כחלק מהפודקאסט של אגוגו “לחשוב בריא”, התארח אצלנו ד”ר מיקי כהן, מומחה לאורולוגיה ומנהל המחלקה האורולוגית בבית חולים העמק. אתם יכולים לצפות בפרק המלא בערוץ היוטיוב של אגוגו: לצפייה בפרק המלא!
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
בין השאר שוחחנו על נושא הטלת שתן בלילה, מצב רפואי הנקרא נוקטוריה. ובעצם ניסינו להבין מד”ר מיקי כהן, למה רובנו קמים בלילה לעשות פיפי? מתי זה נחשב לבעיה רפואית? איך מאבחנים ואיך מטפלים?
הטלת שתן לילית (נוקטוריה)
שאלה (עורך אגוגו אוזבק תחאוכה): נושא שאני נתקל בו הרבה באתר שלנו, שהרבה אנשים סובלים ממנו ברמות שונות, זה הטלת שטן לילית, מה שנקרא שנקרא נוקטוריה. האם תוכל להסביר לי מה מה זה המצב הרפואי הזה ואיך אנחנו יודעים את ההבדל בין סתם שאנחנו קמים בלילה פעם או פעמיים למצב שהוא רפואי שצריך לגשת לרופא.
תשובה (אורולוג מומחה ד”ר מיקי כהן): אז המושג הזה של לקום בלילה ולתת שתן, נוקטוריה, זה משהו שהוא רק אחד מהסימפטומים שאנחנו רואים אצל אנשים שהם מתחילים להתקשות בהטלת השתן.
אצל גברים, בעצם הצינור של השתן עובר במרכז הערמונית, עם הגיל הערמונית שלנו גדלה אצל כל הגברים. ככל שהיא גדלה יותר החלק האמצעי שלה הוא
לרוב זה שגדל, אפשר לחשוב על זה כמו כאילו שיש איזה תפוז, הקליפה שלו יחסית לא מתרחבת, החלק הפנימי שלו הולך וגדל, ואז באמצע הצינור הזה נלחץ והמעבר של השתן בצינור הופך להיות יותר ויותר קשה.
זה מתבטא בהרבה דברים, כאשר קימה בלילה זה רק אחד מהדרכים. אני יכול להגיד עכשיו כמה וכמה דברים ומן הסתם אנשים שאולי ישמעו את הפודקאסט הזה ויחשבו על עצמם, הם יגידו “אה וואלה זה אני”.
אז אולי הוא לא דווקא קם בלילה הרבה אבל יכול להיות שהוא שם לב שהשתן כבר יוצא לו בזרם יותר חלש, לפעמים השתן בסוף, לקראת הסוף, מתחיל להיות עם הפסקות קצת לפעמים זה נקרא קיטוע סופי.
לפעמים יכול להיות מצב שהוא גומר להשתין יוצא מהשירותים אבל תוך דקות, לא אחרי שעה, אלא תוך דקות, חוזר כי הוא מרגיש שהוא לא השתין עד הסוף. אנחנו קוראים לזה תחושה של חוסר התרוקנות, אז הוא לא מרגיש שהוא הוציא את הסוף, לפעמים אפילו אנשים פשוט נשארים בשירותים ומחכים כדי שזה יגיע ואז עושים מה שנקרא השתנה כפולה, או התרוקנות כפולה.
לפעמים זה מגיע בצורה אחרת לחלוטין. קשה להתאפק, ואז אנשים אתה רואה אותם במהלך היום, וחלק מזה זה גם לקום הרבה פעמים בלילה, אבל אתה רואה אנשים מגיעים למצב שהם כבר לא מסוגלים כמו פעם להחזיק חצי יום או כמה שעות. אתה רואה מישהו נכנס לאוטו נוסע לתל אביב באמצע הדרך עוצר בצד ומחפש איפה להשתין.
אז זה נקרא דחיפות ולפעמים זה גם מה שנקרא דכיפות זאת אומרת הוא לא יכול להתאפק אם מגיע לו השתן, הצורך עכשיו, אם הוא לא יגיע תוך דקות לשירותים הוא עלול לברוח לו כמה טיפות, ולפעמים יותר מכמה טיפות. כל הדברים האלה כולם זה תסמינים של בעיות בהטלת השתן.
אז דיברנו על התסמינים, כל מה שאמרתי קודם זה באמת התסמינים של הטלת השתן, הצורך לקום בלילה זה רק אחד מהם. הרבה פעמים זה אולי הציפור הראשונה אבל לא בהכרח, לפעמים זה יכול להיות דברים אחרים.
עכשיו כשלמישהו יש באמת את כל התסמינים האלה או חלק מהם, ראוי שהוא, רצוי שהוא יגש להתייעץ עם האורולוג.
