תבלין הציפורן משמש ברפואה המסורתית וכתבלין במטבחים שונים בעולם כבר אלפי שנים. במאמר זה, נחקור את היתרונות הבריאותיים של הציפורן, כיצד להשתמש בו ביומיום והמינונים המומלצים.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
עשיר בנוגדי חמצון
הציפורן הוא תבלין שתכולת נוגדי החמצון בו היא יוצאת דופן, למעשה אין תבלין שיותר עשיר ממנו בנוגדי חמצון. [1]
נוגדי חמצון הם תרכובות המסייעות בהגנה על תאי גופנו מפני נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים ולחץ חמצוני הגורמים למחלות שונות. תרכובות נוגדי החמצון העיקריות בציפורן כוללות: [2]
- יוגינול (Eugenol): התרכובת הביו-אקטיבית הנפוצה ביותר בציפורן, האחראית על הארומה החזקה שלהן ועל יתרונות בריאותיים שונים. יש לו תכונות נוגדות חמצון חזקות, אנטי דלקתיות ומשככות כאבים.
- פלבנואידים: ציפורן מכיל מספר סוגים של פלבנואידים, כמו קאמפרול וראמנטין. תרכובות אלו מציגות תכונות נוגדות חמצון, אנטי דלקתיות ואנטי סרטניות.
- טאנינים: קבוצה של תרכובות פנוליות המצויות בציפורן בעלות פעילות נוגדת חמצון, אנטי דלקתית ואנטי מיקרוביאלית.
- ויטמינים ומינרלים: ציפורן מהווה מקור לויטמינים ומינרלים בעלי תכונות נוגדות חמצון, כגון ויטמין C, ויטמין E ומנגן.
כאשר משווים ציפורן למקורות אחרים, לציפורן יש את אחת הרמות הגבוהות ביותר של נוגדי חמצון בין התבלינים. ערך זה נמדד על ידי מדד ה-ORAC אשר מהווה מדד ליכולת נוגדת החמצון של מזונות.
לציפורן ערך ORAC של כ-290,283 מיקרומול TE/100g, שהוא גבוה משמעותית מתבלינים ופריטי מזון רבים אחרים.
לשם השוואה, הנה ערכי ה-ORAC של כמה מקורות מזון עשירים בנוגדי חמצון אחרים:
- קינמון: 131,420 מיקרומול TE/100 גרם
- כורכום: 127,068 מיקרומול TE/100 גרם
- אוכמניות: 9,621 מיקרומול TE/100 גרם
- שוקולד מריר (70-85% קקאו): 20,816 מיקרומול TE/100 גרם
- רימון: 4,479 מיקרומול TE/100 גרם
תכונות אנטי דלקתיות
ליוגניול יש גם תכונות אנטי דלקתיות, שיכולות לעזור להקל על הכאב ולהפחית דלקת. זה הופך את הציפורן לתרופה טבעית פופולרית למצבים כמו כאבי שיניים, כאבי מפרקים וכאבי שרירים.
אנטי פטרייתי ואנטי בקטריאלי
ציפורן נמצא יעיל נגד זיהומים פטרייתיים וחיידקיים שונים, כולל קנדידה ו-E. coli. הם יכולים גם לעזור לשמור על בריאות הפה על ידי עיכוב צמיחת חיידקים הגורמים למחלות חניכיים וריח רע מהפה.
חיזוק המערכת החיסונית
ציפורן עשיר בויטמינים ומינרלים, כולל ויטמין C, המסייע בתמיכה במערכת החיסונית ומקדם בריאות כללית.
סיוע לעיכול
הציפורן שימש באופן מסורתי לטיפול בבעיות עיכול שונות כמו גזים ונפיחות. הם מכילים תרכובות המסייעות בייצור אנזימי עיכול, המקלות על תנועות המעיים.
איך אפשר לשלב את הציפורן בתזונה שלנו?
ניתן להוסיף בקלות ציפורן לתזונה היומית שלנו, הנה כמה רעיונות:
- תבלנו את הארוחות: הוסיפו מעט ציפורן טחון למתכונים האהובים עליכם, כמו מרקים, תבשילים, קארי או מנות אורז, לקבלת טעם ארומטי.
- הכינו תה מרגיע: השרו כמה יחידות ציפורן שלמות במים חמים במשך 5-10 דקות ותקבלו תה מנחם וריחני. אפשר לשלב ציפורן עם תבלינים אחרים כמו קינמון וג’ינג’ר.
- הוסיפו למאפים: שלבו ציפורן טחון במוצרי האפייה האהובים עליכם, כגון עוגיות, מאפינס או פשטידות, לטוויסט ייחודי וטעים.
- השתמש כתרופה טבעית: ניתן למרוח שמן ציפורן באופן מקומי כדי לטפל כאבי שיניים, כאבי שרירים או זיהומים פטרייתיים. עם זאת, חיוני לדלל את השמן בשמן נשא לפני היישום (כמו שמן קוקוס).
מינון מומלץ ותופעות לוואי
המינון המומלץ לציפורן משתנה בהתאם לצורה שבה הם נצרכים. למבוגרים, זה בדרך כלל בטוח לצרוך עד 1-2 גרם של ציפורן טחון או 2-5 ציפורן שלמות ליום. אם משתמשים בשמן ציפורן, חיוני לעקוב אחר ההוראות על תווית המוצר או להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות.
בעוד שציפורן בטוח בדרך כלל לרוב האנשים כאשר צורכים אותו במתינות, אבל שימו לב לא להגזים, צריכה מופרזת עלולה להוביל לתופעות לוואי כגון:
- תגובות אלרגניות: אנשים מסוימים עשויים לחוות תגובות אלרגניות, כולל פריחה בעור, גירוד או קשיי נשימה.
- בעיות במערכת העיכול: צריכה מופרזת של ציפורן עלולה לגרום לגירוי בקיבה, צרבת או שלשולים.
- דילול דם: לציפורן יש השפעה טבעית לדילול דם, מה שעלול להגביר את הסיכון לדימום, במיוחד עבור אנשים הנוטלים תרופות נוגדות קרישה.
- הריון והנקה: נשים בהריון ומניקות צריכות להתייעץ עם רופא לפני צריכת ציפורן.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל