6 פתרונות יעילים לכאב בעצב הסיאטי

6 פתרונות יעילים לכאב בעצב הסיאטי

מתעוררים לפעמים עם כאב חזק מאזור הירך העליונה עד לכף הרגל? סובלים מכאב מטריד בגב התחתון היורד לישבן ולא מפסיק לא משנה מה תעשו? ייתכן שיש לכם עסק עם כאבים בעצב הסיאטי.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.
מודעה

גישות הטיפול השונות בסיאטיקה תלויות תמיד בגורם לנזק האנטומי של העצב, לכן, שווה תמיד לקבוע תור אצל איש מקצוע.

באותו נושא: הגורמים והתסמינים לכאבים בעצב הסיאטי

חלק מהרופאים אוהבים להשתמש בתרופות אנטי-דלקתיות, משככי שרירים או סטרואידים כדי לטפל בכאבים בעצב הסיאטי, אך ישנם הוכחות אמיתיות לכך שטיפול פיזיולוגי, כירופרקטיקה ומתיחות יכולים לשפר דרמטית את המצב.

1.כירופרקטיקה

כירופרקטיקה היא שיטת טיפול המנסה להשפיע על עמוד השדרה באמצעות תנועות ידניות. בשנים האחרונות, שיטת טיפול זו זוכה להכרה ולגיטימיות בקרב הרפואה.

סוגים שונים של פריצות דיסק משפיעות באופן שונה על הכאב בעצב הסיאטי, חלקן גורמות לכאב עצבי חזק יותר. לרופאים, חשוב לדעת אילו פציעות בעמוד השדרה יש למטופל כדי שהוא יוכל להתאים את גישת הטיפול המתאימה.

ניתן לאבחן את הסיאטיקה באמצעות בדיקה אצל כירופרקט, או צילום רנטגן אצל הרופא ובדיקות אחרות כמו MRI, כדי לחקור את הנזק בעמוד השדרה.

לאחר האבחון, הכירופרקט מתאים טיפול אשר מטרתו לייצב מחדש את הדיסקים ולמנוע את בליטתם לתעלת עמוד השדרה, המקור לכאב.

מחקר שהשוואה תוצאות של 102 מבוגרים, אשר סבלו מכאב בעצב הסיאטי, מצא כי אלו אשר טופלו בשיטה כירופרקטית חוו פחות כאבים מקומיים, פחות ימים בהם סבלו מכאבים, ופחות מקרים של כאב בינוני או חמור בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול.

2.יוגה ומתיחות

לקריאה מורחבת: 6 מתיחות סיאטיות למניעת והקלת כאבי גב וירך

תנועות מסוימות עלולות להחמיר את הכאב הסיאטי, אך תנועות מסוימות יכולות לסייע בהקלת הכאב.

אנשים מסוימים עלולים לחוות החמרה בכאב לאחר ישיבה/עמידה ממושכת או תנועות חדות. תנועות שנוטות להגביר את הכאב הם בדרך תנועות המקצרות את עמוד השדרה, כמו הרמת הרגליים, תנועת הברכיים לכיוון החזה או סקוואטים.

מודעה

מאידך, תנועות המאריכות את עמוד השדרה כמו מתיחות, יוגה, או שכיבה יכולים לסייע ליציבה טובה של הגוף ולהפחתת קשיחות, דלקתיות וכאב.

מחקרים מצאו כי יוגה בטוחה ויעילה לאנשים המתמודדים עם כאב סיאטי. חלק מהתנועות החשובות ביותר למניעת כאבים בעצב הסיאטי מכוונות לגב, מחזקות אותו ומשחררות אזורים תפוסים. תרגילים מסוימים למניעת כאבי גב וחיזוק שרירי הליבה של הגוף אף ניתנים למטופלי העצב הסיאטי לאחר ניתוח.

דוגמה לתנוחת יוגה המתמקדת בשריר הפיריפורמי, המסייעת במניעת דלקתיות ומונעת לחץ על העצב הסיאטי.  

3.אקופונקטורה ועיסוי רפואי

אקופונקטורה היא שיטת טיפול סינית מסורתית השואפת להשיג ולשמור על פתיחת הערוצים האנרגטיים הטבעיים של הגוף. בשיטה זו משתמשים במחטים קטנים, ללא כאב המתמקדים בערוצים שונים בגוף. שיטה זו הוכחה כיעילה במספר מחקרים לטיפול והקלה בכאבים כרוניים, כולל סיאטיקה.

בדומה, עיסוי רפואי היא עוד שיטה (לא ניתוחית), בעלת גישה הוליסטית לפתיחת השרירים, רקמות והאנרגיות של גופנו, שיפור זרימת הדם וטיפול בכאב. עיסוי רפואי יכולה לסייע להקלה בכאבים בגב התחתון, הרגעת השרירים ואף לסייע בשחרור אנדרופינים, כימיקלי "מצב רוח טוב" הפועלים כשמשככי כאבים.

4.הימנעות מישיבה ממושכת

ישיבה ארוכה במשך שעות, בעבודה, או בבית מול הטלוויזיה, יכולה להחמיר את מצב הדיסקים בעמוד השדרה ואת כאבי הגב. טיפולים רבים בסיאטיקה ממליצים על תנועה, בשילוב עם תרגילים ממוקדים, אלו משחררים אזורים דלקתיים בגופנו.

מודעה

שילוב מתיחות מסוימות או תרגילים איזומטריים (תרגילים המשלבים תנועה מעטה כמו פלאנק למשל) יכולים להקל על הכאב בעמוד השדרה והרגליים, וגם לחזק את הגוף. בכל פעם שהתסמינים מחמירים ניתן לבצע מתיחות ותרגילים ולמנוע ביקור אצל הרופא.

התחילו לגוון בין ישיבה לעמידה ובצעו הליכות קצרות. כוונו לבצע יותר צעדים בכל יום ויותר מרחק.

5.השתמשו בכריות חימום

אנשים רבים מוצאים הקלה בשימוש בכריות חימום זולות בחום נמוך ובינוני, הממוקמות בחלק התחתון של הגב למשך 15 עד 20 דקות בכל יום. ניתן לתרגל זאת מספר פעמים ביום, כל שעתיים שלוש, בעבודה או בבית.

גישה דומה, אשר עובדת טוב היא אמבטיות חמות, מאחר וחום מסייע בשחרור השרירים התפוסים ומסייע לזרימת הדם.

בעוד חלק מהאנשים מוצאים שטיפול בחום יעיל בשבילם, אנשים מסוימים חווים את ההפך ומוצאים הקלה בשימוש של חבילת קרח למשך 10 עד 15 דקות כל שעתיים שלוש.

אם עדיין הכאב לא עובד בצורה טבעית, רוב הרופאים ממליצים על משככי כאבים כאשר התסמינים מחריפים.

6.הפחתת הדלקתיות

מעריכים כי ל-5 עד 10 אחוזים מהסובלים מכאבי גב תחתון יש סיאטיקה, וישנם מספר אלמנטיים אישיים ותעסוקתיים אשר יכולים להגביר את הסיכוי לכאב בעצב הסיאטי. כמו גיל, אנשים גבוהים, לחץ נפשי, עודף משקל או השמנה, ישיבות ממושכות, עישון, וחשיפה מוגברת לתנודות רכב (לדוגמה: נהגי אוטובוס, משאיות).

רבים מגורמים סיכון אלו מעודדים דלקתיות, המקשה לריפוי מפציעות ומגבירה את הכאב. כדי להילחם בדלקת ולהגביר את הסיכוי לתחושה טובה יותר, וודאו שאתם אוכלים מזונות בריאים ומזינים, הימנעו מעישון, בצעו פעילות גופנית והקפידו על שינה נאותה.