נסיגת חניכיים: גורמים, דרכי טיפול ומניעה

נסיגת חניכיים: גורמים, דרכי טיפול ומניעה

נסיגת חניכיים היא התהליך במהלכו השוליים של רקמת החניכיים המקיפה את השיניים מתבלה או נסוגה לאחור, וכך חושפת חלק גדול יותר מהשן, או את השורש של השן. כשאדם סובל מנסיגת חניכיים, "כיסים" או פערים, נוצרים בין השיניים וקו החניכיים, וגורמים לסביבה שבה קל לבקטריה הגורמת למחלות להיבנות. אם המצב לא מטופל נכון, הרקמה התומכת ומבנה העצם של השיניים עלולים להיפגע באופן חמור, ואף עלול להוביל, בסופו של דבר, לאובדן השן.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.
מודעה

נסיגת חניכיים היא בעיה דנטלית נפוצה. רוב האנשים לא יודעים שיש להם נסיגת חניכיים מאחר והיא מופיעה בהדרגה. הסימן הראשון לנסיגת חניכיים הוא בדרך כלל רגישות בשיניים, או שתשימו לב לשן הנראית ארוכה מהרגיל. בדרך כלל ניתן להרגיש חריץ ליד קו החניכיים.

נסיגת חניכיים היא לא משהו שתרצו להתעלם ממנו. אם אתם חושבים שהחניכיים שלכם נסוגים, קבעו תור אצל רופא השיניים שלכם. ישנם טיפולים אשר עשויים לתקן את החניכיים ולמנוע נזק עתידי.

מדוע חניכיים נסוגים?

ישנם כמה גורמים אשר עשויים לגרום לחניכיים שלכם לסגת, כולל:

מחלות שקשורות למיסב השן. אלה דלקות חניכיים בקטריאליות שהורסות רקמת חניכיים ואת העצמות התומכות אשר מחזיקות את השיניים שלכם במקום. מחלות חניכיים הן הגורם העיקרי לנסיגת חניכיים.

הגנים שלכם. חלק מהאנשים עשויים להיות בסיכון גבוה יותר למחלות חניכיים. למעשה, מחקרים מראים כי 30% מהאוכלוסייה עשויים להיות רגישים למחלות חניכיים, ללא קשר לכמה טוב הם דואגים לשיניים שלהם.

צחצוח שיניים אגרסיבי. אם תצחצחו את השיניים שלכם יותר מדי חזק או בצורה לא נכונה, זה עשוי לגרום לאמיל על השיניים שלכם להתמוסס ולחניכיים שלכם לסגת.

טיפול שיניים לא מספק. צחצוח, שימוש בחוט דנטלי או שטיפה במי פה אנטי-בקטריאליים באופן לא הולם גורמים לרובד השיניים להפוך בקלות לאבנית (tartar) – חומר קשה אשר נבנה על ובין השיניים שלכם וניתן להסרה רק בזכות שיננית מקצועית. זה עשוי להוביל לנסיגת חניכיים.

שינויים הורמונליים. תנודות ברמות ההורמונים הנשיים לאורך חיי האישה, למשל תקופת הבגרות, הריון וגיל הבלות, עשויות לגרום לחניכיים רגישים יותר ויותר פגיעים לנסיגת חניכיים.

מוצרי טבק. יותר סביר למצוא רובד השיניים דביק (פלאק) אצל משתמשי טבק. קשה להוריד אותו והוא עשוי לגרום לנסיגת חניכיים.

שחיקה וחריקת שיניים. חריקת או שחיקת השיניים שלכם עשויה להפעיל יותר מדי כוח על השיניים, ובכך לגרום לחניכיים לסגת.

לקריאה מורחבת על חריקת שיניים – סימנים, גורמים וטיפול

מודעה

שיניים עקומות או נשיכה שאינה ישרה. כאשר השיניים לא עומדות ביחד באופן שווה, יותר מדי כח עשוי להיות מופעל על החניכיים ועל העצם, ולגרום לחניכיים לסגת.

פירסינג בשפה העליונה או בלשון. תכשיטים עלולים לשפשף את החניכיים ולפגום אותם עד לנקודה שבה רקמת החניכיים מתחילה להשחק.

כיצד מטפלים בנסיגת חניכיים?

בנסיגת חניכיים שאינה קיצונית לעתים יכול לטפל רופא השיניים שלכם על ידי ניקוי עמוק של האזור הנגוע. במהלך הניקוי העמוק – הנקרא גם תיקון גודל השן או תכנון שורש – פלאק וטרטר שנבנו על השיניים ועל השורש ומגיחים מתחת לקו החניכיים מוסרים בזהירות ואזור השורש החשוף מוחלק כדי שיהיה קשה ליותר לבקטריה להתחבר אליו. לעתים ניתנת גם אנטיביוטיקה כדי להפטר משאריות הבקטריה.

אם לא ניתן לטפל בחניכיים שלכם בניקוי עמוק בגלל אובדן גישה לעצם וכיסים עמוקים מדי, יכול להיות שיהיה צורך בניתוח חניכיים כדי לתקן את הנזק שנגרם בשל נסיגת חניכיים.

באיזה סוג של ניתוח יש להשתמש כדי לטפל בנסיגת חניכיים?

ההליכים הניתוחיים הבאים משמשים לטיפול בנסיגת חניכיים:

הפחתת עומק כיס: במהלך ההליך הזה, רופא השיניים או הפריודונט (רופא חניכיים) מקפל לאחור את רקמת החניכיים הנגועה, מסיר את הבקטריה הפוגענית מהכיסים, ואז מאבטח בעדינות את רקמת החניכיים מעל שורש השן, ובכך מעלים את הכיסים או מקטין אותם.

מודעה

היווצרות מחדש: אם העצם התומכת בשיניים שלכם נהרסה בגלל נסיגת חניכיים, אולי ימליצו לכם על הליך לחידוש עצם ורקמה אבודות. כמו בהפחתת עומק כיס, רופא השיניים שלכם יקפל לאחור את רקמת החניכיים ויסיר את הבקטריה. חומר מחדש, כמו ממברנה (קרום התא), שתל רקמה או פרוטאין ממריץ רקמות, יונח על האזור כדי לעודד את הגוף שלכם לייצר מחדש עצם ורקמה באזור הזה. לאחר שהחומר המחדש יונח במקומו, רקמת החניכיים מוחזרת למקומה מעל השורש של השן או השיניים.

השתלת רקמה רכה: ישנם מספר סוגים של הליכי השתלת רקמת חניכיים, אבל הנפוץ ביותר ביניהם נקרא השתלת רקמה מחברת. בהליך זה, חותכים חתיכת עור מגג הפה (החך) ומסירים רקמה מתחת לחתיכת העור אשר נקראת רקמה מחברת סאביפאלית (subepithelial), לאחר מכן תופרים את רקמה זו לרקמת החניכיים המקיפה את השורש החשוף. לאחר הסרת הרקמה המחברת מתחת לחתיכת העור, תופרים את חתיכת העור בחזרה למקומה. בסוג אחר של השתלה, הנקרא השתלה גינגיבלית (של החניכיים), לוקחים רקמה ישירות מגג הפה, במקום מתחת לעור. לפעמים, אם יש לכם מספיק רקמות חניכיים המקיפות את השיניים הנגועות, הרופא יכול להשתיל חניכיים מהאזור שליד השן ולא מהחך. זה נקרא השתלה פדיקלית.

רופא השיניים שלכם יכול לקבוע את סוג ההליך המועדף לשימוש אצלכם, בהתבסס על הצרכים האינדיבידואלים שלכם.

כיצד ניתן למנוע נסיגת חניכיים?

הדרך הטובה ביותר למניעת נסיגת חניכיים היא לטפל היטב בפה שלכם. צחצחו ונקו בחוט דנטלי את השיניים בכל יום ולכו לראות את רופא השיניים שלכם או את הפריודונט שלכם לפחות פעמיים בשנה, או כפי שמומלץ. אם יש לכם נסיגת חניכיים אולי רופא השיניים שלכם ירצה לראות אתכם לעתים קרובות יותר. תמיד השתמשו במברשת שיניים רכה ובקשו מרופא השיניים שלכם להראות לכם את הדרך הנכונה לצחצח את השיניים. אם נשיכה לא ישרה או שחיקת שיניים הם הגורמים לנסיגת החניכיים שלכם, דברו עם רופא השיניים שלכם על דרכים לתקן את הבעיה. דרכים אחרות למניעת נסיגת חניכיים כוללות:

  • אם אתם מעשנים – הפסיקו!
  • אכלו דיאטה מאוזנת ובריאה
  • עקבו אחר שינויים המתרחשים בפה שלכם.

אם תטפלו היטב בשיניים שלכם, תוכלו ליהנות מחיוך בריא לנצח.

אהבתם את המאמר? פרגנו בלייק!