גורמים ומניעה של הטלת שתן בלילה
שאלה (עורך אגוגו אוזבק תחאוכה): אבל לפני זה, יש מקרים לדוגמה באנשים בריאים שאין להם את המצב הרפואי הזה של נוקטוריה ויש דברים שמשפיעים על הטלת שתן בלילה? לדוגמה אם אני אוכל סוכר או שאוכל לפני השינה או שותה בצורה מסוימת?
תשובה (אורולוג מומחה ד”ר מיקי כהן): חד משמעי!
שאלה (עורך אגוגו אוזבק תחאוכה): אז מה מה אפשר לעשות כדי למנוע את הטיולים האלה לשירותים? אם אני בריא, איך אני מונע את הטיולים האלה?
תשובה (אורולוג מומחה ד”ר מיקי כהן): אז בהחלט וזה משהו שאנחנו גם אומרים לאנשים, הרבה פעמים עוד לפני שמתחילים בטיפול עם תרופות, יש דברים שהם חומרים משתנים, אנחנו כולנו יודעים שאלכוהול גורם לנו לעשות יותר שתן, וגם דברים כמו קפאין, קפה, אז אנשים ששותים הרבה קפה, יש אנשים שהולכים לעבודה במשרד ושותים כוס אחרי כוס של קפה שחור מרוכז והם רצים כל הזמן לשירותים, גם אם זה רק כמות קטנה של נוזל שנכנסה להם לגוף.
אבל כמובן אם אנחנו אוכלים, אם אנחנו שותים הרבה, אם אנחנו נשתה בבת אחת כמות גדולה, לדוגמה מורידים חצי ליטר של בירה בפאב או אפילו בקיץ, אני אוכל רבע אבטיח, רבע אבטיח זה יכול להיות כמו כלום שני ליטר של מים, אז זה מים שנכנסים לי לגוף אני צריך להשתין אותם.
אז אנחנו תמיד אומרים לאנשים, בואו תחשבו מה אתם עושים אולי במובן הזה, אתם שותים ממש לפני השינה? אז בבקשה תפסיקו לשתות, תבדקו את ההרגלים, תפסיקו לשתות קפה, תשתו רק שתיים, שלוש כוסות ביום ותפסיקו את הקפה האחרון בשעות הצהריים אל תגיעו למצב שאתם שותים קפה בלילה, לא הגיוני, אל תשתו בירה בלילה.
זה לא זה לא הפתעה גדולה, מי שהולך לפאבים, נכון, גם מחוץ לפאב יש ריח של שתן, כי אנשים לא הספיקו להגיע לשירותים. כולם שותים מתמלאים ומשתינים בחוץ. ברור שהנושא הזה של ההרגלים אפשר איתו לשנות, אבל כמובן שאנחנו גם מסוגלים לתת טיפולים תרופתיים וגם אפילו ניתוחים לדברים הלה האלה.
אבחון הטלת שתן בלילה
שאלה (עורך אגוגו אוזבק תחאוכה): אז איזה צעדים אתה נוקט כדי לאבחן בעצם את המצב הזה אצל המטופלים? כדי לזהות את זה כמצב רפואי ולא כמשהו של הרגלים שאנחנו מתנהלים איתם?
תשובה (אורולוג מומחה ד”ר מיקי כהן): אז קודם כל, כמובן שיחה, אין אין שום תחליף לשבת עם האורולוג ולהסביר לו מה קורה ואם הוא ישאל אותך את כל הדברים האלה, כמה פעמים אתה קם, האם אתה מרגיש בסוף תחושה של חוסר התרוקנות, אם הזרם נחלש, אם הוא מקוטע, הוא כבר יכול להתחיל את האבחון שלך. אבל יש
כמובן גם דברים כמו אולטרסאונד של דרכי השתן ואז אפשר לראות האם הערמונית גדולה או קטנה, איך נראה כיס השתן, האם התרוקנת עד הסוף שהשתנת, כל מיני סימנים שיכולים להעיד על בעיה.
יש לנו בדיקות שאפילו נקראות בדיקות זרימה, אנחנו מבקשים מהאנשים לבוא לשתות ולהשתין לתוך איזה מין כמו קערה קטנה שמחוברת למד חשמלי שממש מוציא כמו איזה רישום כמו א.ק.ג קטן שממש נותן את המהירות את הזרם, את עוצמת הזרם, ואז אחרי זה אנחנו גם בודקים את זה עם אולטרסאונד קטן אם האיש התרוקן עד הסוף.
יש לנו כמה דרכים גם אובייקטיביות ולא רק סובייקטיביות להבין מה קורה, ואז כמובן אפשר לעשות גם בדיקה, הטיפול התרופתי בעצמו הוא סוג של בדיקה.
