בריחת שתן: סוגים, גורמים, תסמינים, אבחון וטיפול

בריחת שתן: סוגים, גורמים, תסמינים, אבחון וטיפול

Avatar of אגוגו
אגוגו

דליפת שתן או בריחת שתן היא בעצם אובדן שליטה על שלפוחית ​​השתן, כאשר אדם מרגיש דחף פתאומי וחזק ללכת לשירותים או דליפות בלתי רצוניות שמופעלות אפילו כאשר יש כמויות לחץ קטנות על שלפוחית ​​השתן.

חומרת המצב של בריחת שתן משתנה מאדם לאדם והיא נגרמת על ידי מגוון רחב של גורמים. למרות שזה נפוץ אצל אנשים מבוגרים, זוהי לא תוצאה בלתי נמנעת של הזדקנות, כלומר כל אחד ללא קשר לגילו, יכול לחוות את זה.

עבור מרבית הסובלים מהבעיה, טיפול רפואי או שינויים פשוטים באורח החיים יכולים להפחית ולסייע בניהול הבעיה.

סוגי דליפת שתן

דליפת שתן במאמץ (SUI)

זהו הסוג השכיח ביותר של בריחת שתן והוא מופיע בדרך כלל אצל נשים מבוגרות.

המצב נגרם כאשר שרירי רצפת האגן מתכווצים ומתמתחים. כתוצאה מכך, הפעלת אפילו לחץ קל ביותר על השלפוחית ​​גורמת לדליפת שתן לא רצונית. זה יכול להיות עיטוש, כיפוף, הליכה או אפילו שיעול.

החומרה משתנה מאדם לאדם, והנזילה יכולה לנוע בין כמה טיפות לכמות שיכולה להרטיב את הבגדים.

שלפוחית ​​רגיזה (OAB)

שלפוחית רגיזה היא גם סוג נפוץ הפוגע בכ-40% מהנשים ו-30% מהגברים בעולם המערבי. המצב מתרחש כאשר המוח מסמן לשלפוחית ​​השתן להתרוקן גם כשהיא אינה מלאה. כתוצאה מכך חווים דחף פתאומי וחזק להשתין גם כאשר השלפוחית ​​ריקה.

לעתים קרובות יותר זה נפוץ יותר בקרב נשים לאחר גיל המעבר וגברים עם בעיות ערמונית. זה יכול להיגרם על ידי מגוון רחב של גורמים כולל תזונה, אך למרבה המזל ישנם טיפולים שנועדו להרפות את שרירי השלפוחית.

בריחת שתן מעורבת – מאמץ ורגיזה

חלק מהאנשים הסובלים מדליפת שתן במאמץ מרגישים לעיתים קרובות חשק פתאומי ובלתי רצוני להשתין, מה שאומר שהם סובלים משני הסוגים ביחד.

אי שליטה במתן שתן

במקרה זה, הגוף מייצר יותר שתן מכפי ששלפוחית ​​השתן יכולה להחזיק וכתוצאה מכך המצב גורם לדליפת השתן. עם זאת, זה יכול להיגרם גם על ידי סתימה בשלפוחית ​​השתן או כישלון של שרירי השלפוחית ​​להתכווץ כפי שהם צריכים. דליפה זו מאופיינת בפרקים תכופים של השתנת כמויות קטנות של שתן.

הגורמים

לא כל המקרים של בריחת שתן הם קבועים או ארוכי טווח. במילים אחרות, החומרה תלויה בגורמים הבסיסיים, כלומר הבעיה יכולה לבוא ולהעלם או להישאר באופן קבוע. כמה מהסיבות השכיחות ביותר כוללות:

  • דלקות בדרכי השתן – אלו מהוות גורם שכיח לשני סוגים של בריחת שתן ויש להתייחס אליהן בכל אבחון כדי למנוע השפעות ארוכות טווח.
  • זיהומים בנרתיק- אלה יכולים גם לגרום לבריחת שתן זמנית ומחייבים טיפול דחוף למניעת התפתחות הבעיה.
  • תרופות- חלק מהתרופות יכולות גם לגרום לבריחת שתן. אם אתם מבחינים בדחף פתאומי להשתין או ששלפוחית ​​השתן אינה מחזיקה שתן לאחר נטילת תרופות מסוימות, מומלץ תמיד להתייעץ עם הרופא.
  • גיל- אנשים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח בריחת שתן עקב היחלשות השרירים עם הגיל.
  • ניידות מוגבלת: חוסר פעילות גופנית באופן קבוע עשוי להחליש את שרירי השלפוחית ​​וזה עלול לגרום לדליפת שתן במקרים חמורים.

תסמינים

התסמינים משתנים זה מזה בהתאם לסוג בריחת השתן. להלן, הסימפטומים השכיחים ביותר עבור כל דליפה:

  • בדליפת שתן במאמץ- התסמין הנפוץ ביותר הוא שתן דולף כאשר עוסקים בפעילות גופנית. כמות השתן שדולף תלויה בחומרת הבעיה.
  • בשלפוחית ​​רגיזה – הסימפטום השכיח ביותר הוא דחף פתאומי ובלתי נשלט לתת שתן. זה גורם לשלפוחית ​​השתן לדלוף באופן לא רצוני.
  • בבריחת שתן מעורבת מאמץ ורגיזה- כאמור הסימפטומים משותפים. המשמעות היא שהסובל גם מרגיש דליפת שתן וגם מרגיש דחף בלתי נשלט להשתין.
  • באי שליטה במתן שתן- טפטוף מתמיד והשתנות מעטות ותכופות הם התסמינים העיקריים לסוג זה של בריחת שתן. בדרך כלל השלפוחית ​​אינה מסוגלת להתרוקן גם כשהיא מלאה.

