מה זה טופו והאם הוא בריא לנו?

מה זה טופו והאם הוא בריא לנו?

מהו טופו? האם יש לו ערך תזונתי? מהם היתרונות הבריאותיים שלו? האם יש סכנה בהורמונים שנמצאים בטופו? על כל אלה במאמר זה.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

אז מה זה בכלל טופו ואיך מכינים אותו?

למעשה טופו הוא מוצר טבעי שעשוי מפולי סויה מבושלים שהוסיפו להם סוג מסויים של מלח שגורם לגיבוש המוצקים וליצירת מוצר שדומה במראהו לגבינה קשה.

קיימים שני סוגי טופו שונים שנבדלים במרקם שלהם ובשימושים בבישול. הסוג הראשון הוא טופו רגיל, שנמכר באריזות ואקום על המדף במקרר החלב והסוג השני הוא טופו ״משי״ (silken tofu) שנמכר באריזות קרטון עמידות ללא קירור (בדומה לחלב עמיד).

המרקם של הטופו הרגיל הוא קשה ויציב, ניתן לחתוך אותו והוא לא מתפורר. אפשר להכניס אותו בקוביות למרק, להוסיף לתבשילים מכל הסוגים, להקפיץ נתחים במחבת, להוסיף מגורד לקציצות וכדומה.

טופו משי, לעומתו, הוא בעל מרקם קרמי ומשמש כתחליף לגבינה או לשמנת בהכנת קינוחים טבעוניים, ממרחים, מטבלים, פשטידות, שייקים ורטבים למיניהם.

מה הערך התזונתי של טופו?

הטופו עשיר יחסית בחלבון איכותי ומכיל כ-8-16 גר׳ חלבון ל-100 גרם, תלוי בסוג הטופו, והוא יכול לשמש תחליף מצויין למנה עיקרית חלבונית במקום בשר.

הוא דל במלח ומכיל כמות יפה של סידן, ברזל, אבץ, מגנזיום ואשלגן וכן ויטמין B6. שימו לב לקנות טופו טבעי ככל האפשר, כזה שלא מכיל שום דבר מלבד סויה ומלח. חפשו גם טופו מפולי סויה לא מהונדסים גנטית, ליתר ביטחון.

האם טופו בריא?

בהחלט כן. הטופו הגולמי הוא בגדר מזון טבעי ולא מעובד.

בנוסף לכך, מחקרים מראים שאכילת סויה מסייעת באיזון של לחץ הדם ורמות הכולסטרול, דבר שמוריד את הסיכון למחלות לב, בפרט כשמחליפים בשר אדום (שהוא גורם סיכון למחלות לב) בטופו.

כמו כל מזון מהצומח הוא יותר ידידותי לסביבה מאשר מזון מן החי והיתרון הגדול שלו הוא בטעמו הניטרלי שסופג טעמים שונים, כך שניתן להשתמש בו במגוון רחב של מאכלים.

מה עם ההורמונים שיש בסויה והסיכון לסרטן?

סויה וטופו מכילים פיטו-אסטרוגנים, שהם חומרים שדומים להורמון האסטרוגן הנשי. הפעילות שלהם הוכחה למעשה כאנטי-סרטנית.

מודעה

האגודה האמריקאית למניעת סרטן (AACR) מתייחסת למוצרי סויה מסורתיים כמו טופו כאל גורם מגן אפשרי מהתפתחות סרטן שד, סרטן רחם וסרטן הערמונית.

מחקרים הראו שנערות בגיל ההתבגרות שצרכו מוצרי סויה היו בעלות סיכון נמוך יותר לחלות בסרטן שד בגיל מבוגר.

יתכן גם שיש השפעה מיטיבה של הסויה והטופו על בעיות שונות של גיל המעבר בנשים, כולל מניעת גלי חום והפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס.

האם סויה קשורה להתבגרות מוקדמת אצל נערות או בעלת השפעה הורמונלית על בנים?

במסמך של עמותת עתיד (עמותת הדיאטנים בישראל) וכן במסמך של משרד הבריאות מתייחסים לנושא ומציינים:

שלמרות הפחד מהסויה ומוצריה בעבר, מחקרים הוכיחו שאין שום עדות לכך שצריכת מוצרי סויה קשורה באיזשהו אופן להתבגרות מינית מוקדמת או להשפעה נשית ופגיעה בפוריות בגברים.

להיפך, כפי שציינתי קודם לכן, נערות שצורכות מוצרי סויה דווקא יהנו מהגנה מוגברת מפני סרטן שד.

מודעה

ניתן לתת טופו גם לתינוקות וילדים צעירים ללא חשש, כמובן במסגרת תזונה מאוזנת ומגוונת.

למי הטופו עלול להזיק?

בקרב אנשים בעלי תת-פעילות גבולית של בלוטת התריס, צריכה מרובה של מזונות על בסיס סויה עלולה להפריע לפעילותה.

הדבר לא משפיע על מי שכבר מטופל בתרופות לבלוטת התריס, אלא רק למי שהערכים שלו גבוליים בבדיקות דם. ככלל, אכילת 100 גרם טופו פעמיים בשבוע לא תגרום לבעיה אצל רוב האנשים עם תפקוד גבולי של בלוטת התריס.

בישול או אידוי מפחיתים את ההשפעה הלא-טובה של אותם חומרים המפריעים לייצור ההורמונים, לכן מומלץ לבשל את הטופו.

בשורה התחתונה

טופו הוא מזון טבעי מהצומח, עשיר בחלבונים, ברזל וסידן ומועיל לבריאות. אין כל חשש מצריכתו גם על ידי ילדים ונוער והחששות מההשפעה ההורמונלית השלילית שלו הופרכו במחקרים מדעיים. לכן מומלץ להכניס טופו לתפריט השבועי של כל המשפחה.

ניתן להוריד בקישור הבא מתכון קל וטעים לטופו מוקפץ עם רצועות בטטה ופלפלים.

הכתבה מאת ענת תבור, דיאטנית קלינית, מומחית לתזונת ילדים ומשפחה, שפית של אוכל בריא ויועצת קולינרית. לאתר של ענת.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.