ריחות רעים מכפות הרגליים, מצב המכונה גם ברומודוזיס, היא בעיה שכיחה שיכולה להיגרם ממגוון גורמים. במאמר זה נלמד על הגורמים ודרכי הטיפול.
מהם הגורמים לריחות מכפות הרגליים
הגורמים העיקריים לכפות רגליים מסריחות הן:
- הצטברות של זיעה ובקטריות בכפות הרגליים
- זיהומים פטרייתיים (כמו “כף רגל של ספורטאים”)
כמות הזיעה מכפות הרגליים מושפעת מגורמים שונים, כמו מזג אוויר חם, פעילות גופנית, עמידה ממושכת, עודף משקל ושינויים הורמונליים בגיל ההתבגרות, גיל המעבר וההיריון.
בנוסף, תרופות מסוימות גם יכולות לגרום לריח רע מהרגליים, כגון תרופות נוגדות דיכאון, ומצבים רפואיים כמו הזעת יתר.
איך מטפלים בכפות רגליים מסריחות
ישנן מספר אסטרטגיות שאנחנו יכולים לנקוט כדי לטפל במצב:
שטפו את כפות הרגליים מדי יום: היגיינה חשובה להפחתת ריחות כפות הרגליים. הקפידו לשטוף את כפות הרגליים במים וסבון, כולל האזורים שבין אצבעות הרגליים.
לבשו גרביים נקיות: גרביים סופגות זיעה ויכולים להכיל בקטריות, שיכולים לגרום לריח רע מכפות הרגליים. הקפידו ללבוש גרביים נקיים כל יום והחליפו אותם אם הם הופכים ללחים כתוצאה מזיעה.
נעלו נעליים נושמות: נעליים העשויות מחומרים נושמים, כגון עור, יכולות לסייע בהפחתת ריחות כפות רגליים. הימנעו מנעילת חומרים סינתטיים, אשר עלולים ללכוד לחות וליצור מצע גידול לחיידקים.
השתמשו באבקה לכף הרגל: אבקות כף רגל, כגון טלק או עמילן תירס, יכולות לעזור לספיגת לחות ולהפחית את הריחות. הקפידו למרוח את האבקה על כפות הרגליים ובתוך הנעליים כדי לשמור עליהן יבשות.
חטאו את הנעליים: חיידקים יכולים לשגשג בנעליים, במיוחד אם הן לחות או מזיעות. חטאו את הנעליים באופן קבוע על ידי ריסוסן בחומר חיטוי או הנחתן בשמש לייבוש.
מתי צריך ללכת לרופא
טיפול בריחות מכפות הרגליים, תלוי בגורם. אם כפות הרגליים המסריחות נגרמות על ידי זיהום פטרייתי, רופא המשפחה יכול לרשום טיפול אנטי פטרייתי חזק יותר כד לטפל במצב.
אם הסיבה היא הזעה, הם עשויים להציע נוגד זיעה או טיפול להפחתת הזעה.
טיפול הנקרא איונטופורזיס הוא טיפול המשתמש בזרם חשמלי עדין כדי לחסום זמנית בלוטות זיעה בידיים, ברגליים ובבית השחי. היא ניתנת בדרך כלל במרפאת עור או עם מכשיר ביתי. הטיפול נמשך בדרך כלל כ-20 דקות, ובדרך כלל יש צורך לעבור שניים עד ארבעה טיפולים בשבוע על מנת להגיע לתוצאות מיטביות. איונטופורזיס הוכחה כיעילה ברוב המכריע של המקרים.
הרופא עשוי גם להציע לפנות לרופא מומחה לכף הרגל (פודיאטר) אם בעיות הטיפול בכף הרגל שלכם אינן נפתרות במהירות.