טבעי להרגיש קצת צמא במהלך היום – במיוחד בימי הקיץ החמים. יחד עם זאת, במידה ואתם מרגישים צמאים כל הזמן, זה יכול להעיד על בעיות בריאותיות חמורות.
אלא אם כן אתם אוכלים אוכל חריף או מלוח על בסיס יומי, צמא מוגזם יכול להיות סימן להתייבשות קשה, אי ספיקת כליות, סוכרת, אי ספיקת כבד ומצבים רפואיים חמורים אחרים. גלו פרטים נוספים בהמשך:
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
[lwptoc skipHeadingLevel=”h4″]
מהי פולידיפסיה?
פולידיפסיה אינה מחלה. בדרך כלל מתייחסים לזה כצמא מוגבר, שקשה להרוות אותו. פולידיפסיה יכולה להימשך בין מספר ימים למספר שבועות ואפילו חודשים, תלוי מה הגורם לצמא הקיצוני הזה.
כאשר יש פולידיפסיה, מרגישים צמאים כמעט כל הזמן ולא מצליחים להגיע לרוויה, ללא קשר לכמות המים ששותים.
אנשים הסובלים מפולידיפסיה נוטים לשתות עד שישה ליטרים של נוזלים ביום. מצב הנקרא פוליאוריה בדרך כלל נלווה לפולידיפסיה. מדובר במתן שתן תכוף שיכול להסתיים לפחות ב 2.5 ליטר ביממה.
מהם הגורמים לצמא מוגזם?
1.התייבשות קשה
רק בגלל שאתם שותים כוס קפה או תה בבוקר לא אומר שיש לגוף מספיק נוזלים. אם אתם תמיד צמאים, יתכן שאינכם מרווים את גופכם במספיק מים. (1)
התחילו את הבוקר עם כוס מים חמים. לגימת לפחות שש כוסות נוספות לאורך היום יכולה לעזור לכם לטפל בהתייבשות.
הסימפטומים של התייבשות כוללים כאבי ראש, תחושת ריחוף, עייפות, שינויים במצב הרוח, עור יבש, יובש בפה, תפוקת שתן נמוכה ושתן כהה.
התייבשות יכולה להתרחש גם לאחר הקאות ושלשולים. במקרה זה, הרופא יכול להמליץ לשתות מים עם אלקטרוליטים כדי למלא את מאגרי הגוף מחדש.
2.קסרוסטומיה
זהו מצב המאופיין ביובש בפה הנובע מחוסר ברוק. אף על פי שקסרוסטומיה אינה נחשבת כמחלה, היא יכולה להיות תסמין לבעיות בריאותיות חמורות, כולל בעיות שיניים. (2)
יובש בפה מתרחש כאשר בלוטות הרוק בפה לא מצליחות לייצר מספיק רוק.
תרופות מסוימות כמו תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, תרופות נוגדות דיכאון ודרממין (לטיפול במחלת ים), כמו גם מחלות כמו תסמונת סיוגרן וסרטן עלולים לגרום לקסרוסטומיה.
עישון ולעיסת טבק יכולים גם לגרום לתחושת יובש קבועה בפה. בעיות בלעיסה, רוק רירי, חניכיים מגורות וריח רע מהפה הם סימנים אחרים של יובש בפה.
3.סוכרת
אם אתם חווים ייסורי רעב עזים, עייפות כרונית, ראייה מטושטשת וריפוי איטי של פצעים וחתכים, מלבד תחושת צמא כל הזמן – אתם עלולים לסבול מסוכרת. (3)
סוכרת מתרחשת כאשר הגוף אינו מצליח לייצר מספיק אינסולין או מתקשה להשתמש בהורמון זה כמו שצריך.
כתוצאה מכך, רמות הסוכר הגבוהות מצטברות בגוף. חלק מכמות הסוכר בדם עוברת לשתן, וגורמת להשתנה תכופה.
הגוף מאבד את הנוזלים ודורש מים כדי להרוות מחדש את המערכת. אם אתם חווים אחד מתסמיני הסוכרת, יש לפנות מייד לרופא לבדיקת רמות הסוכר בדם.
4.אנמיה
כאשר רמת ההמוגלובין נמוכה והגוף ואינו מייצר מספיק כדוריות דם אדומות, מתרחשת אנמיה.
אנמיה היא מחלה מסכנת חיים, לכן חשוב להתחיל את הטיפול מוקדם. צמא עודף הוא אחד מסימני האנמיה. (4)
תסמינים אחרים של אנמיה יכולים להיות נשירת שיער, עייפות, הזעה, דופק מהיר, עור צהבהב או חיוור וסחרחורת.
ישנם גורמים רבים לאנמיה, כולל דימום פנימי וחיצוני של הכבד, לכן יש להיבדק אצל הרופא בדחיפות. תזונה לקויה ותזונה צמחונית וטבעונית, יכולות להעלות את הסיכון לאנמיה. עליכם לוודא שגופכם מקבל את כל החומרים המזינים הדרושים כדי לתפקד היטב.
5.סוכרת אינסיפידוס תפלת השתן
סוכרת אינסיפידוס אינה קשורה לסוכרת אך היא עלולה לגרום לצמאון קשה. זהו מצב רפואי נדיר המתרחש כאשר הגוף מתקשה בייצור הורמון האחראי על סיוע לכליות בכדי לווסת את כמות הנוזלים בגוף.
על פי מרפאת קליבלנד, אנשים המאובחנים כחולי סוכרת אינפידוס, אינם יכולים לווסת את כמות השתן שהם משחררים בעת השתנה. כתוצאה מכך הם משתינים לעתים קרובות ובנפחים גדולים יותר מאשר האדם הבריא הממוצע. (5)
6.גיל
כשאנחנו מתבגרים, תגובות הצמא שלנו נחלשות. הסטטיסטיקה מראה שאנשים מבוגרים נוטים לשתות פחות מים מאנשים צעירים, מה שמגדיל את גורם הסיכון להתייבשות.
התייבשות גורמת לתחושת צמא מוגברת. שתיית מים מספקת חשובה במיוחד ככל שמתבגרים.
7.בעיות בריאות הנפש
מחקר אחד מצא כי אנשים הסובלים מבעיות בריאות הנפש, כמו סכיזופרניה והפרעה דו קוטבית יכולים לחוות יתר צמא. (6)
לפולידיפסיה עשויות להיות גם תכונות המשותפות להפרעה אובססיבית-קומפולסיבית. (7)
8.בעיות רפואיות אחרות
מספר מחלות ובעיות, יכולים לעורר תחושת צמא מוגזמת. אלח דם (ספסיס), מחלות לב, אי ספיקת כליות או כבד וסוכרת הם רק חלק מהן. אם אינכם מרגישים טוב וצימאונכם גובר ללא סיבה נראית לעין, גשו להיבדק אצל הרופא.
האם אתם שותים מספיק מים?
אתם מקבלים מספיק נוזלים אם השתן מופק בנפח גבוה, בהיר ואין לו ריח כבד. כל שינוי בצבע הוא סימן אזהרה שמשהו לא בסדר, אלא אם כן אתם נוטלים תוספי מולטי ויטמין.
כמות המים היומית המומלצת היא שמונה כוסות. אבל אתם צריכים להגדיל את כמות הנוזלים כשאתם מקיאים או משלשלים, סובלים מחום, מתאמנים או מבלים בחוף הים.
מלבד מים, תוכלו לצרוך מזונות עשירים במים כמו – אבטיח, מלון, תפוז ומלפפון בכדי למנוע התייבשות. צמצמו את צריכת המלח – מה שיכול לגרום לכם להרגיש צמאים. אם אתם נוטים לשתות הרבה מים לאחר הארוחה, פקחו על צריכת המלח שלכם.
השורה התחתונה
צמא מוגזם עלול לקרות לא רק בגלל סוכרת או מחלות קשות אחרות, אלא בגלל עלייה בצריכת המלח, מזג אוויר חם, אימון אינטנסיבי או טמפרטורת חדר גבוהה.
אם שמתם לב שאינכם יכולים לשלוט בתחושת הצמא המוגזם – אפילו אחרי שתיית יותר מ-15 כוסות מים – הגיע הזמן לקבוע תור לרופא.
[mks_toggle title=”מקורות למאמר” state=”close “]
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14697016
3. https://www.webmd.com/diabetes/guide/understanding-diabetes-symptoms
4.https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/blood/anemia-yg.pdf
5.https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16618-diabetes-insipidus
6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178113001996
7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5461856/
[/mks_toggle]
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל