הגוף שלנו הוא מהווה בית לטריליוני אורגניזמים מיקרוסקופיים, כמו חיידקים, וירוסים, פטריות ופרוטוזואה, הידועים ביחד בשם המיקרוביום האנושי, חיידקים אלה הם חלק בלתי נפרד מאיתנו ולמעשה אם נשקול אותם בנפרד, הם ישקלו 1 עד 2 ק”ג ממשקל גופנו.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
מיקרואורגניזמים אלה שוכנים במקומות שונים בגופנו, כמו העור, הפה ודרכי העיכול, כאשר המחקרים הרבים ביותר נעשו על המיקרוביום של המעיים שלנו.
מיקרוביום מאוזן הוא קריטי לבריאות שלנו ומשפיע לא רק על מערכת העיכול שלנו, אלא גם על המצב הנפשי שלנו. לצערנו, גורמים כמו תזונה לקויה, מתח, חוסר שינה ואנטיביוטיקה יכולים לשבש את האיזון העדין הזה.
במאמר זה, נחקור את הסימנים לכך שהמיקרוביום שלנו יצא מאיזון ונציע דרכים להחזיר את ההרמוניה למערכת האקולוגית המיקרוסקופית הזאת הנמצאת בגופנו.
1. בעיות במערכת העיכול
במידה וקהילת החיידקים במערכת העיכול יוצאת מאיזון, דבר זה יכול להוביל לבעיות עיכול שונות, כמו נפיחות, גזים, שלשולים ועצירות. מיקרוביום מאוזן מסייע בפירוק המזון, סופג חומרים מזינים ומסנתז ויטמינים. כאשר האיזון מופר, עלול להיגרם נזק לתפקודי העיכול, דבר שמוביל לתסמינים אלה.
2. אי-סבילות למזון
חוסר איזון במיקרוביום שלנו יכול לגרום להתפתחות של אי-סבילות למזון, כמו לדוגמה אי סבילות ללקטוז או לגלוטן. לחיידקי המעיים תפקיד מכריע בפירוק פחמימות מורכבות וחלבונים במזון. כאשר יש חוסר גיוון או חוסר איזון בחיידקים אלו, הגוף עלול להתקשות בעיכול מזונות מסוימים, דבר המוביל לאי סבילות.
3. הפרעות במצב הרוח
מחקרים מצביעים על קשר חזק בין חיידקי המעיים לבריאות הנפשית שלנו. חוסר איזון במיקרוביום יכול להשפיע על ייצורם של נוירוטרנסמיטורים, כגון סרוטונין ודופמין, דבר שעלול להשפיע ולהוביל להפרעות במצב הרוח כמו חרדה ודיכאון.
4. מחלות עור
מצבים בריאותיים הקשורים לעור, כמו אקזמה, אקנה ופסוריאזיס, יכולים להצביע על מיקרוביום לא מאוזן. המיקרוביום של העור והמעיים קשורים זה בזה, וכאשר האיזון של המעיים מופרע, הדבר יכול להתבטא בבעיות עור.
5.מערכת חיסונית חלשה
מיקרוביום מאוזן חיוני למערכת חיסונית חזקה. חוסר איזון בחיידקי המעיים יכול להוביל לתגובה חיסונית מוחלשת, מה שהופך אותנו לרגישים יותר לזיהומים ומחלות.
כיצד להחזיר את האיזון למיקרוביום
1. שימו לב לתזונה שלכם
תזונה מגוונת ועשירה ברכיבים תזונתיים היא המפתח למיקרוביום בריא. התמקדו בצריכת מזון מלא, לא מעובד, כמו פירות, ירקות, חלבונים רזים, דגנים מלאים ושומנים בריאים. מומלץ במיוחד לצרוך מזונות מותססים פרוביוטיים, כגון יוגורט, קפיר, כרוב כבוש וקימצ’י, כדי להכניס חיידקים טובים למעיים. ראו: לא חייב תוספים! אלה מזונות פרוביוטיים המסייעים לעיכול והפחתת דלקת
2. קחו פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה
תוספי פרוביוטיקה מכילים חיידקים מועילים חיים, בעוד פרה-ביוטיקה הם סיבים בלתי ניתנים לעיכול המשמשים מזון לחיידקים אלו. שילוב של פרוביוטיקה וגם פרה-ביוטיקה יכול לעזור להחזיר את האיזון למיקרוביום המעיים. לפני כל שימוש בתוסף, אנו ממליצים תמיד עם רופא כדי לקבל את המלצה מותאמת עבורכם.
3. הפחתת רמות הלחץ
מתח כרוני יכול להשפיע לרעה על המיקרוביום שלנו. שלבו תרגולים להפחתת מתחים, כגון נשימות עמוקות, מדיטציית מיינדפולנס, יוגה או עיסוק בתחביבים שמביאים לכם שמחה, כדי לשמור על סביבת מעיים מאוזנת.
4. הקפידו על שינה מספקת
שינה לקויה יכולה גם לשבש את המיקרוביום שלנו. שאפו לשבע עד תשע שעות שינה איכותיות בכל לילה. לכו לישון בשעות קבועות, צרו שגרת שינה מרגיעה וטפחו את סביבת השינה שלכם כדי להבטיח שינה נינוחה ככל האפשר.
5.הגבילו את השימוש באנטיביוטיקה
אנטיביוטיקה יכולה להציל חיים כאשר משתמשים בה כראוי, אך היא יכולה גם להשפיע לרעה על המיקרוביום שלנו על ידי הרג חיידקים מזיקים ומועילים כאחד. השתמשו באנטיביוטיקה רק כאשר יש צורך והרופא קבע לכם לקחת אותה. אם אתם חייבים לקחת אנטיביוטיקה, שקלו להוסיף פרוביוטיקה כדי לתמוך באיזון חיידקי המעיים שלכם.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל