האם צריכת קפאין פוגעת בספיגת הברזל בגוף?

האם צריכת קפאין פוגעת בספיגת הברזל בגוף?

הקפאין עלול להשפיע על יכולת ספיגת הברזל של גופנו. הצריכה הממוצעת של קפאין בעולם המערבי היא 200 מיליגרם, המגיעים לגופנו דרך צריכת קפה, תה, משקאות מוגזים ואנרגיה. בכתבה זו נדבר על הקפאין והשפעתו על ספיגת הברזל בגופנו.

אגוגו-מגזין בריאות| Agogo | פורסם 22/4/13

יש להגביל את צריכת הקפאין
יש להגביל את צריכת הקפאין

הברזל נמצא במזון בשתי צורות, הצורה הראשונה שלו נקראת האם (Heme), צורה זו נספגת בגופנו ביעילות. הצורה השנייה נקראת נון-האם (Non-heme), הנמצאת במקורות הצמחיים והחי, צורה זו מרכיבה את מרבית הרכב הברזל בתזונה, אך לצערנו היא לא נספגת ביעילות בגופנו. מעבר להשפעת הקפאין על ספיגת הברזל, ישנו גם חומר נוסף הנמצא בקפה הנקרא תאנין, אשר משפיע גם כן על ספיגת הברזל בגופנו.

קבוצות הסיכון למחסור בברזל

במחקר אשר נעשה ב-1983 על השפעת הקפה בספיגת הברזל בגוף, נמצא כי שתיית קפה מפחיתה את ספיגת הברזל בגוף ככל שצריכת הקפה עולה. לכן, אנשים הצורכים כמות גדולה של קפה במשך היום, נמצאים בסיכון גבוה יותר למחסור בברזל. ילדים בגיל ההתבגרות, נשים בהריון, צמחונים, ספורטאים ואנשים הסובלים ממחלות הפוגעות במאזן הברזל בגוף כמו מחלת הצליאק, הם בעלי סבירות גבוהה יותר למחסור בברזל. אלו צריכים להימנע מקפאין באופן מוחלט.

הסימנים למחסור בברזל

מחסור בברזל הוא מצב מסוכן, אשר עלול להוביל לאנמיה, שהיא מחסור בתאי דם אדומים בגוף. עייפות, חולשה, זיכרון לא חד ובעיות באיזון טמפרטורת הגוף, הם רק חלק מהסימנים למחסור בברזל. אם צריכת הקפאין או התזונה שלך הובילה אותך למצב של מחסור בברזל, אתה עלול לסבול מציפורניים שבירות, פצעים מסביב לפה, חוסר טעם ורגישות וכאב בלשון. הפסק את צריכת הקפאין אם אתה סובל מסימנים אלו והתייעץ עם בעל מקצוע.

האפשרויות לטיפול בבעיה

שינוי לצריכת קפה ומשקאות נטולי קפאין עשויה לסייע לגופך בספיגת הברזל. אנשים עם מחסור רציני יותר בברזל. צריכים לעשות שינוי מקיף בתזונה שלהם. כמו אכילת מוצרים המכילים כמויות גדולות של ברזל כמו: בשר, עופות, חלב ושעועית. אם אתה לא מוכן לוותר על הקפה, כדאי שתשתה אותו שעה אחת לפחות לפני שאתה אוכל. צריכה של תוספי ברזל יש לקחת בהמלצה של איש מקצוע בלבד.