נמנום יכול לשפר משמעותית את הזיכרון, ערנות, למידה ועוד

נמנום יכול לשפר משמעותית את הזיכרון, ערנות, למידה ועוד

כאנשים החיים בקצב של העולם המערבי, נראה כי השינה האיכותית נמנעת מאיתנו יותר ויותר. נדמה כי אורח החיים העמוס מונע מאיתנו לנמנם. בעוד שהנמנום לא בהכרח יכול לפצות על שינה גרועה במשך הלילה, אך נמנום קצר של 20-30 דקות יכול לסייע לנו בשיפור הזיכרון, דריכות, וביצועים באופן כללי.


הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.
מודעה

יותר מ-85% מהיונקים ישנים שינה פוליפאזית (=מרובת חלקים), כלומר השינה שלהם מחולקת במהלך היום. בני האדם הם מיעוט הישן שינה מונופאזית, כלומר הימים שלנו מחולקים לשניים, חלק אחד לשינה וחלק שני לערות. לא ברור אם תבנית שינה זו טבעית לאדם. ילדים קטנים וקשישים מנמנמים בתדירות גבוהה יותר, והנמנום מהווה חלק נכבד בתרבויות רבות ושונות.

אם אתם מאלה שמקפידים על נמנום אז תשמחו לגלות שאתם בחברה טובה, גם ווינסטון צ'רצ'יל, ג'ון קנדי, רונלד רייגן, נפוליאון, אלברט איינשטיין ותומס אדיסון היו ידועים בחיבתם לשנת צהריים טובה.

ניתן לחלק את הנמנומים לשלושה סוגים שונים

  • נמנום מתוכנן – מדובר בנמנום מתוכנן מראש המתבצע עוד לפני תחושת העייפות. ניתן להשתמש בטכניקה הזו כאשר אנו יודעים שנצטרך להישאר ערים באותו היום יותר מהזמן הרגיל, או כשיטה למניעת עייפות לפני שהיא מגיעה.
  • נמנום חירום – מתרחש כאשר אנו לפתע עייפים מאוד ולא מסוגלים להמשיך בפעילות בה היינו עסוקים באותו הרגע. סוג זה של נמנום מסייע ואף חשוב במקרים של נהיגה ממושכת או עבודה עם ציוד מסוכן הדורש עירנות מירבית.
  • נמנום קבוע – נמנום המתרחש בצורה קבועה בכל יום ובאותה שעה, כמו הרגל לתפוס תנומה כל יום לאחר ארוחת הצהריים.

טיפים

  • מומלץ על נמנום קצר של 20-30 דקות כדי לשפר את הערנות. נמנום קצר זה תורם לשיפור הביצועים, ללא תחושת העייפות המלווה לאחר שינה ממושכת, כמו שנת לילה.
  • סביבת השינה יכולה להשפיע בצורה משמעותית על איכות השינה שלכם. לכן, הקפידו על מקום נוח להישכב בו, על טמפרטורה נוחה בחדר. נסו להגביל את הרעשים מסביב וגם את כמות האור. בעוד שמחקרים מסוימים מצאו כי אפילו רק עצם השהות במיטה יכולה להיות מועילה, תמיד מומלץ לתפוס כמה דקות של נמנום טוב.
  • אם אתם לוקחים את הנמנום שלכם יותר מדי מאוחר במשך היום הוא עלול להשפיע על שנת הלילה שלכם ולהקשות על ההירדמות. אם תנמנמו מוקדם מדי, רוב הסיכויים שהגוף שלכם לא יהיה מוכן עדיין לשינה.

יתרונות

  • נמנום יכול לשפר את הערנות, לשפר ביצועים כלליים, ולהפחית טעויות ותאונות. מחקר שנעשה ב-NASA על טייסים ואסטרונאוטים מצא כי 40 דקות נמנום שיפרה את הביצועים שלהם ב-34% ואת הערנות ב-100%.
  • נמנום יכול להגביר את הערנות במשך הזמן הסמוך לנמנום ולהגביר את הדריכות כמה שעות לאחר מכן במשך היום.
  • נמנום מומלץ לאנשים הסובלים מנרקולפסיה.
  • לנמנום השפעה פסיכולוגית חיובית. הוא גורם לתחושת נעימות מפנקת, כמעין מיני-חופשה. הוא מספק לנו דרך פשוטה לקבל קצת רוגע ולהטעין את עצמנו במהלך היום.

האם יש השפעות שליליות לנמנום?

למרות כל היתרונות שמנינו, נמנום לא תמיד טוב לכולם. למשל, אנשים מסוימים מתקשים להירדם במקומות אחרים שהם לא המיטה שלהם, דבר ההופך את הנמנום לבלתי אפשרי במקומות כמו משרד או מקום אחר. אנשים אחרים פשוט מתקשים לישון במהלך היום. הנה כמה השפעות שליליות אשר עלולות להתלוות לנמנום:

  • הנמנום יכול להשאיר אנשים מסוימים עם אינרציית שינה (Sleep Inertia), במיוחד כאשר השינה נמשכת יותר מ-10-20 דקות. אינרציית שינה מוגדרת כתחושת החולשה וחוסר ההתמצאות המתרחשת לאחר שינה עמוקה. בעוד שתחושה זו נמשכת רק מספר דקות עד חצי שעה, היא קריטית לגבי אנשים אשר צריכים לבצע מטלה חשובה לאחר הנמנום.
  • לנמנום עלול להיות השפעה שלילית על זמני שינה אחרים במשך היום. נמנום ארוך או נמנום מאוחר במהלך היום יכול להשפיע על משך ואיכות שנת הלילה. אם אתם מתקשים להירדם בלילה, נמנום יגביר את הבעיה שלכם.

לסיכום

נמנום של 10-20 דקות יכול לספק לנו יתרונות רבים כמו הפחתת הישנוניות ולשפר את התפקודים הקוגניטיביים. נמנום ממושך של 30 דקות או יותר עלול לגרום לאינרציית השינה, המלווה בחולשה ועייפות לאחר השינה.

כנראה, עכשיו אתם כבר מתכננים איך לשלב נמנום בסדר היום שלכם. קחו בחשבון ששינה טובה ואיכותית במשך הלילה היא המתכון העיקרי לבריאות וערנות במשך היום. אך כאשר העייפות משתלטת, נמנום טוב יכול לעשות פלאים לנפש ולגוף שלנו.