אסתמה – סוגים, גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

אסתמה – סוגים, גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

Avatar of אגוגו
אגוגו

אסתמה היא מחלת נשימה מסכנת חיים הנחשבת למצב כרוני בו דלקתיות חמורה ב-ריאות גורמת לריבוי ליחה, דרכי נשימה צרים ונפוחים, חזה קפוץ, קוצר נשימה, חרחורים, שיעול קבוע ועוד. במאמר זה נרחיב על הסוגים השונים של אסתמה, הסיבות והגורמים, הסימנים והתסמינים ודרכי הטיפול.

למרות שברוב המקרים אסתמה מתחילה בילדות, חוקרים רבים טוענים שאסתמה ואלרגיות הם שני מצבים שיכולים להכות בכל גיל. אסתמה היא מחלה שכיחה לצערנו, אך ניתן למנוע אותה ולטפל בה.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מה הם הסוגים השכיחים ביותר של אסתמה?

יש כל מיני סוגים של אסתמה, כל אחד מהם נוצר על ידי טריגר אחר וכל אחד דורש טיפול מיוחד. הטיפול תלוי בסביבת המגורים, אלרגנים וכמובן סוג האסתמה. לפניכם סוגי האסתמה הנפוצים ביותר:

1.אסתמה אלרגית

אסתמה אלרגית מתרחשת כאשר אלרגיה מעוררת את הסימפטומים הגרועים ביותר שיש לאסתמה.

אבקנים, עובש, בעלי חיים ואלרגיות נפוצות אחרות מתפרצות ללא טיפול רפואי מתאים ומעוררים אסתמה. רגישויות לאוכל יכולה לעורר גם אסתמה אלרגית – התזונה היומיומית שלך משפיעה על כמות הרעלנים ומצבה של המערכת החיסונית שלך.

מדענים גילו קורלציה בין גבינה, חלב פרה, גלוטן, סוכר ושמרים לאסתמה. דיאטת  מניעה יכולה לסייע בהתמודדות.

2.אסתמה לא-אלרגית

יש סוג אסתמה שלא מתעורר בעקבות אלרגיה. אינפקציה של דרכי הנשימה העליונות, שפעת, צינון ועוד, יכולים לעורר אסתמה.

אם אתם סובלים מאסתמה עם סימפטומים של שפעת או צינון, בדרך כלל יעניקו לכם 10-14 יום של טיפול עם משאף קורטיזון.

מדענים ביצעו מחקרים רבים עם חולי אסתמה בהם מוותרים על מאכלים העלולים ליצור רגישות ואלרגיות ונהנים מתזונה “נקייה” הכוללת ירקות, פירות, אגוזים למיניהם וחלבונים עם ערך גליקמי נמוך. המטרה היא להבין מה מהווה את הטריגר של האסתמה.

התוצאות מצביעות על כך שכל חולה אסתמה סובל מדלקתיות שמעוררת את הסימפטומים. כלומר, אם מטפלים בדלקתיות בגוף ניתן להפחית את הסיכון לאסתמה. אם אין דלקתיות, יש פחות סיכוי שהסימפונות שלכם יגבילו את הנשימה ותאי המאסט לא יתעוררו (תא דם לבן הידוע בעיקר בתפקיד שהוא ממלא באלרגיה ומסייע בהגנה על הגוף) וכך הסיכוי להתפתחות התקף אסתמה פוחת.

3.אסתמה תעסוקתית

סוג של אסתמה המתעורר כאשר שואפים חומרים וכימיקלים המעוררים התקף אסתמה. החומרים האלו יכולים להיות עשן, אקונומיקה, חומרים הנמצאים בצבע וסיד ועוד.

אנשים רבים נוטים להתבלבל בין סימפטומים אלה לבין של אלרגיה ומאמינים שיש להם אלרגיה בזמן שבעצם החשיפה לחומרים באופן קבוע ולטווח ארוך מובילה אותם למצב חמור של אסתמה.

4.אסתמה של שיעול

אם יש לכם שיעול יבש וטורדני, יש סיכוי שאתם סובלים מאסתמה. שיעול כבד יכול להשפיע על ילדים ומבוגרים ומתרחש ביום ובלילה. חשוב לצרוך ויטמין D באופן קבוע כאשר מתמודדים עם סוג כזה של אסתמה.

