5 סיבות לכך שבלאגן מזיק לבריאות הנפשית שלך

5 סיבות לכך שבלאגן מזיק לבריאות הנפשית שלך

Avatar of אגוגו
אגוגו

מחקר חדש מראה למה כדאי לנו לחיות חיים נקיים ומסודרים, ללא בלאגן ועומס.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

האם אתם מביטים על הבית שלכם ותוהים איך הוא הפך כל כך עמוס בדברים, או סורקים את המשרד ושואלים את עצכם מאיפה הגיעו כל הפתקיות האלה? מה עם לוח השנה שלכם? – האם הוא מלא בפגישות שנראה כאילו לוח הזמנים שלכם קבוע לעוד שנים רבות? האם תיבת הדואר האלקטרוני שלכם כל כך עמוסה – עד שאתם אפילו לא מנסים לענות על משהו שאינו דחוף? כל העומס הזה, הגופני והנפשי, יכול להפריע לזרימה הטבעית של חייכם – הן ביכולת לנוע והן ליכולת לחשוב.

מסתבר שהרווחה הנפשית שלכם עלולה גם כן להיות קורבן למה שמכונה “אפקט העומס”. אוסף של מחקרים שנעשו לאחרונה על מתח, שביעות רצון מהחיים, בריאות פיזית וקוגניציה- כולם מדברים על ערכה של ההתייעלות.

כאשר אנו חושבים על חוסר סדר – האסוציאציה הראשונה שעולה היא בית מלא בדברים שנאגרו. יחד עם זאת- העומס יכול פשוט להיות הצטברות של יותר רכוש מאשר חלל זמין. אם יש לכם מזכרות של חיים שלמים פזורות באחוזה של 25 חדרים- אז הכל ייכנס בנוחות על מדפים ושולחנות. אבל…זה כמובן עניין אחר לגמרי כאשר אותה כמות של דברים בסופו של דבר מצטופפת בדירת שני חדרים.

מחקר חדש יחסית שנערך בנוגע לתפיסת הסביבה והרווחה הנפשית, בחן את הקשרים בין העומס בבית ובתחושת רווחה הסובייקטיבית. במחקר משנת 2016 שנערך באוניברסיטת ניו מקסיקו- בחנו כיצד החוסר סדר פוגע בתפיסתו של האדם את הבית, ובסופו של דבר ברגשות של סיפוק מהחיים. הנחת היסוד של המחקר הייתה כי מאחר שאנשים רבים מזדהים כל כך עם סביבתם הביתית, המידה שבה היא עמוסה עלולה להפריע להנאה שהם חווים כאשר הם נמצאים בסביבה זו.

החוקרים הגדירו את “הבית” לא רק כבית הפיזי שבו האדם חי, אלא באופן כללי יותר כ-“מכלול רחב יותר של חוויות, משמעויות ומצבים המעוצבים באופן פעיל על ידי האדם ביצירת עולמו”. הבלאגן מקשה על ניווט החיים ועל לעשות מה שצריך כדי לחיות בנוחות. כאשר השולחן שלכם מלא במכשירים, דואר וגאדג’טים אקראיים- זה הולך להיות הרבה יותר קשה לגרום לו להראות נקי ומבריק בצורה משביעת רצון.

החוקרים דגמו מדגם של מבוגרים עם בעיות מתונות עד קלות של “בלאגניסטיות”- באמצעות מכון ללא מטרות רווח המתמחה בסיוע לאנשים כאלה! בנוסף לדירוג התנהגויות הקשורות לעומס שלהם (כגון אי-היכולת למצוא דברים בשל הבלאגן), המשתתפים במדגם של קרוב ל -1,500 מבוגרים בגילאי 18 ומעלה דירגו את המידה שבה הם חשים מחוברים לבתיהם, ראו את רכושם כהרחבה של עצמם, והרגישו שביתם מעניק להם נחמה פסיכולוגית.

שני הגורמים של חיבור לבית ורכוש כהרחבה עצמית- ניבאו באופן חיובי את תחושת הפרט לביטחון פסיכולוגי של הבית. אבל, העומס היה קשור באופן שלילי לתחושת הנחמה הפסיכולוגית של הבית, ובסופו של דבר לרווחה נפשית. כפי שכתבו מחברי המאמר- “הבלאגן הוא לעתים קרובות תולדה ערמומית ובלתי מזיקה של הרצון הטבעי של אנשים להתאים את החללים האישיים שלהם לחפצים.. כאשר העומס הופך למופרז, הוא יכול לאיים פיזית ופסיכולוגית וללכוד את האדם בסביבת בית לא פונקציונלית אשר תורמת למצוקה אישית ולרגשות של עקירה וניכור”.

היפטרות מהבלאגן בבית, ​​נראה כגורם מפתח שאנשים רבים אינם מבינים את השפעתו על רמת האושר שלהם. תהליך זה עלול להיות כואב באותה עת, אבל אמור לעזור לכם להתגבר על מכשול חשוב זה לצורך תחושת רווחה נפשית.

 הנה חמש סיבות להתחיל לייעל את חייכם היום:

1.תחושת רווחה נמוכה

חיים בתוך בלאגן מעכבים את תחושת ההזדהות שלכם עם ביתכם, אשר אמור להיות המקום לנסיגה מן העולם החיצון ומקום לחוש בו גאווה. כפי שאנו רואים במחקר מאוניברסיטת ניו מקסיקו- החזקה של יותר מדי דברים במקום קטן מדי, יוביל אתכם לחוש תחושת ניכור בסביבתכם הטבעית.

2.אכילה לא בריאה

מחקר אוסטרלי-אמריקאי משנת 2017 שנערך באוניברסיטת קורנל, הראה כי אנשים צפויים לאכול יותר עוגיות וחטיפים אם הסביבה שבה הם שוהים כאוטית ולחוצה. כאשר המטבח הניסויי שבו נבדקו המשתתפים היה לא מאורגן ומבולגן, וכך בעצם הם הוכנסו למצב של תפיסת שליטה עצמית נמוכה- הסטודנטים במעבדה אכלו פי שתיים עוגיות מאלה שאכלו במטבח סטנדרטי ומסודר. במילים אחרות-תאכלו יותר ממתקים בסביבה מבולגנת כאשר אתם חשים לא בשליטה.

3.בריאות נפשית ירודה

בסקירה שנערכה בשנת 2017  באוניברסיטת דרום קרוליינה- על מחקרים ממאה השנים האחרונות הנוגעים למתח ורווחה, נמצא כי בחלק מהמחקרים הראשונים שנערכו על מתח ומקום העבודה, סביבה נוחה נחשבה חיונית ל-“היגיינה מנטלית”.

למרות שמחקרים שנעשו לאחרונה נוטים יותר לכיוון של נוחות נפשית יותר מאשר פיזית- ניתן גם ללמוד ולהשליך מהמחקר הקודם שהצגנו מאוניברסיטת ניו מקסיקו- שכפי שהבית צריך להיות מאורגן כך גם המשרד.

מחקרים אחרים על שביעות הרצון במקום העבודה הצביעו על היתרונות של עובדים שהיו מסוגלים להתאים אישית את סביבתם, אבל כאשר הסביבה הזו הייתה מבולגנת, זה עבד פחות. אין ספק, שאפילו תחושת מתח הנגרמת על ידי אימייל עמוס מספיקה כדי לגרום להידרדרות הרווחה הנפשית, כפי שוודאי תוכלו להעיד אפילו מניסיונכם האישי.

4.עיבוד חזותי פחות יעיל

זה ממש קשה יותר לקרוא רגשות של אנשים כאשר הסביבה החזותית שלכם מלאה בגירויים אקראיים. במחקר שנערך באוניברסיטת קורנל בשנת 2016, ובחן את השפעת העומס על תפיסות של סצינות בסרטים- מצא כי כאשר הרקע של הסצנה עמוס מאוד, לצופים היה קשה יותר לפרש את הביטויים הרגשיים על הפנים של הדמויות. אם הממצא הזה נכון גם בחיי היומיום, זה אומר שתהיו פחות מדויקים בלהבין איך אנשים אחרים באמת מרגישים כאשר אתה רואה אותם בתוך חלל מלא עומס.

5.חשיבה פחות יעילה

“עומס נפשי” – הוא מצב נפשי שבו לא ניתן לעכב מידע לא רלוונטי. מחקר שנערך לפני מספר שנים באוניברסיטת טורונטו- מצא כי העומס הנפשי הוא אחד הגורמים העיקריים החשודים בגרימת איבוד זיכרון הקשור בגיל. מחקרי המשך שנערכים שם היום, ממשיכים לתמוך בממצא זה.

אם אתם לא מצליחים לעבור מעל החסימה הפיזית הזו של הרשתות עצביות, כך התיאוריה מציעה, אתם תהיו איטיים יותר ופחות יעילים בעיבוד מידע. כתוצאה מכך, אתם תהיו פחות מוצלחים כשמדובר במשימות זיכרון לטווח קצר, ואפילו במשימות נפשיות ארוכות-טווח יותר, כאשר אתם צריכים לבוא עם מידע שאתם אמורים לדעת- כגון שמות של אנשים, אשר אתם כבר לא מצליחים למצוא בתוך מאגר הידע הלא מאורגן שלכם.

נראה שיש יתרונות בהתייעלות, לא רק ככלי לניהול משק הבית, אלא כתהליך חיוני לשמירה על האושר שלכם בסביבה הביתית ובעבודה. בד בבד, קיצוץ הבלאגן יכול להועיל לבריאות הגופנית וליכולות קוגניטיביות. התחילו “לזרוק את האשפה”- בין אם תיאורטית או פיזית- ובקרוב תרגישו טוב יותר, תהנו מהסביבה שלכם ותחשבו בצורה יעילה ונקייה יותר.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!