דיאטה קטוגנית: איך היא עובדת והאם יש לה יתרונות

דיאטה קטוגנית: איך היא עובדת והאם יש לה יתרונות

"קטוגני" הוא מונח המתייחס לדיאטה דלת פחמימות (כמו דיאטת אטקינס). הרעיון שעומד מאחוריה הוא, לצרוך יותר קלוריות מחלבון ושומן ופחות מפחמימות. מקצצים ברוב הפחמימות הפשוטות לעיכול כמו סוכר, משקאות מתוקים, מאפים, לחם לבן.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

איך זה עובד

כאשר אוכלים מעט פחמימות ליום, הגוף מאבד בסופו של דבר את הדלק שהוא יכול להשתמש בו במהירות (הסוכר בדם). זה בדרך כלל לוקח 3 עד 4 ימים. אז הגוף מתחיל לפרק חלבון ושומן לכדי אנרגיה – פעולה אשר יכולה לגרום לירידה במשקל. זה נקרא קטוזיס.

מי משתמש בזה?

אנשים מבצעים דיאטה קטוגנית לרוב כדי לרדת במשקל, אבל היא יכולה לעזור גם בלנהל בעיות רפואיות מסוימות, כמו אפילפסיה. הדיאטה גם יכולה לעזור לאנשים עם מחלות לב, מחלות מוח מסוימות ואפילו אקנה, אבל נדרש יותר מחקר בנושאים אלה.

התייעצו עם הרופא שלכם כדי לבדוק האם ביצוע דיאטה קטוגנית הוא בטוח עבורכם, במיוחד אם אתם סובלים מסוכרת סוג 1.

ירידה במשקל

דיאטה קטוגנית יכולה לעזור לכם לרדת יותר משקל במהלך 3-6 החודשים הראשונים, מאשר מספר סוגי דיאטות אחרות. זה עלול להיות קשור לכך שהגוף צורך יותר קלוריות כדי לשנות שומן לאנרגיה מאשר לשנות פחמימות לאנרגיה. כמו כן, ייתכן כי דיאטות עתירות שומן וחלבון משביעות יותר, כך שאוכלים פחות, אך זה לא הוכח עדיין.

מחלת הסרטן

אינסולין הוא הורמון המאפשר לגוף להשתמש או לאחסן סוכר כדלק. דיאטה קטוגנית גורמת לגופנו לשרוף את הדלק הזה מהר, כך שלא מאחסנים אותו. משמעות הדבר היא שהגוף זקוק – ומייצר – פחות אינסולין. רמות נמוכות אלה עשויות לסייע בהגנה מפני סוגים מסוימים של סרטן או אפילו להאט את הצמיחה של תאים סרטניים. יחד עם זאת, נושא זה דורש יותר מחקר.

מחלת לב

נראה מוזר שדיאטה המבקשת לצרוך יותר שומן יכולה להעלות את רמות הכולסטרול "הטוב" ולהוריד את הכולסטרול "הרע", אבל דיאטה קטוגנית קשורה בדיוק לכך. זה יכול להיות בגלל שרמות האינסולין הנמוכות יותר, המתרחשות בעקבות דיאטה זו, גורמות לגוף להפסיק לייצר עוד כולסטרול. כלומר, הסבירות לסבול מלחץ דם גבוה, חסימת עורקים, אי ספיקת לב ובעיות לב אחרות- נמוכה יותר.

אקנה

פחמימות קושרו לבעיית העור הזו, כך שקיצוץ בהן יכול לסייע. וירידת האינסולין שדיאטה קטוגנית יכולה לעורר, עשויה גם לסייע בהפסקת התפרצויות אקנה (אינסולין יכול לגרום לגוף לייצר הורמונים אחרים המביאים להתפרצויות).

סוכרת

נראה כי דיאטות דלות פחמימות, מסייעות לשמירה על רמות הסוכר בדם נמוכות וצפויות יותר- מאשר דיאטות אחרות. אבל כאשר הגוף שורף שומן לאנרגיה, זה יוצר תרכובות בשם קטונים. אם יש לכם סוכרת, במיוחד מסוג 1, יותר מדי קטונים בדם עלולים לגרום לכם לחלות- כך שחשוב מאוד להתייעץ עם הרופא לפני כל שינוי תזונתי.

ראו: 11 דרכים קלות כדי להפחית את צריכת הפחמימות

אפילפסיה

דיאטה קטוגנית סייעה לשלוט בהתקפים המתרחשים בעקבות מחלה זו מאז שנת 1920. אבל שוב, חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא כדי להבין מה נכון עבורכם או עבור ילדכם.

הפרעות אחרות במערכת העצבים

מודעה

הפרעות אלה משפיעות על המוח ועמוד השדרה, כמו גם על העצבים המקשרים ביניהם. אפילפסיה היא רק אחת מהן, אבל גם לבעיות אחרות ניתן לסייע באמצעות דיאטה קטוגנית כולל – מחלת אלצהיימר, מחלת פרקינסון והפרעות שינה. מדענים אינם בטוחים מדוע הדבר קורה, אבל זה עשוי להיות כיוון שהקטונים שהגוף מייצר כאשר הוא מפרק שומן לאנרגיה, מגנים על התאים במוח מפני נזק.

תסמונת שחלות פוליציסטיות

במחלה זו, השחלות גדולות יותר מכפי שהן אמורות להיות, ושקיקים קטנים מלאים בנוזל נוצרים סביב הביציות. רמות גבוהות של אינסולין עלולות לגרום לזה. דיאטה קטוגנית, אשר מנמיכה את רמות האינסולין המיוצרות והן את הכמות הנדרשת – עשויה לעזור לטפל בבעיה זו, יחד עם שינויים אחרים באורח החיים, כמו פעילות גופנית וירידה במשקל.

ספורט

דיאטה קטוגנית עשויה לסייע להעלות את רמת הסיבולת באימון בקרב ספורטאים כמו רצים ורוכבי אופניים. במשך הזמן, זה עוזר ליחס השריר-שומן, ומעלה את כמות החמצן שהגוף מסוגל להשתמש בו בעת מאמץ. אבל, בעוד שזה עשוי לעזור באימונים, זה עשוי לא לעבוד היטב כמו דיאטות אחרות המיועדות להעלאת ההישגים הספורטיביים.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי הנפוצות יותר, הן בדרך כלל לא רציניות: ייתכן שתחוו עצירות, רמת סוכר מעט נמוכה יחסית בדם, או בעיות עיכול. הרבה פחות נפוץ, דיאטות דלות בפחמימות עלולות לגרום לאבנים בכליות או לרמות גבוהות של חומצה בגוף (אסידוזיס).

דיאטה עם השגחה

כאשר הגוף שורף מאגרים של שומן, זה יכול להקשות על הכליות. והתחלה של דיאטה קטוגנית – או חזרה לתזונה רגילה לאחר מכן, יכולה להיות בעייתית אם אתם סובלים מהשמנה- וזה בגלל בעיות בריאות אחרות שיש סבירות גבוהה שאתן סובלים מהן כמו סוכרת, מחלת לב, או לחץ דם גבוה. אם אתם סובלים מאחת הבעיות הללו, עשו שינויים דיאטטיים באיטיות ולאחר התייעצות עם רופא בלבד.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.