טיפולים

ישנם מכשירים ומוצרים רבים שאוספים ומחזיקים שתן. הם עוזרים בניהול דליפה ובריחת שתן. באצירת שתן, השלפוחית לא יכולה להתרוקן לגמרי. בדליפת שתן במאמץ, יש דליפת שתן בלתי נשלטת.

מוצרים ומכשירים יכולים לעזור לגברים ונשים בכל הגילאים. עבור חלק מהאנשים הם הדרך היחידה להתמודד עם בעיות בשלפוחית ​​השתן. מכשירים אלה יכולים גם לתת לאנשים מבוגרים ונכים יותר חופש.

אבחון

האבחנה כוללת הערכה גופנית של המטופל כדי לזהות באילו נסיבות הדליפות מתרחשות, ואז נערכת בדיקה קלינית. בפרט מבוצעת בדיקה אנטומית של האגן בכדי לוודא שאין מום או צניחה. ניתן לבצע בדיקות מהירות ופשוטות שונות בכדי לקבוע את הגורמים לבריחת שתן.

  • בדיקת שתן – המחפשת אחר מקור זיהומי אפשרי.
  • מדידת נפח השתן והתכיפות -באמצעות כוס מדידה במשך יומיים לפחות.

ואז האורולוג מבצע בדיקות נוספות. הוא יכול לבדוק את התרוקנות השלפוחית ​​באמצעות אולטרסאונד.

נקבע תור לבדיקת אורודינמיקה (כבדיקה מקדימה במקרה ששוקלים ניתוח) – אורודינמיקה היא בדיקת הלחץ בשלפוחית ​​השתן ובשופכה באמצעות צנתר עדין.

טיפול

שיקום פריניאלי כטיפול ראשון

שיקום פריניאלי מוצע תמיד כטיפול הראשון בבריחת שתן. הטיפול מתבצע בעזרת פיזיותרפיסט. הטיפול כולל גם למידת שיטות התנהגותיות לניהול הבעיה- למשל השתנה בזמן קבוע (כדי לא להגיע מראש למצב של דליפה מהשלפוחית), או לרווח את זמני מתן השתן

(במקרים של תכיפות גבוהה מדי למתן שתן). שיקום פריניאלי יעיל בכל סוגי בריחת השתן.

תרופות להרפיית השלפוחית

תרופות להרפיית השלפוחית זמינות רק במקרים של דליפת שתן במאמץ. הן משמשות להרגעת רגישות יתר של שלפוחית השתן, אך תופעות הלוואי כוללות יובש בפה, עצירות ועוד. לעיתים אנשים מתקשים לעמוד בתופעות הלוואי.

יחד עם זאת, סוג חדש של תרופות אגוניסטות B3 ללא תופעות הלוואי של תרופות אנטיכולינרגיות זמינות כיום וניתן להשתמש בהן במקרים מסוימים.

במקרה של יובש בנרתיק, רושמים בדרך כלל מרשם של אסטרוגנים לנרתיק, ללא שילוב או בשילוב של טיפול הורמונלי במקרים שאישה נמצאת בגיל המעבר.

שימוש במוצרי ספיגה

מספר סוגים של מוצרים מספקים נוחות כדי להמשיך בביצוע פעילויות יומיומיות. מרבית האנשים הסובלים מבריחת שתן משתמשים במוצרי ספיגה, הזמינים בכל מיני גרסאות על פי הצורך: תחתונים לגברים ונשים וחיתולים.

גברים יכולים ללבוש מגן פין. זה סוג של כובעון שקשור לשקית איסוף. אם הוא מתלבש היטב, הוא לא גורם לדליפת שתן או לריחות.

בנוסף למוצרי ספיגה, נשים עם בריחת שתן קלה עד בינונית יכולות להשתמש בטמפון מיוחד למניעת דליפת שתן למשך מספר שעות, למשל במהלך פעילות גופנית.

ניתוחים כמוצא אחרון לדליפת שתן

מדובר במוצא אחרון, כאשר שיקום פריניאלי לא צלח, והמטופל לא מסוגל יותר להתמודד כראוי.

ארבעה פתרונות כירורגיים אפשריים בהתאם לגורמים וסוגי בריחת השתן:

  • החדרת רצועה בתת-השופכה – היא הליך שפיר אשר מניחים בו רצועה מתחת לשופכה בכדי לשמור עליה במיקום הנכון.
  • ניתן לשים שני בלוני שופכה מתכווננים – מלאים בתמיסת מי מלח רפואית, משני צדי השופכה, ועל ידי הפעלת לחץ הם בעצם מחליפים את תפקוד שרירי הסוגר.
  • הרכבת מערכת שתן מלאכותית – הינה פעולה פולשנית יותר במקרה של שרירי סוגר חלשים. אלה השרירים, הפותחים וסוגרים את תעלת השופכה.
  • נוירומודולטור לעצבים בשלפוחית השתן – מוצע לאנשים עם בריחת שתן במאמץ. זה יותר כמו “קוצב שלפוחית שתן” הפועל על עצבי השלפוחית.

פיתרון נוסף וחדשני הוא הזרקת בוטולינום לשלפוחית השתן – אך ההשפעות הן זמניות (מספר חודשים). ההתערבות מבוצעת בהרדמה קלה בעזרת אנדוסקופיה.