על רדיקלים חופשיים ונוגדי חימצון | אגוגו מגזין בריאות
יום חמישי , 23 אוקטובר 2014
!

על רדיקלים חופשיים ונוגדי חימצון

רדיקלים חופשיים ונוגדי חמצון, מישהו יודע מה זה רדיקלים חופשיים?, נשמע כמו שם של פצצה!. אומרים לנו לשתות כוס יין ולהימנע מטיגון השאלה למה?.

לדף הפייסבוק של מיטל מיטל כדורי- תזונאית ונטורופתית | אגוגו-מגזין בריאות | Agogo | פורסם 18/9/13

מיץ הרימון עשיר בנוגדי חימצון

מיץ הרימון עשיר בנוגדי חימצון

הרדיקלים החופשיים הנפוצים ביותר הן מולקולות החמצן בגוף האדם. המייחד אותן הוא שבקליפה החיצונית חסר להן אלקטרון. מצב זה נחשב למעורר מבחינה כימית וגורם למולקולות אלה לחפש את האלקטרון החסר במולקולות אחרות בסביבה ודבר זה נעשה בצורה אגרסיבית.

פעולתם של הרדיקלים גורמת להרס של תאים ולהזדקנות ובקביל גם למחלות זקנה אשר מקצרות את החיים. מחלות כמו: סרטן, מחלת לב, פרקינסון, ואלצהיימר.

כאשר הרדיקלים נתקלים בתא חלבוני נפגע גרעין (דנא) התא ובסופו של תהליך נגרם גידול סרטני. כאשר הרדיקל נתקל במולקולה שומנית הוא גורם לשינוי המבנה הכימי ולעיפוש השומן ומכאן לשקיעתו על דפנות העורקים ומכאן לסתימת העורק.

כאשר הפגיעה היא בתאי עצב מסתיים המצב בפרקינסון. כאשר הפגיעה היא בתאי המח נגרם אלצהיימר.

היסוד חמצן הוא דו ערכי. מצד אחד הוא מביא לנו חיים ומצד שני הוא לוקח את החיים מאתנו. הרדיקלים החופשיים נוצרים בגוף באופן טבעי תוך כדי פעילות מטבולית רגילה (נשימה) והם מתגברים בזמן: הקרנות רנטגן, זיהומים של עשן, הכנסת רעלים לגוף כולל תרופות, ריסוס, צבעי מאכל, טיגון וגם פעילות גופנית מוגברת.

כמובן שלגנטיקה תפקיד משמעותי בכל המחלות הללו. אך לגנטיקה יש אפשרות לבוא לידי ביטוי ואפשרות שלא.

נוגדי החימצון

הגוף שלנו גם יודע להלחם ברדיקלים החופשיים ולחיילים שלו קוראים "אנטי מחמצנים" נוגדי חמצון, נוגדי החמצון אלו מולקולות שונות אשר יש להן עודף אלקטרון בקליפה החיצונית. זהו בדיוק האלקטרון שחסר לרדיקל החופשי.

כאשר שתי מולקולות אלו מתחברות הן מחסלות אחת את השנייה והופכות לגורם בלתי מזיק המופרש מהגוף. ככל שכמות האנטי מחמצנים בגוף גדולה יותר, כך יש לגוף יותר אפשרות לחסל רדיקלים.

הטבע באכזריותו הרבה מספק לנו בצעירותנו כמות נדיבה של נוגדי חמצון אך עם העלייה בגיל פוחתת כמותם. ולכן תפקידנו לדאוג לצריכת כמות מוגברת של נוגדי חמצון יותר מהכמות שמספק לנו הטבע.

למרות שאוכל הוא בדרך כלל האויב שלנו, כשצריכים אותו באמת, הוא החבר הכי טוב. מהעור ועד לתהליכים הפנימיים שאנחנו אפילו לא יודעים עליהם, לאוכל יש חלק חשוב בכל התפקודים של הגוף. כל מה שאנחנו אוכלים משאיר חותם, ואם אנחנו רוצים לחיות יותר ויותר טוב, צריך להקפיד על מה שנכנס לסל הקניות שלנו ומה נשאר בחוץ.

הדרך הטובה ביותר היא הימנעות מאכילת מזונות מטוגנים, מזונות מעובדים, אוכל מהיר, עישון, סביבה מעושנת, אכילת מזונות המכילים צבעי מאכל. בדרך לצלחת יכול להיות שחלק ניכר מהמזון יאבד את הערכים התזונתיים שלו, לכן השתדלו להימנע מבישול ממושך. ואם צריך היעזרו בתוספים.

מנה יומית של נוגדי חמצון לדוגמא:

כוס יין אדום, מיץ רימונים, יין רימונים, מיץ גזר, 2 אגוזי לוז, נבט חיטה, חמוציות, דגים, עגבניות מבושלות, ירקות ירוקים.

תוספים: סלניום והויטמינים C, E, A הם נוגדי חמצון טובים מאוד. תרופות כמו סטרואידים ואנטיביוטיקה לא רק מייצרות רדיקלים אלא גם חוסמות את פעילות נוגדי החמצון.

דוגמא למתכון המכיל מנה יומית של נוגדי חמצון

סלט קינואה וחמוציות:

  • כוס קינואה
  • 1/2 כוס מים רותחים
  • 1/2 בוקה פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 בוקה כוסברה קצוצה
  • 2 כפות עלי נענע קצוצים
  • 2 כפות עלי סלרי קצוצים
  • 1 כף חמוציות
  • 1 כף צימוקים כהים אורגנים
  • מיץ מ-1-2 לימונים
  • 6 כפות שמן זית
  • מלח, פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

שופכים את כוס הקינואה לסיר מים רותחים ממתינים 12 דקות ומסננים. במקביל קוצצים את הירקות. שופכים את כל המרכבים לקערה ומטבלים מלח, פלפל וקצת שמן זית.

רשום את התגובה שלך