סוכרת היא אחת הבעיות הבריאותיות הגדולות בעולם, אך כיום אין לה תרופה. המחלה ניתנת לניהול באמצעות טיפול מתאים וגילוי מוקדם, לרוב תוך שימוש באינסולין לניהול רמות הסוכר בדם. עם זאת, ישנם מחקרים מתמשכים למציאת תרופה לסוכרת.
בשנחאי, סין, דווח על פריצת דרך רפואית שבה רופאים הצליחו לרפא סוכרת סוג 2 אצל מטופל בן 59 באמצעות טיפול בתאי גזע. הרופאים השתמשו בתאי גזע מהדם של המטופל בכדי לגרום ללבלב שלו לייצר אינסולין באופן עצמאי. לאחר 11 שבועות מההליך, הופסק מתן האינסולין החיצוני למטופל, ולאחר מכן הפחיתו גם את תרופות הפה לניהול הסוכרת. כ-33 חודשים לאחר מכן, הלבלב של המטופל ממשיך לייצר אינסולין באופן עצמאי.
המטופל, שסבל מסוכרת סוג 2 במשך 25 שנים, פיתח סיבוכים כלייתיים שהובילו לצורך בהשתלת כליה. כשנתיים לאחר ההשתלה, סבל מקושי בניהול רמות הסוכר בדם, מה שהוביל את הרופאים לשקול טיפול בתאי גזע. בתהליך זה, תאי גזע מהדם של המטופל הוסבו לתאי איי לבלב והושתלו בלבלב שלו, מה שגרם לייצור רקמת לבלב חדשה שמסוגלת לייצר אינסולין.
במאי 2024 נותר המטופל עצמאי מאינסולין כ-33 חודשים לאחר ההשתלה, מה שמעיד על ריפוי אפשרי לסוכרת סוג 2. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי לוודא שהטיפול יעיל ורחב היקף, וכן לבחון אפשרות לטיפול דומה לסוכרת סוג 1.
העולם עוקב אחר פיתוחים טכנולוגיים חדשניים במיוחד מצד חברות כמו אפל וסמסונג, המפתחות מכשירים לבישים לניטור רמות הסוכר בדם בצורה לא פולשנית, מה שיסייע בזיהוי מוקדם וניהול הסוכרת.
מספר האנשים החולים בסוכרת צפוי לגדול בשנים הקרובות, והמחקר מהווה קרן אור לפיתוח תרופה יעילה שיכולה לסייע למיליוני אנשים ברחבי העולם.
גם ה-FDA בארה”ב אישר טיפול תאי גזע דומה מסין לחברה משיקגו לסוכרת סוג 1. זהו צעד נוסף בבחינת אפשרויות טיפול חדשניות למחלה.
לסיום, יש להמשיך במחקר כדי להבטיח כי הפריצה הזו תוכל להתרחב ולסייע לחולים רבים נוספים בעתיד.