האם כולסטרול גבוה נגרם רק מהתזונה שלנו?

האם כולסטרול גבוה נגרם רק מהתזונה שלנו?

הרבה פעמים כולסטרול גבוה נקשר במהירות לסוג האוכל שאנו אוכלים, כלומר לתזונה שלנו. אמנם זה נכון, אך נקודת מבט זו מפשטת את המצב המורכב הזה. מכיוון שרמות הכולסטרול בגוף מושפעות ממגוון גורמים חשובים אחרים, כמו גנטיקה, אורח חיים ומצבים בריאותיים מסוימים. מאמר זה בוחן את הסיבות לכולסטרול גבוה, ומציע הבנה רחבה יותר. גללו למטה כדי לקרוא.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

מהו כולסטרול?

כולסטרול הוא סוג של חומר שעוותי המצוי בכל תאי הגוף, אשר הכרחי לייצור הורמונים, ויטמין D וחומרים המסייעים לעיכול המזון. הגוף שלנו מייצר כולסטרול באופן טבעי, אך הוא נספג גם מהמזון.

ישנם שני סוגים עיקריים:

  • LDL (ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה), המכונה כולסטרול 'רע',
  • HDL (ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה), המכונה כולסטרול 'טוב'.

מהם מדדי הכולסטרול המומלצים

רמות הכולסטרול נמדדות במיליגרם (מ"ג) של כולסטרול לדציליטר (ד"ל) של דם או במילימול (ממול) לליטר (L) דם. הערכים האידיאליים או האופטימליים למדידות אלה יכולים להשתנות בהתאם לגיל, מגדר ומצבים בריאותיים אחרים, אך טווחי היעד הכלליים הם:

  • כולסטרול כולל: פחות מ-200 מ"ג/ד"ל נחשב לרצוי.
  • כולסטרול LDL: פחות מ-100 מ"ג/ד"ל הוא אופטימלי, במיוחד עבור אלו עם מחלת לב או סוכרת. עבור אחרים, פחות מ-130 מ"ג/ד"ל עשוי להיות מקובל.
  • HDL כולסטרול: 60 מ"ג/ד"ל ומעלה נחשב למגן מפני מחלות לב.
  • טריגליצרידים: פחות מ-150 מ"ג/ד"ל נחשב נורמלי.

מומלץ למבוגרים מגיל 20 ומעלה לבדוק את הכולסטרול שלהם כל 4 עד 6 שנים אם הם בסיכון נמוך למחלות לב וכלי דם. אלה עם בעיות קרדיווסקולריות או שיש להם גורמי סיכון גבוהים יותר (כמו עישון, היסטוריה משפחתית של מחלות לב, סוכרת או לחץ דם גבוה) עשויים להזדקק לבדיקות תכופות יותר.

בדיקות כולסטרול סדירות מסייעות לאנשים להבין את הסיכון שלהם למחלות לב ושבץ, ומהוות חלק חשוב בשמירה על בריאות הלב וכלי הדם. שינויים באורח החיים ובמידת הצורך תרופות יכולים לטפל בכולסטרול גבוה, ולהפחית את הסיכון לפתח סיבוכים הקשורים ללב.

ההשפעה של התזונה על הכולסטרול

אמנם זה נכון שצריכת כמויות גבוהות של שומנים רוויים, שומני טראנס ומזונות עשירים בכולסטרול יכולה להעלות את רמות הכולסטרול, אבל ההשפעה התזונתית היא רק חלק אחד מהפאזל. מזונות כמו בשר אדום, מוצרי חלב מלאי שומן, מזון מטוגן וממתקים מעובדים יכולים להעלות את הכולסטרול LDL, שעלול להוביל לבעיות בריאותיות. [1]

גורמים גנטיים

לגנטיקה יש תפקיד מכריע ברמות הכולסטרול. היפרכולסטרול משפחתי (FH) היא הפרעה גנטית הגורמת לרמות גבוהות של כולסטרול LDL, ללא קשר לתזונה. אנשים עם FH נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות לב, לרוב מגיל צעיר. מצב זה מדגיש את התפקיד המשמעותי שגנטיקה יכולה למלא, ללא תלות בהרגלי התזונה. [2]

השפעות על אורח חיים

גם גורמי אורח חיים תורמים לרמות הכולסטרול. פעילות גופנית, עישון וצריכת אלכוהול משפיעים על הכולסטרול. פעילות גופנית סדירה יכולה לסייע בהעלאת כולסטרול HDL והורדת כולסטרול LDL, בעוד הפסקת עישון ומיתון של צריכת אלכוהול יכולים גם לשפר את פרופילי הכולסטרול. [3]

מצבים רפואיים

מצבים רפואיים שונים יכולים להשפיע על רמות הכולסטרול. ידוע שמחלות כמו סוכרת, מחלות כליות ותת פעילות של בלוטת התריס משפיעות על חילוף החומרים של הכולסטרול, מה שמוביל לרוב לעלייה ב-LDL ולירידה ברמות ה-HDL.

תרופות

מודעה

תרופות מסוימות יכולות להשפיע על רמות הכולסטרול כתופעת לוואי. לדוגמה, קורטיקוסטרואידים מסוימים ותרופות אנטי-רטרו-ויראליות המשמשות לטיפול ב-HIV יכולים להעלות את רמות הכולסטרול.

סיכום

כולסטרול גבוה הוא לא רק תוצאה של תזונה לא נכונה. זהו נושא מורכב המושפע מגנטיקה, בחירות אורח חיים ומצבים בריאותיים אחרים. הבנת הגורמים הללו חיונית לניהול וטיפול בכולסטרול גבוה ביעילות. אנשים המודאגים מרמות הכולסטרול שלהם צריכים להתייעץ עם רופא כדי לקבל ממנו המלצות לאיזון רמות הכולסטרול.

על ידי הרחבת ההבנה שלנו לגבי מה שמשפיע על רמות הכולסטרול, נוכל להתאים טוב יותר את הגישות שלנו למניעה ולטיפול, ולהבטיח אסטרטגיית בריאות מקיפה יותר.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.