כעת לאחר שנגיף הקורונה התפשט ברוב חלקי העולם, החיסון נגד הנגיף חשוב יותר מתמיד. החיסון שיכול להגן על אנשים מפני הידבקות טרם פותח – אך האם יהיה לנו אחד כזה?
מוסדות אקדמיים וחברות רבות עובדות על פיתוח חיסון נגד נגיף ויש לקוות שהוא יגיע בהקדם האפשרי. אך השאלה היא מתי הוא יהיה מוכן? המשיכו לקרוא.
האם יש התקדמות בחיסון נגד וירוס הקורונה?
בחודש שעבר החל בארצות הברית הניסוי האנושי הראשון לחיסון נגד וירוס הקורונה. (1)
שלא כמו מחקרים על בעלי חיים מחקרים, ניסוי על בני אדם מביא ליעילות רבה יותר. יחד עם זאת, מדענים טוענים שיידרשו כמה וכמה חודשים להוכיח את יעילות החיסון שלהם.
חוקרים מאוסטרליה פיתחו שני חיסונים פוטנציאליים נגד נגיף הקורונה, הנבדקים כעת על חמוסים. החיסונים מתוכננים להיבדק גם בבני אדם. (2) ישראל גם החלה בבדיקת חיסון לוירוס הקורונה על מכרסמים במעבדה מוגנת. (3)
מכיוון שנגיף הקורונה אינו משפיע על בעלי חיים, יש הרבה עבודה שצריך לעשות כדי לפתח חיסון לבני אדם.
ענקיות התרופות GSK וסאנופי חברו יחד בכדי לבחון ולפתח את החיסון נגד נגיף קורונה והן מתכננות להוציא חיסון לשוק בעוד כשנה.
הניסוי האנושי הראשון באירופה החל באוקספורד ונכללו בו 800 נבדקים. 400 נבדקים יקבלו חיסון נגד הוירוס ואילו 400 הנותרים יקבלו חיסון-בקרה שיסייע בהגנה מפני דלקת קרום המוח.
נדרשים ניסויים קליניים נוספים בכדי להסיק שחיסון נגד נגיף קורונה גורם לתגובה חיסונית ומגן על בני אדם מפני הידבקות. יתר על כן, נדרש מחקר נוסף בכדי לגלות אם חיסון פוטנציאלי נגד נגיף קורונה בטוח לשימוש ואילו תופעות לוואי יש לו.
אם לחיסון יש יותר תופעות לוואי מאשר התופעות של וירוס הקורונה בעצמו, אזי שלא ניתן יהיה להחיל שימוש בו.
מתי יהיה חיסון מוכן לשימוש באנשים?
כל חיסון שהוא, לוקח שנים ואף עשרות שנים לפתח ולהשתמש. כשמדובר בחיסון נגד נגיף קורונה, המדענים עובדים הרבה יותר קשה לפתח חיסון יעיל בתוך חודשים ספורים.
למרות שהמגפה עשויה להעלם על ידי הגבלות מסוימות, כולל סגר, מציאת חיסון עדיין קריטית.
חוקרים רבים מאמינים כי סביר יותר שימצא חיסון באמצע שנת 2021, כשנה וחצי לאחר שהנגיף החדש, שזכה לשם הרשמי “סארס קוב-2” נגיף הקורונה השביעי, הגיח לחיינו לראשונה.
למרבה הצער, אין עדיין שום ערובה לכך שהחיסון יעבוד. כיום הוכח כי ארבעה סוגי נגיפי קורונה מסתובבים בין אנשים. כל אחד מהם גורם לתסמינים של הצטננות ושפעת. אין חיסונים לאף אחד מארבעת הנגיפים. ניסויים קליניים נערכים כדי לפתח חיסון יעיל נגד קורונה וירוס.
ההשערה היא שלפחות 60-70% מבני האדם ברחבי העולם צריכים להיות חסינים מפני נגיף הקורונה בכדי למנוע ממנו להתפשט בקלות. אם יתברר שהחיסון נגד נגיף הקורונה יעיל, זה יהיה מיליארדי בני אדם ברחבי העולם.
יתכן שהחיסון לא יגן על אנשים מבוגרים מכיוון שמערכת החיסון שלהם אינה יכולה להגיב ביעילות לחיסון. יחד עם זאת, יתכנו שיטות אחרות לעזור לאנשים מבוגרים.
השורה התחתונה
לאחר פיתוח חיסון נגד וירוס הקורונה, יתכן שתחילה ההיצע יהיה מוגבל. זו הסיבה שיהיה קריטי לתעדף מי יקבל את החיסון ראשון. עדיפות עליונה תינתן לעובדי שירותי בריאות, מכיוון שהם נמצאים בסיכון גבוה להידבק.
לפני פיתוח החיסון, חשוב להקפיד על כללי הסגר כדי להאט את קצב התפשטות נגיף הקורונה. אל תצאו מהבית ללא צורך, שטפו ידיים ונסו להגביל את החשיפה שלכם לאחרים כשאתם עושים קניות.
[mks_toggle title=”מקורות למאמר” state=”close “]
1.https://www.sciencealert.com/us-begins-first-human-trial-of-coronavirus-vaccine
4.https://www.ft.com/content/c67a3dff-558d-42bb-95a6-36e55ac23639
5.https://www.bbc.com/news/health-52394485
[/mks_toggle]