8 סימנים למחסור בויטמין B12 ואיך לתקן את זה

8 סימנים למחסור בויטמין B12 ואיך לתקן את זה

ויטמין B12, המכונה גם קובאלאמין, הוא ויטמין מסיס במים. זהו אחד משמונת הויטמינים המהווים את קומפלקס הויטמינים מקבוצת B. כיום, מחסור בויטמין B12 אינו נחשב למצב נדיר. למעשה, זה הרבה יותר נפוץ ממה שרוב המטפלים והציבור הרחב יודעים. אלו הם הסימנים למחסור בויטמין B12 והדרכים לטיפול.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

על פי דו"ח משנת 2009 שפורסם בכתב העת האמריקאי לתזונה קלינית, מחסור ודלדול בויטמין B12 נפוצים במדינות עשירות בעיקר בקרב הקשישים, והוא נפוץ ביותר בקרב אוכלוסיות עניות ברחבי העולם. למעשה, הדו"ח קובע כי כ-6 אחוזים מהאנשים בגילאי 60 ומעלה בבריטניה ובארצות הברית סובלים ממחסור בויטמין B12.

מדוע ויטמין B12 חשוב?

ויטמין B12 חיוני ליצירת כדוריות דם אדומות הנושאות חמצן ברחבי הגוף. הוא דרוש גם לתפקוד תקין ובריא של רקמת העצב, כיוון שהוא מעורב בהפקת מעטפת המיאלין המגנה על העצבים ונותנת אותות עצביים. הוא פועל ביחד עם חומצה פולית במטבוליזם של התאים, במיוחד משפיע על סינתזת דנ"א וחילוף חומרים של חומצת שומן וחומצות אמיניות. ויטמין B ספציפי זה גם עוזר לגופנו לספוג חומצה פולית, המאפשרת שחרור אנרגיה. מכיוון שגופנו אינו מייצר ויטמין B12, חשוב לקבל אותו ממקורות מזון (בעיקר מזונות המבוססים על בעלי חיים), או בתוספים על בסיס קבוע. חובה להתייעץ עם הרופא לפני תחילת שימוש בכל תוסף שהוא.

מה גורם למחסור בויטמין B12?

מחסור בויטמין חשוב זה, יכול להתרחש עקב תזונה המכילה מעט מאוד ויטמין B12. אנשים שמקפידים על תזונה טבעונית או צמחונית לעתים קרובות חסרים בויטמין זה, כי הוא נפוץ במוצרים מן החי. סיבה נפוצה נוספת של מחסור בויטמין B12 היא אנמיה ממארת. זוהי מחלה אוטואימונית המתרחשת כתוצאה מאובדן תאי קיבה שיוצרים חלבון משמעותי מאוד אשר מסייע לגוף לספוג ויטמין B12 במעי. זה מוביל לכמות ויטמין B12 נמוכה בגוף.

מי נמצא בסיכון גבוה יותר?

  • אנשים בגילאי 50 ומעלה
  • אנשים שאוכלים תזונה צמחונית או טבעונית
  • תינוקות שנולדים לאמהות טבעוניות ורק יונקים
  • אנשים הסובלים ממחלות שמשפיעות על העיכול, כגון צליאק ומחלת קרוהן
  • אנשים שעברו ניתוחים במערכת העיכול
  • אנשים אשר תזונתם לוקה בחסר
  • אנשים שהם אלכוהוליסטים כרוניים.

להלן 8 הסימנים המרכזיים למחסור בוויטמין B12:

1.עייפות ואנרגיה נמוכה

ויטמין זה ממלא תפקיד מרכזי במטבוליזם של אנרגיה, ולכן לחוסר בו יש השפעה ישירה על רמות האנרגיה והסיבולת. ויטמין B12 משפר את היכולת של הגוף ליצור DNA לתאים חדשים כדי לספק אנרגיה. כמו כן הוא נדרש כדי ליצור תאי דם אדומים בריאים שנושאים חמצן לכל הגוף. ללא רמות חמצן ראויות, מרגישים עייפים ורדומים. בנוסף, B12 נחוץ כדי להפוך את המזון שאוכלים לאנרגיה עבור אנרגיה למטבוליזם. מטבוליזם נמוך מונע הרגשה פיזית טובה וביצוע ברמת האנרגיה הגבוהה ביותר.

