וגינוזיס חיידקי או וגינוזיס בקטריאלי (Bacterial Vaginosis) היא דלקת הנרתיק הנפוצה ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות – אפילו יותר נפוצה מקנדידה. (1) אחת מכל ארבע נשים מושפעת מהמצב, מה שהופך אותה לבעיה בריאותית נפוצה של מערכת הרבייה. (2)
בשל שכיחות מצב בריאותי זה, יש להבין את השפעתו על הבריאות המינית, על איכות החיים ועל ההערכה העצמית. במאמר זה, נסביר מהו וגינוזיס חיידקי, הגורמים שלו, סימפטומים, דרך האבחון, טיפול רפואי, תרופות ביתיות פשוטות וכיצד ניתן למנוע את הבעיה.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
מהו וגינוזיס חיידקי?
וגינוזיס חיידקי, כפי שהשם מרמז, הוא זיהום של הנרתיק הנגרם על ידי חיידקים. בנרתיק יש חיידקים (בעיקר מהסוג לקטובצילוס) אשר מגנים מפני זיהומים על ידי הפקת חומצה לקטית, מי חמצן, וחומרים אחרים.
כאשר יש הפרעה בפלורה הטבעית, מדוללת כמות החיידקים הבריאים, דבר המאפשר לחיידקים המזיקים לשגשג. (3) חוסר איזון זה עלול להיות מזורז על ידי שינויים הורמונאליים, פעילות מינית, והרגלי היגיינה לא נכונים.
האם יחסי מין תורמים לוגינוזיס חיידקי?
אמנם מעט ידוע על תפקידם של יחסי מין בהפצת וגינוזיס חיידקי, אך הנתונים מראים שהסיכון עולה עם מספר השותפים המיניים שיש לאשה. בנוסף לכך, וגינוזיס חיידקי משפיע לעיתים רחוקות על נשים שאינן פעילות מינית.
שוב, למרות שוגינוזיס חיידקי אינה מוגדרת כמחלת מין (STI), הפעולה של יחסי מין פוגעת במיקרופלורה בנרתיק על ידי חשיפתו לחיידקים זרים המשנים את ה-pH ומסלקים את החיידקים הטובים. (4) כתוצאה מכך, מספר רב של שותפים מיניים מגדילים את ההזדמנויות לחשיפה לחיידקים מזיקים.
באופן מפתיע, בני זוג זכריים אינם צריכים להיות מטופלים אם לבת הזוג יש וגינוזיס חיידקי, להבדיל מקנדידה או מחלות מין מסוימות. עם זאת, במקרה שלאישה יש פרטנרית שגם היא אישה, יש סיכוי גבוה לכך שלפרטנרית יהיה גם וגינוזיס חיידקי ולכן יש צורך ששתי בנות הזוג תהיינה מטופלות. (5)
וגינוזיס חיידקי גם מגדיל את הסיכוי להעברת מחלות מין. (6) זאת מאחר והזיהום משבש את שכבת ההגנה של הנרתיק, מה שמקל על מיקרואורגניזמים אחרים להגיע לשכבות עמוקות יותר.
מי נמצא בסיכון גבוה יותר?
כל אישה יכולה ללקות בוגינוזיס חיידקי אבל הסיכון עולה (7) במקרה של:
- במידה וקיימים מספר רב של פרטנרים ליחסי-מין
- בן זוג חדש המציג מיקרואורגניזמים שהגוף אינו רגיל אליהם
- שטיפה
- שיתוף צעצועי מין
- הריון
- היגיינה ירודה בנרתיק
- שימוש בהתקנים תוך רחמיים
בניגוד לאמונה הרווחת, רק לעתים נדירות נשים מקבלות וגינוזיס חיידקי ממושבי אסלה, בריכות שחייה, ומצעים. (8)
מהם הסימנים והתסמינים של וגינוזיס חיידקי?
מספר לא מבוטל של נשים (כ-80%) (9) אינן יודעות שיש להן וגינוזיס חיידקי משום שהן אינן מבחינות בסימפטומים כלשהם.
במקרה של סימפטומים, ניתן להבחין ב:
- הפרשה מימית לבנה או אפורה מהנרתיק עם ריח דגים חזק או ריח מעופש. הריח מחמיר בימים סביב הווסת או לאחר יחסי מין לא מוגנים.
- כאב, גירוד או צריבה בנרתיק.
- תחושת צריבה בעת השתנה
- גירוד בתוך הנרתיק ומחוצה לו
זיהום פטרייתי נרתיקי (vaginal yeast infection) ו-וגינוזיס חיידקי לעיתים מבולבלים זה בזה. בעוד שזיהום פטרייתי נרתיקי נגרם על ידי שמרים הידועים בשם קנדידה, וגינוזיס חיידקי הוא חוסר איזון של חיידקים בנרתיק.
ההבדל המשמעותי טמון בצורת הופעתם, במקרה של קנדידה, ההפרשות סמיכות ולבנות עם ריח חזק, לעומת הפרשה מימית אפורה/לבנה עם ריח דמוי דגים בוגינוזיס חיידקי. יתר על כן, גירוד בולט יותר בקנדידה.
איך מאובחנים?
הרופא בדרך כלל מסתמך על הסימפטומים של הזיהום, היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה כדי לקבוע אבחנה ולשלול את האפשרות למחלת מין.
היסטוריה רפואית
מבחינת ההיסטוריה הרפואית, המטפל ירצה לדעת אם היו בעבר זיהומים בנרתיק, כולל מחלות מין.
בדיקה נרתיקית
הבדיקה הנרתיקית נעשית על ידי בחינה ויזואלית של הנרתיק. במהלך הבדיקה, הרופא יכול לקחת דגימה לבדיקת התפתחות יתר של חיידקים.
הבדיקה השכיחה ביותר המבוצעת לאחר מכן היא בדיקת ה-pH, כדי להעריך את חומציות הנרתיק. משתמשים במקלון צמר גפן כדי לקחת דגימה של הפרשה מהנרתיק ואז מודדים באמצעות רצועת נייר pH. קריאה של מעל 4.5 משמעותה שהנרתיק הוא פחות חומצי ממה שהוא צריך להיות, דבר המהווה אינדיקטור חזק של זיהום חיידקי. (10)
בדיקה גינקולוגית
בדיקת אגן אינה חובה, אבל רופא עשוי לשקול לבצעה כדי לבחון את הנרתיק ואת צוואר הרחם. מכשיר ספקולום מוכנס כדי להחזיק את הנרתיק פתוח לטובת ההליך. לאחר מכן הרופא בוחן את תעלת הרבייה ומקבל דגימה מהפרשות הנרתיק הנלקחת למעבדה לבדיקה נוספת. במעבדה תתבצע בדיקה תחת מיקרוסקופ לחיפוש “תאי רמז” (Clue cells) המכסים את תאי הנרתיק. (11)
לאחר שבוצעו הבדיקות לעיל, נעשה שימוש בקריטריוני אמזל (12) כדי לבצע אבחנה. הקריטריונים מחייבים שיהיו לפחות שלושה מהבאים:
- הפרשה מימית מהנרתיק, הומוגנית, לבנה או אפורה.
- תאי רמז (clue cells) בבדיקת מיקרוסקופ
- חומציות נוזלי הנרתיק גבוהה יותר מ-4.5
- ריח דמוי דגים כאשר מטפטפים טיפת אשלגן הידרוקסיד (KOH) על נוזל הנרתיק בצלוחית מיקרוסקופ.
ערכות בדיקה ביתיות
ישנן ערכות ביתיות לבדיקת חומציות הנרתיק ותוצרי לוואי של וגינוזיס חיידקי. ערכות הבדיקה הם קריטיים במיוחד להבחנה בין זיהום פטרייתי לוגינוזיס חיידקי, אשר הרבה פעמים נוטים להתבלבל ביניהם.
השימוש בערכות הבדיקה נעשה על ידי החדרת קצה הערכה לתוך תעלת הנרתיק, בדיוק כמו טמפון. לאחר מספר שניות, הקצה משנה את הצבע בהתאם לחומציות הנרתיק. אם יש שינוי ברמת ה-pH, אז יש סיכוי לוגינוזיס חיידקי.
כיצד מטפלים בוגינוזיס חיידקי?
לפעמים וגינוזיס חיידקי נעלם מעצמו ללא טיפול. אך עם זאת, חשוב להיבדק ולקבל טיפול כאשר חווים את הסימפטומים. כמו כן יש צורך לטפל בזיהום על מנת להקטין את הסיכון של למחלות מין בהריון, כדי להפחית את הסיכון של משקל לידה נמוך וירידת מים.
1.טיפול רפואי
הטיפול הרפואי הסטנדרטי עבור וגינוזיס חיידקי הוא טיפול של אנטיביוטיקה שניתן לקחת דרך הפה, קרם, ג’ל או פתילה. שלושת האנטיביוטיקות המועדפת לטיפול בוגינוזיס חיידקי הן:
- מטרונידזול 500 מ”ג – 14 טבליות הנלקחות דרך הפה במשך שבעה ימים, פעמיים ביום.
- מטרונידזול (0.75%) 40 גרם, פעמיים ביום למשך 5 עד 7 ימים.
- קרם קלינדמיצין (2%) 40 גרם, מיושם פעם ביום לפני השינה למשך שבוע.
כאשר נוטלים טבליות מטרונידזול, יש להימנע מאלכוהול מאחר והוא יכול לגרום לתופעות לוואי כגון פעימות לב מהירות, כאבי ראש, גלי חום, קוצר נשימה, בחילות והקאות. (13)
אם התסמינים נמשכים לאחר הטיפול באנטיביוטיקה הנ”ל, הרופא עשוי לשקול אנטיביוטיקה חזקה יותר כמו קלינדמיצין או טבלדזול.
כאשר נוטלים אנטיביוטיקה במרשם, יש להשלים את המינון המומלץ עד הסוף כדי למנוע עמידות לאנטיביוטיקה, ללא קשר לשיפור בסימפטומים – כיוון שלא תמיד זה אומר שהזיהום נעלם לחלוטין. כמה חיידקים הגורמים לזיהום עשויים לשרוד ולשגשג שוב. חיידקים אלה מפתחים חסינות לאנטיביוטיקה ספציפית זו. דבר אשר יגרום לכך שאם הזיהום יחזור, יהיה יותר מאתגר לטפל בו. (14)
גם ללא עמידות לאנטיביוטיקה, זיהום וגינוזיס חיידקי יכול לחזור מעצמו בתוך 4 עד 12 חודשים. מסיבה זו, טיפול רפואי צריך להיות משולב עם תרופות ביתיות.
2.תרופות ביתיות
חומצה בורית
חומצה בורית יכולה לחסל חיידקים בבטנת הנרתיק, לאחר טיפול באנטיביוטיקה. (15) החומצה מגיעה בצורת כמוסה המוחדרת לתוך הנרתיק לפני השינה למשך 7 עד 14 ימים. בסך הכל, חומצה בורית היא בטוחה לשימוש, אך יש להשתמש בה אך ורק בהחדרה לנרתיק ולא בצורה אוראלית.
קירור טמפונים פרוביוטיים
טמפונים פרוביוטיים פועלים באופן מקומי לשחזור הפלורה בנרתיק. ניתן לרכוש אותם או להכין בבית.
כדי להכין אחד בבית, יש להקפיא יוגורט רגיל (ללא טעם) בטמפון ואז להכניס אותו לתוך הנרתיק. תחושת הקירור מרגיעה באופן זמני את אי הנוחות המלווה לוגינוזיס חיידקי. (16) טמפונים פרוביוטיים גם מסייעים לריפוי של הזיהום בעת שימוש משולב עם אנטיביוטיקה.
חומץ תפוחים
חומץ תפוחים יכול לעזור לאזן את ה-pH בנרתיק. כדי להכין את הטיפול, יש להוסיף שתי כפות חומץ תפוחים לכוס מים נקיים ולהשתמש בהם כדי לשטוף את הפות פעמיים ביום. לחלופין, מוסיפים חומץ תפוחים לתוך מי האמבט.
האם יש סיבוכים?
ברוב המקרים, כאשר מטפלים כראוי בוגינוזיס חיידקי הסיבוכים אינם נפוצים. עם זאת, אם היא לא מטופלת היא יכולה לגרום לבעיות בריאותיות מסוימות הכוללות:
- מחלה דלקתית של האגן (PID), זיהום חמור של אברי הרבייה כולל הרחם, החצוצרות והשחלות. אם לא מטופל, יכולה לגרום לאי פוריות.
- רגישות יתר ל-HIV, הרפס גניטלי, כלמידיה וזיבה.
בזמן הריון (17) אי טיפול בוגינוזיס חיידקי עלול להגביר את הסיכון ל:
- לידה מוקדמת
- ירידת מים
- הפלות
- משקל לידה נמוך
האם ניתן למנוע וגינוזיס חיידקי?
עיקר המניעה של וגינוזיס היא בשינוי גורמי הסיכון. רבים משיטות המניעה מתמקדות בשמירה על רמת pH אופטימלי בנרתיק והגדלת יכולת הגוף להילחם בזיהומים.
צעדים שיש לנקוט כדי להקטין את הסיכוי לגינוזיס בקטריאלי:
קיום יחסי מין בטוחים באמצעות קונדומים בצורה נכונה ועקבית. הימנעו מקונדומים בטעמים או מבושמים, הם מכילים סוכרים וכימיקלים שעלולים לגרום לגירוי רירית הנרתיק ולפגוע באיזון pH. גרוע מכך, כמה מחקרים הראו כי הם לא בטוחים כמו קונדומים רגילים. (18) כמו כן, יש להגביל את מספר הפרטנרים המיניים.
שמירה על הייגינת הנרתיק – כדי לשמור על בריאות אופטימלית של הנרתיק על ידי ניקוי עם מטלית, סבון עדין (או ללא סבון) ומים נקיים. לאחר המקלחת, יבשו את הנרתיק בעדינות, הימנעו מהחדרה לתוך דרכי הנרתיק. בנוסף, יש לנגב מלפנים לאחור לאחר שימוש בשירותים, כדי למנוע החדרת חיידקים מהאזור האנאלי.
הימנעו משינוי הסביבה הפיזיולוגית של הנרתיק על ידי:
לא לשטוף כדי למנוע אי-איזון טבעי של החיידקים. יש נשים הטוענות כי שטיפה מסייעת להיפטר מריחות לא נעימים, מונעת מחלות מין והריון, ומנקה את דם הווסת. עם זאת, מומחי בריאות הוכיחו באמצעות מחקר כי שימוש בשטיפה אינו יעיל עבור מטרות אלו. במקום זאת, מוצרים אלו לא רק שמפרים את האיזון המיקרובי התקין, גורמם לעור דלקתי, אלא גם דוחקים את הפתוגנים דרך דרכי הנרתיק לצוואר הרחם והרחם.
ריח קל בנרתיק הוא דבר נורמלי. אם הריח חזק מדי ולא נעים, פניה לרופא מועילה יותר מאשר שטיפה.
שימוש בסבון עדין. סבונים מבושמים מכילים כימיקלים המדללים את הפלורה הנרתיקית ומגרים את אפיתל הנרתיק, ויוצרים סביבה המעודדת התפתחות זיהומים.
החלפה תכופה של טמפונים ורפידות. למרות שטמפונים ורפידות הם חפצים סטריליים ונקיים, יש לשים לב למשך הזמן שהם נשארים באזורים הרגישים. אי הקפדה על כך לא רק שמגדילה את הסיכון לוגינוזיס חיידקי אלא גם תסמונת הלם רעלי (TSS), סיבוך קטלני של זיהום חיידקי סטפילוקוקל. (19)
להשתמש בתחתוני כותנה נושמים ולא צמודים מדי. הסיבים הטבעיים של הכותנה טובים יותר בהוצאת לחות וחום, ביחס לחומרים סינתטיים. לחות וחום מהווים קרקע פוריה להתפתחות חיידקים ושמרים.
הקפידו על תזונה עשירה בפירות וירקות, נמוכה סוכרים, בשומנים ופחמימות מזוקקות. סוג זה של תזונה תומכת במערכת החיסונית על ידי סיוע בניקוי רעלים וחיזוק תפקוד המערכת החיסונית. פירות בכל הצבעים וירקות בעלי עלים ירוקים טובים במיוחד למניעת זיהומים. (20) מזונות אחרים שיש לשקול הם אלה עם תכונות אנטיבקטריאליות כמו שום, חומץ תפוחים, ודבש מנוקה.
נטילת פרוביוטיקה באופן יומי הוא עוד טריק מועיל. הם מכילים את החיידק הבריא L. acidophilus והם גם מזון לחיידקים בריאים. הדרך הטובה ביותר להשיג פרוביוטיקה היא לאכול מזון מותסס כגון כרוב כבוש, קפיר, יוגורט, ומלפפון חמוץ. קראו בהרחבה על 14 מזונות פרוביוטיים שכדאי לאכול מהם יותר
[mks_toggle title=”מקורות למאמר” state=”close “]
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303100/
- https://www.cdc.gov/std/bv/stats.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249696/
- https://academic.oup.com/cid/article/47/11/1426/282043
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3291172/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3156883/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15541861
- https://www.nichd.nih.gov/health/topics/bacterialvag/conditioninfo/faqs
- https://www.cdc.gov/std/bv/stats.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3818598/
- https://emedicine.medscape.com/article/254342-workup
- https://www.medscape.com/answers/254342-40896/what-are-the-amsel-criteria-for-diagnosis-of-bacterial-vaginosis-bv
- https://www.nhs.uk/medicines/metronidazole/
- https://www.who.int/features/qa/stopping-antibiotic-treatment/en/
- https://journals.lww.com/stdjournal/Fulltext/2009/11000/Boric_Acid_Addition_to_Suppressive_Antimicrobial.13.aspx
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23342891
- http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/bacterial-vaginosis-during-pregnancy/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470385/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toxic-shock-syndrome/symptoms-causes/syc-20355384
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23495421
[/mks_toggle]
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל