7 מזונות שהכי מקפיצים את רמת הסוכר בדם

7 מזונות שהכי מקפיצים את רמת הסוכר בדם

Avatar of אגוגו
אגוגו

במידה והנכם סובלים מסוכרת מסוג 2, אתם בטח יודעים את החשיבות של בחירה נבונה ושקולה של זמני הארוחה. עם כי לא פחות הכרחי להקפיד על בחירה נכונה של המזונות שירכיבו את הארוחה ולהתרחק מאלה שיקפיצו את רמות הסוכר בדם.

ההסבר הוא כמעט אינטואיטיבי: מזונות העשירים בפחמימות פשוטות וזמינות (לדוגמא: לחם לבן ומשקה מוגז ממותק) מתפרקים מיד בגוף והופכים לסוכר המגיע מהר מאוד לזרם הדם.

אפילו אם הנכם ברי מזל וסוכרת לא אובחנה אצלכם, עדיין אתם עלולים להיות בסכנה מאחר ומזונות אלו גורמים להתנגדות הגוף להורמון אינסולין. קרי התאים אינם מגיבים בצורה תקינה להורמון הנ”ל שמיוצר בלבלב. ועכשיו לעיקר: אלה הם 7 המזונות מהם מומלץ להימנע ככל האפשר.

לחם לבן

מי היה מאמין שמצרך כה בסיסי ויומיומי יוסיף לסיכון ללקות בסוכרת? הבעיה היא בכך שהגוף שלנו יודע לעכל במהירות מזונות העשויים מקמח לבן, ביניהם הלחם הלבן. עיכול מהיר זה גורם לעליה ברמות הסוכר בדם.

חוקרים מצאו גם כי אצל אנשים הצורכים פחות דגנים “מזוקקים” (כמו הקמח הלבן) יש פחות שומן בגוף העלול לגרום למחלות לב וסוכרת מסוג 2.

קולה ומשקאות מתוקים אחרים

על-מנת לישון בשקט מתוך ידיעה שרמת הסוכר בדם מאוזנת, רצוי מאוד להימנע משתיית קולה ומשקאות אחרים עתירי סוכר. מחקרים בנושא מראים כי אותם אנשים שצרכו פחית או שתיים ביום של משקאות ממותקים הגדילו את סיכוייהם לחלות בסוכרת מסוג 2 ב-26% מאשר אנשים ששתו פחות מפחית בחודש.

נסו להחליף את המשקאות הממותקים במים רגילים, מינרלים מוגזים או לפחות משקאות דיאטטיים – כך תוכלו להוריד את משקלכם “על הדרך”.

אורז לבן

אנשים הלוקים בסוכרת מסוג 2 (הידועה גם בתור “סוכרת מבוגרים”) חייבים למחוק את האורז הלבן מהתפריט שלהם אחת ולתמיד.

ממחקרים שנערכו על-ידי מדענים בבית הספר לרפואה קהילתית של הארווארד נמצא כי נבדקים אשר אכלו 5 מנות אורז לבן בשבוע או יותר הגדילו את סיכוייהם ללקות בסוכרת מסוג 2 לעומת נבדקים שהחליפו לפחות שליש ממנות האורז הלבן באורז חום, אשר הורידו את סיכוייהם בלא פחות מאשר 16%.

הסיבה לכך טמונה בכמויות קטנות של סיבים תזונתיים שבין היתר, מייצבים את רמות הסוכר בדם המצויות באורז לבן לעומת אורז חום.

בשר אדום

ובכן, אין צורך בהתנזרות מוחלטת מאכילת בשר אדום. אף-על-פי-כן מחקרים מראים כי אכילה מופרזת של בשר אדום ובשר מעובד, כגון: פסטרמות ונקניקים עלולה לדחוף את התפתחותה של סוכרת מסוג 2.

מחקר מקיף אחד פרסם את תוצאותיו, מהן עולה כי אנשים אשר אכלו כל יום לפחות ארוחה אחת שהכילה בשר מעובד (בין היתר פסטרמה, נקניק, נקניקיה או קבב) הכפילו את סיכוייהם לפתח סוכרת. ניתן להפחית משמעותית את הסיכוי לסוכרת על-ידי שינוי מקור החלבונים – אגוזים או מזונות עם פחות שומן רווי.

מזון מהיר

רשתות ומסעדות המזון המהיר קורצות לעברם של כל הרעבים והממהרים מסידור לסידור. אך זכרו: מדובר במנות עתירות שומן, קלוריות ומלח. שילוב קטלני זה עלול להעלות את הסיכויים לפתח סוכרת מסוג 2, להוריד את היעילות של תוכנית ההרזיה שלכם ולגרום לרמות הסוכר בדם ממש להשתולל.

העובדות שהציג מחקר קנדי מפחידות דיין: אכילת מזון מהיר לארוחת צהריים, למשל, מקפיצה את הסוכר בדם ב32% אצל אדם בריא הרחוק מלחלות בסוכרת.

ועוד עובדה מסוכנת: מזון מהיר מלוח עלול לגרום לעלייה בלחץ הדם – מה שמסוכן עוד יותר בשביל חולי סוכרת מאחר ולהם סיכויים הגבוהים פי 2 עד פי 4 ללקות במחלות לב לעומת הסיכויים של אנשים שאינם חולים בסוכרת.

קראו באותו נושא: 7 מאכלים המסייעים לאיזון הסוכר בדם

אוכל מוכן באריזה

הנשנושים והחטיפים הארוזים המופיעים באינסוף פרסומות שלא מפסיקות לשבח אותם, צריכים להגיע גם כן לרשימה השחורה. מהם יש להימנע במידה וכבר אובחנתם כחולה סוכרת מסוג 2 או אם ברצונכם להימנע מלחלות במחלה בעתיד. ראשית, מדובר במזונות המקשים על השגת יעדי הרזיה עבור מי שהציב לעצמו כאלה.

שנית, בדרך כלל מדובר במזונות עשירים בשומן טראנס המעלה את רמות הכולסטרול ה”רע” ומוריד את הכולסטרול ה”טוב” בזרם הדם ולעיתים גורם לדלקת המובילה לסוכרת. אפילו כמויות קטנות מאוד של שומן טראנס עלולות להיות קטלניות בשביל הגוף.

השתדלו לבחור בחטיפים בריאים העשויים דגנים מלאים או המכילים שקדים, למשל. או הכינו מראש את הנשנוש המועדף עליכם תוך הקפדה על שימוש ברכיבים בריאים (לדוגמא: העדיפו רסק תפוחים על פני חמאה).