5.אסתמה המתקשרת לפעילות גופנית

אם כל סוג של אימון או פעילות גופנית מוביל אתכם ללחצים בחזה, קשיים בנשימה ושיעול שנעלם ברגע שאתם מפסיקים להתאמן, יכול להיות שיש לכם אסתמה המתקשרת לפעילות גופנית.

יש סיבות רבות בגינן התקף אסתמה מתרחש במהלך אימון גופני. ברוב המקרים הסיבה היא חומרים שמגרים את הריאות כמו עשן סיגריות, בושם או אוויר קר.

6.מחלת נשימה שהתעוררה בעקבות אספירין

מחלה שנגרמת על ידי נטילת אספירין לאורך זמן. למחלה יש סימפטומים של התעטשויות חוזרות, אף מנוזל, פוליפים באף ועוד.

זו רגישות נדירה אך זו אפשרות אז אם אתם לוקחים אספירין באופן קבוע ונתקלים באף סתום, בעיות נשימה והתעטשויות חוזרות שמקשים על הנשימה שלכם באופן קבוע כדאי לבדוק את הנושא.

מה הן הסיבות הנפוצות ביותר להיווצרות אסתמה?

אין סיבה ברורה לכך שאנשים מפתחים אסתמה. סיבות גנטיות וסביבתיות לצד תורשה משחקות תפקיד מרכזי אבל יש טריגרים אחרים שצריך להתחשב בהם.

אנשים עם נשימה בעייתית הם בסיכון ללקות באסתמה כאשר הם נושמים חומרים המעוררים אלרגיות או נמצאים במגע עם בעלי חיים, צמחים או חפצים שעלולים ליצור תגובות אלרגיות ובעקבות כך התקף אסתמה מתרחש. טריגרים מרכזיים הם אלרגנים המגיעים מחשיפה לקרדית האבק, אבקנים ועובש.

פעילות גופנית, דלקות בדרכי הנשימה, לחץ, אוויר קר, עשן סיגריות וזיהום אוויר מובילים לסימפטומים של אסתמה, זה עניין אינדיבידואלי – כל פקטור משפיע על כל אחד בצורה שונה.

חוקרים ממשיכים לחקור את נושא האסתמה ומקורות המחלה. מחקרים מסוימים טוענים שהשמנה ומצב סוציו-אקונומי הם גורמים שגם משפיעים על היווצרות אסתמה אבל אין מספיק מחקר והוכחות בנושא.

מה הם הסימפטומים והסימנים של מחלת האסתמה?

הסימפטומים תלוים בסוג האסתמה שסובלים ממנו אך בגדול אלו הם רוב הסימפטומים הנפוצים:

  • קוצר נשימה. רוב חולי האסתמה מדווחים על בעיות בנשימה בזמן התקף אסתמה וחוסר יכולת לנשום כמו שצריך עד רמת חנק.
  • לחץ בחזה, תחושה שמשהו יושב על החזה, לוחץ על החזה או תקוע בחזה.
  • חרחורים עד רמה שניתן לשמוע קול איוושה גבוה בכל פעם שנושמים.
  • שיעול. התקפי אסתמה מלווים עם שיעול, שיעול שנהיה גרוע יותר בבוקר ומתוך שינה ומהווה בעיה עם חרדה על הבוקר או בעיות שינה לא פשוטות.

הסימפטומים של אסתמה הם משתנים – באים והולכים לפי עונה ומשתנים לפי יום בשבוע. בסתיו ובאביב בדרך כלל הסימפטומים של אסתמה מידרדרים בגלל שיש אבקנים באוויר או אלרגיות המתקשרות לעובש וללחות.

הרבה סימנים וסימפטומים של אסתמה הם לא ייחודיים רק לאסתמה ויכולים להעיד על מחלות או מצבים אחרים לגמרי. לדוגמה: סממנים של אסתמה כמו סחרחורות, אי-נוחות בחזה, עייפות, פרפורים וקוצר נשימה יכולים להיות סימני אזהרה לאסתמה אך גם לעוד מחלות חמורות אחרות, אפילו סרטן.

איך לאבחן אסתמה

אבחון אסתמה מתחיל עם בדיקה פיסית וממשיך עם בדיקת ההיסטוריה הרפואית של החולה. רופא יכול להעניק דיאגנוזה של אסתמה אך מומחים שונים כמו מומחה לאלרגיות או מומחה למחלות ריאה יכולים לתמוך בדיאגנוזה ולהיות מעורבים באבחון.

רופא המשפחה בדרך כלל יתחקה אחר ההיסטוריה הרפואית המשפחתית בכל נושא של אסתמה או אלרגיות ויבדוק היסטוריה אישית של מחלות דרכי נשימה, ברונכיט, אלרגיות או כל תופעה עם סימפטומים של קשיי נשימה, חרחורים ושיעול שהתרחשה בלילות או במהלך אימון גופני.

רופא המשפחה ידרוש מכם לבצע מספר בדיקות קריטיות על מנת לאבחן אסתמה בצורה מדויקת:

  • בדיקת דם היא הכרחית על מנת לאבחן באיזה סוג של אסתמה אתם לוקים. בבדיקות דם ניתן לבדוק את רמת האנטיבודים שמובילים לאלרגיה או למצבים אלרגיים ולאתר את תאי הדם הלבנים הספציפיים שקשורים בדרך כלל לאסתמה אלרגית
  • בדיקת עור לזיהוי אלרגנים היא בדיקה חשובה בדרך לאבחון נכון של אסתמה. הנוכחות של אלרגיה סביבתית או רגישות אלרגנית מעלה את הסיכון לאסתמה. לפעמים בדיקה עורית היא יעילה יותר מאשר בדיקות דם כאשר מדובר בטריגר של אלרגיות שמגיעות מהסביבה.
  • בדיקה בשימוש בטריגרים שיכולים לעורר אסתמה. לעיתים יש לבצע סוג של מבחני מאמץ נשימתיים על מנת לבדוק נשימה בעייתית וכלי נשימה רגישים שמגיבים לאלרגנים או מתכווצים בצורה טבעית. רופא יכול לבצע בדיקת אלרגנים שבודקת דלקתיות שמופיעה בעקבות אלרגיה וניתן גם לבקש הדמיית חזה שיכולה לגלות כליאת אוויר לא תקינה בריאות. בדיקת לב גם חשובה כדי לבודד את התסמינים של האסתמה.
  • בדיקת נשימה בעזרת בדיקה של החנקן החמצני בנשיפה. רמות גבוהות של חנקן חמצני עלולות לעורר דלקת כתוצאה מאלרגיה שיכולה לגרום אסתמה.
  • ספירומטריה, בדיקת ריאות נפוצה שמסייעת לבדיקת תפקודי ריאות דרך נשיפה לתוך צינור מיוחד. מודדים את תפקוד הריאות וכיצד הן מגיבות לאלבוטרול, מרחיב סימפונות שמסייע לקבוע אם יש לכם אסתמה. בדיקת ריאות רגילה לא בהכרח תוכל לקבוע אם יש לכם אסתמה ויש לבצע בדיקה ספציפית לנושא.

איך לטפל באסתמה?

לצערנו, לאסתמה אין מרפא וזו מחלה חמורה עימה חייבים לחיות לטווח ארוך. עם זאת, ניתן לשלוט בחלק מהסימפטומים ולנהל את המחלה כך שתהיה פחות אינטנסיבית ותגביל אותנו פחות. ישנם מספר דרכים לעשות את זה:

  • הימנעות וטיפול בסימפטומים כרוניים כמו קוצר נשימה ושיעול על ידי טיפול מתאים.
  • שמרו על הריאות בתפקוד תקין.
  • ותרו על תרופות לטיפול מהיר ונסו לטפל בתסמינים בצורה הוליסטית.
  • טפלו בסממנים שדורשים טיפול רפואי מיידי.
  • שמרו על פעילות גופנית מתונה ונסו לישון שינה תקינה ונטולת הפרעות.

ניתן לשלוט באסתמה כמבוגר אך אם יש לילד אסתמה, חשוב להדריך אותו וללמד אותו על הדרכים בהם הוא יכול לשלוט במחלה בתמיכה וליווי מלא שלכם כמובן. מה ההמלצות לגבי טיפול מונע אצל ילדים?

