השתנה כואבת, או דיזוריה הינה מצב המשפיע על שלפוחית השתן, על חיץ הנקבים, או על השופכה וגורם לאי נוחות, עקצוץ, צריבה או כאב קל בעת ההשתנה.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
מצב זה שכיח מאוד ויכול להשפיע הן על גברים והן על נשים, ללא קשר לגיל.
זיהום בדרכי השתן הוא הגורם העיקרי לדיזוריה, אם כי ישנם גורמים רבים אחרים התורמים להתפתחות המחלה. כאב במתן שתן הוא קל למניעה ואפשרי לטיפול. קראו ולמדו מדוע השתנה כואבת מופיעה וכיצד ניתן לטפל בה ולמנוע אותה.
מהם הגורמים העיקריים לכאבים במתן שתן?
למעשה, ישנם מאיצים רבים לדיזוריה, אך אלו המוצגים להלן הם הגורמים השכיחים ביותר, אותם ניתן לנטרל.
1.זיהום בדרכי השתן
כאשר חיידקים רבים מדי מתחילים להצטבר בדרכי השתן, עולה הסיכון לפתח זיהום בדרכי השתן.
הזיהום יכול להתפתח בכל אזור במערכת השתן – השופכנים, הכליות, השופכה והשלפוחית. דרכי השתן התחתונות, הכוללות את השופכה ואת שלפוחית השתן מושפעות מכך יותר.
נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח זיהום בדרכי השתן, ביחס לגברים. פרט לכאבים בעת ההשתנה, זיהום בדרכי השתן מתאפיין בתסמינים אחרים, לרבות כאב גב ומותניים, ריח שתן חריף, דם השתן או שתן עכור והשתנה תכופה.
באותו נושא: הסיבות העיקריות לדלקות בדרכי השתן +11 טיפולים טבעיים
2.אבנים בכליות
הצטברות חומצה אורית או סידן יוצרים אבנים מוקשות סביב הכליות ובתוכן. כאשר אבני הכליה עוברות לנקודה שבה השתן עובר אל השלפוחית, התוצאה היא כאבים בעת ההשתנה.
אדם הסובל מאבנים בכליה, סביר להניח שיחווה את התסמינים הבאים: השתנה תכופה אך מועטה, צמרמורות, חום, כאב בטן או גב, בחילה והקאה, שתן בגוון ורדרד או חום וכאב במותניים.
באותו נושא: אבנים בכליות: סימנים, גורמים ודרכי טיפול
3.זיהום בערמונית
דלקת בערמונית יכולה להיות סיבה נוספת לכאב בעת ההשתנה.
על תסמיני דלקת הערמונית נמנים השתנה תכופה (במיוחד בלילה), כאב בעת פליטת זרע, כאב מתון עד חמור באיזור השלפוחית או האגן וכאב בעת ההשתנה. דלקת ערמונית הינה בעיה רצינית, המחייבת טיפול מיוחד.
4.זיהומים המועברים במגע מיני
זיהומים המועברים במגע מיני כגון הרפס, זיבה וכלמידיה עלולים להשפיע באופן שלילי על דרכי השתן. הזיהומים הללו עלולים לגרום לכאב בעת ההשתנה.
על תסמינים אחרים נמנים כאב בעת קיום יחסי מין, דימום חריג מהנרתיק, והפרשה מהנרתיק בעלת ריח רע, הפרשה חריגה מהפין, צריבה במתן שתן ופצעים באיברי המין.
5.סרטן שלפוחית השתן
אם אתם חווים אובדן תיאבון וירידה במשקל, כאב בעצמות, התנפחות כף הרגל, תשישות קיצונית, כאב חמור בגב התחתון, והשתנה תכופה וכואבת, ייתכן שזה סימן לסרטן בשלפוחית השתן.
6.דלקת בנרתיק
זיהום בנרתיק, הידוע גם כ”וגינוזיס” או “וגיניטיס”, נגרם בשל צמיחה קיצונית של שמרים או חיידקים, או זיהום המועבר במגע מיני, כמו טריכומונס.
על תסמיני הדלקת בנרתיק נמנים כאב במתן שתן, דימום קל מהנרתיק, כאב בעת קיום יחסי מין, גרד בנרתיק והפרשה מוזרה ובעלת ריח עכור מהנרתיק.
7.רגישות לכימיקלים
אנו חיים בעולם שבו הכימיקלים נמצאים בכל מקום, ולכן, רגישות לכימיקלים הופכת שכיחה יותר.
חומרים כימיים כמו מבשמים למיניהם עלולים לגרות את רקמות הגוף ולגרום לכאב בעת ההשתנה.
קצף קוטל זרע, מסככי נרתיק, נייר טואלט עם מבשם, סבונים וג’ל רחצה הם המוצרים שגורמים לרגישות לכימיקלים. לצד הכאב בהשתנה, תסמיני הרגישות לכימיקלים הם גירוי באיזור האגן, גרד, אודם ונפיחות.
8.תסמונת הכאב בשלפוחית השתן
דלקת בין רקמתית בשלפוחית השתן, או תסמונת הכאב בשלפוחית השתן הינה מצב הגורם לגירוי שלפוחית השתן, אשר נמשך עד חודש, ללא גורמים ברורים.
התסמינים למצב זה כוללים השתנה כואבת ותכופה, כאב בשק האשכים, בנרתיק או בפות, ביאה מכאיבה (כאב בעת החדירה), ותחושת לחץ באיזור השלפוחית.
9.ציסטות בשחלות
ציסטות בשחלות מופיעות בדרך כלל בשחלה אחת. במקרים נדירים, הן מופיעות בשתיהן. זאת, כאשר מצטבר נוזל ברירית השחלה.
רוב הזמן, האישה אינה חווה תסמינים כלל. ברם, חשוב לשים לב לתסמינים כגון כאב בהשתנה, כאב עמום בגב התחתון, רגישות בשדיים, כאבים בזמן הווסת, תחושת מלאות בשלפוחית לאחר השתנה, כאב באגן ודימום חריג מהנרתיק.
10.תרופות
תרופות מסויימות, במיוחד אלו שנועדו להקל על התסמינים של סרטן שלפוחית השתן, עלולות לגרום לגירוי ולזיהום ברקמות שלפוחית השתן. הדבר עלול לגרום לכאב בהשתנה.
אם התחלתם טיפול תרופתי חדש, ואתם סובלים מכאב בעת ההשתנה, גשו לרופא, כדי לבדוק האם מדובר באחד מתופעות הלוואי שהתרופה עלולה לעורר.
כיצד לטפל בכאבים במתן השתן?
בהתאם לגורמים, הרופא המטפל ירשום לכם תרופות מסויימות. לעיתים, תרופות נוגדות דלקת, אשר אינן חייבות במרשם, כמו איבופרופן, יסייעו בטיפול בכאבים במתן שתן בבית.
אם אתם סובלים מזיהום בדרכי השתן, ייתכן שיש צורך באנטיביוטיקה כדי לטפל בזיהום, ובכך גם לנטרל את הכאב בעת ההשתנה. זיהומים חמורים בדרכי השתן עלולים להשפיע לרעה על הכליות, ולכן הטיפול יכלול גם מתן אנטיביוטיקה דרך הווריד.
אם אתם סובלים מכאב בעת מתן שתן בגלל דלקת תוך רקמתית בשלפוחית השתן, או בגלל תסמונת הכאב בשלפוחית, הרופא עשוי לתת לכם תרופות כגון קודאין, אצטמינופן, פנטוסן פוליסולפאט, או נוגדי דכאון טריציקליים.
למרבה הצער, קשה לטפל בדלקת שלפוחית שתן תוך רקמתית, ואין לנסות אפילו לטפל בזה בבית.
דלקת בערמונית מטופלת באמצעות אנטיביוטיקה, ומקלה על הכאב בעת ההשתנה. ניתן לטפל בדלקת הערמונית גם בנוגדי דלקת ללא מרשם רופא, חוסמי אלפא, אמבטיות חמות ועיסוי ערמונית. דלקת ערמונית כרונית חיידקית קשה יותר לטיפול. ייתכן כי יעברו שלושה חודשי טיפול בטרם האדם יחווה הקלה.
אם אתם סובלים מרגישות לכימיקלים, יש להמנע מג’ל רחצה חזק, מחומרי סיכה וממוצרים אחרים המעוררים גירוי באיברי המין. הדבר יקל על הגרד ועל ההשתנה.
ללא קשר למה שגורם לכם לכאב בהשתנה, חשוב מאוד לראות רופא בהקדם האפשרי. ישנם סיכונים בריאותיים רבים הקשורים לכאב בהשתנה, כך שיש להזהר וליטול רק תרופות שנרשמו על ידי הרופא.
כיצד למנוע כאב בהשתנה?
אורח חיים בריא בהחלט מהווה את המניעה הטובה ביותר לכל בעיה בריאותית או מחלה.
ראשית כל, הזהרו בעת קיום יחסי מין והשתמשו בקונדומים על מנת למנוע הדבקה במחלות המועברות במגע מיני.
בחנו מחדש את הרגלי האכילה שלכם והוציאו מהתפריט כל מזון אשר מגרה את השלפוחית, כגון שוקולד, משקאות תוססים, מוצרים על בסיס עגבניות, מזונות מתובלים, מיצי פירות, פירות חומציים כגון ליים, לימון, אשכולית ותפוז, כמו גם קפה ואלכוהול.
שקלו שימוש במוצרי אמבטיה טבעיים, על מנת למנוע רגישות לכימיקלים. חשוב גם לשמור על חום כפות הרגליים, במיוחד בחודשים הקרים. כך, תעזרו לעצמכם למנוע דלקת בשלפוחית השתן וזיהומים אחרים. נשים נדרשות לזהירות מיוחדת בעת הטיפול בנרתיק.
מניעת אבנים בכליות הינה חיונית גם כן. מעבר לתזונה צמחונית או טבעונית יכולה לעזור לכם בכך. אם אתם נוטלים תוספי סידן, היוועצו ברופא המטפל ותעקבו אחר צריכת הסידן שלכם. עודף סידן בגוף עלול לתרום להתפתחות אבנים בכליות. בד בבד, ודאו כי אינכם סובלים ממחסור בסידן, משום שהדבר עלול להעלות את רמות האוקסלטים ולגרום לאבנים בכליות.
לסיכום
ישנן סיבות רבות לכאבים במתן שתן. לא משנה כמה תתאמצו, לא ניתן להגיע לאבחנה מדוייקת ללא עזרת רופא.
הנקודה החשובה מכל היא שאינכם יכולים לרשום לעצמכם את התרופות הנחוצות. מניעה הינה הטיפול הטוב ביותר, אך אם אתם סובלים מבעיות הבריאות הללו כעת, סימן שעליכם לראות רופא.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל