סקירת מחקרים שנעשתה לאחרונה מצביעה על קשר פוטנציאלי בין חיידקי מעיים לבין הפרעות נפשיות.
אנשים הסובלים מתסמיני חרדה עשויים לקבל הקלה באמצעות הסדרת המיקרואורגניזמים במעיים באמצעות מזון פרוביוטי ולא-פרוביוטי ותוספי מזון, כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה ב-General Psychiatry, כתב עת המכסה את כל הנושאים הקשורים בבריאות הנפש בעולם.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
תסמיני חרדה נפוצים בקרב אנשים הסובלים ממחלות נפש ומגוון רחב של הפרעות פיזיות, במיוחד בהפרעות הקשורות ללחץ נפשי.
מחקרים קודמים הראו שמספר האנשים שיסבלו מחרדה במהלך חייהם הוא גדול למדי והוא עומד על שליש מהאנשים! כלומר 1 מ-3 אנשים יסבול מחרדה.
יותר ויותר מחקרים הראו כי המיקרוביוטה – טריליוני המיקרואורגניזמים במעיים שלנו המבצעים תפקידים חשובים במערכת החיסונית והמטבוליזם על ידי מתווכים דלקתיים חיוניים, חומרים מזינים וויטמינים – יכולה לסייע בוויסות תפקוד המוח באמצעות משהו שנקרא “ציר המעי-מוח” (gut-brain axis).
המיקרוביוטיקה היא קהילה אקולוגית של מיקרואורגניזמים, סימביוטים ופתוגניים, הנמצאת בכל האורגניזמים הרב-תאיים שנחקרו עד כה מצמחים לבעלי חיים.
המיקרוביוטה מהווה כ-1-3% ממשקל גופנו, ומחקרים רבים הראו את הקשר ההדוק בין המיקרוביוטה לגוף שלנו. עד כדי שניתן להתייחס למיקרוביוטה אפילו כ”כאיבר נוסף” השולט על תהליכים בגוף.
למיקרוביוטה תפקידים חשובים רבים, ביניהם לחימה במחלות אוטואימוניות כמו סוכרת, דאבת וכנראה גם סרטן. מחקרים אף הראו שהמיקרוביוטה יכולה להשפיע על ההעדפות המיניות ומצב הרוח של זבובים.
מחקרים שנעשו לאחרונה הצביעו גם על כך שהפרעות נפשיות יכולות להיות מטופלות על ידי ויסות המיקרוביוטה במעיים, אך לא היו ראיות ספציפיות לתמיכה זו.
לכן, צוות של חוקרים מהמרכז לבריאות הנפש בשנחאי בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג’יאו טונג, בדק אם יש ראיות לתמיכה בשיפור תסמיני חרדה על ידי ויסות מיקרוביוטה המעי.
הם סקרו 21 מחקרים אשר בחנו יחד 1,503 אנשים.
מתוך 21 המחקרים, 14 בחרו בפרוביוטיקה להסדרת מיקרוביוטה במעיים (IRIFs), ושבעה בחרו בדרכים לא-פרוביוטיות, כמו למשל: התאמת התזונה היומית.
פרוביוטיקה הם אורגניזמים חיים הנמצאים באופן טבעי במזונות המוגדרים גם כבעלי חיידקים “טובים” או “ידידותיים” הנלחמים נגד חיידקים מזיקים ומונעים מהם לשגשג במעיים.
החוקרים גילו כי תוספי פרוביוטיקה בשבעה מהמחקרים מכילים רק סוג אחד של פרוביוטיקה, 2 מחקרים השתמשו במוצר המכיל שני סוגים של פרוביוטיקה, והתוספים ששימשו בחמשת המחקרים האחרים כללו לפחות שלושה סוגים.
בסך הכל, 11 מתוך 21 המחקרים הראו השפעה חיובית על תסמיני החרדה על ידי ויסות מיקרוביוטה המעי, כלומר יותר ממחצית (52%) מהמחקרים הראו כי גישה זו יעילה, עם זאת כמה מחקרים אשר השתמשו בגישה זו לא מצאו שזה עבד.
מתוך 14 המחקרים שהשתמשו בפרוביוטיקה, יותר משליש (36%) מצאו שהם יעילים בהפחתת תסמיני החרדה, בעוד ש-6 מתוך שבעת המחקרים הנותרים שהשתמשו בתזונה ללא-פרוביוטיקה מצאו כי שיטה זו יעילה – שיעור יעילות של 86%.
חלק מהמחקרים השתמשו הן בגישת ה-IRIF (ויסות המיקרוביוטה במעי) וכמו כן, טיפול רגיל.
בחמשת המחקרים שהשתמשו בטיפול רגיל ו-IRIF, רק מחקרים שנערכו בדרכים לא פרוביוטיות קיבלו תוצאות חיוביות, תוצאות שהראו ירידה בתסמיני החרדה.
התערבויות לא פרוביוטיות היו גם יעילות יותר במחקרים שהשתמשו ב-IRIF בלבד.
במחקרים שעשו שימוש IRIF, כ-80% היו יעילים בעת שימוש בהתערבויות לא פרוביוטיות, בעוד שרק 45% נמצאו יעילים בעת שימוש בדרכים פרוביוטיות.
לדברי החוקרים, סיבה אחת לכך שההתערבויות הלא פרוביוטיות היו יעילות יותר באופן משמעותי מהתערבויות פרוביוטיות, היא בשל העובדה ששינוי בתזונה (מקור אנרגיה מגוון) יכול להשפיע יותר על התפתחות חיידקי הבטן מאשר החדרת סוגים ספציפיים של חיידקים שנמצאים בתוספים פרוביוטיים.
רוב המחקרים לא דיווחו על תופעות לוואי חמורות, ורק ארבעה מחקרים דיווחו על השפעות שליליות קלות כגון יובש בפה ושלשולים.
זהו מחקר תצפיתי, וככזה, לא יכול לקבוע סיבה. ואכן, המחברים מאשרים שיש כמה מגבלות, כגון הבדלים בתכנון המחקר, המשתתפים, ההתערבויות והמדידות.
עם זאת, הם אומרים כי האיכות הכוללת של 21 המחקרים גבוהה.
החוקרים מסכמים ואומרים כי “מצאנו שיותר ממחצית המחקרים שנכללו במחקר הראו כי טיפול בתסמיני החרדה באמצעות איזון מיקרוביוטה המעי הייתה חיובית”.
“ישנם שני סוגים של התערבויות (התערבות פרוביוטית ולא-פרוביוטית) כדי להסדיר את המיקרוביוטה של המעיים, ויש להדגיש כי ההתערבויות הלא פרוביוטיות היו יעילות יותר מהתערבויות הפרוביוטיות. יש צורך במחקרים נוספים כדי להבהיר את המסקנה הזאת, כי אנחנו עדיין לא יכולים להפעיל מטא-אנליזה עד כה”.
הם גם מציעים כי בנוסף לשימוש בתרופות פסיכיאטריות לטיפול, “אנו יכולים גם לשקול ויסות של פלורת מעיים כדי להקל על תסמיני החרדה”.
איך ניתן לאזן את חיידקי המעיים?
קראו את המאמר איך לאזן את חיידקי המעיים ב-4 צעדים פשוטים.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל