אנטיביוטיקה משמשת להגנה חזקה נגד זיהומים בקטריליים שונים. אך לשימוש בה יש פעמים רבות תופעות לוואי, כמו שלשולים ונזק לכבד. מזונות מסוימים מפחיתים את תופעות הלוואי, בעוד שאחרים מחמירים אותם. מאמר זה מסביר מה כדאי ומה לא כדאי לאכול במהלך ואחרי צריכת אנטיביוטיקה.
מהי אנטיביוטיקה?
אנטיביוטיקה היא סוג של תרופה המיועדת לטפל בזיהומים בקטריליים. היא עובדת באמצעות חיסול הזיהום ומניעת התפשטותו.
ישנם סוגים שונים של אנטיביוטיקה. חלקם בעלי קשת רחבה, כלומר, הם יעילים נגד מגוון רחב של סוגי בקטריות הגורמות למחלות. סוגים אחרים של אנטיביוטיקה מתוכננים לחסל זנים מאוד ספציפים של בקטריות.
האנטיביוטיקה חשוב מאוד ויעילה בטיפול בזיהומים חמורים. אך, ישנם גם מספר תופעות לוואי. למשל, צריכה גבוהה של אנטיביוטיקה עלולה לגרום נזק לכבד, למעשה, מחקר אחד הראה כי אנטיביוטיקה היא התרופה הנפוצה ביותר בגרימת נזק לכבד.
האנטיביוטיקה גם יכולה להיות בעלת השפעה שלילית על טריליוני בקטריות ומיקרובים אחרים החיים במעיים שלנו, חיידקי מעיים אלו נקראים מיקרוביוטה. בנוסף, לחיסול הבקטריות הגורמות למחלות, אנטיביוטיקה עלולה לחסל גם את הבקטריות הטובות לגופנו.
צריכה יתרה של אנטיביוטיקה יכולה לשנות בצורה דרסטית את כמות ואת סוג הבקטריות במיקרוביוטה של המעיים, במיוחד בשנים המוקדמות של חיינו. למעשה, רק צריכה של שבוע אחד של אנטיביוטיקה יכולה לשנות את מבנה המיקרוביוטה של המעיים במשך שנה.
מחקרים מסוימים אף הראו כי שינויים אשר נגרמו למיקרוביום של המעיים על ידי אנטיביוטיקה, בשלבים מוקדמים של החיים אף הגבירו את הסיכון להשמנת יתר.
בנוסף, שימוש יתר של אנטיביוטיקה יכול להוביל לעמידות לאנטיביוטיקה, וכך למנוע את יעילותה בחיסול בקטריות הגורמות למחלות.
קחו פרוביוטיקה לפני ואחרי הטיפול
צריכת אנטיביוטיקה יכולה לגרום לשינויים במיקרוביוטה, דבר שעלול לגרום לשלשולים, במיוחד בקרב ילדים. למרבה המזל, מספר מחקרים הראו כי צריכה של פרוביוטיקה, או חיידקים בריאים, יכולה להפחית את השלשולים הקשורים לנטילת אנטיביוטיקה.
23 מחקרים אשר כללו סך הכל 400 ילדים מצאו כי צריכה של פרוביוטיקה יחד עם אנטיביוטיקה יכולה להפחית את הסיכון לשלשולים ב-50%. בקבוצה של 82 מחקרים הכללה מעל 11,000 אנשים נמצאו אותן תוצאות בקרב מבוגרים, וגם בילדים.
מחקרים אלו הראו כי חיידקים פרוביוטיים מסוג לקטובצילוס (Lactobacilli) ו-סכרומיצס (Saccharomyces) הם יעילים במיוחד.
אך מאחר והפרוביוטיקה הם בדרך כלל בקטריות בעצמם, האנטיביוטיקה יכולה לחסל גם אותן אם צורכים אותה בו זמנית. לכן, חשוב לקחת אנטיביוטיקה והפרוביוטיקה בהפרשים של כמה שעות.
צריכת פרוביוטיקה לאחר סדרה של נטילת אנטיביוטיקה יכול לשקם את הבקטריות הבריאות במעיים, שייתכן וחוסלו על ידי האנטיביוטיקה.
מחקרים הראו כי פרוביוטיקה יכולה לשחזר את מצב המיקרוביוטה לקדמותו לאחר אירוע שגרם לשיבושה, כמו נטילת אנטיביוטיקה.
אם אתם צורכים פרוביוטיקה לאחר אנטיביוטיקה, כדאי לצרוך תערובת המכילה זנים שונים של פרוביוטיקה.
אכלו מזונות מותססים
מזונות מסוימים יכולים לסייע בשיקום המיקרוביוטה לאחר נזקי האנטיביוטיקה. מזונות מותססים נוצרים על ידי מיקרובים וכוללים יוגורט, גבינה, כרוב כבוש, קומבוצ’ה וקימצ’י.
לקריאה בהרחבה על 14 מזונות פרוביוטיים שכדאי לאכול מהם יותר
מזונות פרוביוטיים מכילים זנים של בקטריות בריאות כמו לקטובצילוס, אשר יכול לסייע בשיקום המיקרוביוטה למצב בריא לאחר צריכת אנטיביוטיקה.
מחקרים הראו כי אנשים אשר צרכו יוגורט או חלב מותסס (כמו קפיר) בעלי כמות גדולה יותר של לקטובצילוס במעיים וכמות נמוכה של בקטריות הגורמות למחלות כמו חיידקים אנטריים (Enterobacteria) ו-Bilophila wadsworthia.
לקימצ’י וחלב סויה מותסס יש את אותה השפעה והם יכולים לסייע בטיפוח אוכלוסיית הבקטריות הבריאות במעיים כמו ביפידובקטריום (Bifidobacteria).
לכן, אכילת מזונות מותססים יכולה לסייע בשיפור בריאות המעי לאחר צריכת אנטיביוטיקה. מחקרים אחרים מצאו כי מזונות מותססים יכולים להיות יעילים גם במהלך טיפול אנטיביוטי.
אכילת מזונות עשירים בסיבים
הגוף שלנו לא יכול לעכל את הסיבים, אבל הבקטריות במעי יכולות, דבר המעודד את שגשוגם. כתוצאה מכך, סיבים יכולים לסייע בשיקום הבקטריות הבריאות לאחר שימוש באנטיביוטיקה.
מזונות עשירים בסיבים כוללים:
- דגנים מלאים (לחם מחיטה מלאה, אורז חום)
- אגוזים
- זרעים
- שעועית
- עדשים
- ברוקולי
- אפונה
- בננה
- ארטישוק
לקריאה בהרחבה על 20 המזונות שהכי עשירים בסיבים
מחקרים הראו כי מזונות המכילים סיבים תזונתיים, לא רק מגרים את שגשוגם את הבקטריות הבריאות במעיים, אלא גם מפחיתים את התפתחותם של הבקטריות המזיקות.
עם זאת, סיבים יכולים להאט את קצב התרוקנות הקיבה. וכך להאט את קצב ספיגתם של תרופות. לכן, מוטב להימנע באופן זמני ממזונות עשירים בסיבים במהלך טיפול האנטיביוטיקה ולהתמקד בהם לאחר תקופת הטיפול.
אכלו מזונות פרה-ביוטיים
להבדיל מפרוביוטיקה, שהיא מורכבת מחיידקים חיים, פרה-ביוטיקה הוא המזון של הבקטריות הבריאות במעי.
רבים מהמזונות העשירים בסיבים נחשבים לפרה-ביוטיקה. הסיבים מתעכלים ומותססים על ידי הבקטריות הבריאות, וגורמים להם לשגשג.
עם זאת, ישנם מזונות אחרים שהם לא עשירים בסיבים ופועלים כ-פרה-ביוטיקה באמצעות סיוע להתפתחות הבקטריות הבריאות כמו ביפידובקטריום. לדוגמה, יין אדום, המכיל פוליפינולים (נוגדי חמצון) אשר לא מעוכלים על ידי תאי הגוף, אלא על ידי הבקטריות במעי.
מחקר אחד מצא כי צריכה של תמצית פוליפינולים מיין אדום במשך 4 שבועות יכולה להגדיל את כמות הבקטריות הבריאות מסוג ביפידובקטריום במעיים ולהפחית את לחץ הדם ורמת הכולסטרול.
בדומה, קקאו המכיל את אותם נוגדי חמצון הוא בעל השפעה פרה-ביוטית חיובית על המיקרוביום. מספר מחקרים הראו כי הפוליפינולים בקקאו מגבירים גם הם את הביפידובקטריום ו-לקטובצילוס במעי ומפחיתים את נוכחותם של בקטריות לא-בריאות כמו קלוסטרידיום (Clostridia).
לכן, אכילת מזונות פרה-ביוטיים לאחר השימוש באנטיביוטיקה יכול לסייע בהגדלת כמות הבקטריות היעילות, אשר נפגעו על ידי האנטיביוטיקה.
הימנעו ממזונות המפחיתים את יעילות האנטיביוטיקה
בעוד שמזונות רבים נחשבים ליעילים במהלך ואחרי צריכה של אנטיביוטיקה, מחלק מהם כדאי להימנע. למשל, מחקרים הראו כי צריכה של אשכולית ומיץ אשכוליות יחד עם תרופות מסוימות, כמו אנטיביוטיקה, יכול להיות מזיק.
הסיבה לכך היא שמיץ האשכוליות והתרופות מתפרקות על ידי אותו אנזים הנקרא ציטוכרום P450. אכילת אשכוליות במהלך צריכת האנטיביוטיקה יכולה למנוע פירוק מלא של התרופה בגוף. הדבר עלול לפגום בבריאותנו.
מחקר אחד אשר נעשה על 6 גברים בריאים מצא כי שתיית מיץ אשכוליות עם אנטיביוטיקה מסוג אריתרומיצין הגבירה את כמות האנטיביוטיקה בדם, בהשוואה לצריכה עם מים.
מזונות מועשרים בסידן, יכולים גם הם להשפיע על ספיגת האנטיביוטיקה. מחקרים הראו כי מזונות אלו יכולים להפחית את הספיגה של סוגי אנטיביוטיקה כמו ציפרופלוקסצין ו-גטיפלוקסצין.
עם זאת, מחקרים אחרים הראו כי מזונות המכילים סידן באופן טבעי, כמו יוגורט, אינם בעלי אותה השפעה. לכן, יש להימנע ממזונות המועשרים בכמויות גדולות של סידן במהלך תקופת צריכת האנטיביוטיקה.
לסיכום
האנטיביוטיקה חשובה כאשר יש לכם זיהום בקטריאלי בגוף. אך, היא יכולה לגרום לתופעות לוואי שונות, כמו שלשולים, מחלות כבד ושינויים במיקרוביוטה.
צריכת פרוביוטיקה במהלך ואחרי תקופת השימוש באנטיביוטיקה יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לאותן תופעות לוואי ובשחזור המיקרוביוטה של המעיים למצבה הבריא.
בנוסף, אכילת מזונות עשירים בסיבים, מזונות מותססים ומזונות פרה-ביוטיים לאחר צריכת אנטיביוטיקה יכולה לשקם את המיקרוביוטה של המעיים.
כמו כן, מומלץ להימנע מאשכוליות ומזונות מועשרים בסידן במהלך תקופה זו, מאחר ואלה יכולים להשפיע על ספיגת האנטיביוטיקה.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל