הריון בסיכון גבוה: גורמים, אבחון, מניעה והתמודדות

הריון בסיכון גבוה: גורמים, אבחון, מניעה והתמודדות

הריון הוא ברכה ומתנה נפלאה, אך למרבה הצער, לא כל ההריונות הם הזמן הכי מאושר. הריון בסיכון גבוה הוא אחד מהם והוא מגיע עם רשימה ארוכה של סיבוכים, אשר יכול לשים את האמא והעובר בסיכון.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

הריון בסיכון גבוה דורש בדיקות רבות, יותר בדיקות אולטרסאונד, ואפילו ניטור שעתי ויומי, כאשר האמא לעתיד מגיעה לשליש השלישי.

ישנם גורמים מסוימים ומצבים אשר יכולים לתרום להריון בסיכון גבוה. בין אם את אמא ​​לעתיד או את חושבת על תינוק, יש להיות מודעים לגורמים ולמניעת הריון בסיכון גבוה.

מהם המצבים השונים בהריון בסיכון גבוה?

ישנם ארבעה סוגים עיקריים של הריונות בסיכון גבוה, כגון שליית פתח, סוכרת הריון, רעלת הריון, וצירים מוקדמים.

שליית הפתח היא מצב נדיר המשפיע על אחוז אחד של נשים בהריון, אבל עדיין יש סיכון רציני לאם וגם לתינוק כאחד.

הדבר מסוכן במיוחד במהלך הלידה כאשר הרחם מתרחב וצוואר הרחם מתרחב, בחלק של השליה נוצרים קרעים ודימומים, הגורמים לשטפי דם.

נשים מעל גיל 40, עם עבר של הפלות או ניתוח קיסרי, או נושאות עוברים מרובים נמצאות בסיכון של שליית הפתח. דימום במהלך השליש השני או השלישי הוא הסימפטום העיקרי של מצב זה.

סוכרת הריון משפיעה על 4% מההריונות ומניחה את העובר בסיכון.

נשים בהריון עם רמות סוכר גבוהות בדם בעלות סיכוי גבוה יותר לפתח סוכרת הריונית. הסימפטומים בדרך כלל הם ראייה מטושטשת, השתנה מוגברת, וצמא מתמיד.

רעלת הריון משפיעה על יותר מ-8% מההריונות ומאופיינת בלחץ דם גבוה ובכמויות גדולות של חלבון בשתן המונע את צמיחת כלי הדם בשיליה.

רעלת הריון גורמת לפגיעה בכבד ובתפקוד הכליות וכן בקרישת הדם. נשים בהריון הנושאות תאומים או שיש להן קרוב משפחה בעל היסטוריה של רעלת הריון, ונשים מעל גיל 40 נמצאות בסיכון.

מודעה

צירים מוקדמים נגרמים על ידי זיהומים מסוימים בנרתיק ועל מצב חריג של צוואר הרחם. נשים בהריון עם היסטוריה של לידה מוקדמת או נושאות יותר מעובר אחד נמצאות בסיכון.

צירים מוקדמים נוטים להתרחש לפני השבוע ה-37. הסטטיסטיקה מראה כי מעל 10 אחוזים מהלידות הן מוקדמות מדי.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

מה הם הגורמים העיקריים להריון בסיכון גבוה?

נשים בהריון שהיו עם בעיות בהריונות קודמים, נערות, נשים מעל גיל 35, כל אלה מאובחנות לעתים קרובות עם הריון בסיכון גבוה.

עם זאת, ישנם גורמים רבים יותר היכולים לתרום לסיבוכי הריון. אם ההריון שלך הוא לא מתוכנן, קשה יותר להפחית את הסיכון.

אבל אם את מתכננת להרות, חיוני לראות את הרופא שלך ולברר אם יש לך מצבים כרונייים שעלולים להפריע.

מודעה

להלן מצבים בריאותיים אשר יכולים להגדיל את הסיכון לסיבוכים בהריון:

  • סוכרת סוג 1 או סוג 2. כאשר אתם סובלים מסוכרת והיא לא מנוהלת כראוי, אתם עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לסיבוכים בהריון, כגון לחץ דם גבוה, מומים מולדים, מקרוזומיה (הבאת תינוק גדול מאוד), ולידה מוקדמת. היילוד עלול להיות עם צהבת, בעיות בנשימה או רמות גלוקוז נמוכות.
  • מחלות בלוטת התריס. הן היפרתירואידיזם (פעילות יתר של בלוטת התריס) והן היפותירואידיזם (תת פעילות בלוטת התריס) במהלך ההריון יכולים להוביל למספר מצבים בריאותיים רציניים עבורך והעובר. כאשר נותרת ללא שליטה, מחלת בלוטת התריס יכולה להגדיל את הסיכון לרעלת הריון, הפלה, לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך.
  • השמנה. עלייה של כמה קילוגרמים במהלך ההריון הוא תהליך טבעי. עם זאת, אם מדד מסת הגוף (BMI) שלך גבוה יותר מ-30 לפני ההריון, יש לך סיכון גדול יותר ללחץ דם גבוה, סוכרת מסוג 2, סוכרת הריונית במהלך ההריון. יתר על כן, יש סיכוי גבוה יותר לניתוח קיסרי או צורך בזירוז הלידה.
  • גיל האם. למרות שאישה יכולה להפוך לאם כמעט בכל גיל, אלו שגילם מעל גיל 35 עשויות להיות בעלות הריון בסיכון גבוה. להיות אמא צעירה (בגיל העשרה שלך) מגדיל את הסבירות של כמה בעיות בריאותיות חמורות וסיבוכים.
  • זאבת. מחלות אוטואימוניות כמו זאבת יכולות לשים אותך בסיכון בלידה של תינוק קטן, רעלת הריון, ולידה מוקדמת. הריון עלול להחמיר את הסימפטומים ולהוביל לסיבוכים רציניים.
  • איידס או HIV. אם יש לך איידס או HIV, העובר שלך יכול להידבק במהלך הלידה או אפילו לפני הלידה. התינוק שלך יכול להידבק גם במהלך ההנקה. כמובן, התרופות המודרניות יכולות להפחית את הסיכון, אך נדרשות בדיקות ומעקב צמוד.
  • לחץ דם גבוה. יש צורך לשמור על לחץ דם תקין, כדי לחוות הריון בריא. כאשר לחץ דם גבוה לא מטופל הוא יכול לעכב את הצמיחה של התינוק שלך ולגרום ללידה מוקדמת. כמה סיבוכים מסוכנים אחרים הקשורים ליתר לחץ דם כוללים רעלת הריון או היפרדות שליה, מצב קשה שבו השליה נפרדת לחלוטין או חלקית מהדופן הפנימי של הרחם לפני לידת התינוק.
  • מחלת כליות כרונית. הריון יכול לגרום לעומס נוסף על הכליות. בנוסף, אם יש לך בעיות כרוניות עם הכליות, הם יכולים להגביר את הסיכון לרעלת הריון, הפלה, לפתח לחץ דם גבוה, ולידה מוקדמת.
  • הפרעות דם. הפרעות דם, כגון תלסמיה או אנמיה חרמשית, יכולות להחמיר בזמן הריון. יש גם סיכון פוטנציאלי כי התינוק יירש את המחלה.
  • בעיות בריאות הנפש. למרות שאולי היה לך קל להרות, להיות בהריון ולהיות אמא יכול להוביל לבעיות בריאות הנפש, כולל הפרעות חרדה ודיכאון. תרופות נוגדות דיכאון יכולות להשפיע לרעה על התפתחות העובר, ושהדיכאון לא מטופל, הדבר עלול להשפיע על ההנאה מהרגע בו את הופכת לאם.

עישון, צריכת אלכוהול, ושימוש בסמים הם כולם יכולים לגרום להריון בסיכון. שתייה כבדה מובילה לסיכון עצום לתסמונת אלכוהול עוברית (FASD) בילוד ולידה שקטה (עובר מת).

עישון מעכב את ההתפתחות הבריאה של העובר. שימוש לרעה בתרופות מרשם או סמים בלתי חוקיים יכולים לגרום לתינוק שלך למשקל לידה נמוך או מומים מולדים. גם לידה מוקדמת אפשרית.

כיצד מאבחנים הריון בסיכון גבוה?

טיפול טרום לידתי נכון מסייע לקבוע את הסבירות של הריון בסיכון גבוה.

הרופא שלך ישאל אותך על כל המצבים הכרוניים שיש לך כדי לבדוק את ההיסטוריה הרפואית.

הרופא גם יכול לבצע הערכות ובדיקות מסוימות כדי לזהות אם ההריון שלך הוא נורמלי או בסיכון על בסיס גורמי הסיכון שלך.

ניטור שוטף של ההרגלים האישיים שלך והבריאות הגופנית יעזרו לרופא שלך לגלות את כל הבעיות או הפגמים המתפתחים במהלך כל שלב של ההריון.

האם הריון בסיכון גבוה דורש טיפול מיוחד?

ברגע שאתן מאובחנות עם הריון בסיכון גבוה, אתן תהיו במעקב צמוד על ידי ספק שירותי הבריאות שלכן ויהיה צורך בפגישות תכופות יותר טרום הלידה.

מודעה

אם ספק שירותי הבריאות שלך מבחין בסיבוכים פוטנציאליים, תועברי לטיפול אצל רופא מומחה להריון בסיכון.

רופאים אלו מאומנים במיוחד לטפל בנשים עם הריון בסיכון גבוה. בהתאם לסיבות מדוע ההריון שלך הוא בסיכון גבוה ואת הנסיבות הספציפיות שלך, הרופא המומחה יסייע לך להפחית את הסיכון וללדת תינוק בריא.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

האם הריון בסיכון גבוה משפיע על הלידה?

התשובה היא כן, אם כי במקרים מסוימים הריון בסיכון גבוה לא משפיע על הלידה כלל. הדבר תלוי במצב הבריאותי שלך וגורמים אחרים הקשורים להריון בסיכון גבוה.

אם ההריון שלך הוא בסיכון גבוה, הצורה בה את רוצה ללדת תהיה מוגבלת, כלומר, ייתכן שיהיה עלייך לסרב למשל ללידה בבית, אשר פופולרית בימים אלה.

ייתכן ותידרשו ללדת בבית חולים בו נמצא רופא מומחה להריון בסיכון במהלך ואחרי הלידה, וכך יהיה ניתן לפקח עלייך ועל תינוקך. אם יש לכן תאומים, ייתכן ויהיה עליכם להיכנס ללידה מוקדמת.

לידה מוקדמת מתרחשת גם כאשר יש לך הריון בסיכון גבוה מכל סיבה אחרת, כולל מצבים רפואיים מסוימים או שיש יותר מדי מי השפיר סביב העובר.

ייתכן ותצטרכו לעבור זירוז של הלידה על מנת להפחית או למנוע בעיות בריאות בשבילך ובשביל התינוק. במקרים מסוימים, ניתוח קיסרי הוא חובה מאחר ולידה דרך הנרתיק עלולה לגרום לנזק.

האם הריון בסיכון גבוה משפיע על בריאותו של התינוק?

אחת הדאגות הגדולות ביותר בקרב נשים עם הריונות בסיכון גבוה היא הבריאות של התינוק שזה עתה נולד.

בעוד הריון בסיכון גבוה עלול לגרום נזק לבריאותו של התינוק, ניתן ללדת ילד בריא לחלוטין. טיפול טרום לידתי משחק תפקיד קריטי כאן.

בנוסף, חיוני לשמור על אורח חיים בריא לפני ובמהלך ההריון. שימו לב להרגלי האכילה שלכן וודאו שאין לך כל חסרונות תזונתיים.

מערכת חיסונית חזקה יכולה להתמודד מול מחלות רבות, אז דברי עם תזונאית וצרי לך תוכנית תזונתית שתעזור לך לשרוד הריון בסיכון גבוה עם בעיות בריאותיות מינימליות.

מצבים מסוימים דורשים טיפול מיוחד ותרופות מרשם, לכן יש לשמור על קשר עם הרופא שלך ולעקוב תמיד אחר עצתו.

למרות שלתרופות יש תופעות לוואי, הם עשויות גם לעזור לך להפחית את הסיכון לפתח מחלות שונות או מומים מולדים.

אם התינוק שלך נולד מוקדם, הוא עלול להתקשות באכילה או בנשימה, ועלול לתפוס זיהומים בקלות, או לפתח סיבוכים אחרים.

במקרה של לידה מוקדמת, התינוק שלך עשוי להזדקק לתמיכה וטיפול נוספים, כלומר להישאר ביחידה לטיפול נמרץ לילודים בבית החולים למשך מספר שבועות.

כיצד למנוע הריון בסיכון גבוה

קל יותר למנוע הריון בסיכון גבוה כאשר אתם מתכננים להרות. כאשר אתן כבר בהריון ומאובחנות בהריון בסיכון גבוה, יש מעט יותר דברים שאתן יכולות לעשות כדי ללדת תינוק בריא.

אם זה ההריון השני שלך והיו לך בעיות כבר בהריון הראשון, זה דגל אדום.

תני לרופא שלך לדעת על הסיבוכים שהיו לך במהלך ההריון הראשון מוקדם ככל האפשר. זה יעזור לרופא לקחת את הצעדים הדרושים כדי למנוע מסיבוכים אלו לקרות שוב.

הדבר השני שאת יכולה לעשות הוא לבדוק את הסיכוי למצבים הגנטיים ומומים מולדים. להריונות בסיכון גבוה יש לעתים קרובות סיכוי גבוה יותר למצבים גנטיים ומומים מולדים, כגון הפרעות כרומוזום.

בדקו את ההיסטוריה המשפחתית שלך כדי לדעת אם מישהו מהקרובים שלך חוו סיבוכים במהלך ההריון.

היזהרי עם הרגלי היום יום שלך, אם את רגילה להתאמן באופן קבוע, הקפידי לשנות את שגרת האימון שלך להריון.

הימנעי מלקחת תוספי מזון וספורט, ללא התייעצות עם רופא, מאחר וחלקם עלולים לגרום לנזקים. כנ"ל לגבי תוספים והרגלים רעים כמו עישון.

לבסוף, שקלh לטפל במצבים בריאותיים שכבר יש לך, כגון מחלת כליות, מחלות לב, לחץ דם גבוה וסוכרת.

הריון הוא מבחן מאמץ עצום אפילו עבור הגוף הבריא ביותר, אז אין להתעלם מדרישות הרופא לקחת תרופות מסוימות כדי להתמודד עם מצבים בריאותיים שונים.

למרבה הצער, הריונות בסיכון גבוה הפכו נפוצים יותר מאשר אי פעם.

מלבד גנטיקה, גם הסביבה שבה אנו חיים, הרגלי האכילה והשתייה שלנו, רמות המתח, והבריאות הכללית שלנו יכולים להפוך את ההריון הרגיל להריון בסיכון גבוה.

זכרו, זה תמיד טוב יותר לתכנן את ההריון כדי להבטיח שלידת התינוק העתידי ייוולד בריא לחלוטין.

מקורות והפניות
https://www.parents.com/pregnancy/stages/3rd-trimester-health/4-high-risk-pregnancy-conditions/
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/high-risk
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12341550

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.