רבים מאיתנו אוהבים פסטה – היא מהירה, משביעה ומנחמת. אך מאחורי הקערה המהבילה מסתתרת דרך פשוטה להפוך את המנה האיטלקית הקלאסית ליותר ידידותית לרמות הסוכר, לעיכול ולתחושת השובע: בישול, קירור ושינוע מחדש לחימום קל.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
אם זה נשמע לכם טריק או גימיק חסר חשיבות? דעו לכם שלמעשה מדובר בתהליך ביוכימי הנקרא “רטרוגרדציה”, היוצר עמילן עמיד (Resistant Starch) – פחמימה שמתפקדת יותר כמו סיב תזונתי מאשר עמילן רגיל. במאמר זה נצלול למדע שמאחורי השיטה, נסביר את היתרונות המעשיים לבריאות ונציע הוראות בטוחות ליישום בבית.
מהו עמילן עמיד ולמה הוא נוצר אחרי קירור?
עמילן רגיל בנוי משתי שרשראות רב-סוכר, עמילוז ועמילופקטין, המתפרקות במעי הדק ועוברות במהירות למחזור הדם כגלוקוז. כשאנו מקררים מזון עשיר בעמילן – פסטה, תפוחי אדמה או אורז – מולקולות העמילן מסתדרות מחדש למבנה גבישי הדוק. מבנה זה “מתנגד” לפירוק אנזימטי ולכן מגיע בשלמותו למעי הגס, שם הוא מותסס לחומצות שומן קצרות-שרשרת. תהליך הרטרוגרדציה ממשיך גם לאחר חימום מתון נוסף; רוב המבנה הגבישי נשאר עמיד, ולכן אפשר ליהנות ממנה חמימה אך בעלת ערך גליקמי נמוך יותר.
ראיות מחקריות: ירידה בזינוק הסוכר אחרי פסטה מחוממת מחדש
ניסוי טלוויזיוני במסגרת BBC מחקר בדק שלושה מצבים אצל משתתפים בריאים: פסטה טרייה, פסטה שבושלה והתקררה, ופסטה שהתקררה ולבסוף חוממה במיקרוגל. ממצאי רמות הגלוקוז בדם הראו ירידה של כ-50% בעלייה הסוכרית במנה האחרונה לעומת פסטה טרייה. כלומר, לא רק שהקירור מפחית את התגובה הגליקמית; החימום מחדש אף משפר אותה.
עמילן עמיד גם בפסטה מקטניות
מחקר קליני שנערך ב-2024 על פסטה מחומוס בקרב 12 נבדקים מצא כי קירור וחימום מחדש העלו את תכולת העמילן העמיד והורידו את האינדקס הגליקמי של המנה לעומת פסטה מחומוס טרייה מחקר. התוצאות תומכות בהשערה שהשיטה יעילה לא רק בפסטה מחיטת דורום אלא גם במוצרים ללא גלוטן.
יתרונות בריאותיים פוטנציאליים
כאשר העמילן העמיד מגיע למעי הגס הוא מפורק על-ידי חיידקי הביוטה לחומצות שומן קצרות-שרשרת, במיוחד בוטיראט. בוטיראט מזין את תאי האפיתל במעי, תורם לאיזון דלקתי ועשוי לשפר את רגישות האינסולין הפריפרית. בנוסף, עמילן עמיד מגביר תחושת שובע לאורך זמן, דבר שעשוי לעזור בשמירה על משקל גוף תקין.
האם מדובר בחיסכון קלורי אמיתי?
כל גרם עמילן עמיד מפיק בממוצע מחצית מהאנרגיה הקלורית של עמילן רגיל, כ-2 קלוריות במקום 4. אמנם הירידה הכוללת בקלוריות במנה סטנדרטית אינה דרמטית, אך בשילוב עם שליטה גליקמית טובה יותר ושובע מוגבר, התוצר הסופי עשוי להיות ידידותי יותר לדיאטה.
כך תיישמו בבית – שלב אחר שלב:
- בשלו את הפסטה במים רותחים עד לדרגת “אל דנטה”. סננו היטב.
- העבירו מיד לכלי אטום והכניסו למקרר למשך 12-4 שעות לפחות. כדאי להתקרר מתחת ל-8 מעלות לשם בטיחות ועידוד רטרוגרדציה מיטבית.
- כדי ליהנות ממנה חמה, חממו בעדינות במיקרוגל או במחבת עם מעט שמן זית.
- הוסיפו מקור חלבון (טונה טבעית, עוף, עדשים) וירק חי או מוקפץ כדי לאזן את הארוחה.
כללי בטיחות מזון חשובים
אין לאחסן פסטה מבושלת מחוץ למקרר ליותר משעתיים. במקרר ניתן לשמור עד שלושה ימים. אם הופיע ריח חמצמץ או מרקם דביק – אל תחממו מחדש, אלא השליכו לפח.
למי זה מתאים במיוחד?
- אנשים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2 המחפשים דרכים להשטיח את עקומת הגלוקוז.
- מי שמתקשה בתחושת שובע לאחר ארוחות פחמימתיות.
- מי ששואף לשפר את בריאות המעי באמצעות הגברת סיבים פרה-ביוטיים.
מתי כדאי להיזהר?
לחולי צליאק חובה לבחור פסטה נטולת גלוטן. אנשים עם תסמונת מעי רגיש (FODMAP) עלולים לחוש נפיחות עקב התססת העמילן העמיד. התחילו במנות קטנות ובחנו את הסבילות האישית.
בשורה התחתונה
טריק “בשל-קרר-חמם” הוא דוגמה מצוינת לאיך שינויים קטנים בטכניקת בישול יכולים למנף תועלות בריאותיות משמעותיות מבלי לוותר על טעם או נוחות. העמילן העמיד שנוצר מפחית את התגובה הגליקמית, מזין את החיידקים הטובים במעי ואולי אף תורם לשליטה במשקל. בפעם הבאה שאתם מכינים ספגטי, השאירו חלק למחר, קררו אותו ולמחרת חממו קלות – ייתכן שגופכם יודה לכם.

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!
בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.
לחצו כאן