רבים סוברים בטעות כי פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה הם מושגים זהים. בפועל מדובר בשני דברים שונים לחלוטין ויש להם תפקידים שונים לבריאות המעיים.
גם פרוביוטיקה וגם פרה-ביוטיקה מספקות תמיכה לגוף ביצירה ושמירה על מושבת חיידקים ומיקרואורגניזמים טובים השומרים על בריאות מעיים טובה ומבטיחים עיכול בריא.
במילים אחרות, פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה בונות סביבה בה חיידקים טובים יכולים לשגשג. המשיכו לקרוא כדי לגלות יותר על פרוביוטיקה ופרביוטיקה ועל ההבדל ביניהן.
מהי פרוביוטיקה?
פרוביוטיקה היא בעצם שמרים וחיידקים חיים, המועילים למערכת העיכול ולבריאות הכללית. הגוף מכיל המוני חיידקים, אך לא כל החיידקים מזיקים. פרוביוטיקה מכונה חיידקים טובים שכן הם מסייעים לשמירה על מעיים בריאים.
פרוביוטיקה נמצאת במזונות, כולל יוגורט, קפיר, קימצ’י, כרוב כבוש, תה קומבוצ’ה וירקות כבושים לא מפוסטרים. ניתן למצוא פרוביוטיקה גם בתוספי מזון. פרוביוטיקה חיונית לאיזון חיידקים מזיקים וטובים ובכך לשמור על בריאות המעיים.
פרוביוטיקה חיונית גם בתקופה שנוטלים אנטיביוטיקה, שעשויה להרוס חיידקים טובים. פרוביוטיקה לוקחת חלק פעיל בהחלפתם. למרות שרוב סוגי החיידקים מסווגים בדרך כלל כפרוביוטיקה, רובם משתייכים לשתי קבוצות שונות: (1)
- לקטובצילוס – מזון מותסס הוא המקור הטוב ביותר לסוג זה של פרוביוטיקה. הוכח כי זנים פרוביוטיים של לקטובצילוס עוזרים לבעיות עיכול שונות, כולל שלשולים. אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז צריכים לצרוך יותר לקטובצילוס לבריאות מערכת העיכול. (2)
- ביפידובקטריום – להם יש יתרונות בריאותיים חיוביים. הם עוזרים להקל על סימפטומים של בעיות כמו מעי רגיז. ונמצאים בחלק ממזונות חלביים ומזונות מותססים. (3)
יש גם שמרים שנקראים סקרומיצס בולרדי, שניתן למצוא בפרוביוטיקה. פרוביוטיקה זו ידועה כמונעת ומטפלת במספר בעיות במערכת העיכול. (4)
מהם היתרונות של פרוביוטיקה?
פרוביוטיקה מתהדרת בשלל יתרונות בריאותיים והם לא רק טובים לבריאות מערכת העיכול. להלן כמה מהיתרונות העוצמתיים ביותר שהפרוביוטיקה מציעה:
הקלה על כמה בעיות שכיחות הקשורות לבריאות המעיים
פרוביוטיקה מסייעת בהעברת מזון דרך המעיים על ידי השפעה על העצבים המווסתים את תנועתן. לכן, פרוביוטיקה יכולה לעזור בטיפול או במניעה של מצבים ובעיות שכיחות כמו שלשול המתרחש על ידי טפילים, אנטיביוטיקה, חיידקים ווירוסים, מחלות מעי דלקתיות ותסמונת המעי הרגיז ועוד.
חיזוק הבריאות הכללית
פרוביוטיקה שימושית גם לסובלים מבעיות עור, כולל אקנה ואקזמה. גם אם ניחנתם בעור נקי, צריכה פרוביוטית תשפר משמעותית את נראותו. בנוסף מציעה הפרוביוטיקה שיפור בבריאות הפה, הגנה מפני אלרגיות והקטנת הסיכון לבעיות בדרכי השתן.
טובה לבריאות האישה
פרוביוטיקה מסייעת במניעת וגינוזיס חיידקי, זיהומים אורוגניים ודלקות פטריות שמרים בנרתיק על ידי איזון המיקרוביומה הנרתיקית. הוכח כי נטילת לקטובצילוס רמנוסוס ולקטובצילוס פרמנטום בכל יום משפיעה לטובה על פלורת הנרתיק.
חיזוק המערכת החיסונית
על פי סקירה מדעית, פרוביוטיקה יכולה לעזור לחזק את מערכת החיסון ולהפחית את צמיחתם של חיידקי מעיים מזיקים. (5)
יתר על כן, פרוביוטיקה מסייעת בהגנה מפני זיהומים שונים, ומורידה את הסבירות למחלות נשימה.
נלחמת בדיכאון
סקירה מדעית אחרת העלתה כי פרוביוטיקה יכולה לשפר את בריאות הנפש ולהקל על תסמיני דיכאון. (6)
יחד עם זאת, נדרש מחקר נוסף להוכחת טענה זו.
האם תוספי מזון פרוביוטיים בטוחים?
כיום ישנם תוספי פרוביוטיקה רבים הקיימים בשוק, אך לא כולם בטוחים לשימוש. בנוסף, לא כל האנשים יכולים ליהנות מלקיחת פרוביוטיקה. לדוגמה, לאנשים עם מחלת קרוהן לא מומלץ ליטול תוספי פרוביוטיקה.
התייעצו תמיד עם הרופא לפני נטילת פרוביוטיקה כתוסף. ובהחלט עדיף לאכול מזון עשיר בפרוביוטיקה.
מהי פרה-ביוטיקה?
פרה-ביוטיקה הם למעשה חומרים, בדרך כלל סיבים צמחיים מיוחדים, המסייעים לחיידקים מועילים לשגשג במעיים.