2. תחושות חוסר תחושה ונימול

ויטמין B12 ממלא תפקיד מרכזי בשמירה על מערכת עצבים בריאה. לפיכך, סימנים נוירולוגיים כמו חוסר תחושה או תחושת עקצוץ בכפות הידיים והרגליים יכולות להצביע על חוסר בו. ויטמין B12 מסייע בייצור של עצבים, ויתרה מזאת, יש לו תפקיד מרכזי בסיוע לחמצן להגיע לחלקים שונים של הגוף. אספקת חמצן לקויה היא אחד הגורמים העיקריים לתחושות חוסר תחושה ונימול. חוסר שלו יכול גם לגרום לבעיות איזון.

מחקר משנת 1991 שפורסם ברפואה (בולטימור), מדגיש את ההשפעה של מחסור בויטמין זה במערכת העצבים, אשר גורמת לאובדן תחושה עורית, חולשת שרירים, הפחתה או רפלקסים היפראקטיביים, עוויתות ובריחת שתן או צואה ועוד.

3.לחץ דם נמוך

חוסרים בויטמין B12 וחומצה פולית יכולים לגרום לאנמיה, אשר יכולה לגרום ללחץ דם נמוך. ויטמין B12 מסייע לגוף לייצר תאי דם אדומים, כך שמספיק חמצן מגיע לכל חלק של הגוף, כולל הלב. מחקר משנת 2012 שפורסם בכתב עת של מכון הלב בטקסס, מדווח כי מחסור בוויטמין B12 ידוע בקרב נוירולוגים אבל קרדיולוגים לעיתים קרובות מתעלמים ממנו כאשר מטפלים בלחץ דם נמוך.

אם אתם סובלים מלחץ דם נמוך, בדקו את רמות ה- B12. אפילו צורות מתונות של לחץ דם נמוך יכולות לגרום קוצר נשימה, סחרחורת, חולשה, התעלפות וסיכון לפציעה כתוצאה מנפילות.

4.נגעי עור

ויטמין B12 נמוך יכול גם לגרום לנגעים בעור ושינויי שיער. מחקר משנת 2008 שפורסם בקנדה, מדווח כי מחסור בוויטמין B12 קשור לנגעים בעור. נגעי עור לא מוסברים שאינם עוברים, יכולים לאותת על מחסור בויטמין B12, ולכן צריך לבקר אצל הרופא בהקדם האפשרי. יחד עם נגעים בעור, חוסר בו יכול לגרום להיפרפיגמנטציה של העור, מה שמוביל לצבע עור לא-אחיד וכתמים כהים על העור.

5.דיכאון

מודעה

ויטמין B זה, גם חיוני לבריאות הנפשית. תפקידו שביצירת כדוריות דם אדומות, בתורו, עוזר לתמוך במערכת עצבים בריאה. בנוסף, זה עוזר להוריד את רמת ההומוציסטאין, תוצר לוואי של מטבוליזם החלבון. רמה גבוהה של הומוציסטאין בגוף יכולה להוביל לדיכאון. זו הסיבה מדוע חשוב לשקול את האפשרות של מחסור ב-B12, בעיקר בקרב קשישים הסובלים מדיכאון, כך עולה ממחקר משנת 2009 שפורסם בכתב העת לפסיכיאטריה קלינית, ושם דגש על כך. למעשה, כך עולה ממחקר משנת 2013 שפורסם בכתב העת הפתוח לנוירולוגיה, ושופך אור על החשיבות של תוספי ויטמין B12 בטיפול בדיכאון קליני. המחקר מצא כי אנשים הסובלים מדיכאון חוו שיפור משמעותי בתסמינים, כאשר טופלו עם תוספי ויטמין B12 וכן תרופות נוגדות דיכאון.

6.ירידה קוגניטיבית

רמות ויטמין B12 נמוכות עלולות להיות הסיבה מאחורי זיכרון גרוע וירידה קוגניטיבית. ויטמין B12 מאפשר לתאי המוח ליצור קשרים חדשים, תהליך המאפשר היווצרות זיכרון. בנוסף, הוא מרכיב חיוני של המיאלין, הציפוי המגן על תאי מוח רבים. זו הסיבה שמחסור בו יכול להוביל לנזק עצבי רציני והתדרדרות בתפקוד המוח.

מחקר משנת 2005 שפורסם בכתב העת לפסיכיאטריה גריאטרית ונוירולוגיה, עולה כי מחסור בויטמין זה עלול לגרום לדימנציה הפיכה בחולים קשישים. סוג של דמנציה שונה ממחלת אלצהיימר, ומכאן שהוא צריך להיות מאובחן על ידי הערכה נוירו-פסיכולוגית יסודית. מחקר אחר משנת 2011 שפורסם ב"נוירולוגיה", מדווח כי אנשים עם רמות נמוכות בדם של ויטמין B12, עשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר לירידה בנפח מוח נמוך ולפיתוח בעיות עם מיומנויות חשיבה.

7.תת פעילות של בלוטת התריס

מחסור בויטמין B12 קשור לתת פעילות של בלוטת התריס, המכונה גם היפותירואידיזם. בלוטת התריס צריכה מגוון של חומרים מזינים כדי לייצר הורמונים המווסתים הרבה מהפונקציות של הגוף. ויטמין B12 הוא אחד מחומרים מזינים אלו. מחקר משנת 2008 שפורסם בכתב העת של איגוד הרפואה הפקיסטני, מדווח כי מחסור בוויטמין B12 נפוץ בהיפותירואידיזם ראשוני. תוספים מובילים לשיפור בתסמינים. המחקר מדגיש חשיבות עריכת בדיקות וויטמין B12 לכלל החולים בתת פעילות בלוטת התריס.

8.פוריות

מחסור בויטמין B12 יכול להשפיע על פוריות בגברים ובנשים. מחקר משנת 2001 שפורסם בכתב העת לרפואת רבייה, מדווח כי מחסור בויטמין B12 קשור לאי פוריות והפלות חוזרות. המחקר מסביר כי קרישיות יתר של הדם, בשל רמות הומוציסטאין גבוהות, עלול להוביל להפלת העובר במהלך השלב הראשוני של מחסור בויטמין B12. מחסור ממושך יותר עלול לגרום לשינויים בביוץ או בהתפתחות הביצית, או לשינויים שמובילים להשתרשות פגומה ובסופו של דבר לאי פוריות.

מחסור בוויטמין זה לא רק מקשה על ההפריה, אלא אפילו יכול להקשות על נשיאת התינוק בזמן ההריון. אם ברצונך להרות, ערכי בדיקות לרמות ויטמין B12 כדי לשפר את הסיכוי שלך להיכנס להריון באופן טבעי.

טיפים כדי לתקן חוסר ויטמין B12

מודעה

מאמר מורחב בנושא 17 המזונות העשירים ביותר בויטמין B12

אם אתם חושבים שיש לכם סימפטומים של מחסור בויטמין B12, תוכלו לבקש מהרופא בדיקת דם. כדי לתקן חוסר בויטמין זה, אתם יכולים:

  • לאכול מזונות עשירים בויטמין B12, כגון דגים, רכיכות, בשר (בעיקר בכבד), ביצים, חלב ומוצרי חלב.
  • מי שלא אוכלים מוצרים מן החי, יכולים לנסות מזונות מועשרים ב- B12, כגון דגני בוקר, מוצרי סויה, חטיפי אנרגיה ושמרים תזונתיים. כיוון שהסיכון למחסור ב-B12 הוא הרבה יותר גבוה אם אתם דובקים בתזונה צמחונית או טבעונית, יש לבצע בדיקות B12 על בסיס קבוע.
  • אלה הנוטלים תרופות לסוכרת או לריפלוקס חומצתי, חייבים גם כן לבצע בדיקות B12, כיוון שכמה מתרופות אלה עלולות להפריע לרמות B12 בריאות.
  • אתם יכולים לבחור לקחת תוספים בצורות זריקה או גלולות. הקפידו להתייעץ עם הרופא, כיוון שתוספים יכולים להשפיע על האפקטיביות של תרופות מסוימות.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.