מחלת הצליאק: גורמים, תסמינים, אבחנה, טיפול ומניעה
המשיכו לקרוא למטה

מחלת הצליאק: גורמים, תסמינים, אבחנה, טיפול ומניעה

צליאק (בעברית דגנת) היא מחלה אוטואימונית המתבטאת ברגישות לגלוטן, חלבון המצוי בדגנים מסוימים כמו חיטה. קראו על הגורמים למחלה, התסמינים, דרכי האבחון, הטיפול והמניעה.

הצטרפו לאגוגו בחינם!

ותקבלו ידע לבריאות טובה יותר ישירות למייל.
המשיכו לקרוא למטה

אחת ההנחות השגויות לגבי תפריט ללא גלוטן היא שהסרת גלוטן מהתפריט מסתכמת בגחמה תזונתית או בטרנד תזונה חולף. האמת היא קצת שונה: מחלת הצליאק היא מחלה אוטואימונית קשה הנגרמת ומתעוררת על יד צריכת גלוטן.

אנשים רבים שלוקים במחלה חייבים להימנע מצריכת גלוטן לחלוטין, כלומר: תזונה ללא גלוטן היא הכרחית לבריאותם. אצל רוב האנשים ההשפעה של המחלה היא לא מיידית וקטלנית בדומה לאלרגיות שונות אך היא גורמת סיבוכים רבים לטווח ארוך, אי נעימויות, קוצר נשימה, בעיות בעור ובעיכול ועוד ועוד.

מהי מחלת הצליאק?

אצל אנשים שרגישים לגלוטן, אכילת מזונות שמכילים את החלבון מביאה בעקבותיה תגובה חיסונית אוטואימונית, המשפיעה בעיקר על רירית המעי הדק. רירית זו בנויה מסיסים רבים, שתפקידם העיקרי הוא להגדיל את שטח הפנים של המעי ועל ידי כך, להגביר את יכולת המעי לספוג את רכיבי המזון ולהעביר אותם אל זרם הדם.

מחלת הצליאק היא הפרעה חיסונית אוטואימונית בה הרירית של מעי הדק לוקה בדלקת שמונעת מסיסי המעי הדק לגדל סיסים חדשים ולספוג מזון וויטמינים לאחר צריכת גלוטן. גלוטן הוא למעשה חלבון שהגוף של חלקנו מתקשה לפרק ולעכל.

איפה נמצא גלוטן?

בשלל מוצרי מזון ואפילו מוצרי טיפוח, תוספי מזון ותרופות. המקור הנפוץ ביותר של גלוטן הוא חיטה, שיפון ודגנים ולכן לחמים ומאפים לדוגמה, לא באים בחשבון עבור אנשים שרגישים לגלוטן, הם סובלים מתגובה חמורה של המערכת החיסונית שמגיבה מיד לגלוטן ומייצרת רעלים שפוגעים במערכת העיכול שלהם, כאמור במיוחד בסיסי המעי הדק, אותם חלקים במעי הדק עם התפקיד החשוב בספיגת חומרים המזינים את גופנו.

לאורך זמן כשהסיסים נפגעים, קשה יותר ויותר לגוף לקבל את הויטמינים והמינרלים שהוא זקוק להם וכל רכיבי המזון. חייבים לטפל במקרה כזה בהקדם האפשרי לצמצום פגיעה במערכת העיכול לטווח ארוך, תת-תזונה ומחסור בויטמינים ועוד שאר פגיעות בריאותיות שעלולות להתפתח.

אחד מתוך 141 אמריקאים סובל ממחלת הצליאק ובישראל 1 מתוך 157 לפחות. הצעד הראשון בהתמודדות הוא להפסיק לצרוך גלוטן באופן מיידי ומוחלט, יש לכך תפקיד קריטי לטווח ארוך.

המקורות הנפוצים ביותר של גלוטן הם:

  • לחמים ומאפים;
  • אטריות ופסטה;
  • עוגות ועוגיות;
  • קרקרים;
  • גרנולה ודגני בוקר;
  • פירורי לחם וציפוים, תבלינים שונים;
  • מאכלי ארוחת בוקר כמו קרפים, לחמניות, פרנצ' טוסט, וופלים, פנקייקים;
  • קרוטונים;
  • טורטיות ;
  • בירה.

מעבר, כל מוצר שכולל סולת, ביסקוויטים, לחם, דורום, בורגול, חיטה, שיפון, כוסמין, שעורה ועוד דגנים. גלוטן נמצא במוצרי מדף רבים ללא סימון ראוי ולכן חשוב להיזהר לצרוך מזונות חדשים ללא סימון רלוונטי על התווית ששולל גלוטן. הימנעות מהמאכלים הללו יעזרו להפחית את הסימפטומים של מחלת הצליאק.

מהן הסיבות של מחלת הצליאק?

גם לאחר מחקרים רבים, לא נמצאה תשובה אחת ויחידה שעונה על כך, ישנן השערות. חוקרים רבים טוענים שהמחלה מתפרצת בשילוב של מספר גורמים: גנים, סביבה ותזונה.

המשיכו לקרוא למטה

קראו על  7 מאכלים המסייעים באיזון הסוכר בדם

בימינו, רוב המוצרים שאנחנו צורכים כוללים גלוטן. כאמור, רק לאנשים שלוקים בצליאק יש תופעות לוואי שמשפיעות ישירות על המערכת החיסונית, יוצרות נזק ברירית המעי הדק ומעוררת סימפטומים באופן מיידי. לא ניתן לגרום לעצמך למחלה על ידי צריכת גלוטן מוגברת. חוקרים טוענים שלסביבה ולגנים יש משקל כבד יותר.

מחקר אמריקאי טוען שיש סיכוי של 1 מתוך 22 להתפתחות צליאק בקרב בני משפחה, אם אחד מההורים שלך או אחיך סובל מהמחלה, יש סיכוי גבוה יותר ללקות במחלה. גם אנשים עם מחלות גנטיות או אוטואימוניות הם בסיכון, ואנשים שסובלים ממחלות אלו: מחלות כבד אוטואימוניות, הפרעות בבלוטת התריס, סוכרת, סרטן, אי-סבילות ללקטוז, ליפומה במעי, דלקת מפרקים שגרונית, זאבת, תסמונת טרנר ועוד.

במקרים נדירים במיוחד, ניתוח, דלקת ויראלית, לחץ או טראומה נפשית יכולים להוביל להתפתחות של צליאק. גם הריון והנקה עלולים ליצור צליאק לתקופה מסוימת. מבחינה גנטית, צליאק נפוץ במיוחד בקרב לבנים אמריקאים על פי מחקרים רבים, ביחס למדינות אחרות.

מהם הסימפטומים של צליאק?

המרכז הרפואי באוניברסיטת שיקגו מצא כי יש לכל אחד מאיתנו סיכוי של 1 ל-22 לפתח צליאק אם אחד ההורים או אחים סבלו או סובלים ממצב זה.

המשיכו לקרוא למטה

אנשים רבים חושבים שצליאק היא סוג של אלרגיה למזון, אך יש הבדל מהותי בסימפטומים – אדם עם אלרגיה לחיטה יסבול מגירוד בעיניים וקשיים בנשימה. לגלוטן בחיטה לא יהיה שום קשר להתפרצות התופעות האלרגניות שלו. אדם עם צליאק שיצרוך חיטה יסבול מהגלוטן ויסבול מאי-סדרים במערכת העיכול כמו שלשולים, גזים או עצירות.

לילדים ומבוגרים יש סימפטומים שונים לצליאק. ילדים הופכים עצבניים, חסרי שקט ומלאי חרדה. אילו עוד תופעות אחרות עלולות להתפתח בקרב ילדים?

  • כאבי בטן
  • נפיחות בבטן
  • בחילות והקאות
  • עצירות או שלשולים לאורך זמן
  • צרכים עם ריח חריף במיוחד, יציאות קשות או בצבע מוזר
  • ירידה במשקל

למבוגרים יש סימפטומים שונים שמשפיעים על הגוף וגם על מערכת העיכול:

  • פריחה עם יבלות
  • כאבי בטן
  • נפיחות בבטן
  • התנפחות של הבטן
  • אובדן אנמל בשיניים
  • פצעים בפה
  • תחושות הירדמות ועקצוצים בידיים ובזרועות
  • כתמים על השיניים
  • עייפות כרונית
  • מחלות עור שונות
  • פרכוסים
  • פגיעה בצפיפות העצם
  • כאבי פרקים
  • אנמיה
  • צרבת
  • אצל נשים: פגיעה בפריון, מחזורים בלתי סדירים, הפלות.

15% עד 25% מהאוכלוסיה שסובלת מצליאק נוטה לסבול ממחלת עור בשם דרמטיטיס. מחלת עור זו גורמת לפריחה מגרדת במיוחד עם בליטות ויבלות כואבות. אנשים שסובלים מדרמטיטיס לא סובלים בדרך כלל מבעיות במערכת העיכול אך אנשים עם צליאק סובלים בדרך כלל גם מדרמטיטיס.

ישנן מספר גורמים שמשפיעים על ההתפתחות של מחלת הצליאק:

  • רמת הנזק שנגרמה למערכת העיכול
  • כמות הגלוטן שצורכים
  • הגיל בו התחלת לצרוך גלוטן
  • אורך הזמן בו ינקת כתינוק

איך מאבחנים את מחלת הצליאק?

ברגע שמתחילים להרגיש סימפטומים שמתקשרים לצליאק ופונים לרופא, יש כמה בדיקות דם שעליכם לעשות, כולל ספירת דם מלאה, בדיקת תפקודי כבד, בדיקת כולסטרול, בדיקת אלבומין ובדיקת אנזימי כבד. לחולי צליאק יש בדרך כלל רמות גבוהות יותר של נוגדנים לטרנסגלוטמינאזה רקמתית ונוגדים לאנדומיזיום.

אנשים שסובלים מדרמטיטיס נאלצים לעבור ביופסיית עור לזיהוי צליאק. במקרים נדירים, בהם בדיקות דם וביופסיה לא מובילים לאבחון, יש צורך באנדוסקופיה. אנדוסקופיה היא צינור דק מאוד אליו מחובר מצלמה שאותו מעבירים דרך הפה למעי הדק. המצלמה מעבירה לרופא תמונה מוחשית על נזקים או שינויים במעי הדק ומעניקה מידע שמוביל לדיאגנוזה מפורטת.

קראו על  14 סימנים לכך שיש לכם רגישות לגלוטן

איך מטפלים במחלת הצליאק?

ברגע שאובחנת, יש צורך להפסיק באופן מיידי לצרוך גלוטן. צריך להימנע באופן מיידי מעוגות, לחמים, מאפים, דגני בוקר, פסטות ובירה. שימו לב שאסור לצרוך תרופות או להשתמש במשחת שיניים שיש בה גלוטן, חייבים לשים לב לכל מוצר.

ברגע שתעלימו גלוטן מהתזונה שלכם, תתנו למעי הדק הזדמנות להחלים במהירות רבה יותר ולשפר את ספיגת הרכיבים להם הגוף זקוק.

הסימפטומים של מחלת הצליאק בדרך כלל נעלמים תוך מספר ימים מרגע החלפת התזונה לתזונה ללא גלוטן. חשוב לדון על שינויי התזונה שלך עם רופא המשפחה שלך, במיוחד אם עורכים בדיקות לאבחון מצבים שונים.

אין שום תרופות שיכולות לרפא צליאק. ישנן תרופות שיכולות להקל על סימפטומים לא נעימים של המחלה כמו הקאה, נפיחות, שלשולים ועצירות. אנשים עם מחלות או מצבים שמתרחשים בגלל הצליאק זקוקים לטיפול ספציפי ולתרופות מתאימות.

איך למנוע צליאק?

נכון להיום אין דרך מוכחת למנוע צליאק. אבל, אם תופסים את הסימפטומים מוקדם, ניתן למנוע הרבה סבל שנגרם בגלל צליאק.

מהם הסיבוכים שנוצרים בשל מחלת הצליאק?

קשה ומסובך לזהות את מחלת הצליאק ולכן חולים רבים סובלים ממנה לאורך שנים רבות. הם ממשיכים לצרוך מאכלים הכוללים גלוטן והתוצאה היא נזק מתמשך למעי הדק. שסובלים מהמחלה ללא טיפול, המחלה מתחילה להשפיע באופן שלילי על חלקים שונים של הגוף.

כדי לקבוע את המידה בה הגוף יכול להשתקם ואת שיטות הטיפול חשוב להבין כמה זמן סבלת מהמחלה. הסיבוכים הנפוצים ביותר שמתרחשים בעקבות מחלת הצליאק הם:

המשיכו לקרוא למטה

  • מחסור בויטמינים ומינרלים. הנזק המתמשך למעי הדק מוביל לספיגה גרועה של מינרלים וויטמינים בגוף. יכול להיווצר מחסור בויטמין D, ויטמין B12, ויטמין B, ויטמין B3, חומצה פולית, מגנזיום, אבץ. סיבים, סידן וברזל.
  • אי סבילות של לקטוז. זו סיבה מרכזית בגללה בוחרים חולי צליאק רבים להימנע גם ממוצרי חלב. כאשר המעי הדק ניזוק כתוצאה המהמחלה הוא מאבד את היכולת לעכל גם לקטוז ובמיוחד חלב ניגר וכך חולי צליאק מפתחים גם אי סבילות ללקטוז.
  • אנמיה, ברזל נמוך. ברזל הוא הכרחי כדי להניע את הייצור של תאי הדם האדומים שאחראים לאספקת חמצן לאורך כל חלקי הגוף. כפי שציינו, מחלת הצליאק גורמים לוירידה בספיגת ויטמינים ומינרלים ביניהם גם ברזל. רמות נמוכות של ברזל בגוף גורמות לרמות נמוכות של חמצן בדם ומובילות לרמות נמוכות של אנרגיה, חוסר נשימה ועייפות שהיא תוצאה של האנמיה שנגרמה.
  • אוסטאופורוזיס ודלדול עצם. מחסור של סידן בגוף גורם לעצמות שלך להיות שבירות. אנשים עם מחלת צליאק לוקים במחסור בסידן, מרכיב הכרחי לבניית עצם. שלא מטפלים בבעיה, מחסור בסידן גורם לצפיפות עצם נמוכה או דלדול עצם ממשי והעצמות הופכות להיות שבריריות וחלשות ביותר עד למצב של אוסטאופורוזיס.
  • לימפומה, סרטן קשרי הלימפה. לימפומה הוא סוג של סרטן שמתחיל בתאים שנלחמים בזיהום במערכת החיסונית. לימפוציטים בדם הם חלק מהמערכת החיסונית ומשום שצליאק מוגדרת כמחלה שפוגעת במערכת החיסונית, במצבים מסוימים היא יכולה להדרדר עד למצב של היווצרות לימפומה. זה קורה לעיתים נדירות בלבד.
  • פגיעה במערכת העצבים. חולים שלוקים בצליאק נוטים לפתח בעיות במערכת העצבים כמו נוירפתיה או מתמודדים עם בעיות בשליטה על תנועות הגוף שלהם. בדרך כלל אי סדרים של מערכת העצבים נגרמים עקב מחסור מתמשך בויטמינים ומינרלים.
  • בעיות פוריות. אם את מתקשה להיכנס להריון לאורך תקופה, כדאי גם לבדוק את האופציה של אי סבילות לגלוטן. צליאק עלולה לגרום להפלות ולבעיות פוריות.
קראו על  דברים שמחמירים את הפסוריאזיס (כדאי להימנע מהם)

אלו רק חלק מהסיבוכים שמתרחשים כאשר לא מטפלים במחלת הצליאק. חולי צליאק הם גם בסיכון גבוה לפיתוח בעיות בלבלב, שלפוחית השתן והכבד. בנוסף, מחקרים שונים קושרים את מחלת הצליאק עם תופעות של דיכאון וחרדה אך יש צורך במחקר נוסף לאורך זמן בנושא.

ילדים לעיתים נדירות סובלים מסיבוכים קשים של מחלת הצליאק משום שרוב ההורים מבקרים לעיתים קרובות אצל רופאי המשפחה ולכן יש סיכוי גבוה יותר לאבחן את המחלה. אך אם לא מאבחנים את המחלה בגיל ילדות, ילדים עלולים לסבול מהמצב החמור של התפשלות מעיים, בו חלק מהמעי מתקפל לתוך עצמו.

ילדים שסבלו מצליאק ללא טיפול לאורך זמן סבלו משיניים חלשות בשל אמייל חלש וגם מבעיות של התפתחות מעוכבת.

מאילו מאכלים ללא גלוטן יכולים חולי צליאק להנות?

שמחליפים לתזונה ללא גלוטן, מוותרים על כמות גדולה מסל המוצרים אותו רוב האנשים צורכים באופן קבוע. עם זאת, נהנים מהטבה של שדרוג התזונה לתזונה בריאה ומזינה יותר, תופעה שמתרחשת באופן טבעי על ידי ויתור על מוצרים מעובדים רבים. אז, אילו מזונות חולי צליאק יכולים לצרוך ללא בעיה? ערכנו עבורכם רשימה:

  • פירות וירקות, במיוחד ירקות עתירי עמילן כמו אפונה, תירס ותפוחי אדמה.
  • עדשים, שעועית, אורז, קינואה, כוסמת.
  • מוצרי חלב, במידה ואין רגישות לחלב.
  • טפיוקה.
  • טורטיות מתירס.
  • קמחים עשויים סויה, אורז, תפוחי אדמה, תירס ושעועית.

חולי צליאק חייבים לבדוק את התווית באופן קפדני בכל רכישת מוצר. יש מוצרים לא מסומנים וחשוב לבדוק את האלרגנים הבעייתים במוצר כמו חיטה, שעורה, שיפון כדי להימנע מסיכונים מיותרים.

אם זיהית סימנים של מחלת הצליאק אצלך או אצל ילדיך, חשוב להתייעץ עם רופא בהקדם האפשרי. אל תנסו לאבחן ולדאוג מבלי בדיקות דם ואבחון מקצועי. גם אם אין תרופות שמטפלות בצליאק, חשוב לזהות ולהכיר את מצב המחלה כדאי לדעת אילו נזקים וסיבוכים צריך לאבחן וכיצד לטפל בהם כדי לצמצם נזק עתידי ולשקם את הנזק שנגרם לגוף.

הצטרפו לאגוגו בחינם!

ותקבלו ידע לבריאות טובה יותר ישירות למייל.
מודעה

כנס הבריאות הקרוב של אגוגו!

אנו גאים להציג את האירוע הקרוב של אגוגו. 2 הרצאות בבוקר חד-פעמי! האולם כמעט מלא, נשארו כרטיסים אחרונים! לחצו לפרטים>>


מדריך חינם לקוראי אגוגו!

המדריך שיעזור לכם לשמור על משקל תקין, להיות ערניים וחיוניים יותר והרבה יותר בריאים! המדריך הזה עזר עד היום לאלפי אנשים. כתב אותו ד"ר גיל יוסף שחר (M.D), ראש המרכז לרפואת הרמב"ם.

הגיבו על המאמר..

באפשרותכם להגיב על כל מאמר באגוגו. פשוט הירשמו בקליק לאתר דרך פייסבוק או גוגל.
avatar
  קבל התראות  
קבל התראות

הירשמו לאגוגו בחינם! מעל 43 אלף כבר הצטרפו.

ותוכלו להנות מהניוזלטר של אגוגו, מאמרים, עדכונים לגבי אירועים, תקבלו מיד 2 מדריכים מתנה במייל! והאפשרות להגיב למאמרים באתר.