חומוס – 8 יתרונות בריאותיים מדהימים

חומוס – 8 יתרונות בריאותיים מדהימים

החומוס פופולרי מאוד בישראל והוא למעשה צובר פופולריות בשנים האחרונות גם במדינות מערביות אחרות, במיוחד בארצות הברית. האם תופתעו לגלות שהחומוס בריא? קראו על היתרונות הבריאותיים של החומוס במאמר זה.

אגוגו-מגזין בריאות | Agogo | פורסם 14/3/16

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

חומוס
חומוס. מקור חלבון מצויין.

1.מקור טוב לחלבון מהצומח

עבור מה החומוס טוב? ראשית, חומוס הוא מקור חלבון מצוין לצמחונים, טבעונים, וגם עבור אלה שאוכלים הכל. גרעיני החומוס, שהן הבסיס של כמעט כל מתכוני החומוס, עשירים בחלבון אשר יכול לעזור כדי לגרום לתחושת מלאות לאחר אכילתם. לכן, תחושת השובע גורמת לירידה בסיכוי שנרצה חטיפים (במיוחד ג'אנק פוד) בין ארוחות.

בגלל שאת החומוס אוכלים לעתים קרובות עם פיתות או סוג אחר של דגנים מלאים, החומוס ודגנים יחד מהווים "חלבון מלא", כלומר הם מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות הדרושות לגוף ממזון ולאחר מכן להפקת אנרגיה. טחינה, העשויה משומשום, היא גם מקור מצוין של חומצות אמינו חשובות (במיוחד מתיונין), המאפשרות לטחינה ליצור עוד חלבון מלא בשילוב עם חומוס, בדומה לאופן שבו חומוס ודגנים עושים.

2.נלחם במחלות ותחלואים

שעועית, וחומוס בפרט, הוכחו כמסייעים באיזון רמות כולסטרול, מפחיתים לחץ דם, ומגנים מפני מחלות לב. למעשה, חומוס נאכל בדרך כלל במדינות הים התיכון הנחשבות למדינות בריאות יותר, עם שיעורים נמוכים יחסית של מחלות לב וכלי דם, וכן אריכות ימים – יוון וטורקיה הן חלק ממדינות אלה.

הסיבה לכך יכולה להיות בזכות תכולת הסיבים הגבוהה שבחומוס, אשר מסייעת לאנשים להימנע מאכילת יתר ולצבור משקל עודף מזיק, בעיקר סביב האיברים. שעועית גם עוזרת לשמור על העורקים נקיים מהצטברות פלאק, ומקטינה את הסיכוי לדום לב ושבץ. למעשה מחקרים מראים כי מנה יומית אחת בלבד (כ 3/4 כוס מבושלת) של שעועית מכל סוג שהוא יכולה לעזור בלהקטין את הסיכויים להתקף לב ולסייע באיזון הכולסטרול "הרע" LDL.

חומוס גם הוכח כבעל תכונות מגנות מפני סרטן, ובפרט מפני סרטן המעי הגס. זאת בשל שלחומוס יש יכולת לשמור על מערכת העיכול, כולל המעי הגס, ללא הצטברות רעילה של חיידקים מזיקים, כיוון שהסיבים של הגרעין מסייעים לפסולת לנוע החוצה במהירות. בנוסף, תזונה עשירה של כל סוגי השעועית הוכחה כמפחיתה היפרגליקמיה וכעוזרת באיזון רמות סוכר בדם. הדבר מקטין את הסיכוי לפתח סוכרת או תנגודת לאינסולין. למעשה, אוכלוסיות שבאופן מסורתי אכלו שעועית לעתים קרובות, אבל אז עברו דיאטות שהכילו פחות שעועית, סבלו משיעורים הרבה יותר גבוהים של מחלה. לאחר שהחזירו את השעועית בחזרה לתוך הדיאטה, אוכלוסיות אלו חוו הרבה פחות בעיות איזון סוכר בדם.

3.מפחית דלקות

דלקת היא ההגנה הטבעית של הגוף לסילוק רעלים אל מחוץ לגוף. עם זאת, כאשר בגוף יש רמה גבוהה של דלקת, זה מצביע על כך שהגוף מנסה להתגבר על מזון כלשהו, איכות סביבה או רעלים רפואיים. מזונות המסייעים להפחית את הדלקת גם מסייעים בהפחתת הסיכוי של דלקת מפרקים ומחלות והם יסייעו לרפא את הגוף.

בחומוס יש שום, שמן זית וגרעיני חומוס, אשר ידועים כולם כמזונות אנטי דלקתיים. במחקר שנערך לאחרונה, תמציות מן השום הוכחו כמפחיתות דלקת ומסייעות להילחם בקמטים והזדקנות. ובעוד שבמשך מאות שנים שום משמש לחיזוק המערכת החיסונית ולרפא מחלות, מחקרים נוספים נערכים על מנת להבין איך ומה בדיוק יש בשום שעושה את זה כל כך יעיל.

שמן זית כבר נמצא כמפחית את הדלקת בגוף והוא יכול גם לעזור בשמירה על רמות כולסטרול בריאות. חומוס נמצא לא רק כמפחית את הדלקת אלא גם כמפחית קרישי דם. מחקר שנעשה על שני זנים שונים של חומוס הראה את שניהם כיעילים בהורדת סמני דלקת.

4.מסייע למערכת העיכול ולבריאות המעיים

חומוס הוא מקור מצוין לסיבים, אשר מכילים יתרונות בריאותיים רבים: דואגים לטיפוח מערכת עיכול בריאה, גורמים לנו להרגיש מלאים ושבעים, שיפור בריאות לב וכלי דם, ועוד. צריכה של מספיק סיבים ביום (בין 25-35 גרם תלוי על פי מגדר וצרכים) מקושרת עם משקל גוף בריא וסיכוי נמוך למחלות הקשורות בהשמנה כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב, ועוד הרבה.

5.הרבה ויטמינים ומינרלים

מודעה

קשה לנצח את השילוב המנצח של חומרים מזינים חיוניים שלחומוס יש להציע! בנוסף לחלבון וסיבים תזונתיים, החומוס עשיר בברזל, חומצה פולית, זרחן, ויטמיני B (כולם חשובים במיוחד עבור צמחונים וטבעונים אשר עשויים לחוות חוסר בחומרים מזינים אלה).

מיץ לימון גם מכיל רמה גבוהה של ויטמין C לחיזוק מערכת החיסון ונוגדי חמצון. הטחינה מכילה רמות גבוהות של נחושת, מגנזיום, אבץ, ברזל, זרחן וגם סידן. וכמובן שיש גם שום; השום מכיל מינרלים רבים, חומרים נוגדי חמצון, ויטמינים (מנגן, ויטמין B6, ויטמין C, וסלניום , וכל אלה זה רק חלק ממה שיש בו) והוכחו כמועילים ללב וגם כמחזקי חיסון.

6.בריאות העצם

שומשום, המשמש בייצור טחינה, הינו מקור מצוין למינרלים בוני עצמות שונים וביניהם: אבץ, נחושת, סידן, מגנזיום, זרחן, ברזל, סלניום. דילול העצם מהווה לעיתים קרובות דאגה לאנשים כשהם מזדקנים, כולל נשים אשר חוות את גיל המעבר וחוות שינויים הורמונליים שיכולים לגרום להיחלשות העצם, ואפילו לאוסטאופורוזיס בקרב חלקן.

המינרל נחושת, אשר מצוי בטחינה ועל כן הוא מקור מצויין לכך, עוזר לשמור על מבנה השלד חזק באמצעות הקלת הקשירה של קולגן ואלסטין, שמהווים אבן בניין חשובה אחת לעצמות. במקביל, סידן יוכל לעזור בהשגת רמות נמוכות יותר של איבוד מסת עצם, במיוחד כאשר מזדקנים. אבץ הוכח בהיותו גורם חשוב בהתפתחות העצם וצמיחה ומגן על בריאות העצם. מחקרים הראו כי חוסרים באבץ קשורים קשר הדוק בעיכוב צמיחת העצם וכי אבץ יכול לתרום להיווצרות עצם ולמינרליזציה בריאה הן בצעירים והן במבוגרים הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר. 1/4 כוס של טחינה / זרעי שומשום מספקת בערך 163% מהצריכה היומית המומלצת של נחושת, 25% של אבץ , וכ -17% מהסידן הנדרש.

7.בריאות הלב

מחקרים מראים כי תזונה עשירה בשמן זית כתית מעולה, אחד המרכיבים העיקריים המשמשים חומוס, מסייעת במניעת מחלות לב וכלי דם במספר דרכים חשובות. באופן קבוע צריכת שמן זית באיכות טובה כבר נמצאה כקשורה עם שיפור ברמות לחץ דם, חילוף החומרים של הגלוקוז, והפחתת כולסטרול מזיק. הן שומשום והן שמן זית הוכחו כעוזרים להפחית דלקת ולספק נוגדי חמצון חשובים, אשר ממלאים תפקיד בשמירה על בריאות הלב על ידי שמירה על המבנה של העורקים ודפנות התא בריאים. לבסוף, דיאטות עשירות בשעועית הוכחו כמסייעות בהגנה על בריאות הלב, חלק מכך בשל הציון הנמוך על האינדקס הגליקמי.

8.להגביר את האנרגיה שלך

חומוס, כמו כל השעועית והקטניות, מכילים עמילן, שהוא פחמימה מורכבת אשר הגוף מסוגל להשתמש בה באופן קבוע לאנרגיה. עמילנים מכילים סוכרים טבעיים הנקראים גלוקוז, אשר הגוף משתמש בקלות עבור פונקציות רבות וחיוניות.

מודעה

בניגוד לסוכרים הפשוטים הנמצאים במוצרים רבים כמו קמח מזוקק, לחם לבן או פסטה, סודה, סוכריות, ורוב העמילנים הנמצאים במאכלים מעובדים אחרים – לוקח להם זמן רב יותר לרדת לאחר שאוכלים מהם. משמעות הדבר היא שהם מספקים "אנרגיה לאורך זמן" ולא מספקים את הסוכר בדם באותו אופן שבו מצאו שפחמימות פשוטות במזונות מעובדים עושים. תהליך העיכול וניצול הגלוקוז הנמצא בכל סוגי הגרעינים והעמילנים נמשך, ושומר על רמת הסוכר יציבה בדם במשך זמן מה לפני שהיא מתחילה לרדת שוב ואז נהיים רעבים מחדש.

אהבתם את המאמר? פרגנו בלייק!

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.