חריקת שיניים – סימנים, גורמים וטיפול

חריקת שיניים – סימנים, גורמים וטיפול

Avatar of אגוגו
אגוגו

כששומעים לראשונה על תופעת חריקת השיניים נוטים לחשוב עליה כעל בעיה קלה, במיוחד ביחס לבעיות חמורות כמו מחלת לב, סרטן, סוכרת – זה אולי לא נראה רע. עם זאת, חריקת שיניים היא בעיה בריאותית רצינית, אשר מיליוני אנשים סובלים ממנה.

לעתים קרובות רואים בבעיית חריקת השיניים לא יותר מאשר הרגל רע ומשאירים אותהלא מטופלת. אך ישנה חובה לטפל במצב מוקדם ככל האפשר כדי למנוע ולמזער כל נזק אפשרי שיכול לבוא ממנה.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

אבל מהי חריקת שיניים בדיוק? מה גורם לזה? מה הם סימני האזהרה, האם ניתן למנוע נזק קבוע אם מזהים ומטפלים בזמן? על כך נדון במאמר זה.

מהי חריקת שיניים?

חריקת שיניים או ברוקסיזם (Bruxism), מתבטאת באחת משתי צורות (למרות ששתי הצורות יכולות להופיע בו זמנית):

  • סגירה מוגברת של הלסת
  • שחיקה מוגברת של השיניים

חריקת שיניים מסווגת כפעילות פאראפונקציונאלית – שהיא הפעלת חלקי גוף שונים באופן שגרתי, בצורה לא תקינה ולא טבעית.

חריקת שיניים מחולקת לשתי קטגוריות: חריקת שיניים לילית, המתרחשת במהלך השינה, והיא הפרזומניה (הפרעת שינה) השלישית הנפוצה ביותר, וחריקת שיניים המתרחשת כאשר האדם ער.

נשים נוטות יותר לסבול מחריקת שיניים בזמן ערות מאשר גברים. ילדים חורקים שיניים יותר מאשר מבוגרים, כאשר 15% עד 33% מהילדים עושים זאת ביחס ל-8% מהמבוגרים.

בקרב רוב הילדים התופעה נעלמת עם הגיל, בעוד שמבוגרים נוטים לסבול מחריקת שיניים לטווח ארוך יותר.

מהם הסימפטומים של חריקת שיניים?

אחת הבעיות הגדולות בקשר לחריקת שיניים היא שזה יכול להיות קשה לזהות את הסימנים לבד.

במקרה של חריקת שיניים בזמן ערות, שחיקה של השיניים או נעילה של הלסת הם לעתים קרובות פעולות לא מודעות; ואנו לא שמים לב אליהן.

ובמקרה של חריקת שיניים בשינה, אדרבא, אנו לא מודעים למה שהגוף עושה בזמן שאנו ישנים.

אם אתם חווים חלק מהסימפטומים הבאים, יש סיכוי שאתם סובלים מחריקת שיניים:

  • כאב לסת או פנים, במיוחד באזור הלסתות.
  • כאב ראש
  • השיניים משוטחות, רופפות, סדוקות או שבורות
  • אמייל השן שחוק
  • כאב שיניים או רגישות בשיניים
  • רעש שחיקה וחריקה נשמע בזמן שאתם שוכבים לישון (מזוהה בדר”כ על יד בן/בת זוג)
  • חניכיים כואבות

מהם הגורמים לחריקת שיניים?

בדומה לסימפטומים של חריקת שיניים, קשה גם להצביע על הגורמים, והם משתנים מאדם לאדם.

מחקרים מקיפים נעשו בנושא, ונקבע כי מספר גורמים מרכזיים יכולים לגרום לחריקת שיניים, ואלה הם:

  • לחץ נפשי
  • חרדה
  • כעס
  • תסכול
  • ריכוז

למרות שהמחקרים המקשרים בין הפרעות רגשיות לחריקת שיניים אינם חד משמעיים, הנתונים עדיין מוכיחים שהמצב הרגשי של האדם יכול לשחק גורם משמעותי בחריקת השיניים שלו.

חרדה ומתח נראים כגורמים הגדולים ביותר לחריקת שיניים, והופכים את הטיפול בחריקת שיניים למורכב יותר.

רופא השיניים שלכם יכול לספק לכם סד לשיניים או להמליץ ​​על תרגילים המקלים על שחיקת השיניים, אך ריפוי הלחץ הנפשי או החרדה היא מעבר לתחום מומחיותו.

