כף שמן זית: 12 יתרונות בריאותיים מדהימים

כף שמן זית: 12 יתרונות בריאותיים מדהימים

שמן הזית מופק מפרי עץ הזית, אותו גידלו תרבויות שונות מימים ימימה. בתקופת התנ"ך, שמן הזית היה מרכיב מרכזי בתזונה, והוא עדיין מהווה חלק בלתי נפרד בתזונה הים תיכונית, שהיא בעלת ערך תזונה גבוה מאוד. קראו על היתרונות המדהימים של שמן הזית.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

מחקרים מדעיים רבים נערכו על מנת לחקור את פוטנציאל הריפוי הטמון בשמן הזית, וכעת ידוע ששמן הזית יכול לסייע בהתמודדות עם מחלות רבות, לרבות מחלות כרוניות.

מבין מגוון סוגי שמן הזית, לרבות שמן זית כתית טהור, שמן זית כתית ושמן זית פשוט, שמן הזית הכתית הטהור הינו, עד כה, המועיל ביותר מבחינה בריאותית.

חרף היתרונות הבריאותיים הרבים הטמונים בשמן הזית, רוב מותגי שמן הזית, לרוע המזל, מדוללים בשמנים אחרים ובעשבים, בכדי לשפר את הטעם. בשמני זית רבים יש מידה מסויימת של זיהומים, אשר אמנם מוסיפים לטעמו, אך מבלי להתכוון פוגמים ביתרונותיו הבריאותיים.

במאמר זה, נתמקד ביתרונותיו הבריאותיים המוכחים של שמן הזית הטהור או האורגנית, כך שתוכלו להיות בטוחים בכך שאתם קונים את הסוגים הבריאים למיניהם.

שמן זית: נתונים תזונתיים

שמן זית מכיל כמות גדולה של חומצות שומן חד-רוויות, כאשר החשובה בהן היא החומצה האולאית.

מחקרים הוכיחו כי החומצה האולאית הינה בעלת תכונות נוגדות חמצון, ולכן היא יעילה בהגנה על הגוף מפני השפעתן המחמצנת של הרדיקלים החופשיים בגוף. חומצה אולאית בריאה גם ללב.

כף אחת של שמן זית כתית מעולה, מכילה כדלקמן:

  • 119 קלוריות
  • 14 גרם שומנים (מתוכם 10 גרם שומנים חד-רוויים)
  • 9 מ"ג ויטמין E
  • 1 מ"ג ויטמין K
  • נטול פחמימות, חלבונים וסוכר.

12 היתרונות המובילים בשמן זית

שמן זית טהור מתהדר במספר רב של יתרונות בריאותיים מדהימים.

הוא עוזר בקידום בריאות הלב, מפחית את הסיכון לסרטן ומונע בעיות בריאות רבות אחרות.

בין כל הסיבות הבריאותיות שבגללן כדאי לכלול יותר שמן זית בתזונה שלנו, להלן המובילות שבהן:

1.תורם לירידה במשקל ומונע השמנת יתר

מודעה

בניגוד לאמונה הרווחת, תזונה עתירת שומנים אינה מוסיפה עובי לקו המותניים.

תזונה עתירת שומנים בריאים, לרבות אלו המצויים בשמן זית, הינה דרך יעילה להוריד את רמות האינסולין בגוף.

אינסולין הוא ההורמון האחראי לוויסות רמות הסוכר בדם ועודף אינסולין בגוף הוגדר לאחרונה כאחד הגורמים העיקריים לעליה במשקל.

צריכת השומנים הבריאים באופן מתון מסייעת להפחית למינימום את התשוקות למאכלים מסויימים, את הרעב ואת האכילה המופרזת.

בסקירה שבחנה חמישה מחקרים, שבכל אחד מהם השתתפו 447 נבדקים, מדענים מבית החולים האוניברסיטאי של באזל בשווייץ גילו שנבדקים שקבלו תזונה עתירת שומן ודלה בפחמימות הורידו יותר במשקל ביחס לאנשים שקבלו תזונה דלת שומנים.

כמו כן, מחקר בן שלוש שנים, בו השתתפו 187 נבדקים ופורסם בבטאון Nature, גילה כי תזונה עשירה בשמן זית משפרת את תהליך הירידה במשקל וגם מעלה את רמות נוגדי החמצון בדם.

2.מפוצץ בשומנים חד-רוויים בריאים

מודעה

שמן זית עשיר ביותר בשומן חד-רווי ושמו חומצה אולאית.

למעשה, החומצה האולאית מהווה 73% משמן הזית, ואילו 24 האחוזים הנותרים מורכבים משומנים רוויים ומחומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6.

מתוך המחקרים משתמע כי החומצה האולאית מסייעת בנסיגת דלקת ועשויה להועיל במלחמה בגנים הגורמים לסרטן.

נוסף על כך, שמן הזית הכתית המעולה מכיל שומנים חד-רוויים בעלי עמידות גבוהה לחום גבוה, ומשום כך הוא מושלם לבישול.

3.עשיר בנוגדי חמצון עוצמתיים

אחת הסיבות לתכונות התורמות לבריאות שישנן בשמן זית היא כמות נוגדי החמצון הגדולה שהוא מכיל.

פוליפנולים, שהם נוגדי חמצון המצויים רק בשמן הזית הטהור הינם פעילים ביולוגית, כלומר, הגוף יכול להשתמש בהם בכדי להלחם ברדיקלים החופשיים התוקפים את התאים. נוגדי החמצון הללו יכולים גם למנוע את חמצון הכולסטרול בדם, ובכך נלחמים בדלקת ובנגיפים.

4.ריפוי דלקות

יותר ויותר מחקרים מצביעים על כך שדלקת הינה אחד הגורמים למחלות ולבעיות בריאותיות רבות, כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלת קרוהן, סרטן, ארטריטיס, אלצהיימר, תסמונת מטבולית והפרעות אוטואימוניות.

אף על פי שהחוקרים עדיין מנסים לגלות את הסיבה לכך, ההוכחות הקיימות משקפות קשר הדוק בין דלקת ובין הופעתן של מחלות אלו.

מודעה

מאחר ששמן הזית עשיר בנוגדי חמצון, הוא יכול לסייע בצמצום ומניעת דלקת, ובכך מפחית את הסיכון ללקות כמעט בכל המחלות הנגרמות כתוצאה מדלקת כרונית.

המחקרים מוכיחים שנוגד החמצון העוצמתי אולאוקנטל, המצוי בשמן זית, הינו גורם אנטי-דלקתי רב עוצמה, שתוצאותיו דומות לתרופת איבורופן (נוגדת דלקת).

ישנם מחקרים שאף קישרו בין חומצה אולאית ובין מעכב סימני דלקת כגון CRP. צריכת שמן זית באופן עקבי יכולה גם לדכא ייצור חלבונים מסויימים וגנים המגבירים דלקת.

5.שיפור בריאות הלב

על פי תוצאותיהם של מחקרים רבים אשר פורסמו מטעם מכון הבריאות הלאומי (NIH), תזונה עשירה בשומנים חד רוויים, המצויים בשמן זית, עוזרת בהורדת רמת הכולסטרול ה"רע" (LDL) ומעלה את רמת הכולסטרול ה"טוב" (HDL) בגוף.

הפוליפנולים המצויים בשמן הזית הינם נוגדי חמצון עוצמתיים המשפרים את בריאות הלב וכלי הדם, ונלחמים בדלקת.

מחקר משנת 2009 שפורסם בכתב העת לפרמקולוגיית לב וכלי דם (Journal of Cardiovascular Pharmacology) העלה כי שמן זית מסייע לריפוי דלקת כרונית וכן לתיקון שינויים המתחוללים במערכת הלב וכלי הדם כתוצאה מגיל או ממחלה.

מחקרים העלו גם כי שמן זית יכול לסייע בהורדת לחץ דם, משום שהוא מגביר את הזמינות הביולוגית של תחמוצת החנקן, חומר חיוני המשמש לדילול דם ולפתיחת העורקים.

6.שיפור בריאות המוח

המוח שלנו עשוי בעיקר מחומצות שומן, ולכן הוא זקוק לכמויות גדולות של חומצות שומן כדי לשמור על חדות, להתמודד עם משימות יומיומיות ולווסת את מצבי הרוח שלנו.

שמן הזית, עם התכולה הגבוהה של חומצות השומן החד-רוויות שבו, נחשב כבחירה תזונתית חכמה מבחינת בריאות המוח.

לא רק ששמן הזית מסייע בשיפור הזיכרון והריכוז, הוא יכול גם להגן מפני הידרדרות קוגניטיבית הנובעת מגיל מבוגר, מכיוון שהוא מונע דחק חמצוני, מגן מפני דלקת וחלבונים מזיקים שיכולים לגרות התפתחות אלצהיימר או דמנציה.

7.מניעת סוכרת סוג 2

מחקרים הוכיחו כי שמן זית יכול להועיל בהפחתת הסיכון ללקות בסוכרת.

כאמור, שמן זית הינו מקור מצויין לשומנים בריאים המסיעים בהורדת רמות הסוכר בדם ובוויסות כמות האינסולין בגוף.

מחקרים אחדים העלו כי שמן זית כתית מעולה הינו כלי יעיל לשליטה ברמות הסוכר בדם וברגישות לאינסולין.

8.שמן זית יכול להקל על דלקת מפרקים שגרונית

שמן זית יכול לעזור בשיפור תסמיני דלקת מפרקים שגרונית, שהיא מחלה אוטואימונית הגורמת לעיוות המפרקים, ולכאבי תופת.

מתוצאותיהם של כל המחקרים משתמע כי השילוב שבין שמן זית ובין שמן דגים מסייע בהקלה על כאבי פרקים ועל נוקשות בוקר, ואף משפרת את חוזק אחיזת היד בקרב הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית.

9.הפחתת הסיכון לסרטן

נמצא כי בשמן זית יש תכונות של מניעת סרטן.

חוקרים הבחינו כי מספר מקרי הסרטן קטן יותר בארצות הים התיכון, ורבים מאמינים שחלק מהסוד העומד מאחורי זה, הוא שילוב שמן זית בתזונה שלהם.

רדיקלים חופשיים גורמים נזק חמצוני לתאים, והסברה היא שהדבר מאיץ את התפתחות תאי הסרטן בגוף.

שמן זית עשיר בנוגדי חמצון, אשר מסייעים בהגנה מפני ההשפעות החמצוניות של הרדילקים החופשיים, וכתוצאה מכך, להפחית את הסיכוי להתפתחות סרטן.

10.טיפול בדיכאון ובהפרעות נפשיות אחרות

בשמן זית יש תכונות אנטי-דלקתיות ומאזנות הורמונלית, שיכולות למנוע תפקוד לקוי של הנוירוטרנסמיטורים.

כאשר המוח אינו מקבל כמות מספקת של הורמונים הגורמים להרגשה טובה, כגון דופמין וסרוטונין, שהם בעלי תפקיד חשוב בוויסות מצב הרוח, עיבוד מחשבות ושינה, הנפש עשויה להגיב בדיכאון או שהאדם עלול לסבול ממגוון הפרעות מצב רוח.

11.מניעת שבץ

שבץ נגרם מכך שזרימת הדם אל המוח נעצרת בשל דימון או קריש דם, דבר החוסם את מעבר הדם אל המוח.

זהו גורם התמותה השני השכיח ביותר בעולם המערבי, וזאת על פי ארגון הבריאות העולמי.

במחקר שבדק יותר מ-841,000 משתתפים, החוקרים גילו ששמן זית הינו המקור היחיד לשומנים חד-רוויים המפחית את הסיכון למחלות לב ולשבץ.

במחקר אחר, בו השתתפו 140,000 נחקרים, נמצא כי משתתפים שהתזונה שלהם הכילה שמן זית הינם בסיכון נמוך בהרבה ללקות בשבץ.

12.תכונות אנטי-בקטריאליות עוצמתיות

שמן זית מכיל כימיקלים אנטי-בקטריאליים, שיכולים לעזור להגן מפני חיידקים מזיקים.

מחקרים הוכיחו כי שמן זית יכול לעזור בהגנה מפני הליקובקטר פילורי, שנמצא בבטן ויכול לגרום לכיבי קיבה ולסרטן הקיבה.

שמן זית: תופעות לוואי אפשריות

חרף היתרונות הבריאותיים והתפקידים התזונתיים הרבים של שמן הזית, הוא אינו מושלם.

שמן הזית משמש גם את תעשיית הטיפול ומוצרי העור, מטבחים ים תיכוניים רבים משלבים אותו במתכונים האופייניים להם. ברם, למוצר פופולרי זה יש, בכל זאת, מספר חסרונות.

העובדה המפתיעה יותר היא שרבות מתופעות הלוואי שלו מתבטאות בתהליך השימוש בשמן זית כדי להפיק ממנו את התועלות המוכרות.

להלן אחדות מתופעות הלוואי של שמן הזית, אותן יש להביא בחשבון לפני שתתחילו לצרוך תזונה או תכנסו לשגרת טיפוח המתבססות על שמן זית.

שמן הזית הוא אלרגני

אף על פי שאנשים רבים משתמשים בשמן זית לבישול, רבים אלרגיים אליו מאוד.

שמן זית ידוע כמגרה אלרגיות חמורות, כגון אקזמה, דרמטיטיס, אלרגיות נשימתיות ורבות אחרות.

האלרגיה עשויה להופיע לאחר אכילת מזון המכיל שמן זית, או לאחר מריחתו על העור.

אם אתם מרגישים מוזר לאחר ארוחה שהכילה שמן זית, או לאחר שמרחתם שמן זית על העור, היוועצו ברופא כדי לבדוק האם אתם אלרגיים לשמן זית.

לחץ דם נמוך

זהו מקרה המתייחס לתוצאות בלתי מכוונות. אף על פי שחומצות השומנים החד-רוויות בשמן הזית מומלצות כתרופה למניעת יתר לחץ דם, נראה ששמן זית מחמיר את המצב בכך שגורם לדברים "להתהפך" אל הקוטב המנוגד.

מכון הבריאות הלאומי (NIH) מציין כי צריכת יתר של שמן זית עלולה לגרום לירידה חדה בלחץ הדם, ובכך גורמת ללחץ דם נמוך.

לחץ דם נמוך באופן חריג אינו מצב בריאותי רצוי, משום שהוא עלול לגרום לסחרחורת, אי ספיקת כליות ושבץ.

אף כי נכון ששמן זית עוזר להוריד לחץ דם גבוה, חשוב לשמור על מידתיות בכדי לא להוריד את לחץ הדם ברמות המזיקות לבריאות.

עתיר קלוריות

גם עם דבר טוב אפשר להגזים, כף שמן זית מכילה 119 קלוריות, ואם תבשלו את כל הארוחות שלכם עם שמן זית, תצרכו מאות ואף אלפי קלוריות ממנו.

יש להוסיף מעט לכל ארוחה בכדי ליהנות מהיתרונות. אם אתם תוהים מדוע השומן הבטני העקשן שלכם עדיין לא יורד למרות כל המאמצים, תבדקו את התזונה שלכם.

ייתכן שזה קשור לכמות הגדולה של שמן הזית שהארוחות שלכם מכילות.

כמה הרהורים לסיכום

שמן הזית הוא אחד השמנים הפופולריים ביותר בהיסטוריה.

עץ הזית מוכר בטקסטים דתיים רבים. הוא משמש כתרופה, מרכיב לבישול, מוצר טיפול, דלק ויש לו עוד תפקידים רבים אחרים, בחברות רבות. בעידן המודרני, שמן הזית עדיין ממלא תפקיד נכבד בבריאות הגופנית והנפשית, ובולט בבישול בים תיכוני ובמנות רבות אחרות מכל מיני מקומות בעולם.

ואולם, למרות תכונותיו החיוביות הרבות, יכולות להיות לשימוש בשמן זית תוצאות שליליות, אם נעשה בו שימוש מופרז, או אם קניתם שמן מדולל. בחרו בשמן הזית הטהור, מסוג כתית מעולה, וצרכו עד שתי כפות ממנו ביום.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.