פיסטוק – 9 יתרונות בריאותיים

פיסטוק – 9 יתרונות בריאותיים

אגוזי הפיסטוק ידועים בשל יכולות הריפוי הרבות. הם תורמים ללב בריא, משקל גוף מאוזן, חסינות מסוימת מפני סוכרת ולחץ דם גבוה ולא פחות חשוב הוא מערכת עיכול "משופרת".

כלומר כל הויטמינים, המינרלים, החלבונים ואפילו השומנים המצויים באגוזי הפיסטוק הינם חיוניים ביותר עבור בריאות האדם.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.
מודעה

הפיסטוק הינו אחד מזני האגוזים העתיקים בתזונה העולמית. מקורו מהמזרח התיכון, בעיקר משטחי איראן ועיראק של ימינו. ממצאים ארכיאולוגיים טוענים כי הזכר הראשון להתגלותם של אגוזי הפיסטוק לאדם התרחש ב6000 לפנה"ס.

כמו כן, ידוע כי הפיסטוקים גודלו וטופחו על ידי האיכרים באיראן, עיראק וסוריה והוצגו לרומאים לראשונה רק בשנת 100 לספירה. בימינו, פרט למדינות הנ"ל אפשר למצוא גידולי פיסטוק במדינות רבות אחרות, כמו: ארה"ב, אוסטרליה, טורקיה, סין ועוד.

היום ניתן למצוא את האגוז בצורות רבות ומגוונות, כגון: קלופים או לא קלופים, מלוחים או מתוקים. הקליפה המצויה על-גבי כל אגוז ואגוז נועדה לשמור עליו מפני הרס פיזי ולמנוע מחלות זיהומיות בהן יכול ללקות האגוז. ולחילופין, הווריאציה המלוחה או המתוקה עדיפה הרבה פחות על הפיסטוקים הטבעיים מסיבה פשוטה: תוספת של נתרן או סוכר בכמויות תעשייתיות מפחיתה מהערך הבריאותי של האגוזים.

אם אתם רוצים ליהנות ממלוא המטען הבריאותי של הפיסטוקים, העדיפו תמיד את הפיסטוקים השלמים הלא קלופים, ושימו לב, את הלא קלויים.

ההמלצה לאחסון האגוזים היא: קופסאות סגורות הרמטית, מקום קריר ויבש – כך טריות הפיסטוקים לא תאכזב אתכם חודשים רבים.

לאגוזי הפיסטוק סגולות רבות המסייעות לבריאותנו משלל מובנים. הם נמנים בין סוגי האגוזים המעטים המכילים בתוכם את רוב רובם של החומרים החיוניים לאדם בשביל ליהנות מבריאות מקיפה. והרשימה היא ארוכה.

בין היתר, הפיסטוק מכיל פחמימות, חלבונים, שומנים, סיבים תזונתיים, זרחן, אשלגן, תיאמין, ויטמין 6B, בטא-קרוטין, לוטאין וזאהקסנטין, סידן, ברזל, מגנזיום, אבץ, נחושת, מנגן, ויטמין C, ריבופלבין, ניאצין, חומצה פאנטוטנית (ויטמין 5B), חומצה פולית, ויטמין E, ויטמין A וויטמין K. כל הרשימה הזו של חומרים חיוניים מובילה את הפיסטוק לפסגת ההר של מצרך המביא בריאות.

הערך התזונתי של הפיסטוק

עפ"י המחקר של טומאס והבהארדט (2006), אגוזי הפיסטוק יכולים להיחשב לאגוזים דיאטטיים מאחר והערך התזונתי שלהם הוא 160 קלוריות בכל חופן (כ28 גרם) לעומת סוגי אגוזים ופירות יבשים אחרים, כמו: קשיו, אגוזי מלך, שקדים, פקאנים, אגוזי לוז, אגוזי ברזיל ואף ערמונים.

בפיסטוקים תמצאו אחוזי חלבונים גבוהים יותר מאשר בסוגי אגוזים רבים אחרים, ביניהם: שקדים, קשיו, אגוזי לוז, אגוזי מקדמיה, פקאן ואף אגוזי מלך. מדובר ב6 גרם פר חופן. הוכח מדעית ומחקרית כי בשאר זני האגוזים הנ"ל ריכוז החלבון הוא פחות.

מודעה

תכולת השומן, לעומת זאת, היא הנמוכה ביותר בהשוואה לכל אותם סוגים רבים של אגוזים שכבר מנינו. לפי הסטטיסטיקה של טומאס והבהארדט (2006) בפיסטוקים יש רק 13 גרם שומן לחופן.

הפיסטוק יכול לשרת אתכם בתור מקור מצוין לחומצות שומן חד-בלתי רוויות (חומצה אולאית ונוגדי חמצון). צריכתם של פיסטוקים על בסיס קבוע ידועה כמועילה בהורדת ריכוזי ליפופרוטאינים בעלי דחיסות נמוכה (הLDL) שידועים בשמם העממי "כולסטרול רע" ובו-זמנית בעלייה של ריכוז הליפופרוטאינים ה"דחוסים" (HDL) שכונו "הכולסטרול הטוב".

גם רשימה של "שחקנים" במגרש המינרלים היא רחבה מאוד: סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, אבץ, נחושת, מנגן וסלניום. שימו לב, הפיסטוק מכיל את הכמויות הגבוהות ביותר של זרחן בהשוואה לשקדים וקשיו. יתרה מזאת, זהו סוג האגוז המכיל את ריכוז האשלגן הגבוה מבין שאר סוגי האגוזים.

מעניין וחשוב לדעת: להבדיל מסוגי אגוזים רבים אחרים, ביניהם אגוזי לוז ופקאנים, הפיסטוק אינו מכיל כלל נתרן (סודיום). מיותר לציין עד כמה משמחות חדשות אלה עבור אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה מאחר ועליהם תמיד להגביל את כמות הנתרן (או בפשטות מלח) הנצרכת בתזונתם.

לאור הערכים התזונתיים המפורטים לעיל, ניתן להסיק שהפיסטוק הוא לא "עוד סוג של אגוז". מדובר במצרך המביא איתו בריאות שאפשר ואף רצוי לשלב בארוחות במהלך היום או אם אינכם יכולים בלי לכרסם משהו בין ארוחת הבוקר לצהריים, תוכלו ליהנות מהפיסטוק בתור נשנוש עצמאי.

התרומה הבריאותית של הפיסטוק

1.לב בריא

אחד היתרונות הרפואיים של הפיסטוק על-פני אגוזים אחרים הוא העובדה שמדובר באגוזים המטיבים עם הלב. מחקרים מראים שצריכה מתמדת של פיסטוק על בסיס יומיומי יכולה להוריד את הרמות של "כולסטרול רע" (LDL) בגוף. בנוסף, הפיסטוקים מכילים נוגדי חמצון, סטרולים צמחיים טבעיים, חומצות שומן לא רוויות (גם חד-בלתי רוויות וגם רב-בלתי רוויות) – כולם ביחד מסייעים לשמירה על לב בריא ובגדול.

2.שמירה על משקל גוף תקין ומאוזן

מודעה

אגוזי הפיסטוק אמורים להיות בחירה מספר 1 עבור אנשים בדיאטה. הפעם מדובר בראיות חיות של אנשים ולא בדרך מחקרית. מסתבר שהפיסטוקים הטבעיים (ולא קלויים), עם ערכיהם הקלוריים הנמוכים, ריכוזים גבוהים של חלבון ורמות נמוכות של שומנים רוויים לצד רמות גבוהות של שומנים בלתי רוויים, מהווים נשנוש מושלם בהשוואה לאגוזים אחרים ופירות מיובשים כאחד.

3.סיכון מופחת ללקות במחלה ניוונית של מרכז הראייה (ניוון מקולרי או AMD)

הפיסטוק מכיל נוגדי חמצון מסוג קרוטנואידים, כמו: לוטאין וזאהקסנטין. שני החומרים הללו מורידים את הסיכוי של האדם הצורך פיסטוקים על בסיס יומיומי לחלות בניוון מקולרי בגילאים המבוגרים. כך טוענים צ'אן סיו ובלומברג ג'י.בי. מאוניברסיטת טופטס, בוסטון, ארה"ב. לדבריהם, על-מנת להגדיל את הסיכוי להגיע לגיל הזהב ללא AMD, כדאי לשלב בתזונה פיסטוקים וירקות המכילים לוטאין וזאהקסנטין כאחד.

4.מפחית יובש בעור הגוף

אגוזי הפיסטוק מומחים גם בשמירה על לחות העור. על כך יש להודות לרמות מסוימות של שומנים רוויים המצויים בהם. השומנים הללו יכולים לככב בלי שום בעיה בתור שמנים "נשאיים" או בסיסיים בעולם האלטרנטיבי למדי של ארומתרפיה או עיסויים למיניהם.

5.סיבים תזונתיים

אחד היתרונות המשמעותיים של הפיסטוקים על-פני מזונות אחרים הוא שמדובר במקור מצוין לסיבים תזונתיים המסייעים בעיכול נכון ובריא של המזון, בדיוק כמו שזה צריך לקרות. אכילה יומיומית של רק חופן אחד (30 גרם לערך) יגרום לגוף לקבל 3 גרמים של סיבים תזונתיים – מספיק ודי כדי ליהנות ממערכת עיכול בריאה ויציבה.

6.מעורר תשוקה מינית אצל גברים

המחקר שנערך על-ידי אלדמיר אט אל בשנת 2011 אומר במפורש: אגוזי הפיסטוק משפיעים רבות באופן חיובי על התשוקה המינית בקרב גברים. ישנם גם ביסוסים מדעיים נוספים המדגישים כי גברים שצרכו כל יום ביומו כ100 גרם של אגוזי פיסטוק טבעיים למשך שלושה שבועות בלבד שיפרו את התפקוד המיני שלהם בכ50% (עיקר הביסוס הרפואי הסתמך על סריקת אולטרא-סאונד של עבירות הדם באיבר המין הגברי).

7.תכונות אנטי-אוקסידנטיות

אפשר לומר בוודאות שגם הקליפה של הפיסטוקים מכילה רמות מסוימות של נוגדי החמצון. חוקרים מאוניברסיטת טרביאט-מודארס, טהרן, איראן, הצליחו לזהות ולבודד את החומרים השומרים מפני יונים חופשיים (זהו עקרון הפעולה של חומר נוגד חמצון) על-מנת להוסיף אותם לסוגי מזון אחרים. מה שקורה בגוף הוא למעשה חסימה של רדיקלים חופשיים הנוצרים בכל תא כתוצאה מפעולות החיים השגרתיות שלו. הסכנה הטמונה ברדיקלים החופשיים היא התפתחות של סוגים שונים של מחלת הסרטן או מחלות לב.

8.מלחמה בסוכרת

אחד הפלאים הבריאותיים האחרונים-חביבים של אגוזי הפיסטוק הוא שמדובר במזון השולט על סוכרת. הבעיה של מחלה זו היא קישור של סוכרים בחלבונים – מה שלא צריך לקרות במצב טבעי. הסיבוך הנוצר בעקבות קישורים אלה הוא חוסר היכולת של אותם חלבונים לתפקד כראוי – מה שנקרא "גליקציה". חומרים נוגדי החמצון המצווים בפיסטוקים מסייעים לגוף להפחית בכמויות תהליכי הגליקציה המתרחשים בגוף ובכך לשלוט על החמרת הסוכרת.

9.ספיגת ברזל

אגוזי הפיסטוק מכילים כמויות מרשימות למדי של נחושת אשר משתתפת בתהליך של ספיגת הברזל בגוף. ככל שכמות הנחושת גבוהה (עד רמה מסוימת, כמובן), כך יותר ברזל ייספג – מה שיכול להיות מועיל מאוד עבור אנשים הסובלים מבעיות הכרוכות במחסור בברזל (כדוגמת אנמיה).