אנשים רבים מבלבלים בין סרחי עור לבין גידולים סרטניים ונבהלים כאשר הם רואים אותם. אך למעשה, לסרחי עור אין קשר לסרטן והם לא מלווים בכאבים כלל.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
סרחי עור יכולים להופיע בכל מקום בגוף, הם מחוברים לעור על ידי רקמה הדומה לגבעול דק וקטן.
סרחי עור יכולים להופיע בקרב נשים וגברים כאחד – במיוחד לאחר גיל 50. המשיכו לקרוא כדי להבין עוד על סרחי עור ואיך ניתן לטפל בהם.
מהם סרחי עור?
סרח עור, ידוע גם בשם דבלול עור או פיברומה (גידול שפיר), הוא חלק זעיר היוצא מהעור כשבסיסו דומה לצורת גבעול דק.
סרחי העור מופיעים בדרך כלל באזורים בגוף בהם העור משתפשף כנגד חלקי גוף אחרים, או בגדים.
סרחי העור אינם מסכני חיים, אבל סביר להניח שהייתם רוצים להיפטר מהם מסיבות קוסמטיות.
שטח פני סרח העור עשוי להיות חלק או מחוספס מעט, וצבעו בגווני חום.
סרחי העור עשויים להופיע על הצוואר, בחזה העליון, מפשעה, מתחת לחזה, בית השחי, עפעפיים, ובחלקים אחרים של הגוף.
קשה להבחין בסרחי העור, אלא אם כן הם מופיעים באזור גלוי של הגוף או משתפשפים בתדירות גבוהה.
אנשים רבים שיש להם סרחי עור עשויים אפילו לא להבחין בהם. לפעמים סרחי עור נופלים ללא כאב ללא כל טיפול. סרחי עור גדולים עלולים לגרום לאי נוחות ולהתפרץ בלחץ קל עליהם.
מהם הגורמים וגורמי הסיכון לסרחי עור?
אין שום עדות מדעית לגורמים להתפתחות סרחי עור. עם זאת, החוקרים מציעים שסרחי עור עשויים להופיע כאשר אשכולות של כלי דם וקולגן נלכדים באזור עור עבה יותר.
מכיוון שתגי עור נוטים להופיע בקפלי עור או קמטים בעור, שפשוף בעור עשוי להיות הגורם המוביל לסרחי העור.
הגורם התורשתי ממלא גם את תפקידו. ישנם אנשים שסרחי העור מופיעים אצלם יותר עקב גורם תורשתי.
בסך הכל, גברים ונשים כאחד יכולים לחוות סרחי עור, אם כי לנשים יש גורם סיכון גבוה יותר. גם אנשים הסובלים מהשמנת יתר ובעלי משקל ואנשים המאובחנים כחולי סוכרת נמצאים בסיכון.
נשים בהריון נוטות יותר לסרחי עור בגלל עלייה במשקל, הורמוני הריון וגורמים אחרים. לעיתים, כמה סרחי עור באזורי גוף אחד או שונים יכולים להוות אות אזהרה לבעיה אנדוקרינית או חוסר איזון הורמונלי.
סרחי עור נקשרו להיפר-אינסולינמיה (עודף אינסולין בדם), אשר מבלבלים בין מצב זה לעתים קרובות בהיפר-גליקמיה או סוכרת.
כשיש רמה גבוהה של אינסולין בדם, קיימת סבירות להופעת סרחי עור. החדשות הגדולות בנושא סרחי עור הן שהן לא מדבקות. למרות שבהחלט אופייני שמספר בני משפחה יפתחו סרחי עור כתוצאה מרקע גנטי משותף.
על פי סקירה מדעית, לאנשים הסובלים מלחץ דם גבוה (או יתר לחץ דם), בעלי רמות כולסטרול גבוהות והשמנת יתר, יש גורם סיכון גבוה להתפתחות סרחי עור. עלייה ב-רמת חלבון מגיב C יכולה גם לתרום להתפתחות סרחי העור.
אנשים עם סוגים מסוימים של נגיף הפפילומה האנושי וכאלה שיש להם שינויים ברמת הפרוגסטרון והאסטרוגן הם בעלי סיכון גבוה לפתח סרחי עור. מדענים מניחים שסרחי עור עשויים להוות אינדיקטור למחלות קרדיווסקולריות (לב וכלי דם), טרשת עורקים, תסמונת מטבולית וסוכרת.
איך לזהות סרח עור?
אחת הדרכים הטובות ביותר לזהות שאכן מדובר בסרח עור היא להסתכל על רקמת החיבור (הגבעול).
ישנם סוגים שונים של גידולי עור ושומות, אך בשונה מהם, סרח עור נתלה על העור על ידי הגבעול. קשה לאתר את רוב סרחי העור מכיוון שהם קטנים יותר מ-2 מילימטרים. כמה סרחי עור יכולים לגדול ולהפוך לגודל סנטימטר או כמה סנטימטרים.
סרחי עור הם בדרך כלל בצבע העור ורכים כשנוגעים בהם. הם עשויים להיות א-סימטריים וקמטוטים או עגולים וחלקים. סרח עור אחד עשוי להיראות כמו גרגר חיטה או אורז ואילו אחר עשוי להידמות לחוט.
יתר על כן, בגלל היפר-פיגמנטציה, סרח עור עשוי להיראות מעט כהה יותר מהעור סביבו. במקרה וסרח העור מתעוות, הוא עשוי לקבל צבע שחור בגלל זרימת דם לקויה. חלק מסרחי העור גורמים לאי נוחות או כאב קל, כך שתוכלו לאתר אותם בקלות.
איך מטפלים בסרחי עור
סרחי עור אינם מסוכנים, אך אם הופיע לכם סרח עור על על הפנים או באזור גלוי אחר בגוף או אם הוא גורם לאי נוחות או כאב, אולי תרצו להיפטר ממנו.
במקרים רבים, סרחי עור אינם דורשים טיפול מיוחד שכן הם משתפשפים ונופלים בעצמם. אם יש לך סרח עור גדול המחובר היטב לעורך, טיפול כירורגי יעזור לך להסיר אותו לתמיד.
הימנעו מהסרת סרחי עור בבית שכן קיים סיכון עצום לדימום, זיהומים ואפילו הרעלת דם. ניתן למצוא כל מיני טריקים כיצד להסיר סרחי עור בבית בעזרת חוט דק או חוט דנטלי, אך טריקים אלה יכולים להיות מסוכנים. פנו אל הרופא שלכם כדי שיוכל לבדוק ולהסיר את סרח העור שלך בבטחה.
באופן כללי, ישנן ארבע דרכים בהן הרופאים משתמשים בכדי לחסל סרחי עור. הליך הקשירה כרוך בשימוש בחוט כירורגי להסרת סרח עור. החוט מנתק את זרימת הדם לסרח העור, ומונע את התפתחותו.
ההליך האלקטרוכירורגי כרוך בשימוש באנרגיה חשמלית בתדירות גבוהה בכדי לשרוף בבטחה את סרח העור. ההסרה הניתוחית כוללת שימוש באיזמל או במספריים בכדי להיפטר מסרח העור.
טיפול בקריותרפיה או טיפול בקור הוא ככל הנראה השיטה הנפוצה ביותר להסרת סרחי עור הנהוגה בימים אלה. הטיפול כרוך בשימוש בחנקן נוזלי להקפאת סרח העור.
לכל שיטת הסרת סרח עור יש את היתרונות והסיכונים שלה, כך שרק מומחה רפואי יכול להחליט באיזו שיטה לבחור.
אם יש לכם סרח עור בעפעף או קרוב מדי לשולי העפעפיים, תצטרך לפנות לרופא עיניים שיסיר את סרח העור הזה. מכיוון שמדובר באזור רגיש, קיים סיכון גדול לגרום לנזק לעין.
אם סרח העור שלכם הוא זעיר ואינו גורם לאי נוחות או כאב, הרופא יכול להמליץ לכם להשתמש בפתרונות ללא מרשם בכדי להסיר את סרח העור. אתם יכולים לרכוש את אלה בבתי מרקחת. פתרונות אלה פועלים על ידי הקפאת סרח העור ועוזרים לו ליפול ללא כאבים תוך 7 עד 10 יום.
אם סרח העור שלך קטן, רוב הסיכויים שתגלח אותו בלי שתשים לב לכך. הדבר עלול לגרום לדימום שיפסיק אחרי 15-20 דקות. אם קרה וגילחתם בטעות את סרח העור והדימום לא מפסיק, פנו לרופא מיד.
האם הסרת סרח עור יכולה להוביל להופעת סרחי עור נוספים?
לא הוכח מדעית כי הסרת סרחי עור יכולה לעורר צמיחה של סרחי עור נוספים.
אנשים רבים מאמינים שסרחי עור דומים לאקנה, אך במציאות, אין סיכוי שסרחי עור יכולים להתפשט אם תסירו אותם.
יש אנשים – במיוחד נשים בהריון – שפשוט בעלות סיכון גבוה יותר לפתח סרחי עור נוספים ללא קשר אם הם מסירים את הסרחי עור הקיימים או לא. זה תלוי בסיבה השורשית של סרח העור שלך.
האם ביופסיה הכרחית לאחר הסרת סרח עור?
אלא אם כן סרח העור שלכם ענק ובצבע כהה, אין צורך לשלוח אותו לביופסיה. עם זאת, בליטות עור מסוימות, במיוחד אלה שהשתנו או דיממו במהירות עשויות להזדקק לבדיקה מיקרוסקופית.
גידולי עור מוזרים הדומים לסרחי עור מצריכים בדיקה. למרות שלסרח עור אין קשר לגידול, עדיף לבדוק אותו. נדיר מאוד שסרח עור הופך לסרטן או טרום סרטני.
סרחי עור שגדלים, מדממים, גורמים לכאב או הופכים לצבעים שונים, כולל שחור, אדום, חום או ורוד דורשים בדיקה פתולוגית כדי להבטיח שזה לא סרטן העור.
איך למנוע סרחי עור?
כמעט בלתי אפשרי למנוע סרחי עור. הם מופיעים באופן בלתי מורגש ויכולים להיעלם באותה צורה. הסרה כירורגית אינה יכולה למנוע צמיחת סרחי עור חדשים.
השורה התחתונה
סרחי עור אינן מצב רפואי רציני, ובכל זאת הן עלולות לגרום לאי נוחות ואפילו לכאב אם תשאירו אותן לא מטופלות.
מכיוון שהמניעה איננה אפשרות כאן, תוכלו ללמוד כיצד לאתר סרחי עור ולהקפיד להתייעץ עם רופא. זכרו, רק מומחה רפואי יכול לקבוע את שיטת ההסרה של סרח העור. הימנע מכל הטיפולים הביתיים ופתרונות ללא מרשם אם יש לך סרח עור גדול. הם לא רק שאינם יעילים, אלא הם יכולים לגרום לתופעות לוואי מסוכנות.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל