תזונה

11 מזונות פרוביוטיים שהם סופר בריאים

פלורה (אוכלוסיית חיידקים) תקינה בגוף מעידה על בריאות פיזית ונפשית טובה, הרמונית ומאוזנת. בהעדר איזון בפלורת מערכת העיכול נוצרת חסימה וחוסר תנועה, הצטברות רעלים ובריאות ירודה. ריפוי בעזרת צריכה קבועה של מזונות פרוביוטיים יביא לשיקום בריאותו הכללית של הגוף ולתחושת חיוניות, זרימה והרמוניה.

אגוגו-מגזין בריאות | Agogo | פורסם 26/11/15

פרוביוטיקה

קפיר

אז מהי בעצם פרוביוטיקה ומדוע היא כה חשובה לבריאותנו

פירוש המילה פרוביוטיקה probiotics מיוונית הוא "למען החיים" או בעד החיים" , והיא מוגדרת כתרבית חיידקים חיים, שכאשר היא ניתנת לגוף בכמות מספקת, היא מועילה ותורמת לבריאותו.

מאחר ולתזונה השפעה מכרעת על חיידקי המעיים, והתזונה המערבית כוללת מזון מעובד, מרוסס, דל בסיבים תזונתיים וויטמינים, אוכלוסיית החיידקים הידידותיים בגוף מדלדלת וההגנה הטבעית של הגוף נפגעת.

גורמים נוספים היכולים להשפיע על מערכת החיסון והעיכול הם זיהום אוויר, קרינה ועישון, מתח נפשי ואנטיביוטיקה.

הפרוביוטיקה תורמת לאיזון כמות החיידקים במעיים, ומסייעת לשמור ולשמר את מערכת ההגנה הטבעית של הגוף. יש לצרוך מזונות פרוביוטיים המזרזים את הצמיחה והפעילות של החיידקים הטובים, וליטול תוספי מזון בצורת כמוסות או אבקה של פרוביוטיקה.

הפרוביוטיקה מסייעת בהעברת המזון דרך מערכת העיכול והיא יכולה לסייע לנו בטיפול בבעיות בריאותיות שונות כמו:

  • תסמונת מעי רגיז
  • מחלות מעי דלקתיות
  • שלשולים זיהומיים (הנגרמים על ידי וירוסים, בקטריות ופרזיטים)
  • שלשולים הקשורים לאנטיביוטיקה

ישנם מספר מחקרים, אשר הראו כי פרוביוטיקה מסייעת בהקלת תסמיני בעיות בריאותיות אשר לא קשורות למערכת העיכול, כמו למשל:

  • בעיות עור, כמו אקזמה.
  • בריאות דרכי השתן והנרתיק
  • מניעת אלרגיות וצינון
  • בריאות הפה

אז הנה אחד עשר מזונות מותססים המכילים חיידקים פרוביוטיים

יוגורט

יוגורט הוא מוצר חלב מזין ביותר הנוצר באמצעות החמצת החלב בשילוב תוספת של חיידקים ידידותיים, בדרך כלל חיידקי חומצת חלב חיידקי הלקטובצילוס. ניתן לייצר יוגורט כמעט מכל סוג של חלב כמו חלב פרה, עיזים או כבשים.

היוגורט ידוע כעוזר בבעיות לב, עצמות, לחץ דם גבוה, שלשולים הנגרמים מאנטיביוטיקה ואף לעזור בתסמונת המעי הרגיז. בנוסף, יוגורט להיות טוב יותר מחלב לאנשים הרגישים ללקטוז, שכן החיידקים הטובים שביוגורט הופכים את חלק מהלקטוז לחומצה לקטית, שהיא זו שתורמת לטעמו החמוץ של היוגורט.

יש לזכור שלא כל יוגורט מכיל חיידקי פרוביוטיקה חיים שכן בתהליך העיבוד חלקם מתים, והגוף לא מקבל מספיק חיידקים טובים, ויש לצרוך כמות מספקת מהם, ולכן מומלץ לבחור יוגורט במכיל תרביות חיידקים חיים או פעילים.

קפיר

הקפיר הוא משקה חלב מותסס בדומה ליוגורט, אולם עשיר יותר בחומרי תזונה ובעל יתר תכונות רפואיות. לשם הכנתו משתמשים בחלב מלא וגרגרי קפיר, שהם צירוף של חיידקים פרוביוטיים ושמרים, והתערובת עומדת בטמפרטורת החדר עשרים וארבע שעות עד לקבלת קרום.

קפיר מכיל כמה זנים עיקריים של חיידקים ושמרים ידיתותיים, מה שהופך את פרוביוטיקה שבו ליותר מגוונת וחזקה יותר מאשר יוגורט רגיל, הוא מכיל גם אנזימים רבים ומגוון חלבונים וחומצות אמינו חיוניות, קבוצת ויטמיני ובמיוחד ויטמין B-12 . קפיר מסייע גם בשיקום איזון סביבת המעיים, ונחשב כמרגיע טבעי בשל חומצות האמינו ושפע הסידן והמגנזיום שבו, וכאנטיביוטיקה טבעית, מתאים להשלמת תפריט של נשים מיניקות, נשים בהריון, קשישים ולסובלים מרגישות ללקטוז, כיוון שהשמרים והחיידקים הטובים שבו מכלים את מרבית הלקטוז שבחלב.

מומלץ לצרוך את הקפיר קודם לארוחת הבוקר.

כרוב כבוש

כרוב כבוש הוא כרוב חתוך דק המותסס על ידי חיידקי חומצה לקטית. בעל טעם חמוץ מלוח, ויכול להיות מאוחסן במיכל אטום במשך חודשים. בנוסף לתכונות הפרוביוטיות שלו, הכרוב הכבוש עשיר בסיבים, ויטמינים A, B , K , נתרן, ברזל ומנגן ונוגדי חמצון לוטאין וזאקסנטין החשובים לבריאות בעין.

יש לצרוך כרוב כבוש העשוי בכבישה ביתית ולא כרוב מפוסטר, שכן תהליך הפסטור הורג את החיידקים הידידותיים החיים והפעילים.

מיסו

המיסו הוא מוצר העשוי או מערבוב סויה ומרכיבים אחרים כמו פשתן, שעורה ואורז, או מהתססת סויה עם מלח וסוג של פטריה בשם קוג'י. המיסו משמש לתיבול תבשילים שונים והוא עשיר בנתרן, חלבון וסיבים, ויטמינים, מינרלים ופיטונוטריינטים. ידוע כעוזר במניעת סרטן השד ושבץ במיוחד בקרב נשים.

קמצ'י

מאכל קוריאני מותסס העשוי ירקות כבושים בתיבולים שונים. הגרסה הנפוצה שלו עשויה מכרוב מתובל. הקמצ'י מכיל חומצה לקטית וחיידקי חומצה לקטית המסייעים למערכת העיכול. קמצ'י העשוי מכרוב עשיר בוויטמינים ומינרלים כמו ויטמין K, ויטמין B12, וברזל.

תה קומבוצ'ה

משקה תה שחור או ירוק תוסס, המותסס על ידי מושבה של חיידקים טובים ושמרים, וידוע כמכיל פרוביוטיקה.

מלפפון חמוץ

מלפפון מושרה במים ומלח למשך זמן עד תסיסה. תהליך התסיסה מתבצע תוך שימוש בחיידקים ובחומצה הלקטית שנמצאים במלפפון. מלפפון חמוץ מכיל כמות גדולה של חיידקים פרוביוטיים טובים המשפרים את פעילות ובריאות מערכת העיכול, ויטמין K, העוזר לקרישת דם ונתרן. מלפפון חמוץ שיוצר עם חומץ אינו מכיל חיידקים חיים ולכן אינו מזון פרוביוטי.

חובצה (חלב-חמאה)

משקה חלב מותסס המיוצר משאריות הנוזל של תהליך החיבוץ. תהליך ההתססה של החובצה בו החיידקים הופכים את הלקטוז לחומצה לקטית מעניק לחובצה את טעמה החמצמץ, והיא מכילה, חיידקים פרוביוטיים, וויטמינים חשובים כמו וויטמין B12 , ריבופלבין, סידן וזרחן.

נאטו

נאטו הוא מוצר סויה מותסס כמו טמפה ומיסו, ומכיל חיידקים הנקראים Bacillus subtilis. לנאטו ריח ייחודי, מרקם חלק וטעם חזק, והוא עשיר בחלבון וויטמין 2K, החשובים לבריאות העצמות ובריאות כלי הלב והדם.

טמפה

הוא מוצר העשוי מסויה מותססת, וטעמו דומה לטעם אגוזים או פטריות. בתהליך ההתססה של הסויה נוצר ויטמין B12 מה שהופך את הטמפה למוצר מזין, במיוחד לצמחונים וטבעונים שלא אוכלים מוצרים מן החי, ולמי שרוצה להוסיף לתפריט מזון עשיר בפרוביוטיקה.

סוגי גבינות מסוימים

גבינות כמו גאודה, מוצרלה, צ'דר וגבינת קוטג' עשירים במושבות חיידקים פרוביוטיים. הגבינה מזינה ומהווה מקור טוב מאוד לחלבון, וויטמינים ומינרלים כולל קלציום, ויטמין B12, סלניום וזרחן.

צריכת פרוביוטיקה חשובה מאוד לבריאות וקיימים הרבה מאוד מזונות פרוביוטיים. ניתן לשלב צריכת מזונות פרוביוטיים ותוספי מזון פרוביוטיים לחיזוק מערכות שונות בגוף ולבריאות גופנית ונפשית מאוזנת והרמונית.

אהבתם את המאמר? פרגנו בלייק!

התגובה שלך

תגובות