באופן דומה, מחקרים נעשו גם כדי לקבוע אם הפרעות נפשיות משחקות תפקיד בפיתוח של חריקת שיניים. וכמו במחקרים על הפרעות רגשיות, התוצאות אינן סופיות לחלוטין, אך בריאות נפשית ירודה, יכולה למלא תפקיד, וחריקת שיניים אינה נדירה בקרב אלו הסובלים מדיכאון.

סוגיות רגשיות ומנטליות הן לא הסיבות היחידות לכך שאנשים מפתחים חריקת שיניים. הבעיה יכולה להיות גם תוצאה של כמה בעיות שיניים, כגון נשיכה עודפת או רופפת של השיניים, או סגירה לא ישרה של סט השיניים.

אם זה המקרה, יותר קל לטפל בבעיה, מאשר אם חריקת השיניים נובעת מבעיה רגשית או נפשית.

לגבי חריקת שיניים לילית, אנשי מקצוע רפואיים הצליחו לצמצם יותר את הסיבה לכך בהשוואה לחריקת שיניים בזמן הערות.

הקונצנזוס הכללי, הוא כי חריקת שיניים לילית היא במידה רבה הפרעת שינה הקשורה ללחץ; והיא יכולה להיות קשורה לעיתים קרובות להפרעות שינה אחרות, כגון דום נשימה בשינה.

בדום נשימה בשינה (בהקשר הזה) האדם מפסיק לנשום (באופן זמני) במהלך השינה, המוח שולח אות הגורם להזזת הלסת קדימה. תנועה זו, פותחת את דרכי הנשימה כדי לאפשר לנו לנשום.

ישנם גורמים אפשריים אחרים שיכולים להוביל לחריקת שיניים, כגון שימוש בסמים, עישון וסוג האישיות. במיוחד אנשים בעלי אישיות תחרותית, מאחר והם נוטים להיות יותר מתוסכלים במצבים מסוימים מאנשים אחרים.

בשל המורכבות בקביעת מה בדיוק גורם לחריקת שיניים, חיוני להגיע לבדיקה רפואית מקצועית מיד כאשר אתם מבחינים בכל אחד מסימני האזהרה שמנינו.

אבחון חריקת שיניים

הגורם הישיר לחריקת השיניים שלך עשוי להיות משהו כמו מתח נפשי, דיכאון, חרדה או דום נשימה בשינה, רופא השיניים שלך יהיה האדם הראשון שאתה צריך לראות, אם אתה חושד שיש לך חריקת שיניים.

למרות שהם לא יכולים לקבוע את הסיבה מאחורי חריקת השיניים, הם יכולים להגיד לך אם יש לך את זה או לא. כל הנזק שמגיע כתוצאה מחריקת שיניים, מתבטא בשיניים, בלסת ובאזור הפנים בכלל.

חריקת שיניים קלה עד מתונה ייתכן ולא תצריך שום טיפול. עם זאת, אם רמת השחיקה בשיניים רצינית, תצטרכו טיפול דנטלי או סיוע אורתודונטי כדי לתקן את הנזק.

חריקת שיניים שוחקת את השיניים, עד שהן הופכות להיות שטוחות וקצרות. הם אף עלולות להיות סדוקות, שבורות או רופפות.

האמייל נחלש והעצבים עלולים להיחשף, מה שגורם לשיניים להיות רגישות במיוחד. מזון ומשקאות בטמפרטורות קיצוניות של חום או קור עלולים לגרום לכאב עז במגע. כמו כן, נפוצים כאבים באזור הלסת.

בהתאם למצב הנזק, ניתן לתקן אותו, אך לעיתים קרובות הנזק הוא קבוע. ייתכן ותצטרכו שתלים, גשרים או תותבות חלקיות.

טיפול בחריקת שיניים – מה ניתן לעשות?

מאחר וחריקת שיניים הוא תהליך טיפולי בשני שלבים, טיפול בסיבה מאחורי חריקת השיניים, וטיפול בחריקת השיניים עצמה, בעיה זו היא אינה קלה לטיפול.

בשלב הראשוני, רוב הטיפול בחריקת שיניים מתרכז במניעת נזק נוסף לשיניים, וריסון ההרגל של חריקת השיניים.

עם הביקור אצל רופא השיניים והאבחון, סביר להניח שהם ימליצו על סד לפה למניעת נזק לשיניים. זה לא מרפא את חריקת השיניים, אבל זה ימנע ממכם לשחוק עוד יותר את השיניים שלכם; במיוחד במהלך השינה.

קחו בחשבון שכמה אנשי מקצוע בעלי ביקורת כלפי השימוש בסדי הפה לשיניים, ומדמים זאת כמו לשים פלסטר על פצע שעדיין מדמם.

שימוש בסד פה במהלך השינה עלול להוות סכנה במקרה ואתם סובלים מחריקת שיניים ודום נשימה בשינה, סד הפה עלול להקשות עוד יותר על הנשימה.

ייתכן ורופא השיניים ירשום לכם משככי כאבים. במידה ואתם סובלים מכאבים בשיניים, בפה ובלסת משככי כאבים יכולים למתן את הכאב.

רופאי השיניים עשויים גם להמליץ ​​על כמה תרגילים לחריקת שיניים, שנועדו לעזור בריסון סגירת הלסת או שחיקת השיניים. תרגילים אלה, עיקר מטרתם להרגיע את הלסת.

אם אלה לא עוזרים, ייתכן והרופא ירשום לכם תרופות להרפיית השרירים.

יש גם כמה דברים שכדאי להימנע מלעשות אותם כדי להפחית את ההרגל של חריקת שיניים.

הימנעו מכל המזונות המכילים קפאין, כמו כן, אלכוהול. בנוסף לכך, יש להימנע מלעיסת מסטיקים, מאחר ותנועות אלה רק מעודדות את ההרגל של סגירת הלסת ושחיקת השיניים.

עוד דרך אפשרית לטיפול שכדאי לשקול, הוא טיפול ביופידבק. בטיפול ביופידבק, חיישנים חשמליים, מחוברים לאזורים בגופך (תלוי בחלק הרלוונטי של הגוף) ודרך החיישנים נשלח משוב אשר יכול לעזור להשיג שליטה מודעת יותר על הגוף.

ומכיוון שחריקת שיניים היא לעתים קרובות משהו שנעשה באופן לא מודע, זה עשוי להיות יעיל מאוד בבלימתה.

טיפול ביופידבק ידוע גם ביעילותו להיות מרגיע עבור חלק מהאנשים ומפחית לחץ. וזה דבר נהדר, שכן הצורה החשובה ביותר של הטיפול, תלויה בך.

יש לטפל בבעיה – לא רק בסימפטומים

כאמור לעיל, חריקת השיניים עשויה בהחלט להיות רק דבר שקשור לבריאות הדנטלית; דבר שרופא השיניים שלך יכול לתקן. עם זאת, עבור הרוב המכריע של האנשים, זה לא כל כך פשוט.

ברגע שאתה יודעים שיש לכם חריקת שיניים, חשוב שתהיו כנים עם עצמכם בנוגע למצבכם הנפשי והרגשי. למרות שעדיין המסקנה לא מוחלטת, אך עדיין, מתח נפשי, חרדה ודיכאון הוכחו כגורמים התורמים למקרים של חריקת שיניים.

על פי האגודה לחריקת שיניים האמריקאית, לחץ נפשי הוא הסיבה העיקרית מאחורי חריקת שיניים ב-70% מהמקרים.

רופא השיניים שלך יכול לתת לך סד לפה, אבל הוא לא יכול לרפא את הדיכאון או להקל על הלחץ הנפשי שלך.

אם לחץ נפשי הוא הסיבה מאחורי חריקת השיניים שלך, יש לשקול טיפול ביופידבק. כמו כן, יוגה ומדיטציה, הם גם דרכים מצוינות כדי להקל על הלחץ.

עשו כמיטב יכולתכם כדי לשחרר את מה שמטריד אתכם. אתם לא חייבים לעשות יוגה או מדיטציה אם אתם לא מתחברים לזה; פשוט עשו משהו שאתם נהנים ממנו ומרגיע אתכם.

אם העבודה שלכם היא הגורם העיקרי ללחץ, אז אולי זה הזמן לקחת חופש או לחפש עבודה אחרת. אם זה חבר או בן משפחה הגורם לדרמה, שקלו לחתוך קשרים עם אותם אנשים באופן זמני או לצמיתות. שום דבר לא שווה את הבריאות.

אם חרדה או דיכאון הן הסיבות מאחורי חריקת השיניים שלך, יהיה יותר קשה לפתור את הבעיה. שקלו לראות פסיכיאטר.

זכרו, דיכאון והפרעות חרדה הן מחלות, ואתם לא יכולים להתמודד איתם לבד. ללא קבלת עזרה מקצועית, ההבנה שאתם סובלים מחריקת שיניים, עלולה להחמיר את מצבכם הנפשי.

חריקת שיניים היא בעיה בשני חלקים. לא ניתן לפתור אותה על ידי ביצוע חלק אחד ודילוג על החלק השני. דעו את התסמינים, צרו קשר עם הרופא המתאים, וטפלו בנושא לפני שהוא יהיה רציני יותר.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל