https://youtu.be/FMvqd2MCog4
מחקר משנת 2000 מצא כי טבילה במים קרים הגבירה את רמות הדופמין ב-250%. כמו כן, נראתה הפחתה של הורמון הלחץ קורטיזול.
ראשית, מהו דופמין?
דופמין הוא סוג של תרכובת המתפקדת בגופנו הן כהורמון והן כמוליך-עצבי, והוא בעל מספר תפקידים חשובים מאוד בגופנו.
לעתים קרובות, מתייחסים לדופמין כאחראי על תחושת ההנאה והעונג שלנו, אבל זה לא כל כך מדוייק. הדופמין לא בדיוק אחראי לתחושת העונג, אך הוא מחזק את אותה תחושה ומבצר אותה. כלומר, כאשר אנו מבצעים פעולה כלשהי הגורמת לנו הנאה ועונג, הדופמין משוחרר ו”אומר לנו” לחזור ולבצע את אותה פעולה.
הדופמין בעל תפקיד מרכזי במערכת התגמול והחיזוק שלנו, כשהמוח שלנו מייצר דופמין בתגובה לפעולה שאנחנו עושים, אנחנו מרגישים טוב ורוצים לעשות יותר מאותה פעולה. זה, בתורו, מוביל לייצור דופמין נוסף.
פעולות שיכולות לעורר שחרור דופמין עשויות להיות חיוביות ושליליות, הדופמין לא יודע להבחין. למשל פעילות גופנית, אנחנו מסיימים את הריצה בתחושת סיפוק, הדופמין משוחרר, ואנחנו רוצים לבצע את הפעילות עוד הפעם, והופכים להיות “מכורים לספורט”.
הדופמין גורם לנו לרדוף אחרי הישגיות בכל תחום.
הדופמין יכול להיות משוחרר גם בפעולות פחות חיוביות, אם לדוגמה, נאכל עוגה טעימה ומלאה בסוכר, הגוף שלנו יפריש דופמין, ש”יעודד אותנו” לקחת עוד ביס ועוד ביס.
שימוש קיצוני לרעה עלול להתרחש בעת שימוש בסמים מסוכנים (כמו קוקאין), אשר במהלך השימוש, משוחררת כמות אדירה של דופמין. פעולה זו מסוכנת למדי, שכן היא שוחקת ועלולה להוציא מאיזון את המשתמש, עד שלבסוף, לא יוכל עוד לחוות הנאה או עונג.
מצבים בריאותיים מסוימים מושפעים מכמות הדופמין בגוף, כמו למשל, מחלת הסכיזופרניה, בה החולה עלול לחוות עליה חדה ברמת הדופמין, ואחריה ירידה חדה.
מחלת הפרקינסון מתאפיינת ברמות נמוכות של דופמין, כמו כן, מחלת הדיכאון המז’ורי.
בשורה התחתונה, הדופמין חשוב לתפקודים רבים בגופנו, ובמיוחד כאלה המשפיעים על מצב הרוח שלנו, לכן אנו רוצים שהדופמין שלנו יהיה ברמה תקינה.
סימנים למחסור בדופמין
שינוי במשקל, התכווצות שרירים, אנרגיה נמוכה, חרדה, מצבי רוח משתנים, דחף מיני נמוך, עצירות, רעידות, קשיי שינה ואף הזיות.
מחקר: ההשפעה של מים קרים על גופנו
מחקר משנת 2000 בדק את ההשפעה של קור ולחץ הידרוסטטי על ההורמונים והתפקוד הקרדיווסקולרי של גברים.
קבוצה של גברים צעירים נבדקה בפרק זמן של שעה אחת כשהם טבולים במים בטמפרטורות שונות (32 מעלות, 20 מעלות,14 מעלות).
טבילה במים ב-32 מעלות לא שינתה את הטמפרטורה ואת קצב חילוף החומרים, אך הורידה את קצב הלב (ב-15%) ולחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי (ב-11% או 12% בהתאמה). ריכוז הקורטיזול (הורמון הלחץ) ירד ב-34%.
בטבילה ב-20 מעלות צלזיוס לא נצפו הבדלים משמעותיים בשינויים בנפח השתן, בפעילות רנין בפלזמה וריכוז אלדוסטרון בהשוואה לנבדקים שטבלו ב-32 מעלות.
טבילה במים קרים (14 מעלות צלזיוס) הורידה את טמפרטורת הגוף והגבירה את קצב חילוף החומרים (ב-350%), קצב הלב ולחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי (ב -5%, 7% ו-8% בהתאמה).
ריכוז הנוראדרנלין והדופמין בפלזמה עלו ב-530% וב-250% בהתאמה (יותר מאשר ב-32 מעלות).
איך לרתום את תוצאות המחקר ביום יום?
אומנם מקלחת קרה היא לא החוויה הכי נעימה שיש, אבל היא יכולה לספק לנו מספר יתרונות בריאותיים.
סקירה מדעית משנת 2014 דיווחה כי מים קרים יכולים: להפחית דלקות ונפיחויות, להפחית התכווצויות שרירים, וגם יכולים לשכך כאבים.
בצעו מקלחת קרה מדי בוקר כדי ליהנות מהיתרונות הבריאותיים. אתם יכולים להתחיל את המקלחת עם מים חמים, ולאט לאט לסובב את הברז למים הקרים. הישארו במים בין 30 שניות ל-2 דקות.
יש להימנע במידה ואתם סובלים מיתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם.