מה זה רפלוקס קיבתי ושטי? כאבים, תסמינים, גורמים וטיפולים

מה זה רפלוקס קיבתי ושטי? כאבים, תסמינים, גורמים וטיפולים

Avatar of אגוגו

רפלוקס קיבתי ושטי, היא הפרעה במערכת העיכול המשפיעה על הסוגר הושטי התחתון, שריר טבעתי בין הוושט לקיבה. הרבה אנשים, כולל נשים בהריון, סובלים מצרבת או חומצה קיבתית הנגרמת על ידי הרפלוקס.

הרבה רופאים מאמינים כי חלק מהאנשים סובלים מבעיה רפואית זו כתוצאה מבקע סרעפתי. ברוב המקרים, ניתן להקל על הרפלוקס באמצעות תזונה נכונה ומעבר לאורח חיים בריא, אומנם, חלק מהאנשים צריכים לקבל טיפול תרופתי או ניתוח.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מה זה רפלוקס קיבתי ושטי?

משמעות הרפלוקס הוא חזרה של תכולת הקיבה לושט. בתהליך עיכול נורמלי, הסוגר הושטי התחתון נפתח כדי לתת למזון לעבור לקיבה ונסגר כדי למנוע מהמזון ומיצי הקיבה החומציים לחזור בחזרה לושט. הרפלוקס מתרחש כאשר הסוגר הושטי התחתון חלש או נסגר בצורה בלתי תקינה, וגורם לתכולת הקיבה לחזור לושט.

חומרת הרפלוקס תלויה ברמת תקינותו של סוגר הושט התחתון, וכמו כן בסוג ובכמות הנוזלים העולה במעלה הושט ויכולת ההשפעה המנטרלת של הרוק.

איך בקע סרעפתי משפיע על הרפלוקס?

חלק מהרופאים מאמינים כי מצב בריאותי של בקע סרעפתי עלול להחליש את סוגר הוושט התחתון ולהגביר את הסיכון לרפלוקס. בקע סרעפתי מתרחש כאשר החלל העליון של הבטן מתרומם לבית החזה דרך פתח קטן בסרעפת. הסרעפת היא השריר המפריד בין חלל הבטן לבית החזה. מחקרים אחרונים הראו כי הפתח בסרעפת מסייע בתמיכה של החלק התחתון של הוושט. רבים מהאנשים עם בקע סרעפתי לא סובלים מצרבת או רפלוקס. אבל מצב של בקע סרעפתי עלול לגרום לרפלוקס של תכולת הבטן ביתר קלות לאזור הושט.

שיעולים, הקאות, או מאמץ פיזי פתאומי עלולים להגביר את הלחץ בבטן ולגרום לבקע סרעפתי. השמנה והריון תורמים גם הם למצב זה. להרבה אנשים בריאים מעל גיל 50 יש בקע סרעפתי קטן. למרות שהוא נחשב למצב בריאותי של גיל המעבר, אנשים מכל הגילאים עלולים לסבול ממנו.

בדרך כלל, בקע סרעפתי לא מצריך טיפול. אך, יש צורך בטיפול במקרים בהם הבקע נהיה חנוק (עיוות אשר עלול לגרום להפסקת זרימת הדם, מצב הנקרא בקע פארא-ושטי) או סיבוך ברפלוקס קיבתי ושטי חמור או דלקת בסוגר הושט. הרופאים מבצעים ניתוח כדי להקטין את גודל הבקע או למנוע את החנק.

מהם הגורמים הנוספים לרפלוקס קיבתי ושטי?

תזונה ואורח חיים לא בריאים עלולים לגרום לרפלוקס. מאכלים ומשקאות מסוימים, כמו שוקולד, מנטה, מטוגנים או מאכלים שומניים, קפה, או משקאות אלכוהוליים, עלולים לגרום לרפלוקס וצרבת.  מחקרים הראו כי עישון סיגריות מרפה את הסוגר הושטי התחתון. השמנת יתר והריון גם הם יכולים לגרום לתסמיני הרפלוקס.

מהם תסמיני הצרבת?

הצרבת היא התסמין הנפוץ ביותר לרפלוקס קיבתי ושטי והוא מתבטא בתחושת צריבה בחזה המתחילה בעצם החזה ועולה לכיוון הצוואר והגרון. הרבה אנשים מתארים את התחושה כאילו מזון עולה לחלל הפה ומשאיר חומצה או טעם רע.

הצריבה, הלחץ, או הכאב של הצרבת יכול להימשך עד 2 שעות והוא בדרך כלל מחמיר לאחר אכילה. שכיבה או רכינה עלולים לגרום לצרבת. הרבה אנשים זוכים להקלה באמצעות עמידה זקופה או צריכה של נוגד חומצה המסלק את החומצה מהושט.

פעמים רבות נוטים לבלבל בין הכאב הנוצר מצרבת עם כאבים הקשורים למחלות לב או התקפי לב, אך ישנם הבדלים ביניהם. אימון גופני עלול להחמיר כאב ממחלות לב, ומנוחה מקלה על הכאב. כאב כתוצאה מצרבת פחות קשור לפעילות גופנית. במידה ואתם לא יודעים להבחין בהבדל, גשו במידי לקבל טיפול רפואי כאשר אתם חווים כאבים בחזה.

כמה נפוץ הרפלוקס הקיבתי ושטי באוכלוסיה?

בעיה רפואית זו נפוצה מאוד בעולם המערבי. יותר מ-60 מיליון אמריקאים חווים סוג של צרבת מדי חודש, ויותר מ-15 מיליון מבוגרים סובלים בצורה יומיומית מצרבות. נשים בהריון רבות חוות גם הן צרבת יומיומית. מחקרים אחרונים הראו כי רפלוקס קיבתי ושטי בפעוטות וילדים יותר נפוץ מבעבר ועלול לגרום להקאות ושיעולים וזרים ונשנים, ובעיות בדרכי הנשימה.

מהו הטיפול ברפלוקס קיבתי ושטי?

הרופאים ממליצים על שינוי אורח החיים והתזונה לרוב האנשים הסובלים מרפלוקס. טיפולים המכוונים להפחית את כמות הרפלוקס או הפחתת הנזק הנגרם לרפידת הושט מהרכיבים החומציים.

יש להימנע ממזונות ומשקאות אשר יכולים להחליש את הסוגר הושטי התחתון. מזונות אלו כוללים: שוקולד, מנטה, מאכלים שומניים, קפה ומשקאות אלכוהוליים. מזונות ומשקאות אשר עלולים לגרום לגירוי רפידת הושט כמו פירות הדר ומיצים, מוצרי עגבניות ופלפל, גם מהם צריך להימנע במידה והם גורמים לתסמינים.

ניתן לשלוט על התסמינים גם באמצעות הפחתת כמות האוכל בזמן הארוחה. אכילה 2 עד 3 שעות לפני השינה יכולה להפחית את הרפלוקס באמצעות מתן אפשרות למיצי הקיבה להפחית את פעילותן ולפינוי חלקי של הקיבה. בנוסף, השמנת יתר מחמירה את התסמינים. הרבה אנשים אשר סבלו מעודף משקל זכו להקלה בתסמינים לאחר שהם ירדו במשקל.

עישון סיגריות מחליש את סוגר הושט התחתון. הפסקת העישון היא חשובה כדי להפחית את תסמיני הרפלוקס.

הרמת הראש במיטה בכ-15 סנטימטר מפחיתה את הצרבת, כוח המשיכה מפחית את הרפלוקס הקיבתי לושט.

מעבר לשינוי אורח החיים והתזונה, הרופא שלכם יכול גם לייעץ לכם לגבי תרופות לטיפול בבעיה. נוגדי חומצה יכולים לנטרל את החומצה בושט והבטן ןלהפסיק את הצרבות. הרבה אנשים מוצאים כי נוגדי חומצה ללא מרשם נותנים הקלה זמנית לבעיה. שימוש בנוגד חומצה עם חומר מקציף סייע לחלק מהאנשים. רכיבים אלו יוצרים מחסום קצף במעלה הבטן המונע רפלוקס קיבתי.

שימו לב כי שימוש ממושך בנוגדי חומצה עלול לגרום לתופעות לוואי כמו שלשולים, שינוי בחילוף החומרים של סידן בגוף, והצטברות מגנזיום בגוף. מגנזיום יתר עלול לסכן אנשים עם מחלות כליות. אם יש צורך בנוגדי חומצה יותר משבועיים יש להתייעץ עם רופא לפני השימוש.

לרפלוקס וצרבת כרוניים, הרופא יכול להמליץ על תרופות להפחתת החומציות בקיבה. תרופות אלו מכילות חוסמי H2, המעכבים את הפרשת החומצה בבטן.

סוג של אחר של תרופות, הם מעכבי משאבות פרוטונים, מעכבי אנזים הנחוץ להפרשת חומצה בקיבה.

מה אם התסמינים של הרפלוקס והצרבת נמשכים?

אנשים עם רפלוקס קיבתי ושטי כרוני אשר לא זוכים להקלה בתסמינים שתיארנו בכתבה צריכים לקבל אבחון מקיף יותר לבעיה. הרופאים משתמשים במגוון של בדיקות והליכים כדי לבדוק את המטופל הסובל מצרבת כרונית.

בשלב הראשוני מבוצעות בדיקות של מערכת העיכול העליונה. בדיקות אלו כוללות צילומי רנטגן המראות את הושט, קיבה והתריסריון (החלק העליון של הקיבה). בעוד שבדיקה של מערכת העיכול העליונה מספקת מידע מוגבל לגבי הרפלוקס, היא מבוצעת כדי לשלול אפשרות של כיבי קיבה.

בדיקה אנדוסקופית חשובה לאנשים עם רפלוקס קיבתי ושטי. בדיקה הנעשית על ידי צינור קטן עם מצלמת וידאו בקצה המוחדר לתוך הושט, הרופאים יכולים לזהות באמצעותו דלקות או גירוי ברקמות הושט. אם ממצאי האנדוסקופיה חריגים, ביצוע ביופסיה (דגימת רקמה) מדפנות הושט יכולה לסייע.

בדיקות לחץ של הושט, נעשות כדי לזהות לחץ נמוך בסוגר הושטי התחתון או התכווצות לא תקינה בושט.

במטופלים אשר יש קושי בזיהוי, הרופאים בודקים את רמת החומציות בושט באמצעות בדיקת PH. בדיקה זו מזהה את רמת החומציות של הושט והתסמינים במהלך הארוחות, פעילות ושינה. שיטות חדשות לבדיקה ארוכת טווח של ה-PH משפרות את האבחון בתחום זה.

האם רפלקוס קיבתי ושטי מצריך ניתוח?

מספר מצומצם של אנשים הסובלים מרפלוקס צריכים ניתוח עקב חומרת הבעיה וחוסר התגובה לטיפול הרפואי. אך לא צריך לקחת בחשבון ניתוח, כל עוד שאר האמצעים לא נוסו. במקרים אלו מבצעים ניתוח הנקרא פונדופליקציה (Fundoplication) המגביר את הלחץ באזור הושט התחתונה.

האם יש סיבוכים מרפלוקס מתמשך?

פעמים הרפלוקס גורם לבעיות חמורות. דלקת הושט עלולה להתרחש כתוצאה מיתר חומצות קיבה בושט. דלקת הושט עלולה לגרום לדימום וכיבים בושט. בנוסף, עלול להיגרם צמצום וכיווץ של הושט כתוצאה מהצטלקות כרונית. אנשים מסוימים מפתחים מצב הנקרא ושט ברט (Barrett’s esophagus). מצב זה מגביר את הסיכון לסרטן הושט.

לסיכום

למרות שרפלוקס יכול להגביל את הפעילות היומיומית שלנו, רק לעתים רחוקות הוא מסכן חיים. עם הבנה של הגורמים וטיפול טוב, מרבית האנשים זוכים להקלה.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4