הגוף אינו יכול לעכל את החומרים הללו ולכן הם משמשים כמזון לחיידקים טובים ואורגניזמים רבים ומועילים אחרים הנמצאים במעיים.
פרה ביוטיקה עובדת הכי טוב עם פרוביוטיקה. אחרת, אם יש פרוביוטיקה (החיידקים) מבלי לקחת פרה-ביוטיקה (מקור המזון של החיידקים), יתכן ותתקשו לשמור על מיקרואורגניזמים טובים במעיים וזה עלול לגרום לבעיות בריאותיות שונות.
מעט מחקרים בוצעו על פרה-ביוטיקה בהשוואה לפרוביוטיקה. יחד עם זאת, חוקרים סוברים כי פרה-ביוטיקה עוזרת לשפר את העיכול, להאיץ את קצב חילוף החומרים, לקדם את הצמיחה הפרוביוטית של חיידקי מעיים ולהגביר את ספיגת הסידן. ישנן גם עדויות אקראיות לכך שהפרה-ביוטיקה יכולה לשנות את הדרך בה הגוף מעכל פחמימות.
מהם המקורות לפרה-ביוטיקה?
מכיוון שהפרה-ביוטיקה נמצאת באופן טבעי במגוון מאכלים, אין צורך ליטול תוספי תזונה פרה-ביוטיים. יש מזונות עשירים בפרביוטיקה באופן טבעי. יחד עם זאת שתי האפשרויות יכולות להשפיע לטובה על הבריאות הכללית. כמובן כמו בכל דבר, יש לצרוך במתינות.
חלק מהמקורות הטובים ביותר לפרה-ביוטיקה טבעית הם ירקות, כולל שום, עולש, אספרגוס, ארטישוק, כרישה, עגבניות, בצל, סויה, שעועית, אפונה, שיבולת שועל, שעורה, חיטה, פירות יער, תפוחים, בננה, קקאו, זרעי פשתן, שורש יאקון ואצות ים. פרה-ביוטיקה נמצאת גם בחלב אם ובתוספי התזונה.
בין המקורות העשירים פרה-ביוטית ניתן למצוא-ביוגורט, דגנים, לחם ומזון תינוקות. אך לא תמצאו את המילה “פרה-ביוטיקה” על גבי התוויות. אינולין, סיבי עולש, אוליגופרוקטוז, פרוקטוליגוזכרידים וגלקטוליגוסכרידים הם מונחים שמשמעותם שמוצר מזון זה מכיל פרה-ביוטיקה. .
אם אתם רגישים לגלוטן, שקלו להוסיף כוסמת, דוחן, קינואה ואמרנט לתזונה שלכם. מזונות אלה אינם מזינים שמרים פתוגניים ויכולים לתפקד כמו פרה-ביוטיקה.
כיצד פועלת הפרה-ביוטיקה?
הפרה-ביוטיקה נעה אל דרכי העיכול התחתונות ומתפקדת כ “דשן” ומסייעת לחיידקים המועילים לשגשג. ללא מספיק פרה-ביוטיקה במעיים, חיידקים בריאים לא יצמחו כראוי. למרות כל היתרונות, יותר מדי פרה-ביוטיקה יכולה לעורר בעיות בריאותיות מסוימות, כמו נפיחות וגזים.
תזונאים ומומחים רפואיים רבים, ממליצים לרוב לצרוך 5 גרם פרה-ביוטיקה ליום, אך המינון היומי האישי יכול להיות שונה מהכמות המומלצת, לכן הקפידו להתייעץ עם הרופא. נסו להשיג את הפרה-ביוטיקה שלכם ממקורות טבעיים.
מהם היתרונות של הפרה-ביוטיקה?
נראה כי לפרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה יש יתרונות בריאותיים דומים, אך גם כאן יש הבדלים. היתרונות החזקים ביותר של פרה-ביוטיקה כוללים
שמירה על בריאות המעיים
כאמור, גם פרה-ביוטיקה וגם פרוביוטיקה חיוניים לבריאות המעיים. פרה-ביוטיקה יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לפטריית קנדידה, תסמונת המעי הדולף ובעיות מעיים רבות אחרות.
שמירה על לחץ דם תקין
למרות שלפרה-ביוטיקה אין את היכולת להוריד לחץ דם גבוה, היא ממלאת תפקיד משמעותי בבקרת רמות האלקטרוליטים והמינרלים. מכיוון שהאלקטרוליטים והמינרלים קשורים ללחץ הדם, לחץ הדם הגבוה יורד.
נלחמת בסרטן
מחקר הראה כי פרה-ביוטיקה יכולה לסייע במאבק והגנה מפני תאי סרטן ורדיקלים חופשיים בגוף. עליית רמות הרעלים בגוף יכולה לתרום להתפתחות סרטן המעי הגס. (7)
כמובן שפרה-ביוטיקה לא יכולה לרפא סרטן, אבל היא לפחות עשויה לדכא את התפתחותם של תאים וגידולים סרטניים.
פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה מעודדים ספיגה טובה יותר של חומרים תזונתיים ומסייעים בייצור הורמונלי. זה עוזר לשפר את הבריאות הנפשית והפיזית כאחד.
יתר על כן, פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה מבטיחות תנועת מעיים בריאה, ומורידות את הסיכון לזיהומים ואלרגיות. חשוב לצרוך מזונות עשירים באופן טבעי בפרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה כדי לקבל יתרונות בריאותיים מקסימליים.
[mks_toggle title=”מקורות למאמר” state=”close “]
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031164/
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC99697/
3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908950/
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296087/
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12801956
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5319175/
7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20920376
[/mks_toggle]