5 מזונות שחייבים להשרות לפני האכילה

5 מזונות שחייבים להשרות לפני האכילה

השריית מזונות מסוימים יכולה לעזור לנו לשפר את עיכולם וגם את הערכים התזונתיים שלהם. אילו מזונות כדאי להשרות?

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

להלן רשימה של מזונות שכדאי לנו להשרות לפני האכילה:

דגנים

השריית דגנים כמו שיבולת שועל, אורז, קינואה וחיטה יכולה לעזור לנו לסלק את החומצה הפיטית שבתוכם.

חומצה פיטית היא תרכובת הנמצאת בזרעי צמחים, דגנים, אגוזים וקטניות. זהו נוגד חמצון טבעי שעוזר להגן על הזרע עד שהוא מסוגל לנבוט ולצמוח. בעוד שלחומצה פיטית יש כמה יתרונות בריאותיים, יש לה גם השפעות שליליות על בריאות האדם כאשר צורכים אותה בכמויות גדולות.

אחת הדאגות העיקריות עם חומצה פיטית היא שהיא יכולה לעכב את הספיגה של חומרים מזינים מסוימים, כגון ברזל, אבץ וסידן. הסיבה לכך היא שחומצה פיטית נקשרת למינרלים אלו במערכת העיכול, מה שמקשה על הגוף לקלוט אותם. זה יכול להוביל למחסור ברכיבים תזונתיים, במיוחד אצל אנשים שצורכים תזונה עשירה בחומצה פיטית ודלה במינרלים שהיא נקשרת אליהם.

ניתן להשרות שיבולת שועל ואורז במשך 8-12 שעות, בעוד שלחיטה וקינואה עשויים לדרוש זמן השרייה ארוך יותר של 12-24 שעות.

קטניות

השריית שעועית, עדשים וקטניות אחרות יכולה לעזור לרכך אותן ולהפוך אותן לקלות יותר לעיכול. זה יכול גם לעזור להפחית את נוכחותם של לקטינים, שעלולים לגרום לאי נוחות במערכת העיכול.

לקטינים הם סוג של חלבון המצוי במגוון מזונות צמחיים, כולל קטניות, דגנים וירקות. הם ממלאים תפקיד במערכת ההגנה של הצמח ויכולים להיקשר לפחמימות במערכת העיכול.

צריכת כמויות גבוהות של לקטינים עלולה לגרום לאי נוחות במערכת העיכול אצל אנשים מסוימים, כולל תסמינים כמו נפיחות, גזים ושלשולים. הסיבה לכך היא שהם עמידים לעיכול ועלולים להפריע לספיגה של חומרי הזנה במעיים.

עם זאת, חשוב לציין שלקטינים נמצאים גם במזונות בריאים רבים ויש להם גם יתרונות בריאותיים. לדוגמה, מחקרים מסוימים מראים כי לקטינים עשויים להיות בעלי תכונות אנטי-מיקרוביאליות ועשויים לעזור להפחית את הסיכון למחלות כרוניות כגון מחלות לב וסרטן.

מודעה

השרייה, הנבטה ובישול הן כולן שיטות שניתן להשתמש בהן כדי להפחית את רמות הלקטינים בקטניות ובמזונות אחרים.

זמן ההשריה של קטניות הוא 8-12 או למשך הלילה.

אגוזים וזרעים

השריית אגוזים וזרעים יכולה לסייע בהסרת מעכבי חומצה פיטית ואנזימים מסוימים, דבר שיכול להפוך אותם לקלים יותר לעיכול וצפופים יותר בחומרים מזינים.

אפשר להשרות אגוזים וזרעים למשך 20 דקות עד 3 שעות. אפשרי גם למשך הלילה.

פירות יבשים

אולי זה חדש לכם, אבל השריית פירות יבשים יכולה לעזור לרכך אותם ולהקל על לעיסתם. השרייתם גם יכולה לעזור להסיר חלק מתוספת הסוכר וחומרים משמרים שנמצאים לעתים קרובות במוצרי פירות יבשים מסחריים.

יש להשרות פירות יבשים למשך 10-15 דקות

הנבטת זרעים

מודעה

הנבטת זרעים כרוכה בהשרייתם במים לזמן מסוים, עד שהזרעים מתחילים לנבוט.

ההשריה ותהליך ההנבטה מסייעים בפירוק חלק מהתרכובות המעכבות ספיגה כמו חומצה פיטית ומעכבי אנזימים. כמו כן, הנבטים יותר קלים לעיכול והזמינות של החומרים המזינים שבהם עולה. כלומר, הם הופכים להיות בריאים יותר.

זמן ההנבטה יכול לקחת מספר ימים, בין 12 שעות לעד 5 ימים. כל מה שצריך לעשות הוא לשטוף את הזרעים, שבחרתם להנביט, להשרות אותם במים למשך הלילה, לסנן את המים בבוקר ולכסות בבד נקי. מדי פעם אפשר להציץ ולבדוק אם ההנבטה החלה.

לסיכום

השריית מזונות מסוימים יכולה להיות דרך פשוטה ויעילה לשיפור העיכול שלהם וגם לשפר את היתרונות הבריאותיים שלהם.

תוכלו לשלב בקלות את הדגנים והזרעים שהשרתם במגוון מתכונים, החל מדייסת שיבולת שועל ועד לחמים ומוצרי מאפה. ניתן להוסיף אותם גם לסלטים, מרקים ומנות אחרות לתוספת ערכים תזונתיים וטעם.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.