה יכולה להביא להתקף של גירוד. התלבשו בשכבות, כך שתוכלו להתקרר בזמן פעילות גופנית. אולי כדאי להימנע מפעילות גופנית אינטנסיבית במהלך התפרצות אקזמה.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4