  • הקפדה על טיפול רפואי נכון וצמוד שיצמצם סימפטומים קריטיים ומסכני חיים.
  • התרחקות מטריגרים שמעוררים סימפטומים, בלי להגזים. חשוב להימנע מפעילות גופנית שמכבידה על הנשימה אך אסור לוותר על כל פעילות, זה חשוב לילדים ולהתפתחותם. כדאי להתייעץ עם רופא לגבי תרופות שיקלו על ילדים לבצע פעילות גופנית ללא סיכון.
  • צרו תוכנית פעולה ודבקו בה, תוכנית בה יש פירוט של התרופות עם לוח זמנים, דרכים לבדיקת רמת האסתמה, לשמירה על פעילות גופנית ודרכי פעולה למצבי חירום להתמודדות עם סימפטומים מסכני חיים.
  • ישנם שני סוגי תרופות להתמודדות עם אסתמה: תרופות לטיפול מהיר והצלת חיים או תרופות לטווח ארוך. הראשונות מסייעות לחולה להקל על עצמו בעת התקף אסתמה ולהקל על הסימפטומים בעוד שתרופו לטווח ארוך מסייעות לטיפול בדלקתיות בדרכי הנשימה ולהקלה על סימפטומים חוזרים ונשנים.

צורת וסוג הטיפול תלויים בחומרת הסימפטומים. הטיפול לאסתמה מסייע בשליטה בסממנים ומניעת התקפים ונזקים. אם האסתמה תחת שליטה יכול להיות שתוכלו להפחית בתרופות. המצב מסתבך במקרה של נשים בהריון, ילדים קטנים, ואנשים עם אסתמה שקשורה לאימון גופני.

התרופות הנפוצות ביותר לטיפול באסתמה הן:

  • מרחיב סימפונות (ברונכודילטור) בפעולה מהירה ששולט בסממני אסתמה במיוחד בזמן פעילות פיסית.
  • סטרואידים כמו בקלומתאוזן, מומתאוזן, פלוטיקזון, ציקלזוניד שמסייעים למנוע דלקתיות שנגרמת כתוצאה מהאסתמה.
  • מנטלוקאסט חוסם קולטנים של לויקטוריאנים, מקל על התסמינים העיקריים באסתמה ונלחם בדלקתיות שנגרמת כתוצאה מהאסתמה.
  • מרחיב סימפונות (ברונכודילטור) בפעולה לטווח ארוך כחלק מטיפול עם משאף קורטיקוסטרואידים
  • תרופות אנטיכולנרגיות שמסייעות להפחתת ליחה
  • טיפול אנטי-IL5 בו משתמשים לטפל באסתמה אאוזנופילית.
  • טיפול אנטי-IgE שמסייע לטיפול באסתמה אלרגית
  • תאי פיטום, למרות שרק במקרים נדירים רופאים יבחרו באופציה הזאת.
  • סטרואידים מערכתיים שהם סוכנים אנטי-דלקתיים עוצמתיים שלוקחים חלק גדול בטיפול בקשיי נשימה שנגרמים בשל אסתמה אך עם זאת, יש לסטרואידים הללו תופעות לוואי רבות במיוחד בטיפול כרוני.
  • תאופילין, תרופה עם תופעות לוואי רבות לכן רופאים נוטים להימנע ממנה
  • זריקות אנטי אלרגיות ואימונתרפיות שמסייעות להימנע מתלות בתרופות במיוחד במקרים של אסתמה אלרגית.
  • סוגים מסוימים של נוגדנים חד-שבטיים מסייעים באסתמה אך דרוש מחקר רב יותר בנושא.

בניגוד למחלות רבות אחרות, אין שום תרופות סבתא שמסייעות בטיפול באסתמה. אסתמה יכולה להוביל לסיבוכים חמורים, כולל מוות ולכן חשוב לפנות מיד לטיפול רפואי במקרה שתסמינים מופיעים וחשוב להימנע מפעולות שיכולות לעורר התקף אסתמה. עדיף להימנע מגורמים המעוררים את האסתמה מאשר להתמודד עם תופעות לוואי של תרופות נגד אסתמה.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל