אנשים נמנעים מלגעת בדברים שברור מאליו שהם מלוכלכים – מתקן נייר טואלט, פחי אשפה, דברים שבשירותים ציבוריים. אבל על כל דבר מלוכלך אשר ידוע היטב, יש שורה של איומים אשר נמצאים מתחת לפני הרדאר שאנחנו מכניסים לפה שלנו, מתגלגלים עליהם כל לילה, ומשפשפים אותם בקביעות על פנינו. במאמץ לשמור על ניקיון, אושר ובריאות, הנה 20 דברים מלוכלכים מפתיעים ומה צריך לעשות לגביהם.
אגוגו-מגזין בריאות | Agogo | פורסם 24/2/16
מטבח
ספוג
זה קל עבור חיידקים וחלקיקי מזון להילכד בין סדקי הספוג, דבר היוצר תנאים אידיאליים המסייעים לחיידקים להתרבות. לחות וחושך – מה עוד חיידק יכול לבקש?!
אז מה לעשות: נסו ספוג אנטיבקטריאלי וסבוני כלים על מנת להגביל את כמות החיידקים רעים – אבל גם זה לא יעיל מאוד על מנת לשלוט בהתפשטות חיידקים ידועים מאוד לשמצה כמו אי-קולי וסלמונלה. נקטו במשנה בטיחות על ידי חיטוי הספוג לפחות פעם בשבוע על ידי השרייתו בתמיסת אקונומיקה במשך 5 דקות, או במיקרוגל על חום גבוה במשך שתי דקות. (שיטת המיקרוגל הוכחה כמחסלת 99 אחוזים החיידקים!)
לחצני מטבח, ידיות
לוקחים משהו מהמקרר, מוציאים תבלינים מהארון, מחממים את התנור, שמים משהו במיקרוגל-הרבה נכנס בבישול הארוחה, וזה כולל את כלל החיידקים מאותו עוף חי או מוצר לא שטוף.
אז מה לעשות: בכדי למזער את הסיכון, כמה מומחים ממליצים לחטא כל משטח שנמצא בשימוש שכיח במטבח מספר פעמים ביום, במיוחד לפני ואחרי הכנת ארוחה. על מנת לא לדאוג כל הזמן, שימו לידכם מגבונים אנטיבקטריאליים ממש על השיש, כך שתהיה לכם גישה נוחה אליהם.
קרשי חיתוך
עם כל המרכיבים שעפים במטבח, קשה להקפיד על קרשי חיתוך שמיועדים לכל סוג של מזון בנפרד. (ירקות טריים שמניחים אותם על קרש חיתוך מיד אחרי סטייק חי, זה כנראה לא רעיון מוצלח במיוחד). אבל חשוב לשמור על החממה הזו של הפצת זיהומים, נקייה. מדענים חלוקים ביניהם האם עדיף עץ או פלסטיק: לוחות פלסטיק לחיתוך נראים כבטוחים וקלים יותר לניקוי (כי הם לא נקבוביים), אבל ברגע שנוצרים חתכים כתוצאה מחיתוך קבוע, קשה לנקות את החריצים המיקרוסקופיים. עץ, שואב חיידקים אל תוך הליבה שלו, אבל החוקרים חלוקים בשאלה האם החיידקים מצליחים בכלל לעלות אל פני השטח; מחקר אחד מצא כי קרשי עץ אשר השתמשו בהם הרבה, היו יותר בעייתיים מאשר קרשי חיתוך חדשים.
אז מה לעשות: שמרו על לוחות חיתוך הפלסטיק נקיים על ידי שטיפה קבועה במדיח (או שטיפה במים כמעט רותחים אם אין מדיח). את קרשי העץ ניתן להכניס לחיטוי במיקרוגל כדי להוציא את החיידקים החוצה. (אך יש להיזהר- אצל חלק מהמשתמשים קרשי החיתוך נשרפו). תנו לשני סוגי הקרשים ייבוש מוחלט לפני האחסון, על מנת להמעיט בריבוי חיידקים פוטנציאלי. יחד עם זאת, מכיוון שתוצאות המחקר מעורבות, רק כדי להיות בטוחים, יש להחליף על בסיס קבוע קרשים שנוצרו בהם חתכים רבים.
חדר שינה
כריות
כריות אינן רק מכילות נוצות- מסתבר שהן גם יכולות להיות ביתם של מספר סוגים של פטריות מעוררות-אלרגיה. וכל אותן השעות שבהן אנו מזיעים, משירים תאי עור מתים, ומזילים ריר, עוזרים גם הם ביצירת תנאים אידיאליים עבור קרדית האבק, עוד טריגר אלרגני פוטנציאלי.
אז מה לעשות: בנוסף לכביסת המצעים בקביעות (הוראות מדויקות תמצאו למטה), כיסויים אנטי אלרגניים יכולים לעזור להגן על הכריות מפני כניסת חיידקים.
סדינים
קחו את כל הסיבות להיות מודאגים בנוגע לכריות והוסיפו לכך זיעה בהיקף של עד ליטר אחד ללילה.
אז מה לעשות: כביסה וייבוש של הכל על החום הגבוה ביותר שקיים הוא ההמלצה הכי טובה, אבל גם שימוש קבוע באקונומיקה הוא רעיון טוב. (למעשה, מחקרים מראים כי שטיפה טובה וחמה ומנה של אקונומיקה לא רק שיהרגו חיידקים מהבגדים, אלא גם ינקו את המכונה היטב, כך שחיידקים לא יוכלו להתפשט).
חדר אמבטיה
שטיח אמבטיה
שטיחי אמבט מונחים, ספוגים במי מקלחת ונצמדים אל הרצפה, מתאדים באיטיות ובסביבה מוצלת אשר חיידקים ועובש מאוד אוהבים. תוסיפו על זה את העובדה שמרצפות השירותים הוכחו כאחד האזורים המזוהמים ביותר של חדר האמבטיה (להוציא את האסלה, כמובן) וכעת זה ברור למה אנחנו צריכים להעניק קצת מחשבה לגבי שטיח אמבטיה.
אז מה לעשות: לכבס שטיחים פעם בשבוע על החום הגבוה ביותר ועם אקונומיקה (אם אפשר-היצמדו להוראות הכביסה של השטיח, במיוחד אם יש לו ציפוי גומי). ו(ברור) שמרו על הפרדה ממצעים או בגדים. מחצלות עץ עשויות להיות אופציה קלה יותר, שכן חומרי חיטוי למשטח יכולים להחליף את ההלבנה הרגילה, אבל חשוב לזכור לחטא את הרצפה כדי למנוע מחדש מגע חיידקים במחצלת הנקיה.
סל כביסה
כל הלכלוך מהזיעה בתלבושת הספורט, תחתונים ומצעים, נמצאים בשק הכביסה ומלכלים את הסל בעצמו. אז מה לעשות: נסה להשתמש בסל אחד עבור בגדים מלוכלכים, ואחד עבור הדברים הנקיים, ושטפו את הסל המלוכלך יחד עם אותם בגדים! לסלי פלסטיק קשיחים, השתמשו בכל חומר חיטוי למשטח קשה, אבל היו זהירים ממגע עם כל חומר שיכול לגרום לשינוי צבע הבגדים (אקונומיקה למשל).
מברשות איפור ואיפור
אנשים לא צריכים לקבל מחלות מלהתגנדר, אבל הקוסמטיקה כבר ידועה ביכולתה לעשות בדיוק את זה! נראה כי איפור עין הוא הגורם הגדול ביותר לדאגה; באחד המחקרים נמצא כי בתוך שלושה חודשים בלבד של שימוש, ב- 40 אחוזים ממברשות המסקרה שנבדקו היו כמה זוחלים מפחידים שגדלים בתוכן.
אז מה לעשות: כלל אצבע טוב, הוא להחליף איפור עיניים בכל עונה; זרקו קרמים ונוזלים מדי שישה חודשים; וקנו מוצרים כמו שפתון ולק לציפורניים מדי שנתיים.
מברשות שיניים
מחקרים מצאו כי להוריד את המים בשירותים יכול לפלוט החוצה חיידקים הקשורים לשירותים. (איכס!). מיותר לציין, שזה רעיון טוב לאחסן את מברשת השיניים הרחק ממזהמים פוטנציאליים (ולסגור את המכסה לפני שטיפה!).
אז מה לעשות: הקפידו לשטוף מברשות שיניים ביסודיות לאחר השימוש, ואפשרו להן להתייבש לחלוטין, ולהחליפן כל שלושה עד ארבעה חודשים. ובעוד מחקרים לא סוברים שחיטוי המברשת נדרש, הם מתריעים מפני שימוש משותף מברשות שיניים. עם זאת, עבור אלה שהיו חולים לאחרונה (או מקבלים בחילה מהמחשבה על חיידקים) שטיפה בתמיסת אבקת חלב הוא חיטוי בוקר יעיל, כמו לשים מברשת שיניים במדיח. ובעוד זה אולי נראה כי שטיפת פה אנטיבקטריאלית (כמו ליסטרין) יכולה להיות אלטרנטיבה טובה יותר מהמלבין, מחקר אחד מצא כי זה היה יעיל רק כמו לייבש את המברשת לחלוטין , אם כי יש מותגים אחרים (במיוחד Crest-Pro Health ) אשר עבדו טוב יותר.
מגבות
אנחנו מתקלחים על מנת להתנקות, כך שזה יהיה טיפשי להתלכלך תוך כדי שאנו מתייבשים. אך שימוש חוזר במגבות לחות יכול לעולל בדיוק את זה! ייבוש אחרי המקלחת לא רק מייבש את עודפי המים-זה גם מוריד איתו תאי עור מתים וחיידקים (לרבות זיהום הסטפילוקוקוס הנוראי).
אז מה לעשות: הסיכונים נמוכים אם המגבות מוחלפות אחת לשבוע בערך ומתייבשות לחלוטין בין השימושים. בעוד מגבות אנטי-מיקרובליות אכן קיימות, היעילות וההכרח שלהן שנויים במחלוקת-הן אומנם יכולות לצמצם את הריחות, אבל זה כנראה הופך את השכחה לנקות אותן לקלה יותר.
עדשות מגע
מחקר אחד מצא כי יותר מ -80 אחוזים מעדשות המגע שנבדקו היו מזוהמות עם חיידקים, ללא תלות במערכת המשמשת לניקוי (לא שיפשוף בתמיסה או במי חמצן). (וחלק טוענים שהאשמה מוטלת על הוראות הניקוי הלקויות!)
אז מה לעשות: התחילו על ידי ניקוי עדשות המגע לאחר כל שימוש ולהחליף אותן מדי חודש (או לפחות לנקות על ידי השרייה במים כמעט רותחים במשך כמה דקות). אם אתם משתמשים בנרתיק עם טיהור מי חמצן, השרו את הנרתיק בתמיסה נקיה ל- 24 שעות לפני השימוש בו.
על הדרך
אוזניות
הקטנטנות האלה הן לא רק הסיכון ממה שהן מרימות מתחתית תיק חדר הכושר שלנו – השימוש בהן אפילו רק לשעה אחת הוכח כמכסה את האוזניות עם חיידקים מהאוזן.
אז מה לעשות: שימוש במים עם אבזרים אלקטרוניים הוא מסובך, אבל חובבי האוזניות יוכלו לנקות את הגומי הקטן שמתפרק מהם (מונח טכני) על ידי השרייתם במשך 15 דקות בתמיסת חומץ ומים ולהשרות אותם במשך 10 דקות נוספות במים לפני הייבוש. עבור הסוג עם גומי בלתי ניתן להסרה, ניתן להשתמש בתערובת עדינה של מים וסבון על הצד החיצוני של הפלסטיק, ומברשת שיניים נקיה יכולה להסיר כל לכלוך קטן.
מפתחות
כל מי שנוהג -או רק מתכנן לחזור הביתה בסוף היום-ככל הנראה מחזיק בסט שכזה בכיסו, אבל מי חושב על שמירת המפתחות נקיים?
אז מה לעשות: העובדה שמפתחות רבים עשויים מפליז, סגסוגת נחושת, מציעה הגנה מסוימת מפני שהיא אנטיבקטריאלית באופן טבעי. אבל קרצוף המפתחות מדי פעם עם סבון רגיל או באמצעות חיטוי, סביר להניח שלא יפגע, ולכל הפחות יהפוך אותם לנוצצים ובכך לפחות יתן כמה יתרונות אסתטיים.
ארנקים
מחקר על עובדי משרד מצא כי ארנקי נשים היו אחד משלושת הדברים המזוהמים ביותר שהן נגעו בהם לאורך כל היום. למעשה, מחקר אחד (קטן מאוד) מצא חיידקי אי-קולי ב -25 אחוזים מהארנקים שנבדקו (מתוך מדגם של 50 ארנקים).
אז מה לעשות: הגיון בריא (לא להניח אותם על רצפת חדר האמבטיה) וניקוי באופן קבוע, מספיקים כדי למזער את הסיכון. נגבו ארנקי עור עם מגבונים עם חומר חיטוי מדי כמה ימים, ושימו את אלה הניתנים לשטיפה בכביסה (או לשלוח לניקוי יבש) בתדירות של פעם בשבוע.
טלפון
מחקרים שוב ושוב מראים כי טלפונים ניידים הם גורמי סיכון לזיהום, ואנו יכולים להאשים בעיקר את הידיים הלא שטופות שלנו בכך. (מחקר אחד מצא חיידקים צואתיים ב -1 מתוך 6 טלפונים!).
אז מה לעשות: הניקוי הוא פשוט: כבו את המכשיר פעם בשבוע (יותר בעונת ההצטננות והשפעת) ונגבו באמצעות מטלית חיטוי.
מזרני יוגה
הרעיון של מזרון קהילתי הוא מטבעו, דוחה. מי רוצה להתגלגל בזיעה של מישהו אחר במשך שעה? מתאבקים התמודדו במשך שנים ארוכות עם התפרצויות של גזזת, סטפילוקוקוס ואפילו הרפס, ממזרני היאבקות דומים וסופגי זיעה. כעת, כמה רופאים טוענים שהגל החדש במקרים של יבלות ברגליים של ספורטאים קשור בפופולריות ההולכת וגדלה של יוגה.
אז מה לעשות: הבאת מזרון ליוגה ביקראם עשויה להיות אפילו יותר חשובה בגלל כל הפטריות המגעילות והחיידקים שהזיעה פולטת החוצה מהנקבוביות, אבל להביא מזרון אישי הוא לא פתרון טוב בהרבה אם הוא לא טופל כראוי (או אם הוא מושאל לחברים). כדי לשמור על נקיונו, בחרו צד שתמיד יהיה כלפי מעלה ונסו להניח מגבת על המזרון כך שהזיעה לא תיגע בו. בנוסף, מגבון חיטוי עם אקונומיקה מדי פעם הוא לא רעיון רע. לאחר כל שימוש וודאו לתלות את המזרון כך ששני הצדדים יוכלו להתייבש לחלוטין, ומדי פעם לקרצף את המזרון עם מנה קטנה של סבון ומים.
תיק מכון הכושר
אם בתוכו ארוזים באופן קבוע חולצות מיוזעות שנחשפו לכל מיני חיידקים מחדר כושר, למה אנחנו לא שוטפים אותו בתדירות זהה לזו שבה אנו מכבסים את הבגדים עצמם? ויתכן וזה לא רק צעד מוטעה ומסריח- חוקרים מאמינים כי תיקי התעמלות מלוכלכים יכולים להיות אחראים על הפצת זיהומים.
אז מה לעשות: שקלו לאחסן בגדים מלוכלכים בתוך שקיות רשת נפרדות או שקית ניילון סגורה (רק לוודא לא לשכוח אותה להסריח בתיק). רוקנו ואווררו את התיק בין השימושים על מנת להגביל את גידול החיידקים. אבל התיק עצמו, סביר להניח שמונח על מרצפות חדר ההלבשה, אשר ידועות כחממה לחיידקים זיהומיים, אז הקפידו לנקות מלמעלה ועד למטה עם מגבוני חיטוי ולשים אותו בכביסה הכי חמה שניתן אחת לשבוע.
בקבוק מים
להישאר רוויים ובריאים נראה כהולך יד ביד, אבל היו זהירים אל מול חיידקים-קוליפורמים (אשר אי-קולי נכלל בתוכם!) שיכולים לכסות את שטח הפנים של בקבוקי פלסטיק רב פעמיים אם הם לא מנוקים בזהירות. למעשה באחד המחקרים על בקבוקי מים של תלמידים, גילו שהם היו כל כך מזוהמים עד כי אם המים האלו היו מגיעים ישירות מהברז הממשלה הייתה מסווגת אותו כלא ראויים לשתיה!
אז מה לעשות: בחרו בקבוק עם פקק גדול לניקוי קל ולייבוש, ובחרו חומר קשה שאינו נשרט במהלך ניקוי רציני (כמו נירוסטה). בנוסף לשטיפה הרגילה, טבלו אותו בתמיסת אקונומיקה פעם בשבוע (שטפו היטב ויבשו לחלוטין).
נעליים
מחקרים מצאו שנעליים יכולות להכניס עימן הביתה כמויות משמעותיות של חיידקים, ולזהם מרצפות נקיות. מספר מחקרים מצאו כי נעליים יכולות להעביר יותר במדויק חיידקי אי-קולי וחיידקים שיכולים לגרום לדלקת ריאות. וזה לא מפתיע – מדרכות בודאי שאינן מחוטאות בקביעות!
אז מה לעשות: אין פתרון מושלם, אבל מחקר אחד מציע שינוי פשוט והוא, להנהיג מדיניות של אי-נעילת נעליים בתוך הבית.
סלון
שלט טלוויזיה
מחקר היגיינה בבית חולים מצא כי השלטים היו פי שלושה מלוכלכים יותר מכל דבר אחר בחדר, בעוד מחקר אחר מצא כי כמעט מחצית מהשלטים היו נגועים בחיידקי סטפילוקוקוס עמידים לאנטיביוטיקה.
אז מה לעשות: נגבו את השלט עם כל חומר חיטוי למשטחים קשים או במגבון אנטיבקטריאלי באופן קבוע, ובמיוחד אם אדם חולה עשה בו שימוש לאחרונה!