איך נשים שונות מגברים
שאלה (עורך אגוגו אוזבק תחאוכה): זה רלוונטי גם לנשים? או שיש קצת הבדל?
תשובה (אורולוג מומחה ד”ר מיקי כהן): יש הבדל, יש הבדל מכיוון שהמנגנון של בעיות מהסוג הזה אצל נשים הוא שונה לחלוטין, זה לא כמו אצל גברים שיש את הפרוסטטה שמפריעה, אצל האישה הסיכוי לחסימה הוא יותר קטן, אצל נשים אנחנו גם רואים דברים מהסוג הזה.
אז לרוב אצלן זה מופיע מאחת משתי סיבות וזה כמובן הרבה פחות שכיח, אחד זה איזשהו משהו שחוסם את השופכה של האישה והשופכה אצל האישה היא מאוד קצרה זה משהו כמו ששה סנטימטר אז זה יכול להיות איזשהו ורידים, כמו דליות שיש ברגליים, אבל משהו שנוצר שם, לפעמים זה איזשהו היצרות שמה, ולפעמים זה פשוט מה שאנחנו רצים רואים אצל נשים מבוגרות צניחה כמו שצונחים או צונח דברים אחרים של רצפת האגן, הדבר הזה לפעמים יכול לגרום לזה שהמהלך של השופכה מתעוות, נוצר איזה כמו כיפוף בשופכה ועד שלא מרימים בחזרה את האיברים של האגן, את הרחם בחזרה למקום שלו, ואת השלפוחית ביחד איתו, בעצם אז ההשתנה היא בעייתית.
השלפוחית של כולנו, פחות או יותר אצל אנשים מבוגרים אמורה להכיל בערך חצי ליטר, אחרי חצי ליטר, יותר מחצי ליטר אנחנו כבר אמורים להתחיל להרגיש תחושה של רצון לתת שתן. בוא נגיד שאצל אדם רגיל, גבר או אישה, כשמגיעים מעל לחצי ליטר לכיוון ה 700 מ”ל, אתה כבר מתחיל לרקוד ריקודים אינדיאנים ואתה ממש מחפש לראות איפה השיחים.
אצל נשים הנושא של קושי במתן השתן הוא פחות שכיח, מה שאנחנו רואים הרבה יותר אצל נשים זה הבעיה של שליטה בשתן או מה שנקרא שלפוחית רגיזה הרבה פעמים.
בנושא הזה, שוב פעם, אנחנו הרבה פעמים מתחילים את הטיפול אצל נשים בזה שאנחנו בודקים שאין איזה דברים אחרים, לפעמים גם בעיות בכיס השתן, לפעמים בעיות שאפשר לתקן אותם על ידי שינוי של הרגלי השתייה, של הדברים מהסוג הזה. לפעמים זה קשור לדלקות חוזרות בשתן, אבל הרבה פעמים זה פשוט כמו שהוא כיס השתן להיות רגיז, יש לזה טיפולים עם תרופות, תרופות האלה יכולות להרגיע כיס שתן רגיז מה שנקרא וזה יחסית מאוד יעיל.
זה הדרך לטפל, יש כמובן מעבר לתרופות עוד דברים נוספים, יש לנו רופאים שיודעים להתעסק במיוחד בבעיה הזאת כשהיא נוגעת לנשיםף אצל גברים כמו שאמרתי גם יכול להיות כיס שתן רגיז, הרבה פעמים זה יותר קשור לנושא של הערמונית, בערמונית אפשר לטפל עם תרופות שמקלות על הטלת השתן, אבל גם יש לנו תרופות שאותם תרופות שהם מרגיעות כיס שהוא עצבני.
אצל גברים, הרבה פעמים כשאין ברירה, אלא להגיע לטיפולים, כגון ניתוח לערמונית, לא אותו ניתוח שדיברנו עליו בהתחלה, של הסרה מלאה של הערמונית, אלא יותר ניתוחים שיוצרים מצב שהצינור שעובר במרכז הערמונית, במקום להיות צינור צר, הופך להיות צינור רחב, ומרבית הטיפולים האלה בעצם מה שעושים זה שאם תרצה לקרוא לזה מרוקנים את החלק האמצעי של הערמונית, פותחים אותו למעשה, ואז המעבר של השתן בצינור הוא יותר טוב.
לסיכום
זה סוגים שונים של טיפולים, יש לא מעט, זה נושא שאפשר לדון בו, אבל זה דורש לרוב אשפוז ולפעמים יום יומיים, ולפעמים אפילו יותר של אשפוז בבית חולים, אבל אחריו הטלת השתן היא טובה ואז מי שהיה עם תרופות להטלת שתן יכול לוותר על התרופות האלה. לצפייה בפרק המלא!
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל