11 מנגנוני ההגנה הנפוצים ביותר של הנפש

11 מנגנוני ההגנה הנפוצים ביותר של הנפש

בין אם שמעתם בעבר על הנושא של מנגנוני ההגנה של הנפש או בין אם אין לכם מושג מה זה אומר, אתם חווים את המנגנונים הנפשיים בצורה כזאת או אחרת באופן קבוע. אנחנו משתמשים במנגנוני הגנה באופן יומיומי בלי שאנחנו כלל מודעים לכך.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

אנחנו נעזרים בהם באופן קבוע כדי להגן על עצמנו מפני חרדה, רגשות קשים ותחושות בלתי נסבלות. אסטרטגיות פסיכולוגיות אלה עוזרות לנו להגן על עצמנו מפני רגשות של אשמה, נטירת טינה ותחושות שעולות שאנחנו חשים כעס, מאוימים או משבר נפשי.

מנגנוני ההגנה הם בלתי נשלטים ופועלים מתוך התת-מודע. במקרים רבים, המנגנונים הללו הם נורמלים וטבעיים. עם זאת, אם נותנים למנגנונים אלו לשלוט בנו, יכולות להתעורר תופעות חמורות כמו היסטריה, פוביה, נוירוזה ועוד הפרעות נפשיות שונות.

אלו הם 11 מנגנוני ההגנה הנפוצים ביותר, עם דוגמאות רלוונטיות מניסיון אישי:

1.הכחשה

מנגנון ההגנה הנפוץ ביותר והידוע ביותר הוא הכחשה, חוסר היכולת להודות או להכיר שמשהו קורה או התרחש בעבר.

אלו שנמצאים במצב של הכחשה לא יכולים ולא מוכנים להתמודד ולהכיר במציאות. לא משנה מה אחרים אומרים להם, הם ממשיכים להאמין באמת שהיא למעשה לא נכונה.

הכחשה היא מנגנון הגנה שמגן על האגו מדברים שאנחנו לא יכולים להתמודד איתם. הכחשה אמנם מונעת כאב והתקפי פאניקה אבל היא גם שואבת אנרגיה ובסופו של דבר גורמת לך להרגיש רע יותר.

בדרך כלל הכחשה לא מגיעה כתופעה בודדת אלא כחלק ממכלול של כמה מנגנונים יחד שעוזרים למוח ולמודעות שלנו להימנע מתחושות בלתי נסבלות.

פסיכולוגים מצביעים על מכורים לסמים ולאלכוהול כאנשים שמפעילים את מנגנון ההכחשה באופן מוגבר. עם זאת, כל אחד מאיתנו הוא בסיכון לחוות מנגנון הכחשה.

באופן אישי אני יכולה לומר שבמצבים רבים הגעתי להכחשה, כאשר סבתי נפטרה במפתיע מתאונת דרכים, פיתחתי מצב של הכחשה למשך חצי שנה, סירבתי להאמין לכך והמשכתי להתנהג כאילו היא עדיין חיה. אפילו המשכתי להרגיש שאני יכולה להמשיך לדבר איתה בכל פעם שהגעתי למצב קשה.

כל מי שניסה לומר לי שסבתי נפטרה ואיננה עוד נתקל בעוינות מצדי, התרחקתי ממנו והרגשתי תחושות שנאה. הדבר הכי נורא התרחש כאשר סוף סוף הודיתי בפני עצמי שהיא נפטרה, זה התקבל אצלי בהלם אדיר. הייתי זקוקה לטיפול מקצועי כדי להתמודד עם הרגשות והתחושות שצפו ועלו בי באותה עת.

מודעה

למצב הכחשה יש השלכות הרסניות ולכן חשוב לגשת לקבלת ייעוץ מקצועי ברגע שאתם חווים בעיה כזו או נתקלים במצב בו חברים ומשפחה נמצאים במצב של הכחשה לאורך זמן.

2.התקה

התקה היא מנגנון הגנה שגורם לדחפים, לרגשות ולתסכולים שלנו להתפרץ דווקא לא על אלו שפגעו בנו אלא בעקיפין על אנשים אחרים שמהווים עלינו פחות איום.

לדוגמה: אם הבוס שלך העביר עלייך ביקורת לא הוגנת ולא אמרת מילה בנידון ואז חזרת הביתה והתפרצת על יושבי ביתך, כנראה שחווית התקה.

נשמע מוכר? זה הרבה יותר נפוץ ממה שחושבים. למעשה,  אני חטאתי בכך, לא פעם ולא פעמיים ואני מאמינה שלא הרגשתי הקלה עד שלא הוצאתי את האגרסיה שלי על מישהו או משהו.

זה יכול היה להיות החתול שלי או האחיינית שלי או כל מישהו אחר אבל העובדה נשארה בעינה, ברגע שהוצאתי את העצבים על מישהו אחר הרגשתי הקלה מיידית ואז אשמה מיידית.

למחרת, חייכתי אל הבוס שלי אבל לא יכולתי לחייך אל האחיינית עליה צעקתי ופה בעצם המשכתי למנגנון הגנה של אינטלקטואליזציה.

3.אינטלקטואליזציה

מודעה

אינטלקטואליזציה הוא מנגנון הגנה בו נעשה שימוש באינטלקט כדי להימנע מעימות עם רגשות ומתחים נפשיים, על ידי חשיבה לוגית או עיבוד של הנושא באמצעים פשטניים.

במילים אחרות, אינטלקטואליזציה הוא מנגנון ש"מוצא תירוץ" ומבאר עבור המוח שלך את כל ההשלכות השליליות שהתרחשו לאחר אירוע לא נעים.

ביום שאחרי, לא יכולתי לחייך לאחיינית שלי ואפילו התעקשתי להמשיך לכעוס עליה כדי להצדיק את עצמי ולא להרגיש כעס או אשמה. במקום להודות שאין לי שום זכות לכעוס עליה, המשכתי להאמין שהיא הטריגר של ההתנהגות שלי.

אינטלקטואליזציה מעניקה לנו מנוחה מהמחשבות על המתח והרגשות השליליים שהתרחשו באירוע הלא נעים ומאפשרת לנו להתייחס רק לעובדות הקרות בשטח בהגיון שיצרנו לעצמנו.

מנגנון ההגנה הזו דומה להכחשה אך הוא שונה בכך שפה אין צורך להכחיש את האירוע שהתרחש אלא ניתן להודות בו אך לא להילחץ ממנו, להימנע מהלחץ שהאירוע גרם לו, מעין הסחת דעת מהמציאות הקיימת בשטח.

4.הדחקה

הדחקה היא תופעה בה שוכחים, המוח מתעלם מאירוע שלילי שהתרחש, זה יכול להיות רגע לא נעים שקרה באוניברסיטה או אפילו דבר ענק כמו תאונת דרכים או מוות של אדם אהוב.

זה לא מצב של הכחשה, זה הדחקה ודיכוי המחשבה עד למצב שאתה ממש מאבד את תפיסת המציאות. אפשר להדחיק כל מצב ולדכא את המחשבה על מאורע שהתרחש אבל את ההשלכות שיכולות להתרחש בעקבותיו לא תשנה.

למשל: אם חווית התעללות מינית או גופנית בזמן שהיית סטודנט, יכול להיות שבעתיד לא תוכל לנהל מערכת יחסים בקלות או אפילו להיות קרוב לבן או בת זוג לאורך זמן בשל בעיית אינטימיות חבויה או פחדים לא מודעים.

מודעה

סוג הדחקה שכזה הוא חמור וקשה להתגבר עליו משום שהוא בדרך כלל מגיע יחד עם הכחשה.

5.דיכוי

הכחשה, הדחקה ודיכוי מופיעים יחד פעמים רבות ויוצרים לא מעט בעיות. כשמנסים לשכוח מבנאדם מסוים ומאירוע ולהוציא אותו מהראש מתבצע מצב של דיכוי. אנשים עם לב שבור עלולים להידרדר למצב שכזה.

למשל: אחרי פרידה קשה שמלווה בשברון לב אנשים מתאמצים להסיר כל נוכחות של האקס מחייהם לתמיד. הם חווים כעס ברמות שונות, נטירת טינה, כאב ולילות חסרי שינה רק כדי להפסיק לחשוב על הפרידה שגרמה לחרדה וכאבי לב.

לצערנו, למרות המאמצים הרבים, גם אלו שמנסים להעלים את הזכרונות זוכרים באופן בלתי מודע רבים מן המצבים שהתרחשו בפרידה והם ממשיכים לצוף בצורות שונות.

המחשבות הללו גורמות לדיכאון ומונעות מהבנאדם לחיות חיים שלמים ומספקים. גם אחרי שהמשיכו הלאה, בנו משפחה מאושרת עם ילדים וזוגיות מאושרת, פרידה קשה עלולה לצוץ בזכרון ברגעים שהכי לא מצפים לכך, זכרונות קשים ולא נעימים.

6.השלכה

בשונה ממנגנונים אחרים, השלכה היא מנגנון שמעט קשה להסביר. השלכה היא מנגנון שממיר את התכונות שלנו והתחושות שקשה לנו לשאת ומשליך אותם על אנשים אחרים.

השלכה משחררת תשוקה או רגש מיידי שהאגו לא מזהה כהשלכה אך הפעולה הזו גורמת להקלה בחרדה.

אנשים עם בטחון עצמי נמוך לוקים יותר בהשלכה מאחרים. יש לי אינספור דוגמאות משל עצמי ואני בטוחה שגם לכם יש דוגמאות שכלל לא קישרתם לתופעה הזו.

בפעם הראשונה שהבנתי שאני חווה סוג כזה של מנגנון הגנה היתה שרק התחלתי לעבוד במשרה חדשה. בתור בנאדם עם בטחון עצמי די נמוך הרגשתי שאחרים לא מכבדים אותי אז הפסקתי לכבד אותם גם.

למעשה, יכול להיות שהם לגמרי כיבדו אותי אבל לא היה לי מושג. שנאתי את אחד הקולגות שלי בצורה קשה, בעצם כתוצאה מקנאה, והחלטתי שגם הוא שונא אותי.

למעשה, הגנתי על עצמי מפני ביקורת, חרדה וחשיבה מוגזמת על הנושא על ידי שכנוע עצמי שכולם שונאים אותי. למעשה, לא היה לכך שום ביסוס במציאות, זו היתה אמונה שיצרתי שהשלכתי עליהם.

7.סבלמיציה

מתוך הרשימה כולה, זה מנגנון ההגנה הבריא ביותר שאותו כדאי ליישם יותר מאחרים. מנגנון ההגנה הזה כולל המרה של רגשות לא בריאים או התנהגויות לא בריאות לפעולות והרגלים חיוביים. פה לא משליכים רגשות שליליים על מישהו אחר, סבלימציה מאפשרת לך להיפטר מהרגשות הללו בצורה בריאה ושלווה.

לדוגמה: בואו נאמר שהבוס שלך משגע אותך, מבקר ויורד עלייך כבר שבוע והתחושה הופכת להיות קשה יותר ויותר מיום ליום, ולפני שנוצר פיצוץ נוצרת בך ההבנה שהמשפחה שלך ואנשים אהובים מסביבך יסבלו ולכן בחרת לנתב את הרגש השלילי לריצה, אימון גופני, יוגה או כל דבר אחר שיהפוך את התחושה לחיובית ויעלים את המרמור שלך כתוצאה מהתנהגותו של הבוס.

8.רציונליזציה

מנגנון הגנה שהמוח יוצר כדי להסביר רגש או התנהגות בלתי מקובלת או לא נעימה בעזרת סיבות הגיוניות או מושכלות למרות שהסיבות הללו כלל אינן קשורות לסיבה האמיתית שבגינה נוצר המצב, הרגש או התחושה השלילית.

רציונליזציה מגינה על האגו או על הערך העצמי ומסייעת להעלים תחושות אשמה, חרטה או חרדה.

לדוגמה: אם נכשלתם במבחן הגמר ואתם מאשימים את המורה במקום את עצמכם בתוצאה המאכזבת. במקום לומר "הייתי צריך להתכונן יותר, הייתי צריך להשקיע יותר זמן" ולקחת אחריות.

אנשים שמשתמשים ברציונליזציה יאשימו את המורה בכך שהוא לא סיפק את האינפורמציה הרצויה, שהוא לא הכין את הכיתה למבחן או שהוא העביר מידע בצורה שגויה כך שזו אשמת המורה בעצם.

נרקיסיסטים משתמשים במנגנון ההגנה הזה באופן קבוע כדי להגן על האגו שלהם ולהאשים מישהו אחר במקומם. רציונליזציה גורמת לנרקיסיסטים להאמין שהם הטובים ביותר והשאר לא טובים כמוהם.

9.רגרסיה

רגרסיה כוללת חזרה למצב של התנהגות ילדותית, ממש התנהגות של ילד, גם אם אתם בשנות הארבעים לחייכם.

רגרסיה מתרחשת כאשר חרדות, פחדים ותחושות חבויות צפות ומופיעות מחדש. כל אחד ואחת מגיבים למצבי לחץ באופן שונה. יש אנשים שצורכים המון אלכוהול ויש כאלה שנכנסים למצב מדיטציה עמוק, – התנהגות שכיחה אצל מבוגרים.

לעומתם יש את אלו שחווים רגרסיה, שמתחבאים מתחת לשמיכה, רצים לאמא או לא יכולים להפסיק לבכות במשך שעות על גבי שעות.

לאחיינית שלי היתה ילדות מלאה בלחצים והיא הרטיבה במיטה בלילה עד גיל 11. עכשיו היא בת 14 והסדינים שלה יבשים באופן קבוע. עם זאת, כאשר אירוע מלחיץ מתרחש, היא מיד מרטיבה במיטה באותו לילה, מנגנון ההגנה של הרגרסיה תוקף אותה.

רגרסיה מופיעה בצורות שונות: חברה שלי בורחת מאחרים, מתחבאת מתחת לשמיכה שלה, בוכה וישנה עד שהיא מרגישה טוב יותר כאשר היא חווה מצבי לחץ. היא אומרת שזה מה שעוזר לה להתמודד עם לחץ כי זה מה שהיא היתה עושה שהיא היתה ילדה והוריה צרחו עליה.

ההתנהגות הילדותית אולי נראית תמימה אבל למעשה זה טבע בעל יצר הרס עצמי. ברגע שאתה לא מתמודד עם תסכול ומבין מה הטריגר שעורר את התסכול וכיצד לעכל ולעבד רגשות שליליים באופן בריא אלא בורח מהם, גדל הסיכוי להתפתחות בעיה נפשית.

10.היפוך תגובה

כאשר משנים רגשות, אימפולסים או התנהגויות לדבר ההפוך ממה שהם באמת, מתרחש היפוך תגובה. מנגנון נפוץ בקרב מאהבים לשעבר ובמקרים של אהבה חד צדדית.

לפני שנים רבות, היה בחור שהיה מאוהב בי נואשות, הוא היה מוכן לעשות כל מה שאני אגיד, רק כדי להיות איתי. אני כלל התחלתי מערכת זוגית אחרת לצערי או למזלי הטוב, והוא בתגובה שינה את היחס שלו כלפיי והתבצע אצלו היפוך תגובה שגרם לכך שהפכתי להיות מוקד לשנאה מבחינתו. ממושא אהבתו הטהורה והאינסופית הפכתי להיות שנואת נפשו.

מנגנון זה הוא הרסני ויכול להוביל להחרבת מערכות יחסים ואפילו לפשיעה. הוא מתרחש בעקבות אשמה, מצבים מביכים, קנאה ורגשות שליליים אחרים. כאשר חשים איום כזה אנחנו בעצם מתחילים להתנהג בצורה הפוכה לצורה בה אנו באמת מרגישים כדי להגן על עצמנו בצורה בלתי מודעת.

11.התרה

מנגנון שמתעורר אחרי שעשינו משהו רע לבנאדם אהוב ואז אנו מיד מתחילים לפעול כדי לעשות משהו טוב שיכפר על המעשה השלילי.

שאנחנו לא עושים משהו חיובי לאחר המעשה השלילי מתחילות תחושות של חרדה ולחץ לגבי הצורה בה התנהגנו.

במקרים מסוימים, יכול להיות שאתה עושה מעשה טוב כלפי מישהו שפגעת בו בצורה מודעת או לא מודעת, רק כדי לרכך את תחושות החרדה והאשמה.

מנגנון הגנה זו נפוץ במיוחד במערכות יחסים זוגיות, פרטנר אחרי ריב יתחיל פתאום לשטוף את הבנאדם השני במחמאות לאחר שהטיח בו מילים קשות.

זה מנגנון נפוץ במיוחד במערכות יחסים מתעללות, בהם הצד המתעלל משתמש במנגנון הזה כדי לנסות לכפר על התנהגות בלתי מתקבלת על הדעת ובלתי הולמת.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.