כרוב ניצנים הפך לפופולרי יותר מתמיד, מכיוון שרבים גילו כמה מדהימים היתרונות הבריאותיים שהוא מביא עימו.
[lwptoc skipHeadingLevel=”h4″]
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
כרוב הניצנים עשיר בחלבון ודל בקלוריות, כך שהוא מתאים כמעט לכל סוג של דיאטה. הוא קל לבישול וצריכה קבועה ממנו תועיל לבריאות הכללית במובנים רבים.
היתרונות הבריאותיים של כרוב ניצנים
כרוב ניצנים מכיל שלל ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון המסייעים להפחתת הסיכון למחלות והפרעות רבות. חומרים מזינים מסוימים הנמצאים בו בשפע, חיוניים לתפקודי גוף חשובים. ואלו הם:
1.ויטמין C
כוס כרוב ניצנים מבושל מספקת כ-162% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C.
ויטמין זה ממלא תפקיד משמעותי בייצור חלבונים, כמו קולגן, והוא ידוע היטב בזכות יכולתו להילחם בהצטננות ובשפעת. ויטמין C נחוץ גם לתיקון והתפתחות רקמות. (1)
בנוסף, ויטמין C משפר את ספיגת הברזל נון-הם (non-heme),דבר החיוני במיוחד עבור צמחונים וטבעונים.
על פי מחקר, נטילת מאה מ”ג ויטמין סי בארוחה בריאה משפר את ספיגת הברזל ב-67%. (2)
2.נוגדי חמצון חזקים
נוגדי חמצון רבי עוצמה בכרוב ניצנים מסייעים להילחם ברדיקלים החופשיים שעלולים לעורר דלקת בגוף. למרות שדלקת נחשבת לתגובה חיסונית רגילה, דלקת כרונית יכולה להעלות את הסיכון למצבים רפואיים חמורים כולל – מחלות לב, סוכרת וסרטן. (3)
אחד מנוגדי חמצון העיקריים בכרוב ניצנים – קמפפרול, מתהדר ביכולות נוגדות דלקת חזקות להפליא וזה עוזר במניעת מחלות דלקתיות. וזאת עוד טרם זכרנו שנוגדי חמצון עוזרים להילחם במתח חמצוני.
3.חומצות שומן אומגה 3 (ALA)
צמחונים וטבעונים עשויים להתקשות לעמוד בכמות היומית הנדרשת של חומצות השומן אומגה 3, אכילת כרוב ניצנים על בסיס יומי יכולים לסייע בתיקון בעיה זו.
כוס כרוב ניצנים מבושל מספקת לגוף 270 מ”ג של חומצה אלפא לינולנית, מה שהופך אותו לאחד המקורות הצמחיים הטובים ביותר לאומגה 3.
חומצות שומן אומגה 3 ממלאות תפקיד חשוב בהפחתת דלקת, בטיפול בתנגודת לאינסולין, מניעת ירידה קוגניטיבית והפחתת הטריגליצרידים בדם.
שקלו לשלב עד שלוש מנות (235 גרם) של כרוב ניצנים אם אתם טבעונים או שאינכם אוכלים פירות ים או דגים.
4.ויטמין K
אם תאכלו כוס כרוב ניצנים מבושל לארוחת הערב, תספקו לגופכם כ-274% מהדרישה היומית המומלצת של ויטמין K. ויטמין זה מסייע בתהליך קרישת הדם, אשר מונע דימומים. (4)
יתר על כן, ויטמין K חיוני לגדילת העצמות. זה יכול לעזור להפחית את הסיכון לאובדן עצם מתקדם או אוסטאופורוזיס. (5) ויטמין K חשוב במיוחד לנשים לאחר גיל המעבר.
5.סיבים
סיבים תזונתיים הם חומר מזין חיוני נוסף הנמצא בשפע בכרוב ניצנים. סיבים מסייעים בשמירה מפני קפיצות סוכר בדם. בנוסף, הסיבים מונעים בעיות עיכול, כולל עצירות. צריכת סיבים גבוהה משפרת תדירות היציאות ומבטיחה תנועת מעיים סדירה.
הממצאים מראים כי סיבים תזונתיים עוזרים להזין את החיידקים טובים במעיים, מה שמגביר את בריאות העיכול באופן כללי. (6) סיבים מומלצים גם למניעת מחלות לב וכלי דם. כוס כרוב ניצנים מבושל מציעה לפחות ארבעה גרם סיבים תזונתיים.
6.חומרים מזינים נוגדי סרטן
למרות שאין תרופה לסרטן, אנו יכולים להפחית את הסיכון להתפתחותו על ידי תזונה עשירה בנוגדי חמצון, כמו כרוב ניצנים. כרוב ניצנים הוכח כמסייע במלחמה במספר סוגי סרטן, כולל סרטן המעי הגס.
סקירה מדעית העלתה כי כרוב ניצנים יכול להילחם בגורמים מסויימים לסרטן, או קרצינוגנים, וכן להפחית את הנזק החמצוני לתאי הגוף. (7) מחקר אחר הראה כי אכילת ירקות ממשפחת המצליבים, כמו כרוב ניצנים, עשויה לעזור להפחית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. (8)
כאמור לעיל, לכרוב הניצנים יש תוכן עשיר בנוגדי חמצון והוא מסייע בנטרול רדיקלים חופשיים הנוצרים על ידי נזק חמצוני. יש קשר בין נזק חמצוני לסרטן, וזו הסיבה שחשוב ביותר לצרוך מזון עשיר בנוגדי חמצון.
כרוב ניצנים מהווה מקור נהדר לכלורופיל, המשמש כנוגד חמצון ומסייע להילחם בסרטן הלבלב ומוריד את הסבירות למחלות ובעיות רפואיות אחרות.
7.ויטמין A
כוס כרוב ניצנים מכילה כ-13% מהכמות היומית המומלצת לוויטמין A. ויטמין A דרוש בכדי לשמור על בריאות העיניים ולקדם את בריאות העור.
בנוסף, כרוב ניצנים מציע כ-124% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין C. שני הויטמינים נחוצים לתמיכה בגמישות וחוזק העור, ולעידוד ייצור של קולגן. אם אתם מנסים להילחם בקמטים, הקפידו לאכול כרוב ניצנים באופן קבוע.
8.חומצה פולית
כרוב ניצנים שופע גם בחומצה פולית, ומציע כ-24% מהצריכה היומית המומלצת בכוס. אחד מהוויטמינים בקבוצת B, החומצה הפולית, הוא חשוב במיוחד תקופות חיים כגון תקופת הינקות, הריון וגיל ההתבגרות.
לרוב מומלץ לנשים לצרוך כ-400 מק”ג של חומצה פולית על בסיס יומי. נשים בהריון עשויות להזדקק למינון גבוה יותר בהתאם להמלצות הרופא.
חומצה פולית יכולה לעזור להגן על מומים מולדים עיקריים בקרב תינוקות. נשים מניקות עשויות להזדקק גם כן לחומצה פולית. יחד עם זאת, התייעצו עם רופא לפני שתתחילו לאכול כרוב ניצנים באופן קבוע.
כיצד לבשל כרוב ניצנים
כרוב ניצנים אפשר לצלות, לטגן, להרתיח, לאפות או להוסיף למנות מוקפצות. אחת הדרכים הפופולריות והטעימות ביותר לבשל כרוב ניצנים היא לצלות אותם. כרוב ניצנים הופך לפריך מאוד כשצולים אותו.
- התחילו עם ניקוי כרוב הניצנים והורדת הקצוות (הבסיס).
- חותכים אותו לשניים ומעבירים לקערה
- מוסיפים מלח, פלפל שחור, שמן זית ומערבבים בידיים.
- צולים בתנור שחומם על 200 מעלות למשך 40-50 דקות עד שהוא מקבל צבע כהה ויפה.
אם אתם בדיאטה, תוכלו לאדות את כרוב הניצנים, אך קחו בחשבון שאולי לא תאהבו את הטעם.
השורה התחתונה
תוכלו ליהנות מכל היתרונות הבריאותיים של כרוב ניצנים מבלי להתאמץ יותר מדי.
פשוט הוסיפו כרוב ניצנים לתבשילים, מרקים או לכל ארוחה אחרת הכוללת מגוון מרכיבים. בזכות הפרופיל התזונתי המדהים שלו – לכרוב הניצנים מגוון יתרונות בריאותיים, כולל מניעת סרטן.
[mks_toggle title=”מקורות למאמר” state=”close “]
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/
2.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10799377/
3.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19149749/
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321262/
5.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17906277/
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705355/
7.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18293303/
8.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7554064/
[/mks_toggle]
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל