10 הסיבות הנפוצות ביותר למחזור בלתי סדיר

10 הסיבות הנפוצות ביותר למחזור בלתי סדיר

דלגת על מחזור? הסיבה הראשונה שתעלה בדעתך היא הריון. אם נשלל הריון, ישנם גורמים אפשריים נוספים, הקשורים לנטילת גלולות למניעת הריון, או לכניסה לגיל הבלות.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

אחת מתופעות הלוואי הנובעות ממינון נמוך של גלולות למניעת הריון הינה דימום וסתי קל, או היעדר דימום וסתי בכלל. לפיכך, ייתכן כי זה הזמן להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי החלפת סוג הגלולות למניעת הריון בהן את משתמשת. כמו כן, אישה בגיל המעבר עלולה לחוות מחזורים בלתי סדירים לפני שהם מפסיקים לחלוטין.

פרט לשלושת האפשרויות שצוינו לעיל, ישנן בעיות אחרות הקשורות לבריאות ולאורח חיים, כמו גם גורמים סביבתיים, אשר עשויים להשפיע על המחזור החודשי שלך.

אם המחזורים שלך היו סדירים ופתאום הפכו בלתי סדירים, קחי את העניין ברצינות.

היעדר וסת חריג נקרא אמנוריאה. ניתן לסווג מחזורים בלתי סדירים לפי ההגדרות להלן:

  • מטרורגיה: מצב של דימום חריג בין המחזורים.
  • אוליגומנוריאה: מצב שבו הוסת מגיע במחזורים הנמשכים יותר מ-35 יום.
  • פולימנוריאה: מצב שבו הוסת מגיעה במחזורים הנמשכים 21 יום או פחות.

להלן עשרת הסיבות השכיחות ביותר לדילוג על מחזורים ולמחזורים בלתי סדירים:

1.רמת לחץ גבוהה

רמות הלחץ שלך עשויות להשפיע על המחזורים החודשיים שלך. אם את חווה לחץ ברמה גבוהה מאוד, הדבר יכול לגרום לדילוג על מחזור או להפוך את המחזור שלך לבלתי סדיר.

כאשר הגוף עסוק בלהתמודד עם לחץ קיצוני, המוח מפסיק לייצר אסטרוגן והורמוני רבייה אחרים הנחוצים לביוץ. זאת, על מנת למנוע רבייה בסביבה מאיימת, וגם כדי לשמר אנרגיה. כתוצאה מכך, לא תקבלי את המחזור בזמן.

מחקר משנת 2015, אשר פורסם בכתב העת Journal of Clinical & Diagnostic Research מדווח כי ישנו קשר בין רמות לחץ גבוהות ובין אי סדירות במחזור, אבל אין קשר בין רמות לחץ גבוהות ובין משך המחזור, כמות הדם, או הפרעות וסת. מחקר רוחב זה כלל 100 נשים, סטודנטיות לתואר ראשון במכללה ללימודי רפואה.

דאגו לרגיעה ולנוחות לאחר שעות העבודה, ופנו זמן לשחרר את הלחץ הן מהנפש והן מהגוף.

קראו על 10 דרכים להפסיק לחץ נפשי

2.פעילות גופנית מופרזת

מודעה

אף כי פעילות גופנית סדירה מועילה לבריאות באופן כללי, הרי שפעילות גופנית מופרזת עלולה להזיק לנשים, בפרט לאתלטיות. למעשה, פעילות גופנית מופרזת הינה אחת הסיבות העיקריות לשיבושים במחזור הוסת.

בדומה להורמוני לחץ אחרים, קורטיזול מופרש בתגובה למאמץ פיזי, אשר מצידו עלול לדלדל את האנרגיה לה הגוף זקוק כדי לווסת את הורמוני המין.

מחקר שנערך בשנת 2008, ופורסם ב-Annals of New York Academy of Sciences מדווח כי אמנוריאה כתוצאה מפעילות גופנית עשויה להוות סימן לכך שהגוף מרוקן מאנרגיה, ויש לקבוע או לשלול את לקיומם של מרכיבים אחרים לשילוש האתלטי הנשי, קרי, אובדן צפיפות עצם והפרעות אכילה. המחקר מדגיש כי ההתייחסות לבעיות שלד הקשורות לחוסרים תזונתיים והורמונליים בקרב אוכלוסיה זו הינה חשובה מאוד.

לצד לחץ פיזי מופרז, ישנם גורמים נוספים התורמים לאובדן הוסת בקרב אתלטיות. בין הגורמים הללו נכללים מיעוט שומן גוף והוצאת אנרגיה גבוהה.

התייעצי עם הרופא המטפל כדי לקבוע האם דילוג על מחזור או אי סדירותו הינם תולדה של פעילות גופנית מופרזת. ייתכן כי תצטרכי לעבוד עם מומחה, שיסייע לך לבנות שגרת אימונים בריאה.

3.מיעוט שומן גוף

כאשר מדד מסת הגוף נמוך מ-18 או 19, זה סימן שיש לך מעט שומן גוף. מיעוט שומן בגוף עלול להפריע לתפקודים הורמונליים רבים בגופך, עלול לעצור את הביוץ ולהשפיע על המחזורים החודשיים שלך.

מודעה

שומן הגוף חשוב ליצירת אסטרוגן, שרמה נמוכה שלו עלולה לגרום למחזורים בלתי סדירים ולאובדן עצם. למעשה, נשים שאצלן ישנו מיעוט שומן גוף נמצאות בסיכון גבוה למחלות קשות כמו אנורקסיה ובולמיה. נשים הסובלות מההפרעות הללו בדרך כלל חוות היעדר וסת, או מדלגות על מחזורים.

זכרי תמיד כי את זקוקה לכמות מסויימת של שומן בגוף כדי לבייץ, כך שלנשים אסור בתכלית האיסור לשמור על תזונה דלת קלוריות ושומן.

מומחים סבורים כי  חשוב לשמור על רמת שומן בגוף הנעה בין 17-22% בכדי לשמר את תקינות המחזור. למעשה, לפני שתתחילי דיאטה חדשה להורדה במשקל, או משטר אימונים חדש, התייעצי עם הרופא המטפל.

4.תסמונת השחלה הפוליציסטית

תסמונת השחלה הפוליציסטית הינה חוסר איזון הורמונלי בקרב נשים, המשפיע על הביוץ ועלול לגרום לאי סדירות במחזור. סימנים אחרים של תסמונת השחלה הפוליציסטית כוללים גם חטטת (אקנה), שיעור יתר ועליה במשקל.

מי שסובלת מתסמונת השחלה הפוליציסטית, תהיה בעלת רמה גבוהה באופן קבוע של הורמוני מין – אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון, יחסית לרמות המשתנות של אותם הורמונים במצב של מחזור חודשי תקין.

מחקר משנת 2014 אשר פורסם ב-Human Reproduction מדווח כי ישנו קשר בין רמות אנדרוגן גבוהות בקרב מתבגרים ובין תסמונת השחלה הפוליציסטית ואי פוריות בגילאים מתקדמים יותר. למעשה, מחקר זה שם דגש על חשיבות הגילוי המוקדם במקרים של מחזור בלתי סדיר.

בנוסף לשיבוש סדירות המחזור החודשי ולאי פוריות, תסמונת השחלה הפוליציסטית עלולה להגביר את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב.

5.הפרעות בתפקוד בלוטת התריס

כל סוג של תפקוד לקוי של בלוטת התריס, בין אם מדובר בפעילות יתר או בתת פעילות, עלול לגרום לאי סדירות במחזור החודשי.

מודעה

בלוטת התריס מייצרת הורמונים המשמרים את חילוף החומרים התקין בגוף, ומשפיע על הורמוני מין רבים. שינויים באסטרוגן ובקורטיזול עלול לעצור את הביוץ, אשר מצידו משפיע על המחזור החודשי.

מחקר שנערך במקסיקו בשנת 1999, ופורסם בכתב העת Ginecologia y obstetrician de Mexico מצביע על כך שפעילות יתר ראשונית של בלוטת התריס הינה אחד הגורמים העיקריים לדילוג על מחזורים.

מחקר חדש משנת 2016, אשר התפרסם בכתב העת Journal of Obstetrics and Gynecology of India מדווח כי תפקוד לקוי של בלוטת התריס מהווה גורם אטיולוגי חשוב להפרעות ולחריגויות במחזור החודשי. המחקר שם דגש על הערכת תפקוד בלוטת התריס בקרב נשים הסובלות מהפרעות וסת, וזאת על מנת למנוע התערבויות מיותרות כגון גרידה וכריתת רחם.

6.שתייה מופרזת

לפי המכון הלאומי למלחמה בהתמכרות לאלכוהול ולאלכוהוליזם, שתיית אלכוהול עלולה לגרום לאי סדירות המחזור ואף לאי פוריות.

שתייה מופרזת, אבל גם שתייה מתונה, יכולות להשפיע על המחזור החודשי. הרעלנים המצויים באלכוהול עלולים לגרום נזק בלתי הפיך לרקמות ולשבש את האיזון ההורמונלי העדין, הממלא תפקיד קריטי בשמירה על תקינות המחזור החודשי.

למעשה, נמצא קשר בין צריכת אלכוהול ובין רמה גבוהה של הורמוני המין אסטרוגן וטסטוסטרון. שינויים בהורמונים הללו משפיעים על הביוץ, ולכן משפיעים גם על זמני המחזור החודשי ויגרמו לאי סדירות במחזור.

רעלני האלכוהול לא רק גורמים למחזור בלתי סדיר, אלא גם מקשים על נשים להרות ואפילו מצמצמים את הסיכוי ללדת תינוק בריא.

7.עישון

בין אם מדובר בגברים או בנשים, במעשנים אקטיביים או במעשנים פסיביים, העישון מזיק לבריאות. למעשה, נשים מעשנות נמצאות בסיכון גבוה יותר לסבול מאי סדירות במחזור החודשי. העישון עשוי לגרום לתנודות ברמות האסטרוגן, הפרוגסטרון, הטסטוסטרון והורמונים אחרים הממלאים תפקיד בסדירות המחזור החודשי.

מחקר שנערך בשנת 2000 ופורסם בכתב העת Journal of Psychosomatic Research מדווח כי ישנו קשר בין אי סדירות המחזור בקרב בולמיות ובין דיכאון, עישון סיגריות ותנודות במשקל הגוף, הגורמים ללחץ מטבולי, אשר מצידו תורם להנצחת ההפרעות במחזור החודשי.

בד בבד, נשים מעשנות חוות תסמינים קדם וסתיים בצורה חמורה יותר, והתגברות התכווצויות במשך יומיים או יותר. כמו כן, נשים המעשנות באופן מופרז נמצאות בהסתברות נמוכה יותר להרות, יחסית לנשים שאינן מעשנות.

8.תזונה לקויה

תזונה מאוזנת חשובה לשמירה על הבריאות ועשויה למלא תפקיד חשוב גם בשמירה על תקינות המחזור החודשי.

תזונה לקויה, דלה בחומרים מזינים, בנוגדי חמצון ובמזונות פרוביוטיים עשויה להשפיע על בלוטת יותרת הכליה (האדרנל) ועל בלוטת התריס, וכתוצאה מכך, לגרום לשינויים הורמונליים משמעותיים בגוף, ולהיעדר מחזור, או לאי סדירות שלו.

זאת ועוד, אכילת סיבים מעבר לצריכה היומית המומלצת עשויה להוריד את רמות האסטרוגן ולגרום לבעיות במחזור.

לצד תזונה לקויה, בולמוסי אכילה מזיקים לבריאות האישה.

מחקר משנת 2014 אשר פורסם בכתב העת Journal of Psychosomatic Research מדווח כי נשים שדווחו על בולמוסי אכילה לאורך כל חייהן נמצאו בהסתברות גבוהה יותר לדווח על אמנוריאה או אוליגומנוריאה, וזאת יחסית לנשים שלא עברו מעולם בולמוסי אכילה. ייתכן כי ניתן לייחס נתון זה לגורמים מטבוליים ואנדוקריניים. רמות BMI גבוהות, בין 25-30, קשורות גם לאי סדירות המחזור החודשי.

אם את סובלת מבעיות במחזור החודשי, ודאי כי הינך אוכלת את כמות המזון וסוגי המזון הנכונים. אכלי מזונות עשירים באנטיאוקידנטים, המכילים כמות גדולה של חומרים מזינים.

9.חשיפה לחומרי הדברה

חומרי הדברה מחקים הורמונים וכאשר נחשפים אליהם, הם יכולים לחסום את ההורמונים שבגוף, ובכך להקשות על תפקוד תקין של המערכת האנדוקרינית.

מחקר משנת 2004, אשר פורסם ב-American Journal of Epidemiology מדווח כי השימוש בחומרי הדברה משפיע על המחזור החודשי. למעשה, נשים שהשתמשו בחומרי הדברה שהיו פעילים הורמונלית באופן הסתברותי, נמצאו בסיכוי גבוה יותר ב-60-100% לחוות מחזורים ארוכים, לדלג על מחזורים ולדמם בין לבין, ביחס לנשים שמעולם לא השתמשו בחומרי הדברה.

מחקר משנת 2014, אשר פורסם ב-Journal of Preventive Medicine & Public Health מדווח כי כספית סביבתית עלולה להאיץ שינויים פתופיזיולוגיים לאורך הציר שעובר בין ההיפותלמוס, בלוטת יותרת המוח, בלוטת האדרנל ובלוטת המין, אשר עשוי להשפיע על תפקודי הרביה תוך שינוי בהפרשת ההורמונים.

מחקר אחר שנערך בשנת 2014 ופורסם בכתב העת Medical Journal of the Islamic Republic of Iran מדגיש את הקשר שבין הפרעות וסת ובין שינויים הורמונליים בקרב פועלות שנחשפות לתערובת תמיסות אורגניות בחברה לייצור תרופות. המחקר שם דגש על הערכה ובדיקה תקופתית של מערכת הרביה בקרב נשים העובדות עם כימיקלים בחברות לייצור תרופות.

10.עבודת משמרות

אם את עובדת במשמרות, סביר להניח שאת סובלת מבעיות במחזור החודשי. ככל שהשינויים בלוח הזמנים בעבודה גדולים יותר, כך גדל הסיכוי שתתמודדי עם בעיות כאלה.

עבודה במשמרות משבשת את קצב השעון הביולוגי, אשר מווסת מגוון תפקודים ביולוגיים, לרבות המחזור החודשי.

במחקר שנערך בשנת 2011 ופורסם בכתב העת Epidemiology, החוקרים ניתחו יותר מ-71,000 אחיות בארה"ב והעלו כי אלו שעבדו במשמרות מתחלפות נמצאו בהסתברות גבוהה יותר, יחסית לאחיות אחרות, לסבול ממחזורים חודשיים בלתי סדירים.

מחקר אחר שפורסם בכתב העת BMC Women's Health בשנת 2016 מדווח כי עבודה במשמרות מתחלפות עלול להעלות את שכיחות אי סדירות המחזור החודשי. נשים שעובדות במשמרת לילה עשויות גם לחוות קשיים בלהרות.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.